A csehekkel mi dolgunk van?11.8 millió tonna a kapcitása!Egyenlőre nincs kihasználva viszont a barátság teljes kiesése esetén ezen keresztül kéne "kiszolgálni" a szlovák,cseh finomitókat ahoz meg kevés.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
A csehekkel mi dolgunk van?11.8 millió tonna a kapcitása!Egyenlőre nincs kihasználva viszont a barátság teljes kiesése esetén ezen keresztül kéne "kiszolgálni" a szlovák,cseh finomitókat ahoz meg kevés.
Van 1 cseh finomító, ami szintén a Barátságon keresztül kapja az olajat.A csehekkel mi dolgunk van?
Ez milyen érv?Itt lakom a Battai finomító mellett 40 éve nem kell bemutatni.
Ok azt tudom ,hogy kapnak a Barátságon keresztül.De amit lezsíroztunk a horvátokkal ahhoz mi közük?Az csak a mi boltunk nem?Persze a szlovákok kapnak.Mivel a Mol -é a Slovnaft.Másért nem.Van 1 cseh finomító, ami szintén a Barátságon keresztül kapja az olajat.
De lehet azt az Adria el sem éri, viszont a németektől az NDK felől talán üzemben tarthatnák.
A cseheknek nincs nagy szerepe Magyarország ellátásában, de a térségre, az árakra lehet hatással, ezért érdekünk, hogy működjön.Ok azt tudom ,hogy kapnak a Barátságon keresztül.De amit lezsíroztunk a horvátokkal ahhoz mi közük?Az csak a mi boltunk nem?Persze a szlovákok kapnak.Mivel a Mol -é a Slovnaft.Másért nem.
Ma kinyitottak az Adriat. Az viszont eleg, legfeljebb ugy leszunk mint tavaly, de akkor az ukrsan nem kap semmit.Mit tudunk tenni, ha az ukránok elzárják a csapot?
Van B terv?
Talán annyi hogy az ismeretségi körből sokan dolgoztak/dolgoznak ott.Ez milyen érv?
Van aki meg a liszt f. reptér mellett lakik 40 éve és még annyit sem tud róla mint én, pedig életemben nem jártam még ott.
Lényegében csak arra akartam utalni hogy a Horvátokkal való megegyezés bejelentése "véletlenül" egybeesik azzal hogy nyári időszakban leállítják az üzemeket(természetesen nem egyszerre) felújítják,karbantartják,és a technológiai korszerűsítéseket végzik el rajtuk(Aminek köszönhetően növelhetik az arányát a brent tipusu olaj feldolgozásának).Talán annyi hogy az ismeretségi körből sokan dolgoztak/dolgoznak ott.
Dolgoztál valaha vegyipari technológiákkal? Csak kérdezem.Lényegében csak arra akartam utalni hogy a Horvátokkal való megegyezés bejelentése "véletlenül" egybeesik azzal hogy nyári időszakban leállítják az üzemeket(természetesen nem egyszerre) felújítják,karbantartják,és a technológiai korszerűsítéseket végzik el rajtuk(Aminek köszönhetően növelhetik az arányát a brent tipusu olaj feldolgozásának).
Én ex-MOLostól hallottam, hogy az átállás kb 6 hónap és addig se kép, se hang. (miért lenne “korszerűsítés” a másik fajta olajra való átállás?)Lényegében csak arra akartam utalni hogy a Horvátokkal való megegyezés bejelentése "véletlenül" egybeesik azzal hogy nyári időszakban leállítják az üzemeket(természetesen nem egyszerre) felújítják,karbantartják,és a technológiai korszerűsítéseket végzik el rajtuk(Aminek köszönhetően növelhetik az arányát a brent tipusu olaj feldolgozásának).
