Elsősegély és eszközei

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 951
113
És ezt már megint csak amerikaiak tudják leoktatni nekünk? A Honvédségben nincs senki aki erre képes lenne? Akkor minek MH CLS tanfolyam ha egy másik állam tanácsadóit kell igénybe venni?
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 359
22 889
113
És ezt már megint csak amerikaiak tudják leoktatni nekünk? A Honvédségben nincs senki aki erre képes lenne? Akkor minek MH CLS tanfolyam ha egy másik állam tanácsadóit kell igénybe venni?

Ha nem is a Honvédségnek, de van:
http://index.hu/belfold/2015/03/29/het_orszagbol_jonnek_tanulni_a_kommandosok/
 

czulu

Well-Known Member
2014. február 1.
2 274
95
48
És ezt már megint csak amerikaiak tudják leoktatni nekünk? A Honvédségben nincs senki aki erre képes lenne? Akkor minek MH CLS tanfolyam ha egy másik állam tanácsadóit kell igénybe venni?

Azért ezt kiemelném a cikkből, így már érdekesebb a helyzet:

<i>Az alapelvek szinte megegyeznek a Magyar Honvédség CLS-tanfolyamán elsajátítható tananyaggal, habár az amerikaiak a vénabiztosítást és az infúzió bekötését <b>nem</b> oktatják, az ő rendszerükben ezeket a feladatokat már az egészségügyi szakszemélyzet végzi.</i>

Tehát kevesebbet oktatnak, mint mi. De jönnek mintha muszáj volna. Nem ez az egyetlen ilyen eset.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 951
113
Ezért kérdeztem. Ha eltérően, kevesebb feladattal csinálják mint mi, és ezt erőltetik oktatják akkor ennek mi értelme? Csak rosszul rögzül a fejekben az egész zavaros lesz, és itt nem csak az elsősegélyre gondolok. Azok oktatnak akiknek tanulniuk kéne jelen esetben. De gondolom csak az jó ami amerikai, régen meg csak az volt jó ami ruszki módszer. Hogy egyszer a magyar módszer lenne a jó... na azt nem hiszem hogy megérem.
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
Pedig megérted mert ithon mindig a magyar modszer volt alkalmazva (egy kis nagyhatalmi beütés természetesen mindig vólt benne) a rohamkocsi is magyar találmány...
Az Mh a mai napig a rohamkocsi irányt követi (még a heliken is).
A cls a régi felcser lebutított változata... De legalább van valami.
Vérzéscsilapító régen vólt rendszerbe ma már nincs mert túl nagy kárt okoz(és fölösleges mert a közelbe mindig van szakember aki nyomóköt és infúziót szúr)
És minden katonánál akit olyan környezetbe küldenek van 1 ifak+gyógyszercsomag.
 

czulu

Well-Known Member
2014. február 1.
2 274
95
48
SWAT-Tourniquet™ (érszorító és nyomókötés és rugalmas pólya):

Gyártó honlapja:
SWAT-Tourniquet

Termék ismertető:
SWAT-T Information Sheet

SWAT-T Durability

Kérdések - válaszok:
SWAT-T Q&A

Civil változat:
SWAT-T™ Orange

pic11.jpg


pic09.jpg


https://www.youtube.com/watch?v=2zik60vOFAU
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 821
113
antigonosz

Van itthon is CLS képzés.Az amik azért nem oktatnak vénabiztosítást mert az nem lehet megtanulni egy pár napos(otthon 10 napos)tanfolyam alatt.Az ami CLS annyiban más,hogy ők nem tanítanak olyat amit úgy se tudsz majd megcsinálni.Ennek van egy olyan előnye,hogy nem fogsz több kárt csinálni mint hasznot(ha valami olyat csinálsz amit nem tudsz annak az lesz a vége).Nem véletlen az,hogy egy kórházban sem szúrhat minden nővér vénát!!!Arról nem is beszélve,hogy az amiknál van olyan eszköz amivel mindenki kevés gyakorlás után is tud infúziót bekötni(nem vénába hanem szegycsontba)de enne ellenére még se tartják szükségesnek a használatát .

Amúgy meg ne csak magyaroknak hanem szinte minden NATO tagállamnak tartanak CLS képzést az amik Koszovóban.

Megint ott tartunk ahol már nagyon sokszor:lázadoztok,hülyéztek, téves köveztkeztetéseket vontok le úgy,hogy még minimális rálátásotok sincs a dologra
 
  • Tetszik
Reactions: bel

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
antigonosz
...
Nem véletlen az,hogy egy kórházban sem szúrhat minden nővér vénát!!!Arról nem is beszélve,hogy az amiknál van olyan eszköz amivel mindenki kevés gyakorlás után is tud infúziót bekötni(nem vénába hanem szegycsontba)de enne ellenére még se tartják szükségesnek a használatát .
...

Minden nővér/ápoló szúrhat vénát, csak centrális vénát nem. Persze van aki egyáltalán nem vállalja és van akire nem is bízzák rá a vénázást.
Szegycsontba?... Utolsó utáni esetben sem vállalnám, akkor már inkább a centrálisokkal próbálkoznék. Oké, a véna sebészi feltárásánál jobb mert gyorsabb.

