Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

M

molnibalage

Guest
Tudsz úgy kommentelni amúgy , hogy nem fikázol valakit vagy NER-rezel ? Annyira szánalmas te vinnyogsz , hogy a mérnöki fizetésedből nem tudsz előre lépni csak éppenhogy megélni ! Gondolom 4-5 kilót azért csak keresel ? Na most gondold el csóri nyugger mamát 130k nyugdíjból amiből 80-a rezsi télen (vagy több) ! Biztos , hogy a mama és OV a GHECI ?
Látom nem figyelsz...
Most veszek lakást. Olyat, ahol a rezsi nem faktor. A mostaniban sem volt.
Mert így akartam.

A nettóm több, mint amit írsz és ugye van kvázi "mellékállásom" is.

Másegyéb személyeskedő fröcsögés mára te nagyon te?
Nem vén tank vagy, hanem inkább vén fasz.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 093
33 210
113
Nálunk ugyanez van...
Mi kibírjuk a 40.000+ ft-os fűtést télen, de a sok vénasszony meg nyíg a 25 fokos lakásban, hogy a nyugdíjból nem telik...

Mondjuk pár tömbbel arrébb még durvább volt a történet, ott rendszeresen beázott a tető, ami amúgy is csak galambtenyészet volt.
Tavaly év elején egy vállakozó felajánlotta, hogy csináltat egy teljesen új tetőt, leszigeteli az épületet, cserébe a tetőtérben kialakított lakásokat szabadon értékesítheti.
A 36 lakóból 35 beleegyezett, csak egy földszinti vénasszony nem...
Idén tavasszal meghalt, eladták az örökösök a lakását, végre a lakók saját pénzen kijavították a tetőt...
Lehetek szemét? Nem kár érte.
Ezzel konkrétan szenvedést okozott másnak.
Hm.Tudtommal már pár éve nem kell az egyhangú többség a társasházi szavazásokon.
 
  • Tetszik
Reactions: enzo

Shadow

Well-Known Member
2018. október 29.
1 326
4 525
113
Szerintem marha jó cikk arról, hogyan áll át az EU orosz energia függésbők Kínaira:

“Már a 2000-es évek elején is az volt Európa víziója, hogy a klímapolitika globális élharcosaként a megújuló energiaforrásokat hasznosító technológiák, így a napelemek gyártásában élenjáróvá és a technológia legfőbb globális exportőrévé válik. Ám ezen a területen Kína primátusa több mint tíz éve megkérdőjelezhetetlen, s azóta csak egyre nőtt Európa lemaradása az ázsiai óriáshoz képest.

Ennek érzékeltetéséhez lényeges tudni, hogy milyen főbb lépésekből áll a napelemes rendszerek előállítása. A ma elterjedt napelemek fő alkotója a szilícium, amit nagytisztaságú homokból (szilícium-dioxid) nyerünk. Ennek előállításához olvasztókemencében, hozzávetőlegesen kétezer Celsius-hőfokon szén hozzáadásával eltávolítják a SiO2-ból az oxigént, de az így kapott, 99 százalékos tisztaságú szilíciumot tovább kell tisztítani. A napelemek gyártásához ugyanis legalább 99,9999 százalékos tisztaságú szilíciumot használnak.
Második lépésként kristályszerkezetű szilíciumtömböket gyártanak, amelyeket vékony lapokra szeletelnek, ezeket nevezik lapkáknak.
Ezt követi a cellagyártás fázisa, amely során különleges eljárásokkal javítják a lapkák elektromos tulajdonságait. Az újabb fázis a napelempanelek előállítása, ami azt jelenti, hogy a sorba kötött cellákat fém kerettel és elektromos kivezetéssel is ellátják. Az elkészült napelempaneleket háztetőkre, vagy földre telepítik, s villamosenergia-hálózatra kapcsolják. Így áll elő egy komplett napelemes rendszer.

