Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ManfredMacx

Active Member
2018. október 14.
128
66
28
A vilgág árammixe 2022 első félévében: az időjárásfüggők lehagyták az atomot, nem is kevéssel.
De hol vannak ilyenkor a fizika törvényei?

vilag.jpg
 
M

molnibalage

Guest
A vilgág árammixe 2022 első félévében: az időjárásfüggők lehagyták az atomot, nem is kevéssel.
De hol vannak ilyenkor a fizika törvényei?

vilag.jpg
A trollbarlang fala ezek szerint nyitva van.

Senkit nem érdekel a hülye diagramod.
Tudod, intermittens teremlés, meg ellátás stabilitás meg ár.
Ha meg atomerőművet állítanak le, mert csak ideológiai alapon, akkor persze, hogy ez van.
Ideológia vezérelt alapon látod azt, amit.

Dán áram és német áram ára kb. 50 cent, FRA-ban az áram ára 20 eurocent.

Másegyéb hányás ide mára tőled?
Hogy miért nem lehet topikrombolásért bannolni téged, azt nem egészen értem.

jzvXJp0.png
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Hát az inflációhoz képest biztosan nem, azt nehéz is lenne überelni!
Mondjuk ahhoz képest, hogy a magas jegybanki alapkamat miatt szidtátok a Gyurcsány kormányt, és az akkori 5,5% helyett most 13 %-nál tartunk!
Ahhoz képest is, hogy az unortodox gazdaságpolitika egyik ismérve volt szerinted, "hogy akkor is alacsonyra vágott kamatokat tartott az MNB, amikor már minden "elemző" verte az asztalt a magasabb kamatokért".
Szerintem akkor lehet alacsonyabb kamatszintet tartani, ha a gazdaság, a stabilitás, az egyensúly ezt lehetővé teszi!
Hát volt az bőven 10% felett úgy , hogy még szarul is éltünk + becsődölt majdnem az ország !


Azt azért hozzá tenném , hogy a GDP arányos államadósság ami 2019-ben már 65% környékén volt (majd a COVID felbaxta 80% körül) már ismét csökken és közelíti a 70%-ot de ami a lényeg , hogy a ennek az adósságnak már kevesebb mint 25% van csak devizában a többi Forint ! Na ez a truváj nem az államcsőd 2009-re !


Ja és még jól is élünk !
 
  • Imádom
Reactions: Kim Philby

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Boccs, hogy beleszólok.
De mi is az az Orbáni gazdaságpolitika? Az, hogy olyan alacsonyan tartjuk a béreket, hogy az embereknek még a normális árú rezsire sincs pénzük, amit így támogatni kell, és emiatt ide jöjjenek a külföldi cégek az olcsó munkaerőért? És pl. a kórházakban az van, amit finanszírozunk, így egy csomó helyen nincs semmi, de az a dolgozók hibája mert a párt a helyén van és küzd az emberekét hiába fokozódik a nemzetközi helyzet? És azért nincs pénz egy csomó dologra, mert az adónk elmegy a Fidesz közeli gazdaság támogatására (igen, a családtámogatás is)? Lehet, igen nagy tévedésben élek, nekem a Fidesz propagandából és a tapasztalatomból ez jött le. Nagyobb itt a szocializmus, mint volt "Kádár apánk" idejében és nagyobb kapitalisták a volt szocialisták mint a szocialisták elleni gyűlöletkeltésből élő Fidesz.
Csak a valóság alapján ! Nem alacsonyan tartjuk a jövedelmeket hanem versenyképes állapotba tartjuk a gazdaságot ez az egyik alap pillérje amióta a 2008-2010-es válság után a cégek szépen elkezdtek vissza lopakodni Európába . Persze ehhez látni is kell nem csak nézni , hogy olyan bérszinten lehessen tartani a gazdaságot amivel pont ide lehet csábítani a vissza települőket . Nyilván ennek a folyamatnak az lesz egyszer a vége , hogy a munkaerő hiány miatt a bérek elkezdenek nőni amit már a versenyszférában lehet is tapasztalni ! Az embereket nem érdekli a világpiaci ár őket az érdekli , hogy mennyit kell befizetni és ez bizony több mint 10 évig nem nőt , a stabilitás / kiszámíthatóság a legnagyobb dolgok egyike a világon . Az idetelepülő cégeket pont úgy kell kihasználni mint ahogyan Kína és anno Japán és Korea is csinálta ! A jelenlegi kormány többet költött az elmúlt 10 évben az egészségügyre mint az előzőek 20 év alatt . Az infrastruktúra nagy része felújult vagy felújítás alatt van , a béreket rendezték és rendezik folyamatosan sőt még a kórházi géppark is megújult . Nyilván a nyugati agyelszívással nehéz mit kezdeni amikor olyan béreket és egyéb feltételeket kínálnak a magasan képzett munkaerőnek amiket mi az elmúlt 100 év szopatásai miatt nem tudunk egyelőre megfizetni . Az , hogy sok helyen nincs semmi azt szimpla hazugságnak tartom szerintem egyszerűen xarul gazdálkodnak de facto lopnak ! A lányom volt tavaly novemberben kórházban én semmi kifogást nem tudtam találni se a helyben , se az ellátásban ! Az meg szocik szégyene , hogy már a kutya se akarja őket kormányon látni !
 

