Amit írsz a gépészetről az mind igaz, de én csak a kazán/hőszivattyú kilépőjéig néztem, mert a gázfűtést is lehet ám rosszul csövezni, stb.
Viszont az energia árakat így górcső alá véve azért durva a gáz árelőnye (ahol elérhető).
Másfelől viszont egy gázfűtési rendszer kiépítése sem két fillér azért, azt hozzá kell tenni, és nyáron hűtőrendszer is kell mellé, ha a hőszivattyúval funkció-paritást nézünk, szóval a beker költség azért nem egyértelműen olyan rossz
Nem kötekedni akarok. Szerintem a norvégpanel a főellenség amúgy, csak végszükség esetén szabadna telepíteni/használni. Ingatlan hirdetéseknél ahol látom, általában már csukom is be.
Én ingyen kapom a fát... de a gázzal szemben ingyen fával sem éri meg tüzelni. Egyszerűen a havi tízenpárezer forintos gázszámlát hamarabb összemlózod, mint ha száraz ingyen hasított fával összeszámolgatod a begyújtások, hamuzások idejét.
És akkor még ha a fűrészelést hasogatni, erdőről behozást .. ne adj isten fizetni is kéne érte beleszámolod ihajj.
Ettől függetlenül stratégiai tartalékként mindig van fa.
Na igen, a gáz is pénzbe kerül, de töredékéért vettem multkor a gázkazánt, melegvíztározóval (22kwos), mint amennyi volt a hőszivatgyúha spannak.
Csak a helyesen méretezett 5/4es csövezés, az alacsony delta t miatti nagy hőcserélő (ezt szinte mindenhol elcseszik, mert felrakják az x kwosat, mert mondván az nagyobb.. ja, csak nem 15 fok dTnél), nagy szivattyúk.. na az ott már nem két fillér, hanem 1 miska
És akkor még csak feltételesen és hittel tudsz fűteni egálban.
És az a durva, hogy rajt van a gázszámlát a Megajoule ár , de nem tudják átszámolmi kWhba.
Jó mondjuk ennél már csak a napelem biznisz keményebb, amikor szeánszokra hívtak, mint villamos szakmában dolgozót. És előadják, hogy erre befektetésként kell tekinteni
Ha én elmennék házalni valakihez befektetési tanácsadóként egy olyan dologgal, hog adjanak 5 misit oda és 10 évig forgatom a pénzét, majd ha minden fasza, akkor 10 év után talán visszaadok 5 misit.. hát annal kéne örülni, ha nem pics@znának meg
De napelemként megveszik.
Raklap lidlis kutyakaját megvenni jobb befektetés. Szerintem keresni kéne szarabbat.
Most raktam a műhelyben a warnexbe vasarolt netto 100 alatti huto futo klímát, 3.5kWos.. Nippon, japán nevű csoda... nem is vészes a zaja.. igazából egy szemét, de a márkásnak hitt modellek is ugyanaz a fos kínai pléh vagy műanyag kategória.