Egyéb 5. generációs vadászbombázók

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 060
1 640
113
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Bemutatták az új török vadászbombázó koncepcióit
Szép lassan mindenki - aki teheti - beáll a sorba és alacsony észlelhetőségű repülőgépet kezd el gyártani. Gyanítom a saját tervek mind az amerikai exporttilalmat igyekeznek kikerülni valamint függetlenedni a nagyhatalmaktól és inkább hasonló cipőben járó országokkal összedolgozni. Elektronikai téren úgy vélem talán Izrael az, aki felveheti a versenyt az USA-val, bár gyártói tapasztalat e téren szinte csak utóbbinál van.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 085
60 170
113
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Bemutatták az új török vadászbombázó koncepcióit
Érdekes elgondolás, nekem tetszik. Ha jobban belegondolunk, anno Tajvan is összegründolt egy Ching Kuo nevű réskitöltő harcászati vadászgépet és az elég korrekt kis masina. A törököknek ugyanúgy összejöhet. A SAAB-al való együttműködést személy szerint már csak azért is jobbnak tartom, mert valami hasonlón már ők is agyalnak egy ideje.

http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?191893-Sweden-into-5th-generation-fighter-market
 
2011. június 10.
33
0
6
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Bemutatták az új török vadászbombázó koncepcióit
Ez a "tepsi" alakú törzs kicsit több tolóerőt igényelne ahhoz, hogy átlépje a hangsebességet (területszabály). A másik ami aggaszt az a pipaszár főfutók kialakítása. Nyilván ez még csak egy durva közelítése a végleges megoldásnak, de ettől függetlenül sokkal komolyabb gépet is lehetett volna fabrikálni.
 

therob

Active Member
2012. december 26.
923
248
43
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Bemutatták az új török vadászbombázó koncepcióit
Ezeket a rajzokat nemrég én is megtaláltam de KFX néven.
Arra azért kíváncsi leszek mennyit fognak késni, és milyen szintet érnek el. A kínai 5. gen gépeket a többség leszólja ennek viszont pozitív a fogadtatása. Érdekes.
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 430
18 856
113
Nagy az esély rá batka
sf-wink.gif


 

Egyszer azt monda Bajna hogy "remélem nekünk is lesz egyszer magyar obamánk"
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 362
113
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Bemutatták az új török vadászbombázó koncepcióit
Roni ember esze meg áll te ide miket írsz. Németek mért is szégyelljék magukat. Ma is elő fegyver fejlesztési korlátozások ellenére TOP vannak. Saját iparuk egy komplett gépesített dandár feltud fegyverezni mindennel. Valamint haditechnika terén is nagy pályás exportőrök.

Emelet gazdaságilag legerősebb európai állam
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 060
1 640
113
Nálam jobban a fejlesztésekhez értők megmondják, mennyire hiteles összefoglaló:) :

 

http://translate.google.sk/translate?prev=hp&hl=sk&js=n&u=http%3A%2F%2Fwww.hitechweb.genezis.eu%2Fstealth4f.htm&sl=sk&tl=en&history_state0=&swap=1

 

Egyébként alapból talán szlovák nyelvű az oldal.
 

gaborv

Member
2013. február 2.
141
10
18

Ez ilyen ömlesztmény az elmúlt 20 év összes lopakodósítási elképzeléséről (a boeing jsf protoripusa is befigyel amit elkaszáltak) igazából a fele hülyeség (pl a tornado radarképének 25%-os csökkentése max 5%-al csökkentené az észlelhetőséget (nem lineáris a kapcsolat, a radar-keresztmetszet közel 90%-os csökkentése kell, hogy a radar csak fele akkora távból érzékeljen egy ugyan akkora geometriai méretű gépet).

