Nem is olyan régen minden komolyabb egyetemen ráugrottak a fullerén nano csövekre, hogy az a jövő. Sikerült készíteni csöveket, majd megfelelő matematikai módszerekkel becslést adni a tulajdonságaira. Ezek alapján kiderül, hogy dejódió, megtalálták a szent grált. Konferenciák sorozata, publikációk tömkelege + egy rakás pénz...
Közben páran levették a rózsaszín szemüveget, majd elgondolkodtak azon, hogy mi a helyzet, ha rácshiba van a rendszerben... Ha egy atom van csak rossz helyen, akkor a szilárdság emlékeim szerint a tizede lesz a számítottnak. Nagy felhördülés, majd csend.
A tudományos élet is pontosan arról szól, mint az itthoni közbeszerzések. Pénz, pénz és státusz. Te is tudod nagyon jól, hogy mik a hidegfúzió alapvető problémái, mégis, milliárd dolláros kutatási projektek futottak, miközben... Itthon a fémszivacsok voltak a sláger az elmúlt évben, most a 3D-nyomtatással meg a big-data "okosságokkal" tüntetnek el pénzeket. Néztem egy nap, hogy kik nyertek kutatási pénzeket. Vicc. Parkolóházakat építő cég nyert lézeres prosztatsebészeti eljárás kifejlesztésére 500 misit. Ez sajnos mindenhol így megy.
Voltam pár start-up előzsűrizésen. Olyan projektre adtak száz milliókat, ami ellent mond a termodinamika főtételeinek. Amikor mondtam, hogy ez nem működik, akkor a pénzügyes meg ügyvéd rldöntéshozók leoltottak, hogy ne legyek már olyan, mint a székely a zsiráfketrec előtt. Én BKV-val mentem oda, azok mind minimum 5-ös BMW.