Tehát látható, hogy mennyire összetett, komoly tudástőkét és infrastruktúrát igénylő folyamatról van szó. A Kínához történő felzárkózást az is rendkívül megnehezíti, hogy folyamatosan építenek be innovációkat az előállítási folyamatba. A lapkagyártás terén már egészen elképesztő méreteket öltött Kína fölénye: a gyártókapacitás 97 százaléka ott található. Ezt az eredményt ráadásul 50 százalék körüli kihasználtsággal működő gyárakkal érték el. A globális cellagyártás 2015 és 2021 között lényegében csak Kínában bővült, az ország részesedése immár 80 százalék feletti. Ráadásul a kínai gyártókapacitások kihasználtsága minden további nélkül fokozható, ugyanis az már 2021-ben is 300 gigawattot ért el, s további 250 gigawatt cellagyártó kapacitás kiépítése van napirenden.”

“Ám egészen más dolog abban a hitben ringatnia magát a Nyugatnak, hogy az elektromos autók boomjával bármilyen versenyelőnyhöz jutna Kínával szemben, vagy legalábbis, hogy csökkenthetné a súlyos energiafüggőségét. Ugyanis a lítiumalapú elektromos akkumulátorok gyártásában is elképesztő Kína dominanciája, ráadásul az ázsiai óriás a nyersanyag kitermelésétől a késztermékek előállításáig uralja a gyártási és beszállítói láncot. A tavalyi évben Kína a világszerte kitermelt nyers lítiumnak – 93 ezer metrikus tonnának – nagyjából a 40 százalékát használta fel. Az országban gigagyárak százai ontják magukból az elektromos járművekbe előállított akkumulátorokat, amelyekkel a hazai piac mellett olyan autógyártó óriásvállalatokat látnak el, mint a BMW, a Volkswagen és a Tesla.
Ráadásul az évek óta meglévő nyomasztó kínai fölény tovább nő: míg 2018-ban az elektromos akkumulátorok globális piacának 60 százalékát birtokolták, 2020-ban már 72 százalékos volt a piaci részesedésük.

Ez jelenleg már 80 százalék körül mozog a Bloomberg NEF becslései szerint, ami azért sem meglepő, mert a világ 10 legnagyobb elektromos akkugyártó cége mind Kínában található. Ezek egyike, a már említett CATL egymagában az elektromos akkumulátorok 30 százalékát állítja elő globálisan. Mindeközben a nyers lítium kitermelésében hátul kullogó Amerika a világpiacnak mindössze 8,5 százalékát tartja a kezében.”
 
K

Kopi2000

Guest

A magyar és az európai energiaellátás jelene, jövője. Szabó László, a REKK-vezetője szerint...​

 

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 747
4 503
113

Marad még az energiaimport-függés​

  • egy Paks III-nak nevezett, harmadik atomerőművet két, 1600 MW-s blokkal.
  • A Krk-szövegi cseppfolyós földgáz (LNG) fogadó kikötő bővítését masszív magyar érdeknek nevezte.
  • A 2020-as energiastratégia óriási hibájának nevezte, hogy elhitette a politikával: 12 ezer MW-nyi napenergia és Paks II. majd megoldja Magyarország energiaproblémáit.
  • A magyarországi háztetőkre összesen 16 ezer MW-nyi napelem helyezhető el optimálisan azon tanulmány szerint, amelyet Grabner Péter, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) energetikáért felelős elnökhelyettese idézett.
  • Ha a hazai öt tárolóból kivesszük a mobil- és a csúcskapacitása alapján is jelentős hajdúszoboszlói létesítményt, akkor rendszer meg fog billenni, főleg a keleti részén.

