így van. Plusz újra leírom, hogy az Északi Áramlat magáncégek üzlete:
- 50% Gazprom
- 10% BASF/Wintershall
- 10% Engie (GDF Suez volt régen)
- 10% Uniper (ez régen az E.ON volt)
- 10% OMW
- 10% Royal Dutch Shell
A Gazprom nem felhasználó, hanem adja a gázt.
BASF-nek ez élet-halál kérdés, mivel a vegyipar lehal a földgáz nélkül. Enélkül nincs ammónia, se műtrágya, se savak, se lúgok, SEMMI
Engie - franciáknak is kell a gáz
Uniper - német belföldi gázszolgáltató (lakosság/közület/ipar)
OMW - osztrák, ismerjük
Royal Dutch Shell - ismerjük.
A Gazprom akkor kap pénzt, ha a fenti 5 cég használja a gázt, vagyis a Gazprom-nak elemi érdeke a gázszállítás. A jelenlegi infrastruktúra elégtelen, ha a megnövekedett földgáz-igényeket vesszük alapul - és most csak az eddig használt alkalmazásokat veszem alapul. Erre jön a növekvő számú gázerőmű és a barna hidrogén. Az LNG egy vicc ebben a kontextusban.
USA nyomja a gyökér és szolgalelkű (írom ezt a figyelmeztetés terhe mellett...) német politika torkán ezt le. Mi úgy ülünk otthon, hogy bár csak 3 fok van kint, bent síaláöltözet, dupla zokni, polár felső. Minimális fényerejű LED-es lámpákat lehet kapni. A "forró" víz alá tudom rakni a lábszáram, annyira forró.
Bent az irodában nyitott ablakok mellett ülünk, mert valami ostoba teuton állat még nyáron (igen, ez a második) kitalálta, hogy nyitott ablakok kellenek az irodában, így a koronafertőzés esélye csökkenthető. Mivel ez a szabály nem lett visszavonva, ezért a német kinyitja az ajtót, ablakot és kabátban és FFP2-es maszkban ülünk az irodában és "szellőztetési naplót" kell vezetni.
Majd kíváncsi leszek, hogy a leállított ammoniakonverterek szigetelése és a csővezetékek szigetelése hogyan bírja ki a telet - mivel elve úgy volt tervezve, hogy csak nyáron áll le - akkor is csak 4 napra, mivel az üzemi hőmérséklete úgy 400 fok ezért a szigetelésnél a külső vízzel nem számoltak. Most ezt veri az eső és fagy be a víz reggelente.
Ma hazajöttem, mert a Rajnán nyargalászó, amerikai LPG-s, hidrogénnel töltött tankeres agymenés már nekem sokk volt és valaki bemószerolt, hogy egyedül ültem egy 30 négyzetméteres irodában, maszk nélkül...
Ennyire hülyék a németek és ennyire rohannak a vesztükbe. Ezeknél minden évszázad elején valami beakad, aztán az évszázad közepére egész Európát magukkal rántják vele.