Békeidőben a hadügyi (és belügyi) szerveknél minden eü. személynek kötelezővé tenném a civil munkát is részmunkaidőben. Negyed vagy félállás minimum és értelemszerűen annyival kevesebb szolgálati munka. Aktív klinikai munka nélkül hamar megkopik a tudása mindenkinek. Viszont a gyakorlatokon nem engedném a tényleges vénaszúrást. 50 év múlva arra a vénára még rohadtul szüksége lesz annak a katonának.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 821
113
https://www.youtube.com/watch?v=eFDY7fevC_w

Tessék itt van amit az amik használnak(nem a CLS katona). Látszik,hogy semmi mást nem kell hozzá tudni csak beszúrni merőlegesen a "tűt" a szegycsontba.Ezzel szemben vénába szúrni 1000 nehezebb még egy egészséges embernek is nem hogy egy olyannak akinek a vénái visszahúzódtak a vérveszteség miatt(emiatt lehet,hogy meg sem találod a vénát)...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 821
113
Egy szó mint száz az mi CLS katona azért nem biztosít vénát bármilyen módon mert nincs rá szükség.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 821
113
Nekem eszembe nem jutna vénával szórakozni ha van ilyenem vagy olyan amivel csontvelővel lehet ugyan ezt megcsinálni(egész konkrétan a térd alatt kell 2-4 centivel beszúrni a sípcsontba hasonló módon* a szerkezetet).

*Ott nem saját erő hanem rugó végzi a munkát.
 
  • Tetszik
Reactions: bel

Pocok75

Well-Known Member
2010. április 19.
2 816
2 512
113
Faterom mentőautó parancsnokként szerelt anno 1975ben de utána még a nyolcvanas években is jártak gyakorlatra a pécsi honvédkórházba. Ezt ma is meglehetne tenni szvsz.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
Meg a fertőzésveszély is fokozottabb. A csontszövet illetve a csonthártya lehetőleg ne találkozzon a külvilággal, mert ha az elfertőződik akkor nagyon elnyúlhat a gyógyulás. De jó tudni, hogy ilyen is van.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 359
22 889
113
Érdekes koncepció:

http://www.bumm.sk/turmix/2015/12/13/igy-kezelik-le-20-mp-alatt-az-amerikai-katonak-lott-sebeit
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 359
22 889
113
Mekkora szerencséje volt hogy nem robbant fel a gránát!

http://www.bumm.sk/turmix/2016/06/10/eles-granatot-operaltak-ki-egy-kolumbiai-katona-fejebol
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány
T

Törölt tag 1586

Guest
Harctéri sebesült ellátás. Nem gyakorlat. Lőtt seb, tüdő (a mellény nem fogta meg :()
Ne nézze aki nem bírja...(21+) Én szóltam...
Szerintem elég lassan reagáltak és nem tűnik valami profinak az ellátás.
Nem kellett volna valami "chest seal"-lel leragasztani a lyukat a katona hátán? Semmi Quikclot vagy más vérzéscsillapítás, csak egy kis méretű kötözőszer? Hmmm...

 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 596
3 813
113

Szia,

Jo regi hozzaszolasra valaszolok, de meg csak most jutottam idaig az olvasassal.

A fenti kitben sok jo dolog talalhato, de kifejezetten fontosnak erzem a kimaradt izolacios foliat, mivel a verveszteseg kovetkezteben lehul a serult, a lehules kovetkezteben rosszabbul alvad a ver, ezert hosszabban verzik ... . Ezt az ordogi kort mar az elejen konnyen megtori a hovedelem.

A szike es foleg a varrokapocs tudast igenyel, a nelkul felesleges vagy karos. Ugyanez igaz az infuziora is, raadasul az branul es szerelek nelkul ertelmetlen.

A hidrogen peroxidot nagyon nem javaslom egyetlen fertotlenitoszernek, foleg azert, mert a sebben maradva lassitja a gyogyulast.
Elsodleges fertotlenitoszernek Betadin/Braunul egyiket javaslom, es ha nagy a csomag, sok hely van benne, akkor kiegesziteskent hyperolt (hosszabb a szavatossaga, es kisebb a sulya mint a 3%-os hidrogen peroxid oldatnak).

En is irtam egy (igazabol 4) elsosegelycsomagrol: belse.hu/ifak/

Bel
 

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 596
3 813
113
Minden nővér/ápoló szúrhat vénát, csak centrális vénát nem. Persze van aki egyáltalán nem vállalja és van akire nem is bízzák rá a vénázást.
Szegycsontba?... Utolsó utáni esetben sem vállalnám, akkor már inkább a centrálisokkal próbálkoznék. Oké, a véna sebészi feltárásánál jobb mert gyorsabb.

Szia,

A 3/2010. (I. 26.) EüM rendelet melleklete ertelmeben sem venat nem biztosithat apolo, sem infuziot nem szerelhet ossze onalloan. Hulyeseg, de ez van.

Abban igazad van, hogy a civil ellatas eseten nem a szegycsont van hasznalatban (hanem a labszarcsont, szebben megfogalmazva proximalis humerus, proximalis tibia, distalis tibia), de ez ugyanugy csont, es gyermek ujraelesztesnel elsokent valasztando, egyeb esetben 2 sikertelen venabiztositasi kiserlet utan. A jelenleg ervenyes OMSZ eloiras szerint a mentohatizsak "nem kotelezo minimumfelszerelesenek" resze az EZ-IO vagy BIG eszkoz.

Bel
 
  • Tetszik
Reactions: blogen and zeal