 
  • Tetszik
Reactions: rm40
M

molnibalage

Guest

Marad még az energiaimport-függés​

  • egy Paks III-nak nevezett, harmadik atomerőművet két, 1600 MW-s blokkal.
  • A Krk-szövegi cseppfolyós földgáz (LNG) fogadó kikötő bővítését masszív magyar érdeknek nevezte.
  • A 2020-as energiastratégia óriási hibájának nevezte, hogy elhitette a politikával: 12 ezer MW-nyi napenergia és Paks II. majd megoldja Magyarország energiaproblémáit.
  • A magyarországi háztetőkre összesen 16 ezer MW-nyi napelem helyezhető el optimálisan azon tanulmány szerint, amelyet Grabner Péter, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) energetikáért felelős elnökhelyettese idézett.
  • Ha a hazai öt tárolóból kivesszük a mobil- és a csúcskapacitása alapján is jelentős hajdúszoboszlói létesítményt, akkor rendszer meg fog billenni, főleg a keleti részén.

A jelzett részt nekem vezesse le kérem bárki, mert én tényleg szeretnék röhögni egy jót. Mert ezen a kijelentésen mást nem lehet tenni.
Ennyi PV termelése késő tavaszi és késő nyári időszakban alsó hangon 11 GW lenne. Ezzel mégis mi a fenét kezdene a hálózat? Meg az erőművek is?
 

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 637
3 341
113

"A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: mivel a hálózat ennyi energiát már nem tud felvenni, jó időre felfüggesztik az eddig kötelező napelemes betáplálást.
A döntés a még elő nem jegyzett igényekre vonatkozik, a már működő napelemekre vagy a már leadott igényekre nem. Aki a jövőben háztartási kiserőművet telepít, az csak a saját háztartásában használhatja fel a megtermelt energiát.

A döntés annyiban könnyítés a háztartásoknak és a napelemet saját villamosenergia-ellátásra használó vállalkozásoknak, hogy egyszerűbb lesz a berendezések telepítése, hiszen nem szükséges az áramszolgáltató engedélye. Rossz hír azonban amiatt, hogy lassul a beruházás megtérülése, hiszen a fölösleges áramot nem lehet "eladni" az országos hálózatba, valamint ezen árammennyiség tárolására akkumulátort kell beszerelni."
 

trojaiak

Active Member
2022. március 16.
254
232
43
Szerintem marha jó cikk arról, hogyan áll át az EU orosz energia függésbők Kínaira:

“Már a 2000-es évek elején is az volt Európa víziója, hogy a klímapolitika globális élharcosaként a megújuló energiaforrásokat hasznosító technológiák, így a napelemek gyártásában élenjáróvá és a technológia legfőbb globális exportőrévé válik. Ám ezen a területen Kína primátusa több mint tíz éve megkérdőjelezhetetlen, s azóta csak egyre nőtt Európa lemaradása az ázsiai óriáshoz képest.

Ennek érzékeltetéséhez lényeges tudni, hogy milyen főbb lépésekből áll a napelemes rendszerek előállítása. A ma elterjedt napelemek fő alkotója a szilícium, amit nagytisztaságú homokból (szilícium-dioxid) nyerünk. Ennek előállításához olvasztókemencében, hozzávetőlegesen kétezer Celsius-hőfokon szén hozzáadásával eltávolítják a SiO2-ból az oxigént, de az így kapott, 99 százalékos tisztaságú szilíciumot tovább kell tisztítani. A napelemek gyártásához ugyanis legalább 99,9999 százalékos tisztaságú szilíciumot használnak.
Második lépésként kristályszerkezetű szilíciumtömböket gyártanak, amelyeket vékony lapokra szeletelnek, ezeket nevezik lapkáknak.
Ezt követi a cellagyártás fázisa, amely során különleges eljárásokkal javítják a lapkák elektromos tulajdonságait. Az újabb fázis a napelempanelek előállítása, ami azt jelenti, hogy a sorba kötött cellákat fém kerettel és elektromos kivezetéssel is ellátják. Az elkészült napelempaneleket háztetőkre, vagy földre telepítik, s villamosenergia-hálózatra kapcsolják. Így áll elő egy komplett napelemes rendszer.

