azért az sajnos nem így megy... Egy-egy komolyabb, kis méretű reaktort is európai szinten kell megpályáztatni. Kapsz rá 2 német, 2 olasz, egy cseh meg esetlen egy francia ajánlatot. Aztán amikor alaposan átnézed őket, akkor kijön, hogy igazából kovácsolt edényfenekek ugyanattól az olasz üzemtől jönnek, meg meg igazából az egyik német meg a másik olasz is ugyanannál az olasznál gyártatná le a cuccost, akkor az már gáz.
Az ipart tudatosan bomlasszák atomjaira. A napokban voltam átvételen, cirkóniumból hegesztett hőcserélő meg titánból készült kondenzátor. A minőség nagyon jó. Picit német családi cég. Panaszkodnak, hogy nincs utánpótlás. Ösztöndíjat fizetnek, ha náluk tanulsz és garantált munkaszerződést adnak. Az üzem XXI századi meg 1930-ban készült tömörágyas megmunkálógépekkel. Egyszerűen nincsenek fiatalok. 55+-os emberkéket képeznek át a plazmahegesztő robotra, mert nincs más. Ezeket a dolgokat nem lehet megtanulni 2 hét alatt, sem 2 év alatt. Majd 12 éve vagyok a terepen, de napi szinten tanulok új dolgokat vagy látok olyat, amit korábban sosem.
Komolyabb gépeken tanulhatnának a diákok hegeszteni, mint amikkel odahaza dolgoztunk a termelésben. Ezek a kis cégek a német ipar izmai, a gigászok a csontok. Csak akkor működik, ha az izmok és a csontok együttműködnek. A képzési rendszer persze előírja, hogy a németnek kell jönnie, de nincs már német. A fiatalabbja már úgy tekint az iparra, hogy "ezek is csak CO2-t termelnek és többet is tehetnének a menekültekért"... Az autógyártók, a vegyipari cégek, az acélgyártók, a maradék hadiipar szemükben minden baj forrása. A pénteki "csőcselék-felvonuláson" (klímavédő-menet) rendszeresen visszatérő motívum, hogy azért van szükség még a szénerőművekre, mert ezek a "szar cégek még Németországban vannak". Erre a generációra már nem lehet alapozni.
Egyre több helyen hallom viszont azt, hogy az a világ megszűnt, hogy majd jönnek Kelet-Európából kiképzett szakik. Az a helyzet, hogy már elfogynak. Akik jönnek, azok fiatalok, az emberkereskedő hordja ki őket. Eddig nem nagyon volt olyan hegesztőüzem Európában, ahol ne tudtam volna magyarul beszélni, legyen Olaszországban, Spanyolországban, Németországban, akárhol. Svájcban, Ausztriában ugyanez. Franciáknál majdnem mindegyik marokkói vagy algír.
Az elmúlt két hétben "turnéztam" hegesztési átvételek voltak, Németo., Olaszo, Ausztria vegyesen. Ilyenkor ellenőrzöm a hegesztők papírjait is. Töménytelen mennyiségű hegesztő bizonyítványon láttam a következő születési helyeket:
- Miskolc
- Salgótarján
- Békéscsaba
- Ózd
- Sátoraljaújhely
- Sárospatak
20-30 éves fiatalemberek, eszméletlen profin dolgoznak, jelentős részük legalább 5 éve kint van és tanul. És ők csak a hegesztők. Aztán amikor beszélgetünk, akkor kiderül, hogy a lakatos, az összeállítós, a CNC-s, az esztergályos, a TMK-s, szintén magyar, a szemközi építkezésen az állványosok, a szigetelősök, a darusok dettó.
A német ipar még a kis családi cégek meg a még gondolkodó külföldi melósok miatt megy + az eddigi lendület....