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 080
4 056
113
Azt azért hozzá tenném , hogy a GDP arányos államadósság ami 2019-ben már 65% környékén volt (majd a COVID felbaxta 80% körül) már ismét csökken és közelíti a 70%-ot de ami a lényeg , hogy a ennek az adósságnak már kevesebb mint 25% van csak devizában a többi Forint ! Na ez a truváj nem az államcsőd 2009-re !
30% körül van a deviza adósság aránya, a legutóbbi kötvény kibocsátás után.
Ja és még jól is élünk !
Vagyunk így páran, akik ide írogatunk, de nem ez a jellemző! Ha a nettó bérek mediánját nézzük, ami a középérték, és amitől 50% még kevesebbet is keres, abból nemigen kell félre tenni!
Orbánnak a többszöröséből sem sikerült! :)
Persze tudom hogy nem így van, csak hát ez a hivatalos kommunikáció!
 
  • Tetszik
Reactions: Flamand and tonyo

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 506
10 091
113
Csak a valóság alapján ! Nem alacsonyan tartjuk a jövedelmeket hanem versenyképes állapotba tartjuk a gazdaságot ez az egyik alap pillérje amióta a 2008-2010-es válság után a cégek szépen elkezdtek vissza lopakodni Európába . Persze ehhez látni is kell nem csak nézni , hogy olyan bérszinten lehessen tartani a gazdaságot amivel pont ide lehet csábítani a vissza települőket . Nyilván ennek a folyamatnak az lesz egyszer a vége , hogy a munkaerő hiány miatt a bérek elkezdenek nőni amit már a versenyszférában lehet is tapasztalni ! Az embereket nem érdekli a világpiaci ár őket az érdekli , hogy mennyit kell befizetni és ez bizony több mint 10 évig nem nőt , a stabilitás / kiszámíthatóság a legnagyobb dolgok egyike a világon . Az idetelepülő cégeket pont úgy kell kihasználni mint ahogyan Kína és anno Japán és Korea is csinálta ! A jelenlegi kormány többet költött az elmúlt 10 évben az egészségügyre mint az előzőek 20 év alatt . Az infrastruktúra nagy része felújult vagy felújítás alatt van , a béreket rendezték és rendezik folyamatosan sőt még a kórházi géppark is megújult . Nyilván a nyugati agyelszívással nehéz mit kezdeni amikor olyan béreket és egyéb feltételeket kínálnak a magasan képzett munkaerőnek amiket mi az elmúlt 100 év szopatásai miatt nem tudunk egyelőre megfizetni . Az , hogy sok helyen nincs semmi azt szimpla hazugságnak tartom szerintem egyszerűen xarul gazdálkodnak de facto lopnak ! A lányom volt tavaly novemberben kórházban én semmi kifogást nem tudtam találni se a helyben , se az ellátásban ! Az meg szocik szégyene , hogy már a kutya se akarja őket kormányon látni !
Igazad van.
 