Tehát látható, hogy mennyire összetett, komoly tudástőkét és infrastruktúrát igénylő folyamatról van szó. A Kínához történő felzárkózást az is rendkívül megnehezíti, hogy folyamatosan építenek be innovációkat az előállítási folyamatba. A lapkagyártás terén már egészen elképesztő méreteket öltött Kína fölénye: a gyártókapacitás 97 százaléka ott található. Ezt az eredményt ráadásul 50 százalék körüli kihasználtsággal működő gyárakkal érték el. A globális cellagyártás 2015 és 2021 között lényegében csak Kínában bővült, az ország részesedése immár 80 százalék feletti. Ráadásul a kínai gyártókapacitások kihasználtsága minden további nélkül fokozható, ugyanis az már 2021-ben is 300 gigawattot ért el, s további 250 gigawatt cellagyártó kapacitás kiépítése van napirenden.”

“Ám egészen más dolog abban a hitben ringatnia magát a Nyugatnak, hogy az elektromos autók boomjával bármilyen versenyelőnyhöz jutna Kínával szemben, vagy legalábbis, hogy csökkenthetné a súlyos energiafüggőségét. Ugyanis a lítiumalapú elektromos akkumulátorok gyártásában is elképesztő Kína dominanciája, ráadásul az ázsiai óriás a nyersanyag kitermelésétől a késztermékek előállításáig uralja a gyártási és beszállítói láncot. A tavalyi évben Kína a világszerte kitermelt nyers lítiumnak – 93 ezer metrikus tonnának – nagyjából a 40 százalékát használta fel. Az országban gigagyárak százai ontják magukból az elektromos járművekbe előállított akkumulátorokat, amelyekkel a hazai piac mellett olyan autógyártó óriásvállalatokat látnak el, mint a BMW, a Volkswagen és a Tesla.
Ráadásul az évek óta meglévő nyomasztó kínai fölény tovább nő: míg 2018-ban az elektromos akkumulátorok globális piacának 60 százalékát birtokolták, 2020-ban már 72 százalékos volt a piaci részesedésük.

Ez jelenleg már 80 százalék körül mozog a Bloomberg NEF becslései szerint, ami azért sem meglepő, mert a világ 10 legnagyobb elektromos akkugyártó cége mind Kínában található. Ezek egyike, a már említett CATL egymagában az elektromos akkumulátorok 30 százalékát állítja elő globálisan. Mindeközben a nyers lítium kitermelésében hátul kullogó Amerika a világpiacnak mindössze 8,5 százalékát tartja a kezében.”
Ok a felismerés meg van és mi a javasolt válasz?
Megefelzzük a zsömlét a megmaradt pénzt ipartámogatásra költjük?
pl a Németek pénze ugye nem gond ha ott marad ahol a legjobban hasznosul azaz a legfejletteb részeken?
 
M

molnibalage

Guest

"A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: mivel a hálózat ennyi energiát már nem tud felvenni, jó időre felfüggesztik az eddig kötelező napelemes betáplálást.
A döntés a még elő nem jegyzett igényekre vonatkozik, a már működő napelemekre vagy a már leadott igényekre nem. Aki a jövőben háztartási kiserőművet telepít, az csak a saját háztartásában használhatja fel a megtermelt energiát.

A döntés annyiban könnyítés a háztartásoknak és a napelemet saját villamosenergia-ellátásra használó vállalkozásoknak, hogy egyszerűbb lesz a berendezések telepítése, hiszen nem szükséges az áramszolgáltató engedélye. Rossz hír azonban amiatt, hogy lassul a beruházás megtérülése, hiszen a fölösleges áramot nem lehet "eladni" az országos hálózatba, valamint ezen árammennyiség tárolására akkumulátort kell beszerelni."
Persze mikor szóltam előre, hogy 4GW, de legkésőbb 4,5 GW táján már gáz lenne, egyesek nem hitték el.
Most lényegében akkor az "oldd meg magadnak fiam a tárolást" történet jött, ami kvázi többe kerülhet, mint maga a termelő rendszer.
Upsz...
 

