Egyéb UAV/UCAV fejlesztésekkel kapcsolatos hírek

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 143
36 632
113
Bionikus drónok fejlesztése - Hitchcock Madarak című filmje lassan valósággá válhat...


Az egyik galamb módjára repülő drón annyira élethű lett, hogy egy ragadozó madár zsákmánynak nézve rácsapott!
Ha ez az irány akkor radarok nem fogják tudni megkülönböztetni a drónokat a madaraktól - most sem könnyű sokszor...
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 558
74 550
113
EDGE receives order from the UAE Ministry of Defence for 100 REACH-S Unmanned Aircraft...

reach-s.jpg.webp


 
 • Tetszik
Reactions: fishbed

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 558
74 550
113
OPENSIGHT and LIFESEEKER combine to enhance efficiency in search and rescue missions...

The integration of OPENSIGHT- Software Development Kit (sdk) with DJI drones ushers in a new era for unmanned aerial vehicles (UAVs), elevating them into STANAG-Compliant sensors with state-of-the-art capabilities. This innovative integration enhances situational awareness and optimizes SAR results by seamlessly combining data from Lifeseeker, the airborne phone location system by CENTUM and FlySight’s OPENSIGHT technologies. Moving maps and augmented reality functionalities within a tablet ground control station – OPENSIGHT-mission console (mc).

 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 144
12 206
113
Izraeli hidrogéncellás drónok.
"(...)
A HevenDrones megjegyzi, hogy a hidrogéntechnológiája által biztosított erőt és kitartást többfunkciósan is ki lehet használni azáltal, hogy megsokszorozzák az UAV által egyetlen kirándulás során kezelhető alkalmazásokat vagy szállítások számát, mielőtt üzemanyagcellák a> cserélni kell.

Ez beleillik a nagyobb teljesítmény, a hosszabb működés és a tisztább hidrogénenergia tágabb logikájába is, amely a HevenDrones UAV-inak koncepciója mögött áll.

Például megjegyzi HevenDrones vezérigazgatója, Bentzion Levinson, a rövidebb repülési idő és a legtöbb UAV által használt kimerült lítium-akkumulátor cseréjének gyakori megszakítása, sokkal kevésbé problémás hidrogén drónokkal, amelyek hosszabb, produktívabb időt tudnak a levegőben tölteni kirándulásonként.

Eközben a hidrogéncellák meghosszabbított életciklusa csökkenti a csereköltségeket a hagyományos áramforrásokhoz képest – és tegyen egy szívességet a bolygónak azzal, hogy megszünteti a a lítiumelemekben használt anyagok bányászata által okozott környezeti károk.

Levinson megjegyzi, hogy A hidrogén környezeti, működési és pénzügyi előnyei a vezető okok közé tartoznak, amiért a HevenDrones arra fogad, hogy a jövő abban rejlik. fejleszteni és tökéletesíteni feltörekvő energiatechnológiát amelyet az új UAV-k testesítenek meg.„A drónipar döntő pillanatában vagyunk – mondja Levinson. „A H2D200 sorozat nemcsak előrelépést jelent a dróntechnológia terén, hanem azt is bizonyítja elkötelezettségünket, hogy egy intelligensebb ökoszisztémát építsünk az égbolton a mesterséges intelligencia teljes erejét és lehetőségeit felhasználva. Ezekkel a hidrogénüzemű drónokkal újradefiniáljuk a drónok által elérhető lehetőségeket, miközben tiszta és könnyen elérhető üzemanyagforrást használunk. Izgatottan várjuk, hogy ezeket az innovációkat a világba vigyük, és olyan előrelátó szervezetekkel partnerek lehessünk, amelyek osztják elképzelésünket.”
"
https://dronedj.com/2023/11/28/hevendrones-adds-two-new-hydrogen-powered-uavs-to-its-lineup/
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 558
74 550
113
Drones and loitering ammunition from Georgian production presented...

