Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Ez egyáltalán nem biztos. Semmi nem tudni a fajlagos költségről, a szabályozhatóságról, az üzemanyag áráról, stb. Csak azért, mert valamit meg lehet csinálni nem jelenti azt, hogy gazdasági racionalitása van. Lásd Concorde...

Ez igaz. Ha pl. 1 milliárd dollárba kerül és pár év vagy netán hónap működés után kukázni kell, akkor kb. semmire sem lesz jó.
 
T

Törölt tag 1945

Guest
Egyre drágább a szélerőművek üzemeltetése Magyarországon
Az évek múlásával egyre többet kell költeni a hazai szélerőművek karbantartására. A magyarországi szélturbinák átlagos életkora tíz év, kötelező átvételi támogatást az egyes erőművek körülbelül tizenöt évig kapnak, míg egy turbina élettartama tizenöt-húsz év.
http://www.origo.hu/gazdasag/20180403-szeleromuvek-uzemeltetese-magyarorszagon.html
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

2ndt

Well-Known Member
2015. július 9.
2 655
1 539
113
Egyre drágább a szélerőművek üzemeltetése Magyarországon
Az évek múlásával egyre többet kell költeni a hazai szélerőművek karbantartására. A magyarországi szélturbinák átlagos életkora tíz év, kötelező átvételi támogatást az egyes erőművek körülbelül tizenöt évig kapnak, míg egy turbina élettartama tizenöt-húsz év.
http://www.origo.hu/gazdasag/20180403-szeleromuvek-uzemeltetese-magyarorszagon.html

Ebben eros hazugsagok vannak, mondjuk Origo.

Pl. a nemeteknel sem jelentosen termelnek tobbet a szeleromuvek, sot a szarazfoldiek kevesebbet termelnek mint itthon, a tengeriek valamennyivel tobbet, de a 40 feletti siman hazugsag.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 866
4 156
113
Ez viszont érdekesebb, készülget a Lockheed Martin minifúziós erőműve:

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazd...ramrol_forradalmi_valtozas_keszul.659751.html

A Lockheed Martin amerikai óriásvállalat csendben szabadalmi védettséget szerzett forradalmian új fúziós atomreaktora (CFR) technológiájára - adta hírül más sajtóorgánumok mellett a thedrive.com. Ha a fejlesztés a terveknek megfelelően halad tovább, akkor a vállalat akár már a jövő évben bemutathatja konténer méretű áramtermelő egységét, majd tovább menetelhet a még ennél kisebb, repülőgépek erőforrásaként használható berendezés létrehozása felé.

Jövőre??? Az ITER-nél mit csinálnak? Ott évtizedes határidők vannak.


Az írás nyilvánvalóan tele van marhaságokkal meg politikai célozgatásokkal, de az LM tényleg dolgozik egy kisméretű fúziós erőművön. Ahhoz képest hogy állítólag már jövőre elkészül, alig van róla valami konkrétum a neten.

Nem lesz semmi jövőre. Mini "kompakt reaktor" pláne nem. Csak az idióta újságíró a szabadalmi bejegyzésből, meg a 2014-es (überoptimista) prognózisból indult ki és efeletti örömében már elfelejtett utánanézni a dolgok jelenlegi állásának...
Te is olvastad anno:
https://www.nextbigfuture.com/2017/...-about-100-times-larger-than-first-plans.html

Hozzáteszem, még mindig életképesebbnek (vagyis hamarabb megvalósulónak-megvalósíthatónak) vélem a Lockheed koncepcióját (és komolyan szorítok is neki), mint az ITER-t (vagyis az ITER-re épülő pozitív energiamérlegű reaktorokat).
 
  • Tetszik
Reactions: zeal and blitzkrieg

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 866
4 156
113
https://index.hu/tudomany/til/2018/...csernobilban_felkuldtek_a_spacexszel_az_urbe/

"Az 1986-os csernobili atomkatasztrófa a becslések szerint négyszáz atombombányi radioaktív anyaggal árasztotta el a környéket, a terület szinte összes élőlénye elpusztult."

Szivlapat.