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 637
3 341
113
Persze mikor szóltam előre, hogy 4GW, de legkésőbb 4,5 GW táján már gáz lenne, egyesek nem hitték el.
Most lényegében akkor az "oldd meg magadnak fiam a tárolást" történet jött, ami kvázi többe kerülhet, mint maga a termelő rendszer.
Upsz...
További adalékok (a bombasztikus cím ellenére vannak a cikkben érdemi pluszinfók - persze a nap és szélenergia kombinálhatóságáról szóló nyilvánvaló baromságokat leszámítva) :
 
M

molnibalage

Guest
További adalékok (a bombasztikus cím ellenére vannak a cikkben érdemi pluszinfók - persze a nap és szélenergia kombinálhatóságáról szóló nyilvánvaló baromságokat leszámítva) :
miután a szél általában akkor fúj, amikor a nap nem süt.
Ez ebben a formában veretes marhaság a cikkben.,
 
M

molnibalage

Guest
Amúgy a mostani energiapiaci kereskedelem mintha teret engedne a manipulációnak.
Tegyük fel, hogy valakinek van gázerőműve és be tudja tenni még a termelési portfólióba és csak azért teszi be, mert azzal is felhajtja az árat ugye, amiért mindenkitől megveszik.

Nah, akkor mondjuk termel gázzal áramot kb. 0-ásan vagy akár 20-30 Ft/kWh veszteséggel.
A naperőműve viszont meg akkor 100 Ft/kWh nyerességgel vagy még nagyobbal.

Erre vajon gondoltak a kedves emberek, aki kitalálták? Nekem úgy tűnik ezzel bizony lehet manipulálni, de vastagon a piacot.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and enzo

Ettore Fieramosca

Well-Known Member
2021. március 9.
1 040
2 971
113
Persze mikor szóltam előre, hogy 4GW, de legkésőbb 4,5 GW táján már gáz lenne, egyesek nem hitték el.
Most lényegében akkor az "oldd meg magadnak fiam a tárolást" történet jött, ami kvázi többe kerülhet, mint maga a termelő rendszer.
Upsz...
Ez nyilvánvalóan félinfo. Szerintem szó sincs tárolásról. Azt kell megakadályozni hogy visszatápláljon a hálózatra az inverter. Smart meter azt csá…kb 50.000ft plusz tétel. Nyilván a megtérülési idő hosszabb. De mondjuk lehet pufferelni ha valakinek van affinitása hozzá és nem akar aksit venni. Víz melegebre fűtése a bojlerben amikor többlet àram van stb
 
M

molnibalage

Guest

Igazából a legfontosabb részei ezwk.

(Ha holnap akartad beadni a papírt, mert ma fizettél egymillió forint előleget a napelemes cégnek, akkor így jártál.

Ha napelemek telepítésével foglalkozol, tegnap még invertert akartál szerezni bármi áron, bárhonnan, akkora volt a hiány, ma délutánra megtudtad, hogy valószínűleg a most raktárban állóakat sem fogod tudni hol felhasználni, ha a megrendelők visszalépnek a változások miatt.
Mert nagyon fontos a kormány számára a kiszámíthatóság, a következetesség, a tervezhető beruházás és a jogbiztonság. Ja, nem.
 

BJani

Well-Known Member
2020. január 28.
1 428
3 745
113
Igazából a legfontosabb részei ezwk.

