Dél-Afrika hadiipari fejlesztései

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 936
34 955
113
pontosan! Csak @Negan többnyire úgy promotálja ezeket a cuccokat, mintha bármikor elérhető, rendelhető lenne, pedig többségük gyakran csak protótípus szintig jutott vagy még addig sem.
Mokopa spec rendelhető.Hadrendben van Dél Afrikában,Marokkóban és Algériában.
És mindig odairom,hogy mi az ami terv,prototipus szinten megrekedt,és miaz,ami rendelhető,gyártásban van,vagy vehető.Umbani plédul annyira gyáertásban van,hogy 8 ország rendszeresitette eddig,csak Al Tariq néven.Jemenben és Indiában már harci bevetése is volt.

dzsoniboj

Active Member
2011. július 14.
54
139
33
Mokopa spec rendelhető.Hadrendben van Dél Afrikában,Marokkóban és Algériában.
És mindig odairom,hogy mi az ami terv,prototipus szinten megrekedt,és miaz,ami rendelhető,gyártásban van,vagy vehető.Umbani plédul annyira gyáertásban van,hogy 8 ország rendszeresitette eddig,csak Al Tariq néven.Jemenben és Indiában már harci bevetése is volt.
Először is leszögezem, ha valaminek nagy rajongója vagyok, az a Mokopa. Már tíz éve javasoltam, hogy ha valaminek lenne értelme és helye a világpiacon az ennek a magyarországi licenc gyártása lenne. Ne feledd, a 90-es évek technológiájával mennyire kiváló fegyver lett. Ám a mai akkumulátor, vegyipar (hajtóanyag), és számítástechnikai kapacitás (hely) mennyivel jobb valós hatótávot lehetne elérni. Minden értelmes figura szarért húgyért vette meg a helyi szakember gárdát, technológiát. De itthon a legnagyobb innováció a biciklisáv.

Témára kanyarodva. Nincs rendszerben. Hivatalosan Algéria került szóba, de ennyi. Voltál Algériában? Tudod, mekkora a korrupció? Szerintem ezzel nem is kell többet mondanom :)

Sajnos a, nevezzük nevén, a fehér gárda már nincs. Az a kevés aki megmaradt, a helyi alkalmazottakkal már csak a régi néven él vagy élősködik és bárhogy is nézzük, de kamm jól leírta a helyzetet az Mbombe esetén.

Csak a többiek kedvéért kis emlékeztető, a sisakcélzó és nagy szögből irányítható rakéta is helyi találmány. Nagyon tudtak. Szankciók alatt szinte beindult a képzelőerő és a megvalósításuk..

A mindenki által leírt helyzetet kissé saját tapasztalatomból elmesélve lásd, mennyire nehéz ott az élet. Cape Town-ba ha mész a reptérről jobba az autópálya mellett favella negyedek fogadnak - pont mint Brazília. A biztonságos (úgy ahogy) Sea Point, Waterfront negyed is tele drogossal. A parkokban, sőt a körforgalom közepén lévő zöldön is kb. minden 3 nm-re esik egy drogos őslakos aki szó szerint maga mellé szarik majd visszafekszik. Nem viccelek, láttam. Pedig egy gyönyörű ország. Elképzelhetetlenül szép. De a biztonság az távol sem létező.

Btw nem beszélve arról a kevés fehér dél-afrikai csajról. Az orosz-ukrán-szerb kombó után a legjobb nők a világon :) Igazi nagyágyuk, hogy a fegyvereknél maradjunk :)

dzsoniboj

Active Member
2011. július 14.
54
139
33
Ha már elkalandoztunk. Íjász többször írta a 105 mm szerepét, amire a helyi konfliktus bőven felhívta a figyelmet. Ha valaki, aki nagyon jó eredményeket ért el, az megint a denel régi gárdája volt. 31 km táv. Annyira jó volt, hogy készült torony strykerre is, és az amcsik is oda voltak. De kora 2000-es évek, kecskebaszók kergetése, nem volt prioritás. Mind vontatott, mind önjáró esetében jobb lenne, mint a piacon elérhető bármi (vagy használt, vagy új török).

Csak, hogy olyanokról írjak, aminek van létjogosultsága és értelme lenne megfontolni.

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 980
4 861
113
Én ismerek egy csávót aki nyugalmazott SADF alezredes és mellette projektvezető mèrnök a Hirtenbergernèl.
Sziasztok,

Egyszer Budapesten beszeltem egy idosebb emberrel, aki panaszolta, hogy derekfajos amiota katapultalt. Kerdeztem milyen geppel, meglepodtem a Mirage valaszon. O is Del-Afrikaban volt katona. Sajnos ennel hosszabban nem sikerult vele beszelgetni.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 936
34 955
113
Először is leszögezem, ha valaminek nagy rajongója vagyok, az a Mokopa. Már tíz éve javasoltam, hogy ha valaminek lenne értelme és helye a világpiacon az ennek a magyarországi licenc gyártása lenne. Ne feledd, a 90-es évek technológiájával mennyire kiváló fegyver lett. Ám a mai akkumulátor, vegyipar (hajtóanyag), és számítástechnikai kapacitás (hely) mennyivel jobb valós hatótávot lehetne elérni. Minden értelmes figura szarért húgyért vette meg a helyi szakember gárdát, technológiát. De itthon a legnagyobb innováció a biciklisáv.

