Hogy idézzelek is, egy "faszság":Hány balfaszásgba öltek komoly pénzeket? A Snapchatbe is pl. vagy az NFT-kbe...
Ennek nem olvastam, de egy azonos elven működő darus fosnak olvastam. Linkeld akkor azt a számítást, hadd olvassam! Te vagy ennek a bullshitnek a salesese itt, add el nekem!
De segítek: 1 tonna 1km magasra emelve 9,8 MJ (2,72 kWh) potenciális energiával bír.
A beton sűrűsége 2000 kg/m^3 körül van (2 tonna köbmétere)
egy 1 km mély bányaaknába leengedve mondjuk nagylelkű leszek, 100 köbméter betont, az 544 kWh energia tárolási potenciál.
Egy Tesla PowerWall 13,5kWh kapacitású, ebből 40 db kell, hogy pariban legyünk.
Inkább nem kéne faszságokat linkelgetni, úgy, hogy a fenti számítást sem végezted el.
"felépült a cég első hálózatra kötött toronyrendszere a svájci Ticinóban (5MW / 35MWh kapacitással)
EV másik nagy előnye az, hogy jóval alacsonyabb a működési költsége az akkumulátoros tárolókénál. Számításaik szerint nagyjából feleannyiba kerül fenntartani egy gravitációs energiatárolót, mint egy ugyanakkora tárolási kapacitású akkumulátortelepet, mivel az utóbbi esetében folyamatosan cserélni kell az elhasználódott cellákat, amelyek újrahasznosítása egyelőre meglehetősen költséges, ráadásul az akkumulátorok felgyorsult terjedése ellenére a lítiumion-újrahasznosítási ipar kialakulása még várat magára. Míg az akkumulátorok élettartamának maximumát 20 évben szokás meghatározni, az EV rendszere a számítások szerint 30 évig is működhet karbantartás nélkül, és ez idő alatt még a kapacitásából sem veszít, az aksikkal ellentétben."
Műbetont emelgető óriásdaruk jelenthetik a zöldenergia-tárolás jövőjét
Az erőművek megállás nélkül termelik az elektromos áramot, de az energia tárolására használt akkumulátorok drágák és környezetszennyezők. A gravitációs energiatárolás elve végtelenül egyszerű: ha egy test magasabb helyre kerül, azzal nő a potenciális energiája, vagyis energiatárolásra alkalmas...
qubit.hu
Tudod, ez a lekezelő dumád nem hat meg engem, továbbá nem ártana ha normális maradnál.
Biztos, hogy nem ez a világmegváltó, de besegíthet a probléma megoldásába, de az hogy "faszság", azért ezt megkérdőjelezném.