Most az enyhe nyár miatt megúsztuk, de tavaly a nagy hőségben többször is leoldott egész Komárom, végül megtiltották az üzleteknek a légkondi használatát...
Ezekre megoldás igazából a naperőmű !
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Most az enyhe nyár miatt megúsztuk, de tavaly a nagy hőségben többször is leoldott egész Komárom, végül megtiltották az üzleteknek a légkondi használatát...
Nem, erre több milliárd forint a megoldás, új, jobb alállomások építése.Ezekre megoldás igazából a naperőmű !
Ezekre megoldás igazából a naperőmű !
Nem, erre több milliárd forint a megoldás, új, jobb alállomások építése.
Vigyünk be még több változót egy instabil rendszerbe!
Sajnos a légkondik mennek éjjel is.Szerintem egyáltalán nem instabil a Mo-i villamosenergia rendszer , a naperőművek pedig nagyon is jól szabályozhatók (ha kell streamenként is ) és a nyári hűtés igény energia ellátására pont ideális . Amikor süt a nap és meleg van , kell a légkondicionálás és így kerek a képlet ! Ha csak az év felében nem kell a fosszilis csúcserőműveinket járatni és nem termelünk a luxus igények miatt co2-t már nyertünk , legalábbis az unokáink !
Nyilván ugyan annyira intenzíven...Sajnos a légkondik mennek éjjel is.
Szerintem egyáltalán nem instabil a Mo-i villamosenergia rendszer , a naperőművek pedig nagyon is jól szabályozhatók (ha kell streamenként is ) és a nyári hűtés igény energia ellátására pont ideális . Amikor süt a nap és meleg van , kell a légkondicionálás és így kerek a képlet ! Ha csak az év felében nem kell a fosszilis csúcserőműveinket járatni és nem termelünk a luxus igények miatt co2-t már nyertünk , legalábbis az unokáink !
...sünk?Qva lakótömbök elég sok hőt elnyelnek, majd kisugároznak ezért nap járása =/= hűtési igénnyel. Volt, hogy éjjel 10-kor is bekapcsoltam.
+munkanapokon a csúcs du. 5-6 között van, akkor voltak a leoldások.
De legalább du. 2 óra körül lenne egy masszív betermelésünk ami senkinek se kell.
...sünk?
Én nem tudom, hogy neked milyen rendszer van a fejedben, de elég nagy napelemes rendszert kell ahhoz feltenni a tetőre, hogy le tudd kompenzálni a légkondidat.
Nem ezt írta. De ha ezt is írta volna, akkor sem lenne hülyeség, mert légkondit mindig sokkal többen fognak feltenni a falra (házanként, lakásonként többet is!), mint ahányan napelemes rendszert. Tehát az energia csúcsigény mindig sokkal nagyobb lesz, mint amennyit a napelemekkel meg tudnak termelni.Ő írta, hogy a nyári egész várost érintő leállásra a napelem a megoldás, ergo minden tetőre rakjanak belőle jó sokat
Nyilván nem. De generál fogyasztást. Gondolom nem azt képzelted, hogy a nappali teljesítménnyel kell figyelembe venni...Nyilván ugyan annyira intenzíven...
A napelemcsúcs termelés legyen 10-15 óráig, átlag ember a munkahelyén van, így csak a munkahelyi légkondi megy, hazaér 16:30-kor így bekapcsolja az otthoni légkondit, már jóval azután a csúcstermelés után amit nappal feleslegesen betermelt a napelem.Nem ezt írta. De ha ezt is írta volna, akkor sem lenne hülyeség, mert légkondit mindig sokkal többen fognak feltenni a falra (házanként, lakásonként többet is!), mint ahányan napelemes rendszert. Tehát az energia csúcsigény mindig sokkal nagyobb lesz, mint amennyit a napelemekkel meg tudnak termelni.
Ezért is van létjogosultsága a központi napelemes erőműveknek is.
Azért ez nem túl bonyolult.Nyilván nem. De generál fogyasztást. Gondolom nem azt képzelted, hogy a nappali teljesítménnyel kell figyelembe venni...
És -ha valaki annyira mániákusan oda van érte és felrakatja- ha akkor hűti a lakást a kondi, még nem vagy otthon, de mire hazaérsz már előhűtött lakásba érsz, télen meg akár fűthetne, hogy ne hűljön le, vagy puffertartályba termelne? (Persze ha sütne a nap.)A napelemcsúcs termelés legyen 10-15 óráig, átlag ember a munkahelyén van, így csak a munkahelyi légkondi megy, hazaér 16:30-kor így bekapcsolja az otthoni légkondit, már jóval azután a csúcstermelés után amit nappal feleslegesen betermelt a napelem.
A lakásonkénti PV feszültségnövekedés amit az inverter okoz már smafu, majd lesz a trafó közelében lévő fogyasztónál a fázisban 250-60-70V...
Egyszer már levezettem, nem fogom még1x, ennél érthetőbben már nem lehet leírni és nem is akarok vele foglalkozni, mert azt megtanultam, hogy szakmáról beszélni full laikussal értelmetlen, bármit lehet írni/mondani nem érti, nem is akarja érteni. Így nem leszek molni aki szélmalomharcot vív, totál feleslegesen.
Ami kimaradt a hozzászólásban azt itt leírom: Z az a adott utca hurokimpedanciája, ami nagyjából 1-1,5 ohm.
https://forum.htka.hu/threads/villamosenergia-termelés-energiagazdálkodás.631/page-461#post-765490
Itt van a kutya elesve.... (Persze ha sütne a nap.)
Ausztráliában mindennapos..Reggel láttam egy házat északi tájolású napelemekkel, majdnem sikerült is az árokba fordulnom. Elképzelni nem tudom, hogy hogyan sikerült ezt összehozni.
Feleslegesen betermelt a napelem???A napelemcsúcs termelés legyen 10-15 óráig, átlag ember a munkahelyén van, így csak a munkahelyi légkondi megy, hazaér 16:30-kor így bekapcsolja az otthoni légkondit, már jóval azután a csúcstermelés után amit nappal feleslegesen betermelt a napelem.
A hűtős fűtős kondi az drágább, én alapvetően a napelemet vízmelegítésre valónak tartom, egy bojlerben (300l) a vizet nyugodtan felfűtheti este abból vígan megfürdik egy család, természetesen a bojlert alkalmassá kell tenni zsinóráram használatára is, mert ha gebasz van és hideg a víz akkor a család képes legyen éjszakai áramról magának melegíteni.És -ha valaki annyira mániákusan oda van érte és felrakatja- ha akkor hűti a lakást a kondi, még nem vagy otthon, de mire hazaérsz már előhűtött lakásba érsz, télen meg akár fűthetne, hogy ne hűljön le, vagy puffertartályba termelne? (Persze ha sütne a nap.)