Molni, már megint ez a mindenszarizmus...
Jól értem, hogy te továbbra is a napelemek nyakló nélküli támogatását preferálnád? :eek: Mert a fenti idézetek alapján ez jön le.
(provokatív a kérdésem, mert tudom, hogy nem)

Szerintem ne sajnáljuk se a napelemeket telepítőket, se a vállalkozókat. Aki egy kicsit is képben van, tudhatta, hogy ez előbb-utóbb be fog következni. Pont te is sokszor kifejtetted már ezeken az oldalakon is, hogy jó lenne az őrületnek véget vetni. Hát most vége. Most meg ez a baj? Értem én, hogy ha bármit is csinál a kormány, az szar, de azért próbálj már kicsit tisztább fejjel gondolkozni, látni...
 
M

molnibalage

Guest
Molni, már megint ez a mindenszarizmus...
Jól értem, hogy te továbbra is a napelemek nyakló nélküli támogatását preferálnád? :eek: Mert a fenti idézetek alapján ez jön le.
(provokatív a kérdésem, mert tudom, hogy nem)
Nem. A baj az, hogy ha valóban az a műszaki ok van, amit mondanak, akkor csókoltatok mindenkit, de ez előre jelezhető volt.
Ezek meg a mai dátum utánra is írtak ki pályázatot? A bal kéz nem tudja mit csinál a jobb?
Akkor a fokozatos kivezetés előre bejelentése JÓ IDŐVEL ELŐTTE?

Szerintem ne sajnáljuk se a napelemeket telepítőket, se a vállalkozókat. Aki egy kicsit is képben van, tudhatta, hogy ez előbb-utóbb be fog következni. Pont te is sokszor kifejtetted már ezeken az oldalakon is, hogy jó lenne az őrületnek véget vetni. Hát most vége. Most meg ez a baj? Értem én, hogy ha bármit is csinál a kormány, az szar, de azért próbálj már kicsit tisztább fejjel gondolkozni, látni...
De bakker mikor értjük már meg akár NER fannak tetszik lenni, akár nem, hogy

NEM ÍGY HOZUNK DÖNTÉSEKET EGY KULTÚRÁLLAMBAN

Egyik nap éppen úgy kel fel valaki és iparágakat döntük be vele és megtakarításokat nullázunk le?
Az emberek egy része ebben az vészterhes időkben MILLÓS nagyságrendet költöttek el valamire, ami jelen állás szerint közel 0 Ft-ot fog érni.

Ha szerinted ez így rendben van, akkor elmeorvosi vizsgálatot javaslok.
 
M

molnibalage

Guest
Szerintem ne sajnáljuk se a napelemeket telepítőket, se a vállalkozókat. Aki egy kicsit is képben van, tudhatta, hogy ez előbb-utóbb be fog következni. Pont te is sokszor kifejtetted már ezeken az oldalakon is, hogy jó lenne az őrületnek véget vetni. Hát most vége. Most meg ez a baj? Értem én, hogy ha bármit is csinál a kormány, az szar, de azért próbálj már kicsit tisztább fejjel gondolkozni, látni...
Ez még őket érinti a legkevésbé.
Valaki most eldönthette, hogy akkor most már megéri ebbe beruházni.
Elköltött akár milliós összeget arra, hogy gyorsan legyen megy...
... majd a process közben jön ez, amivel a rendszerének értéke 0.

Kb. mintha nyomatnák, hogy vegyél csoda hibrid villanyautót, majd miután megvetted közlik, hogy betiltják a belső égésű motoros járművet.
És mivel tisztán villanyos üzemben egy hibrid lófasz, ezzel kb. értéke 0 annak, amire egy valag pénz költöttél.

Ez történt itten kérem most kb. Mert az egész PV-zgetés arra az eddigi is elég ordas hazugságra épült, hogy éves szaldó volt.
Ez most átmenet nélkül, előre bejelentés nélkül rúgták ki, miután a kereslet és a rendszerek ára és már elköltött pénz kilőtt az égbe.

Technokratának adja magát elő ez a NER, de valójában ostoba, ad hoc módon döntő ügyeskedő bunkók.
Tisztán látszik, hogy miben és hogyan szocializálódtak ezek a "nagy formátumú" emberek.
 
  • Tetszik
Reactions: bel and alali77