Az EU IV-et ki milyen nehézségen tolja? Én normalon kezdtem el, azt mondták, hogy a magyar nem könnyű nemzet. Lehet, hogy csak szerencsém volt, de igazán izzasztó helyzetem soha nem volt. Persze minden háború előtt mentettem eddig, de reload kb. csak a játék elején volt, amikor tanultam a rendszert, hogy mi és hogyan megy.
Most egyszer volt reaload, amikor már fáradtan és dekoncentráltan háborúztam osztrák és haverjai ellen és annyira figyelmetlen voltam, hogy Genova és a többiek két nagy csatában is megvert, nem volt kedvem onnan folytatni. Másnap újra az egész háborút figyelve és még egy új módszer próbálva meg simán 99% warsocre, esélye sem volt sehol. (Ami azért mutatja azt, hogy az MI nem hülye és figyelni kell.)
Ennek fényében töprengek, hogy melyik tengeri nép legyek, ami nem childplay szint. Magyarral a játék tengeri, felfedezős és kolonizáló részéből semmit nem láttam. Építhettem én akármilyen flottát, az MI-nek mindig akkora volt, ami leverte és a kevés tengerparti várost fullra húzva is soha nem adott elég tengerész manpowert. Pedig volt 15-20 hajós 3 fedélzetes flottám, de 70+ szutyok gálya ellen mit lehet tenni...?
A spanyol nagyon könnyűnek tűnik, mert szárazföldön megszállni kvázi lehetetlen. Két vár blokkol mindent. A portugált elfoglalod és van egy nagy területed, ami csak tengeri úton verhető le. És én vagyok a legközelebb az óceáni vizekhez és én kontrollálhatom a kijáratot.
Amiben még elgondolkoztam, hogy valami távol-keleti nagyhatalomként és jásszam el az európai kolonizálást.
1750 után járok, sok már nincs hátra a játékból.
Európában lényegében 4 nagyhatalom alakult ki.
Én, a lengyel-litván duóból összeállt Commonwealth, franciák és spanyolok.
A mission/quest megcsinálásához háborúzni kéne a C-vel, amihez nincs kedvem, mert hát történelmi szövetségesem.
Ebből nagyon kelet vs nyugat néz ki. A török magas pontszáma ellenére nem nagyhatalom. Emberemlékezet óta nem volt győztes háborúja komoly hatalom vagy koalíció ellen. Volt, hogy a manpower reservre 10k volt, amikor az ellenfélnek több százezer...
Asszem no.1 military pontszámom van úgy, hogy 12 ezer dukátom van és csak ömlik be a pénz. Lényegében "bármekkora" seregem lehetne...
A tech. fejlődésben volt, hogy +150% büntetés volt, annyival más előtt járok.