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 080
4 056
113
Ne már Lali ! Fletóék ilyet sose tudtak produkálni és még csak háború se volt ! Ja és fél év bukta után 1 hónap alatt visszaugrott !
Aki kicsit ért a pénzügyekhez, az tudja, hogy minél nagyobb a bukta, általában annál nagyobb a korrekció is, ha megnyugszik a piac!
Ezt a magyar GDP alakulásánál is láttuk nemrég!
Viszont a hullámzó teljesítménynél azért szerencsésebb a tartósan erős szint, a végeredmény szempontjából is!
 
  • Tetszik
Reactions: Kopi2000

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 385
7 890
113
Csak a valóság alapján ! Nem alacsonyan tartjuk a jövedelmeket hanem versenyképes állapotba tartjuk a gazdaságot ez az egyik alap pillérje amióta a 2008-2010-es válság után a cégek szépen elkezdtek vissza lopakodni Európába . Persze ehhez látni is kell nem csak nézni , hogy olyan bérszinten lehessen tartani a gazdaságot amivel pont ide lehet csábítani a vissza települőket . Nyilván ennek a folyamatnak az lesz egyszer a vége , hogy a munkaerő hiány miatt a bérek elkezdenek nőni amit már a versenyszférában lehet is tapasztalni ! Az embereket nem érdekli a világpiaci ár őket az érdekli , hogy mennyit kell befizetni és ez bizony több mint 10 évig nem nőt , a stabilitás / kiszámíthatóság a legnagyobb dolgok egyike a világon . Az idetelepülő cégeket pont úgy kell kihasználni mint ahogyan Kína és anno Japán és Korea is csinálta ! A jelenlegi kormány többet költött az elmúlt 10 évben az egészségügyre mint az előzőek 20 év alatt . Az infrastruktúra nagy része felújult vagy felújítás alatt van , a béreket rendezték és rendezik folyamatosan sőt még a kórházi géppark is megújult . Nyilván a nyugati agyelszívással nehéz mit kezdeni amikor olyan béreket és egyéb feltételeket kínálnak a magasan képzett munkaerőnek amiket mi az elmúlt 100 év szopatásai miatt nem tudunk egyelőre megfizetni . Az , hogy sok helyen nincs semmi azt szimpla hazugságnak tartom szerintem egyszerűen xarul gazdálkodnak de facto lopnak ! A lányom volt tavaly novemberben kórházban én semmi kifogást nem tudtam találni se a helyben , se az ellátásban ! Az meg szocik szégyene , hogy már a kutya se akarja őket kormányon látni !
Édes istenem Ó uram vajon melyik dimenzióban tapasztalta ezt...........
Egy "rohadt" visszérműtétre most gyűjtőgetek mert sajnos az is az eddigi egy két hónapos várólista helyett örüljek ha van sebész és fél-egy éven belül ha szerencsém van sorra kerülök lett. Úgy hogy marad a magán.....
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 548
46 540
113
Édes istenem Ó uram vajon melyik dimenzióban tapasztalta ezt...........
Egy "rohadt" visszérműtétre most gyűjtőgetek mert sajnos az is az eddigi egy két hónapos várólista helyett örüljek ha van sebész és fél-egy éven belül ha szerencsém van sorra kerülök lett. Úgy hogy marad a magán.....
Milyen visszérműtét az, amivel nem tudsz 2 hónapot várni?
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 787
30 563
113
Édes istenem Ó uram vajon melyik dimenzióban tapasztalta ezt...........
Egy "rohadt" visszérműtétre most gyűjtőgetek mert sajnos az is az eddigi egy két hónapos várólista helyett örüljek ha van sebész és fél-egy éven belül ha szerencsém van sorra kerülök lett. Úgy hogy marad a magán.....
Mért nem várod ki a fél évet? Ejsze a nyáron láb-szépségversenyre készülsz? Ez nem életmentő műtét, a sebészek kb az üres járatukban töltik be ezzel a munkaidejüket, amikor nincs egy baleset vagy vakbél vagy sérv, aminek egész más a tétje.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
1 536
6 642
113
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Bezzegrománia

Azoknak%20az%20ar%C3%A1nya...1.%C3%A1bra@2x.webp