Háát, a "vörös erdőben", ahol a legnagyobb volt a kiszóródás, tényleg szinte minden kinyiffant. De az csak kb. 5 négyzetkilométeres terület volt és amennyire tudták, rögtön mentesítették is. Azóta már újra erdő van ott. Persze a cikkíróknak úgy általában nem kell az igazságot kibontaniuk, a hatásfokozás jobb buli nyilván...
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 815
30 842
113
Műanyag szemétből dízel(?) üzemanyagot hő hozzáadásával valaki próbált-e előállítani?
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 805
57 586
113
Ez egy jó kis grafika:
2018Apr.jpg
 
M

molnibalage

Guest
Az a 60 év a gond. Technológiailag túl sok minden történhet annyi idő alatt. Simán megtörténhet, hogy meg lesz oldva elfogadható szinten a hálózati szintű tárolás és bukik minden nuki projekt.

A 12 mrd dollár meg elég optimista. Ne lepődj meg ha duplája lesz. És még lehet hogy annak is örülünk.

És ezek csak a közvetlen kockázatok. A munkaerőhiány, korrupció, gazdasági változások, politikai kockázat stb. mind mind csak rárakódnak erre. Ha nem egy teljesen inkompetens és korrupt kormányzat lenne még akkor is örülhetünk ha nullszaltóra kijön és nem lesz komolyabb gond.
  1. Egy reményre nem lehet energetikai hálózatotépíteni.
  2. Még, ha létezne is hónapkora stabil tárolást biztosító tárolási mód, akkor is a termelés és tárolás költsége magasabb lenne, mint a puszta termelésé.
  3. Akkor a 2. pont alapján ez hol veszélyezteti az atomerőművet? Sehol.
  4. Jelenleg Paks I termelésének 2,5 perces raktározása 100M USD-be kerül. Nem 2,5 hónap, 2,5 perc. (A 2,5 hónap kapacitás egyébként kevés lenne a stabil gridhez.) Ez alapján kb. az jön ki, hogy egyáltalán felmerüljön a tárolás kb. 4-5 nagyságrenddel olcsóbb tárolsi forma kéne a maihoz képest.. Hallod, nem tűnik fel, hogy ezt az energiasűrűségű tárolást hívják atomerőművi fűtőelmnek? Miféle technológiával képzeled el ezt az energiasűrűséget?
  5. Paks II fix áras szerződées.
Ne haragudj, de ennyi fejtágítás után hogyan sikerült ekkora marhaságot leírni...? Bocs, de most sikerült felbaszni az agyam sikerült. De nagyon. Ötvenedjére is valakinek az összes szóvajöhetni n+1-szer cáfolt faszsággal "érvelni".. Itt az egész topik, vagy nem érted vagy nem olvastad el. Mérhetetlen tiszteletlenség vagy nettó marhaság volt így beleállni az egészbe úgy, hogy kb. ötvenszer lett elmagyarázva.

Szerintem picit gondolkozz el mielőtt műszaki / termtudományos témában posztolsz. A négy alapművelet, ált. isk. fizika és 5 perc google.Ennyi kellett volna csak.
 

sirdavegd

Well-Known Member
2016. január 5.
1 272
2 093
113
M

molnibalage

Guest
Nem fogja 2-3-szor visszahozni az árát. A realitás az, hogy ha normális kormányunk lenne és normálisan szerveznénk az építést, akkor 60 év alatt behozza az árát. Kb erre lehet építeni. Persze a végén rajtunk maradna egy csomó rádióaktív hulladék.
Ne bőszítsd fel a bennem levő állatot. Megpróbálom a lehető legfinomabban 20-ig való kétszer elszámolás után... Számokat, modellet öregem vagy tűnj a fenébe hülyeségeddel, de nagyon messzire. Elegem van az ilyen dumából. Nagyon.

"Pillanatok alatt" ki lehet építeni új rendszert, azon nem múlik.
Már elnézést, de lófaszt. Az első szigetüzemi erőművektől az összekapcsolt gridig évtizedes út vezetett. Az országok összekapcsolásáig több, mint fél évszázad.

