Egyéb UAV/UCAV fejlesztésekkel kapcsolatos hírek

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 596
6 023
113
.
.
Repülgettem hasonló méretű, mikrodrónocskákkal is, nyilván civillel, de szerintem ez is jórészt az a hirben.
Az a tapasztalatom, hogy ezek a nagyon kis drónok eléggé időjárás, főleg szélérzékenyek, másrészt erős kérdőjel számomra a hatótáv is, mind a vezérlés, mind a stabilan fogható videojel dolgában. Az egy feltöltéssel repülhető idő is necces kérdés, de mondjuk lehet náluk sok feltöltött pótakku éppen.
Biztos van, amire jó lesz, és kiváncsi vagyok, a norvégok mire mennek velük, de azért van bennem kétség.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 052
30 937
113

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 140
36 627
113
Komoly áttörés jöhet propellerek fejlesztésében: az új forma 200% hatékonyság növekedsét, jelentős zajcsökkenést és akár 20% üzemanyag megtakarítást jelenthet vízi és légi közlekedésben, de a drónok fejlesztésére is jelentős áttörést hozhat.


Kulcsszó: toroidal propeller

Részletek az alább:

A fejlesztéssel foglalkozó híres MIT tanulmányának összefoglalója a témáról:
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 558
74 548
113
Sudan's Military Industry Corporation (MIC) unveiled Kamin-25, a loitering munition designed to be launched from an unmanned aerial vehicle (UAV)...

bsp_54105-jdw-20828.jpg
 
 • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 558
74 548
113

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 217
30 265
113
 • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 144
13 606
113
Predator AX-1 szlovák kamikadze drón:
compel%20predator%20640.JPG

Fejlesztése 2017 májusában kezdodot a szlovák védelmi minisztérium kérésére és 2018 kozepe táján, amikor be volt mutatva az IDEB 2018 kiállításon és díjat is szerzet, elkezdodtek a repulési tesztek. A COMPEL INDUSTRIES oldalán már a továbfejlesztetet PREDATOR AX-2 változatot kínálják
Az AX-1 kétszer nagyobb mind a lengyel Warmate és a már bevezetet RPG-7 robbanófejeit használja a cél elpustítására.
https://www.armadninoviny.cz/kamikaze-dron-ze-slovenska.html


Indiában talált magának végul vevot ez a szlovák kamikadze drón, csak sajnos fizetos a cikk, ezért nem tudok tobb konkrétumot:
https://www.aktuality.sk/clanok/m69...edium=social&utm_campaign=aktuality-page-post

F0yktkpTURBXy9hMDgyYWNmYWFiNWE0YTU5MWUwMTNkZGY0MTU2N2E4Yy5qcGeRlQLNB9AAwsM
 

L.O.B

Well-Known Member
2020. július 8.
2 028
7 259
113

a propeller típus miatt raktam be. a Drón maga rövid távú, de sokkal halkabb mint a visító kicsi drónok.(nem a thumbnail-ben lévő)
 
 • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 758
48 014
113
Pterodynamics X-P4
Azon kívül, hogy faszán néz ki, elmondaná valaki, miért jobb ez, mint egy katapultos megoldás (mint pl az Orlan), amelynél a küldetés végén ejtőernyőzik a gép?
 
 • Tetszik
Reactions: fishbed

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 659
46 649
113
Pterodynamics X-P4
Azon kívül, hogy faszán néz ki, elmondaná valaki, miért jobb ez, mint egy katapultos megoldás (mint pl az Orlan), amelynél a küldetés végén ejtőernyőzik a gép?
Az ejtőernyőzés és maga a befogás egy hagyományos merevszárnyú gépnél mindig is "riszki" dolog volt. Az ejtőernyőn kívül próbálkoztak még hatalmas és finom "lepkehálóval" is, de valahogy egyik sem az igazi.
Ott mindig benne van minimum egy propeller sérülés minden egyes mutatványban.
Ha jól látom, ez egy elektromotoros megoldás ahol mintha a motorgondolában lenne az akkupack is.
Különben a konvertiplán megoldások elektromosan mindig sokkal könnyebben megoldhatóak.
 
 • Tetszik
Reactions: cirqle

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 007
14 092
113
Arra az esetre, ha néha benéznek ide:


...egy lekoppintásra továbbfejlesztésre érdemes ötletnek tűnik! :oops:

...nekem.

.
 
 • Tetszik
Reactions: Kim Philby