Van olyan kollégám aki dolgozott is felújításon.Egy atmoszférikus-vákuumdesztillaciós üzemet 3-4 hét alatt gyakorlatilag teljesen "szétszednek"felújítanak.Igaz 300-400 ember dolgozik egy ilyen felújításon esetleges technológiai korszerűsítésen.Amúgy amire leszerződtünk horvátokkal pont fedezi azt a 35 százalékos arányt amire most is képes a finomító nagyobb átalakítás nélkül.Van olyan ex molos ismerősöm aki szerint könnyedén megoldanák az átálast más tipusú olajra bár én ezt az információt erős fentartásokkal kezelem részéről.Én ex-MOLostól hallottam, hogy az átállás kb 6 hónap és addig se kép, se hang. (miért lenne “korszerűsítés” a másik fajta olajra való átállás?)
Vannak olajkútjaink is a régieket újra lehetne nyitni.1. van stratégiai tartalék, egy időre elég, talán egy hónapra, azt hiszem, majd egy szakértő pontosítja
2. ott van az adriai vezeték, bár kicsi a kapacitása, de ha ott zavartalanul jön a nafta, akor a stratégiai tartalék lassabban fogy le
3. nem autózunk annyit, ritkítjuk a tömegközlekedést, csak telekocsi engedélyezett, visszaveszünk a felesleges dolgok szállításából, #maradjotthon, és kezdj edzeni. Kerékpározunk. Ezekkel is időt nyerünk.
4. ipart visszanyessük (a sok nagy csinnadrattás bejelentés közben voltak gyárbezárások is ám, amiknél a drága energia tette be a kaput)
5. nyugatról nagyon drágán kis mennyiséget importálunk vasúton, dunai hajón? Ezek is csak elnyújtják az agóniát
6. nem küldünk több segélyt, üzemanyagot, a katonáik nem gyógyítjuk, csak ha dezertálnak, menekült státuszt kérnek, és nem mennek vissza harcolni?
7. középtávon a szerb vezeték építését felgyorsítjuk, a horvát vezeték kapacitásbővítését felgyorsítjuk
Mindenképpen meg kell lépni az átállást, különben az ukrik tovább fognak minket zsarolni.Én ex-MOLostól hallottam, hogy az átállás kb 6 hónap és addig se kép, se hang. (miért lenne “korszerűsítés” a másik fajta olajra való átállás?)
tőled is az alternatív forrásokat szeretném kérni ABC sorrendben, szabad kapacitással együtt.Mindenképpen meg kell lépni az átállást, különben az ukrik tovább fognak minket zsarolni.
tőled is az alternatív forrásokat szeretném kérni ABC sorrendben, szabad kapacitással együtt.
Amennyiben nincs közvetlen csővezeték, a szállítóhajók alfabetikus felsorolását is kérem mellékelni, szállítókapacitással egyben.
A kínaiaknál meg más.A szerbeknél ez volt a helyzet:Serbia, Oil imports from alternative sources instead from Russia - Doing Business in Serbia - Serbia business country gateway, companies industry sectors
Yesterday, an embargo on the export of Russian crude oil by sea entered into force as part of one of the EU sanctions packages, which also affected Serbia. Practically, there is no longer any possibility of importing Russian oil for our market. However, as experts say, it will not affect us...serbia-business.eu
Irak: 47%, Kazakhstan: 35%, Norvegia 3%, Hazai termelés 23%
tőled is az alternatív forrásokat szeretném kérni ABC sorrendben, szabad kapacitással együtt.
Amennyiben nincs közvetlen csővezeték, a szállítóhajók alfabetikus felsorolását is kérem mellékelni, szállítókapacitással egyben.
Jó induljunk ki ebből: A kazah és azeri olaj milyen vezetéken érkezik?Érdemes egy velünk szomszédos tengerpart nélküli orszag olajimportjából kiindulni"
"In 2021, Austria imported $3.6B in Crude Petroleum, becoming the 33rd largest importer of Crude Petroleum in the world. At the same year, Crude Petroleum was the 8th most imported product in Austria. Austria imports Crude Petroleum primarily from: Kazakhstan ($1.38B), Libya ($779M), Iraq ($695M), Russia ($264M), and Azerbaijan ($134M).