Témára kanyarodva. Nincs rendszerben. Hivatalosan Algéria került szóba, de ennyi. Voltál Algériában? Tudod, mekkora a korrupció? Szerintem ezzel nem is kell többet mondanom :)

Sajnos a, nevezzük nevén, a fehér gárda már nincs. Az a kevés aki megmaradt, a helyi alkalmazottakkal már csak a régi néven él vagy élősködik és bárhogy is nézzük, de kamm jól leírta a helyzetet az Mbombe esetén.

Csak a többiek kedvéért kis emlékeztető, a sisakcélzó és nagy szögből irányítható rakéta is helyi találmány. Nagyon tudtak. Szankciók alatt szinte beindult a képzelőerő és a megvalósításuk..

A mindenki által leírt helyzetet kissé saját tapasztalatomból elmesélve lásd, mennyire nehéz ott az élet. Cape Town-ba ha mész a reptérről jobba az autópálya mellett favella negyedek fogadnak - pont mint Brazília. A biztonságos (úgy ahogy) Sea Point, Waterfront negyed is tele drogossal. A parkokban, sőt a körforgalom közepén lévő zöldön is kb. minden 3 nm-re esik egy drogos őslakos aki szó szerint maga mellé szarik majd visszafekszik. Nem viccelek, láttam. Pedig egy gyönyörű ország. Elképzelhetetlenül szép. De a biztonság az távol sem létező.

Btw nem beszélve arról a kevés fehér dél-afrikai csajról. Az orosz-ukrán-szerb kombó után a legjobb nők a világon :) Igazi nagyágyuk, hogy a fegyvereknél maradjunk :)
Ez úgy igaz,hogy közben mégse.Mert az ország egy helyi NER hatalma alatt esik széjel.Ugyanakkor az angolszász államberendezkedés miatt mégiscsak működik a magángazdaság.Hadiipari része is.Pl Hensold termékek több mint negyede a Hensold Dél Afrika fejlesztése és gyártása.Nagyon sok bérmunkát végeznek,illetve a dél afrikai cég egy stromancégen keresztül kerüli meg a saját kormányzatának fenhatóságát.UAE HALCON a mintapéldánya ennek (UAE hadiipara jórészt nem is áll másbol,mint ilyen átcimkézőcégekböl).
Denel meg egy rejtély,hogy működik még mindig,de működik.És továbbra is élvonalbeli termékeket fejleszt.Pedig már vagy 50x temették el a céget,de mégis makacsul túlél.
Már tíz éve javasoltam, hogy ha valaminek lenne értelme és helye a világpiacon az ennek a magyarországi licenc gyártása lenne
Én továbbra is mondogatom,hogy amit tudunk,és számunka hasznos,azt szerezzük meg onnan,technológiástul.Gond csak az,hogy se szándék,se pénz,se háttériparunk nincs nekünk valójában semmihez.
A régi gárda szétszórodott,meg egyszerűen kiöregedett.De nőtt fel új,és részben már nem csak fehér.Néger se mind nyamnyam szintű emberke.
Kamm hülyeségét meg pont a Paramout példázza,ami kifejezetten sikeres hadiipari cég.Bömbi 8 sikertelen,de az M4 és M6 sikeres,folyamatossan fejlesztett kategóriájukban élvonalbeli termékek.Görög dronüzlet tavalyi.Még az US Army is vesz tőlük hadianyagot.
Ám a mai akkumulátor, vegyipar (hajtóanyag), és számítástechnikai kapacitás (hely) mennyivel jobb valós hatótávot lehetne elérni.
Ami azt illeti,kategóriáján belül még mostani,csekély mértékben upgradelt állapotában is töretlenül a legjobb.Hatótávban is (Brimstone II/III körözik csak le).Denel lassan 10 éve javasol új hajtóművet hozzá,amivel legalább 50%-kal nőhetne a hatótávolsága.....
Ha már elkalandoztunk. Íjász többször írta a 105 mm szerepét, amire a helyi konfliktus bőven felhívta a figyelmet. Ha valaki, aki nagyon jó eredményeket ért el, az megint a denel régi gárdája volt. 31 km táv. Annyira jó volt, hogy készült torony strykerre is, és az amcsik is oda voltak. De kora 2000-es évek, kecskebaszók kergetése, nem volt prioritás. Mind vontatott, mind önjáró esetében jobb lenne, mint a piacon elérhető bármi (vagy használt, vagy új török).

Csak, hogy olyanokról írjak, aminek van létjogosultsága és értelme lenne megfontolni.

Még a LIW kezdte fejleszteni,3 változatban anno.Vontatott változatot viszont pont területellenörző,"kecskebaszó" kergetésre szánták......
És ami azt illeti,pont tavaly elővette a Denel,most RG41 alvázon-mint irtam is róla....
AAD2024 kiállitáson mutatták be
ajax

Egyébként minimum a lőszereit ennek is fejlesztették,mert a V-LAP 105milis változattal már 39km lőtávnál jár.
Viszont ez pont nem az a 105milis közeltámogató löveg,amiről Ijász beszél.Ez egy L58as messzehordó lőveg,tulajdonképpen egy leskálázott G/T6-52.Érdekessége ugyan,hogy van hozzá sabot nyillövedék is,meg lövegstabi,de alapvetően távolharcra készült.
Viszont ettől még szerintem is elférne a hazai fegyverzetben.
@ijasz egy olyan könnyű,rövidebb hatótávú 105milis lövegről irt,mi a peremvonalon kopogtató ellen tűz alá vételére alkalmas,tartós tűzfeladatban is.Ilyet pont nem kinál a dél afrikai hadiipar.

• Tetszik
Reactions: fishbed and Pogány