Paks 1 nélkül is van akkora áramtermelő kapacitás jelenleg is Mo-on, ami fedez minden áramigényt...
Aha. És mennyiért te meg nem értett zseni? Paks 1 messze a legolcsóbb termelő a rendszerben. Annak kiesésével a szabályzó kapacitás lenne zsinóráramra használva, ami drágább és a tartalék is eltűnne. Ezen felül 2030-ig Paks nélkül is több GW termelő kapacitás esik ki. A grid stabilitás az nem az, amit ilyen foghíjról terveznek, mert ha bekrepál, akkor emberek halhatnak bele és az éves GDP egyszámjegyű százalékáról indul a kár kb.

Ha ennyire nem értesz hozzá és szarsz a számokra és modellekre, akkor szerintem bölcsebb lenne, ha visszaolvasnál vagy csöndben maradnál.
 
M

molnibalage

Guest
https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarországi_erőművek_listája

Legalább ezt a wikis oldalt megnézhetted volna. 7581 MW a beépített kapacitás Paks 1-el együtt, viszont ezek nagy része már 50-60 éves teljesen kiöregedett és szennyező erőmű. Ezeket hamarosan bezárják, mint ahogy Paks 1 is kiöregedik.
Maradunk tehát a néhány földgázerőművel, ami a töredékét termeli meg a fogyasztásunknak, de azt legalább jó drágán.
A sok kiserőművet nem tartalmazza, amik azért hozzáadnak még párszáz MW-ot. A szélerőműveket sem látom sehol.

Itt egy pontosabb összegzés diagramon.
http://atomenergiainfo.hu/blog/10-000-mw-uj-hazai-kapacitas-kellhet-2031-ig

Lásd itt, a te számaid csak nagyerőművekre vonatoznak, ezért nem egészen pontosak.
https://www.vg.hu/vallalatok/mavir-...gawatt-uj-eromuvi-kapacitas-szukseges-421296/

Meg volt egy ilyen is.
https://www.napi.hu/magyar_gazdasag...ek_kozel_jartunk_az_osszeomlashoz.632526.html

Még anyag.
ftp://www.energia.bme.hu/pub/Energetikai%20aktualitasok/2015-16-01/11/A_magyarorszagi_eromuepites_jovoje_beszamolo.pdf

Összegezve, a tartalékok kezdnek nagyon elfogyni. Ha megint lesz egy nagyobb műszaki gabasz és éppen nem lesz elérhető import áram, akkor lesz itten gáz, de nem kicsi.

Beta meg befejezhetné ámokfutását energetika téren, már túlment az irritáló szinten.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
.
Lehet cáfolni...

Ez a topik szinte egyébről sem szól, mint arról, hogy Paks 2 nagyon is az érdekünk és nagyon is megtérül.

8,6GW volt 2017 elején a teljes beépített kapacitás. Természetesen mint mindent, az erőműveket is időnként cserélni kell.

Csakhogy mint írtam, a beépített kapacitás legnagyobb része hamarosan egyszerűen megszűnik, úgy, hogy közben egyre több áramot fogyasztunk.
Molni linkelte, hogy a MAVIR szerint 10000 MW-nyi új kapacitást kell kiépíteni 2031-ig. Ez 4 Paks 2-t jelent.
Persze szerinted pillanatok alatt ki lehet építeni ezt, de azért kíváncsi lennék rá, hogy ha szerinted Paks 2 nem jó, akkor mit építenél?
Azon kívül, hogy nem kell semmit csinálni, mert majd úgyis kitalálnak jobbat és akkor idejétmúlt lesz az atomerőmű.
 
  • Tetszik
Reactions: sirdavegd
M

molnibalage

Guest

Bevallom azért szkeptikus vagyok, de azért, mert ezt a területet finoman szólva annyira nem ismerem.
 

szpg9

Well-Known Member
2017. december 17.
1 688
1 195
113

Bevallom azért szkeptikus vagyok, de azért, mert ezt a területet finoman szólva annyira nem ismerem.


A Bős Nagymarosi vízlépcsó volt vagy 25 éve. Mármint a történetnek az a része, hogy a szlovákok elterelték a Dunát. Egy 1993-as egyik írásommal, amit csak több HSZ-ben tudtam feltenni, emlékeznék meg a témáról az évforduló kapcsán is, akkori, a történésekkel szinkron készített anyaggal, a geotermikus topicban, végtére az is megújuló energia.....lett volna. Csak geodetikus, mint geotermikus. Kis hiba...