Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
"CZ Defence Magazin: Svédországban vagyunk a CV90 jármű bemutatóján..."
A hadsereg új páncélosát vezettem. A svéd CV90 egy percen belul megragad
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/nato/cv...bvp-armada-obrana.A221115_225822_zpr_nato_inc
"CZ Defence Magazin: Svédországban vagyunk a CV90 jármű bemutatóján..."
Elvileg Matsimusnak hamarosan lesz egy CV-90 MK IV összefoglalója, meghívták a svédekhez.Igazi nyalánkság CV90 prezentáció:
Kapcsolódva...
műhelytitok: én is itt találtam ezt a hírt, csak mivel sokan húzzák itt a szájukat, hogy "ukrán propi oldal" így meg úgy, ezért vissza szoktam keresni a hír eredeti forrását és azt rakom be. Így már csak "MBDA propaganda" lesz és azt jobban szeretik itt a népek...Kapcsolódva...
AKERON rakéta a CV90 gyalogsági harcjárműhöz integrálták...
Az AKERON irányított rakétát Svédországban tesztelték. Fejlesztő cége, az MBDA termékét az 5. generációs fegyverek közé sorolja.
Erről az MBDA európai fegyvergyártó számolt be .
Az AKERON MP rakétát a BAE Systems Hägglunds CV90 gyalogsági harcjárműből lőtték ki egy lőtérre Svédország északi részén. A teszteken a svéd fegyveres erők képviselői is jelen voltak.
A tesztek körülményei kiemelik a CV90 BMP fejlett harcrendszer sikeres kombinációját az AKERON MP rakéta egyedi jellemzőivel, amely akár 4 km távolságban is képes páncélozott járműveket eltalálni. A technika jól működött télen az északi ország harcterén.
A CV90 BMP AKERON rakétájának tesztelése Svédországban. 2022. december. Fotó: MBDA
A tesztek során egy, a LYNKEUS program keretében készült kis felderítő drón dolgozott együtt az AKERON rakétával és a CV90 BMP-vel. A fejlesztő cég biztosítja, hogy a technológia ilyen kombinációja lehetővé teszi a célpontok eltalálását nehéz körülmények között is, különösen egy erdős területen vagy egy olyan városban, ahol nincs közvetlen láthatóság.
Az MBDA 5. generációs AKERON taktikai irányított rakétái
Az AKERON az ötödik generációs taktikai harci rakéták egyedülálló családja. Ebbe a családba tartoznak az MMP és MHT rakéták, melyeket AKERON MP-re, illetve AKERON LP-re kereszteltek. A rakéták családjának bemutatására 2022 júniusában került sor .
Az új rakétákat taktikainak hívják, sokféle harci feladat megoldására készültek, és nem csak páncélozott célpontok ellen, mint például a páncéltörő rakéták.
Ennek a családnak a rakétái integrálhatók szárazföldi, légi és tengeri felszíni platformokba.
Taktikai irányított rakéta AKERON MP az MBDA-tól
Az AKERON MP az egyetlen 5. generációs rakéta a világon, amely szolgálatban van és harci körülmények között tesztelték. Súlya 15 kilogramm, mérete pedig mindössze 1,3 méter egy 140 mm átmérőjű tartályban.
Az MBDA azt állítja, hogy a rakéta hatótávolsága több mint 4 kilométer, egy „tűz és felejts” funkcióval, ahol a kezelőnek nem kell a rakétát a kiválasztott célponthoz irányítania az indítás után.