The fastest growing import markets in Crude Petroleum for Austria between 2020 and 2021 were Libya ($657M), Kazakhstan ($527M), and Iraq ($434M)."
Én úgy tudom, a tesztekkel, a mindig felbukkanó utólagos javítgatásokkal kell hozzá kb fél év. Meg sok-sok pénz.Van olyan kollégám aki dolgozott is felújításon.Egy atmoszférikus-vákuumdesztillaciós üzemet 3-4 hét alatt gyakorlatilag teljesen "szétszednek"felújítanak.Igaz 300-400 ember dolgozik egy ilyen felújításon esetleges technológiai korszerűsítésen.Amúgy amire leszerződtünk horvátokkal pont fedezi azt a 35 százalékos arányt amire most is képes a finomító nagyobb átalakítás nélkül.Van olyan ex molos ismerősöm aki szerint könnyedén megoldanák az átálast más tipusú olajra bár én ezt az információt erős fentartásokkal kezelem részéről.
Kedves olvtárs, azért hoztam fel Szerbia példáját, mert itt van közép-európában, határosak vagyunk vele és az összes szomszédos ország közül vele ápoljuk a legbarátibb kapcsolatokat. Azonkívül ők is nagy részt importálják az olajukat. Azt ahogy olvasom, a hazai finomítók az orosz olajra vannak specializálva már rég meg kellett volna változtatni, csak ugyibár pízbe kerül, azt meg a MOL profitjából köllene kifizetni. 2014 óta szankciózza az eu a zoroszokat, csak idő kérdése volt, mikor terjednek ki a szankciók a zorosz olajra is, lett volna a fityisz kormánynak ideje a probléma orvoslására. A szállítási útvonalak, a szállítási és tárolási költségek, meg a beszerzési ár, amely tényezőket figyelembe kell venni az olaj vásárlásánál, amely témakörnek nem vagyok szakértője, majd "drága" kormányunk megoldja.A kínaiaknál meg más.
Itt a kérdés a következő:
Nekünk, magyaroknak (tudod, egy ország itt Közép-Európában), honnan szeded össze az olajat.
Amihez nem fontos, hogy a japánok honnan szerzik be, hanem az a fontos, hogy összehasonlítva a termelő és szállító és feldolgozókapacitásokat, megmutatod, ha nem az oroszoktól vesszük az olajat, honnan tudjuk beszerezni, úgy, hogy elégséges mennyiségben ide tudjuk juttatni, és fel is tudjuk dolgozni.
Még mindig teljesen lényegtelen, Felső-Voltát is hozhatod, az is pont annyira releváns Magyarországgal kapcsolatban.Kedves olvtárs, azért hoztam fel Szerbia példáját
Ahogy móriczka elképzeli, petrokémiához nem értek, de így pár év vegyipar után, ez nem úgy megy, hogy jaj akkor holnaptól majd mást.Azt ahogy olvasom, a hazai finomítók az orosz olajra vannak specializálva már rég meg kellett volna változtatni
Amit ugyebár a magyar ipar, mezőgazdaság fizet, amit lényegében mi. És miután átállunk piréz olajra piréziától kerülünk függőségbe. Márpedig ebből a szempontból valahogy a kazah azeri orosz térség stabilabnak tűnik.csak ugyibár pízbe kerül, azt meg a MOL profitjából köllene kifizetni.
Igen, megint ahogy móriczka elképzeli. Van még millió szempont, pl.: egy vegyipari alapanyagnak az összetétele, az átálás költségei, a minőségromlás, a kivehető késztermékek, és ezer egyéb tényező. mi az urali típusú olajra vagyunk ráállva megvannak az előnyei és hátrányai. Ennek a mérlege is fontos.A szállítási útvonalak, a szállítási és tárolási költségek, meg a beszerzési ár, amely tényezőket figyelembe kell venni az olaj vásárlásánál,