Én csak azt tudom amit nekem tanítottak: 400kV, 28m, max 3 óra, aztán lehet hazamenni mert megkaptam a napi sugárdózist. Mondjuk ebben azt nem értettem, hogy 27m-re max három órát tölthetek, de 29 már akárhányat
Én több, mint 25 évig laktam távvezeték közvetlen közelében. A szomszéd háza már gyakorlatilag alatta volt. Akkor nekem már nem is kellene élnem? A szomszédnak meg mégannyira sem? Sőt ott az egész környéknek ki kellett volna halnia? Mert ehhez képest viszonylag virgonc a sok besugárzott egyed.
Amúgy hogyan kellene eljuttatni az áramot a városok különböző pontjaira, ha nem vezetéken? És ha a városokban a földben keresztül-kasul futó 120 kV-os vezetéktől méterekre él a muki, akkor attól nem kell félnie, mert nem látja? De ha a légvezetéket látja, akkor joggal retteghet? A villamos, troli és vonat felső vezetéke alatt pár méterre, vagy a metróban ledolgozni egy életet és elutazgatni egy élet nem kis részét veszélytelen, de 28 méteren belül már halálos a 400 kV? (Mármint nem akkor, ha megráz, mert abban az esetben tényleg halálos). Vagy mondjuk centikre csicsikálni a 230 voltos vezetéktől nem probléma? Ugye a térerő a távolság négyzetével arányosan csökken. Az indukciós tűzhelyen finomra megfő a tejbepapi és az nem árt? Vagy a vasaló, a hajszárító, a porszívó, amit napi szinten markolász a nagyérdemű? Meg a TV és a számítógép? A villanyborotva sem, amit a képének nyom neki? A mobil kommunikációs eszközökről nem is beszélve. Minden nap számítógéppel dolgozni nem gond?
Milyen jó a madaraknak, hogy rájuk nem hat a térerő és az indukció, így vígan ücsöröghetnek a dróton!
Legalább annyira nem ártana emlékezni az általános iskolából, hogy nem csak feszültség létezik, hanem áramerősség is és hogy pont azért transzformálják fel a feszültséget, hogy az egységnyi teljesítményt kisebb áramerősséggel érjék el. Ha nem így tennének és erős áramot vezetnének, akkor hatalmas lenne a távvezeték vesztesége, sőt el is olvadna szegény. Ha csak azt végig gondolná bárki, hogy a távvezeték veszteségének része bármilyen kibocsátott energia. Ha tehát olyan nagyon erős teret gerjesztene a távvezeték, akkor rég el kellett volna olvadnia. Na meg persze ha olyan erős teret gerjesztene, akkor a közelében nem kellene fizetne az áramért és magától világítana a villanykörte, és nem lenne gond a mobiltelo töltésével sem.
Olyat persze nem is érdemes elvárni, hogy ha valaki ezen aggódik, akkor először nézze meg, hogy mennyi a Föld saját mágneses mezejének térereje (mert hogy van neki és emiatt még nem pusztult ki az emberiség) és ehhez képest mennyi mérhető a távvezeték alatt.
Hát ha még azt is tudná az egyszeri rettegő, hogy az MRI egy erős mágneses mezőn alapuló képalkotó berendezés. Amíg a távvezeték alatt µT nagyságrendű indukció mérhető, addig az MRI-ben több Tesla, azaz milliószor nagyobb. Ha ezt tudná emberünk, akkor nem feküdne be abba a fránya masinába és inkább meghalna rákban, amit biztos a csúnya távvezetéktől kapott.
Ha tudná emberünk, hogy mekkora löketet kap a villamoson, trolin, vonaton, metrón amikor az gyorsít, vagy lassít, hiszen az elektromotor indukciós elven működik és ezekben az ördögi szerkezetekben elég erős villanymotorok dolgoznak.