Boki: a török saját lopakodónak annyi esélyt adok mint annak, hogy a Rába 5 éven belül harckocsikat fog gyártani
 
2013. december 7.
934
4
18
Kissé mélyedjetek el a kínai-japán viszonyban, shengaku szigetek pl mstranában, Nógrádi és egyebek megállapításai. A kínai hajtóműhiány pedig nem tart a végtelenségig. Egyszerú az ok: az F-35-el USA föggők lesznek és az USA esetleg 20 év múlva inkább tart majd attól hogy Kínát ingerelje mint hogy Japánt elveszítse. Kérdezzétek csak meg a tajvaniakat.... Kínkeservesen kaptak anno néhány F-16 -ost aztóán azóta semmit, még korszerűsítést sem mert időközben Kína annyira felértékelődőtt. Egyébként a Csing Kuo tajvani vadászgép pont ebben az egyfeladatosság szellemében készült ugyanúgy az USA függés és korlátozás csökkentésére anno.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Exportképes lehet. Ha nem esnek abba a hibába, mint az F-35-nél, hogy mindent ezzel akarnak megoldani, akkor egy fasza kicsi 5. gen gép jöhet össze belőle, relatív olcsón.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 188
13 468
113
Többször elgondollkodtam, hogy mennyire volt jó ötlet annyi mindent egybegyúrni az F-35 esetében. Vajon nem lett volna olcsóbb, ha nem fejlesztettek volna helyből felszálló változato? Azt meghagyták volna külön a Boingnak.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
10 év mulva a Gripenek váltógépére ki kellene írni a tendert, valószínűleg arra ez is már kiforrott exportképes gép lesz.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Mack: Örök kérdés. Szigorú imhom, hogy félig kellett volna ketté bontani, azaz egy sárkány+hajtomű az A+C és egy a Bnek. Az elektronikat, swt pedig közös alapra hozni.
De rengeteg ilyen kérdés van technikai szinten mindenhol. Mi lett volna, ha csak egy high eurokacsa lett volna, hogy az Orosz anomáliákról ne szóljak.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 188
13 468
113
Lehet kezdetnek elektronikából sem kellett volna a mostani szint. Bődületes mennyi és mekkora minőséget építettek bele. Elképzelhetőnek tartom, hogy vannak olyan NATO államok akik lemondanának ezekről ha olcsóbban megvehetnék.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Sokan nem fogják kihasználni felét sem annak, amit tudni fog a megvett F-35, és a szép lassan 300 milliós darabárával pont tízszerese, mint amiben egy Szu-27-es kerül, abból is a legújabb, legfejlettebb modell. Azzal a 10 géppel meg sokkal többre mész, mint egy db F-35-össel. Biztosan jó gép lett, de az ár/érték arányban valószínűleg jópár mai 4+ generációs gép veri. Aztán meg lehet ha szépen beéri a radartechnológia vagy más érzékelőkkel fogják hamar befogni őket (mert hülye aki azt hiszi, hogy erre nem gyúrnak minden oldalon nagyon de nagyon) aztán marad egy jó géped, aminek van belső fegyvertere is és jó elektrónikája.
Ha az oroszok sietnek és átmentenek sokmindent a PAK-FA-ból: bevonat, sárkányépítési tapasztalat, hajtóműből egy darab, elektrónikai rendszerekből amit szükségesnek tartanak, stb, akkor bankot robbanthatnának egy 100 millió dollár alatti 5. gen géppel. Ugyanígy a kínaiak a J-31-essel.
 
2013. december 7.
934
4
18
Az oroszoknak kell elsősorban ez a gép, soha nem fejlesztettek újat csak kereskedelmi célként. Amúgy meg érthető, hiszen Oroszország gazdasága Anglia méretű tehát közelről sem szuperhatalom. Inkább egy nagyobb darabszámú, olcsóbb típus kellene nekik és majdani eurázsiai régiójuknak. Okos döntés, a japók is a kisebb méretet és némileg szerényebb, saját igényeikre optimalizált képességet céloztak meg. Csak akkor mire kell majd a PAK FA és még a majd elkövetkező PAK DA? Kicsit túl soknak érzem Oroszország légierős fejlesztéseit az orosz gazdaság tükrében. A PAK-FA-t amolyan tanuló programnak tartanám, Oroszország regionális hatalmi státuszához és pénztárcájához inkább a kisebb, olcsóbb, területileg minden bázisra elszórt nagyszámú gépet tartom megfelelőbbnek.