Drohnen-und-Loitering-Munition-aus-georgischer-Fertigung-vorgestellt_Fotos_Delta-WB.jpg


The Georgian armed forces have presented domestically manufactured drones and loitering ammunition to the public for the first time. This emerges from a statement from the Polish manufacturer WB Group on December 16th. The Loitering ammunition of the Warmate type and the FlyEye reconnaissance drone were manufactured by the Tbilisi-based Polish-Georgian joint venture Delta-WB.
 
 • Hűha
Reactions: Negan

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 558
74 550
113
bsp_69061-jdw-24786.jpeg


Indian firm EndureAir Systems has developed two new unmanned aerial vehicles (UAVs) for military logistics operations. The ‘Sabal' series UAVs consist of small, electrically propelled tandem-rotor aerial vehicles designed primarily for cargo and observation applications...

Krishna added that the Sabal UAVs are geared towards operations in locations at high altitudes that are difficult to access. The Sabal UAVs are fitted with a dual redundant Global Positioning System (GPS) feature and can be operated in the event of GPS failure. Both UAVs also have a ‘return to home' feature, which is activated in the event of loss of communications and low battery.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 558
74 550
113
Wedrones’ Karma anti-drone UAV will fly in 2024...

The speed of the anti-drone is 250 km/h, maximum flight altitude is 5,000 metres, communication range is 100 km, flight duration is 2 hours. The UAV takes off from a catapult and lands on its landing gear. It can be used repeatedly up to 40 times, returning to the launch site after completing a combat mission.
“We are confident that our development will be in demand on the world market,” noted a company representative. According to him, the approximate cost of the system is about 250,000 dollars, less than the cost of two Stinger MANPADS.


Karma-anti-drone-resized-768x514.jpg
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 144
13 607
113

A fehérorosz védelmi minisztérium újabb adag taktikai drónt vásárol, ezúttal fehérorosz gyártmányú.

Április elején az Állami Hadiipari Hatóság arról számolt be, hogy az OJSC AGAT-Control Systems által tervezett Berkut-3 rövid hatótávolságú taktikai felderítő pilóta nélküli légirendszert elfogadták a fehérorosz fegyveres erők szállítására. Ez azt jelenti, hogy a rendszer megvásárolható a hadsereg számára.

Információink szerint 2024-ben a fehérorosz hadügyminisztérium tíz készlet Berkut-3 vagy analógjai vásárlását tervezi. A tervek szerint körülbelül 8 000 000 BYN/2,44 millió dollárt költenek a drónok vásárlására.

Fontos megjegyezni, hogy a hadsereg megkezdte a fehérorosz gyártmányú drónok beszerzését. Korábban beszámoltunk arról, hogy a fehérorosz minisztérium 13 darab Supercam S350 típusú orosz gyártmányú UAV-t vásárolt.

A Berkut-3 UAV-t légi felderítő küldetések végrehajtására tervezték. Az effektív hatótáv akár 50 km, a repülés időtartama - akár 3 óra. A rendszer megvalósítja a légi felderítő objektumok koordinátáinak és szöveges információknak a vezetékes és rádiós csatornákon keresztüli automatikus továbbítását a tüzérosztály 1V12-1AB Tsenturion tűzvezérlő rendszerébe, ami csökkenti a tüzérségi egységek harci használatának ciklusát.

Ismeretes, hogy 2024-ben UAV-különítményeket terveznek létrehozni „műveleti alakulatok tüzérdandárjaiban”. Ezek a 111. tüzérdandár (katonai egység 11921, Brest) és a 231. tüzérdandár (22313. katonai egység, Barouka).

Amint fentebb említettük, a Berkut-3 UAV automatikus információátvitellel rendelkezik az 1V12-1AB Tsenturion rendszerhez. Ez azt jelenti, hogy a Berkut-3-at a tüzérdandár UAV-különítményei számára látják el. Az is lehetséges, hogy a rakéta- és tüzérségi egységek megkapják a megvásárolt Supercam S350 UAV-k egy részét.

Így 2024-ben legalább 23 taktikai UAV-t vásárolnak a fehérorosz fegyveres erők igényeire. Ez az elmúlt évek legnagyobb ilyen típusú drónflotta utánpótlása.