BMP CV90. Képek nyílt forrásból
Ракету AKERON адаптували до БМП CV90
Сімейство тактичних ракет AKERON п’ятого покоління від MBDA, призначене для вирішення широкого спектру бойових задачmil.in.ua
Szerintem ne foglalkozz vele ki mit mond, hiszen ott van az ukri cikkben az eredeti forrás, de ebben az ukri katonai oldalban az a jó . hogy összefoglalja ezeket a bejelentéseket és a hírben említett fegyverrendszert annak tulajdonságait és műszaki jellemzőit is röviden ismerteti.műhelytitok: én is itt találtam ezt a hírt, csak mivel sokan húzzák itt a szájukat, hogy "ukrán propi oldal" így meg úgy, ezért vissza szoktam keresni a hír eredeti forrását és azt rakom be. Így már csak "MBDA propaganda" lesz és azt jobban szeretik itt a népek...
Miben nagyobb?Nem nevezném koppintásnak. Elvileg nagyobb tudású rakétáról beszélünk.
Akeron MP | Akeron LP | |
---|---|---|
Korábbi elnevezés | MMP | MHT illetve MAST-F |
Hatótávolság | 4 km | 8-20 km |
Rávezetési mód | TV / IIR | SAL / TV / IIR |
Tömeg | 15 kg | 30-40kg |
Hossz | 1,3 m | 1,8 m |
Miben nagyobb?
Hatótávban kisebb például: 4km a Spike LR2 5,5km-jéhez képest.
(Akeron MP-ről beszélünk!)
Egyébként minden elektrooptikai rávezetésű, ívelt pályán felülről támadó ATGM Spike másolatnak tekinthető, mert a Rafalenél jöttek ki először ezzel a koncepcióval. Azóta ezt másolja mindenki: Javelin, Moskit, HJ-12, de még törököknek és az irániaknak is van ilyenje.
Az Akeron egy viszonylag kései érkező ebben a sorban: pár éve van csak gyártásban és MP változat semmi olyat nem tud, amit a Spike LR2 ne tudna.
Az Akeron LP már tényleg potensebb, de az még fejlesztés alatt van és inkább a Spike ER2 és NLOS közé tehető.
Akeron MP Akeron LP Korábbi elnevezés MMP MHT illetve MAST-F Hatótávolság 4 km 8-20 km Rávezetési mód TV / IIR SAL / TV / IIR Tömeg 15 kg 30-40kg Hossz 1,3 m 1,8 m
A korai Spikeokat lehet, hogy hűteni kellett, de a LR2 már uncooled a legfrissebb Rafael prosi szerint.Ez kicsit bonyolultabb, és nem biztos , hogy én tudom jól.
De héber nyelvről azt fordítottam, hogy 30 mp kell mire lehűl a Spike feje, hogy lőni lehessen vele IR autonóm módban. Ez elég sok idő...
Ezzel szemben a francia rakéta hűtést nem igénylő IR fejjel bír+ hagyományos TV-s rávezetéssel (fotó kontraszt) és indítás előtt választható.
Ez már önmagában generációs előnynek tűnik. De mindegy, nem rossz a Spike se csak ne nevezzük már klónnak... Ennyi erővel minden ATGM klónja a másiknak...
A korai Spikeokat lehet, hogy hűteni kellett, de a LR2 már uncooled a legfrissebb Rafael prosi szerint.
https://www.rafael.co.il/wp-content/uploads/2019/03/Spike-LR2.pdf
Én örülök, hogy nekünk az "eredeti", potensebb rakéta lesz rendszerben, bár bizonyára ez francia rakéta sem rossz...
Szerintem nagyjából egyenlőségjelet lehet tenni a kettő közé. Csak a spike már egy befutott kiterjedt család. Az akeron meg.most indul.Nagyon egy szinten vannak ezek szerint. Ugyan olyan elvű szenzor technológia, kb. ugyan akkora átütés, hatótáv. Így ok.
Én még a nem olyan régi verziónál jártam fejben.
Ez háborúban fog kiderülni melyik potensebb. De nem írnám le a francia cuccot. A Milan és a HOT a nyugati világ legjobb ATGM-jei voltak. Bele is kényelmesedtek a 90's években. Szerintem ez az MMP sem lehet rossz gurítás.