Mert a kettő baromira nem független egymástól és lényegtelen, hogy hogyan nevezzük. A te szavaiddal élve, hiába van valakinek papíron tudása arról, hogy hogyan kell felismerni egy helyzetet és arra mi a helyes válaszlépés, ha ezt nem tudja a megfelelő minőségben hozni (tehát nincs meg a megfelelő képessége). Mert ilyen esetben a felülbírálás rosszabb helyzetet fog előidézni, mintha csak hagyná, hogy az AI repüljön.Igen, mert a tudás és a kepesség nem szinonímái egymásnak, csak valamiért összemosod a kettőt.
A megfelelő minőségnek sok kritériuma van.. csak néhány példa:
- a reakció idő
- a végrehajtás kiválasztott paraméterei
- a végrehajtás pontossága
- a végrehajtás alatt változó környezetre adott válaszok gyorsasága, helyessége, pontossága
Ezért írtam, hogy szerintem egy marha érdekes kérdés, hogy egy ilyen AI együttműködés esetén tulajdonképpen hogyan is kellene képezni pilótákat, hogy a lehető leghatékonyabb legyen. Ha kellően jó az AI, akkor kicsi a valószínűsége szerintem annak, hogy bármilyen pilóta egy adott helyzetet jobban tudna megoldani, mint az AI, de ha nem bíznak benne akkor át fogják venni az irányítást ami lehet, hogy rosszabb helyzetet eredményez.
Kicsit olyan, mint az autódban a vezetés támogató rendszer automatikusan próbálna kikerülni egy akadályt agresszív kormánymozdulatokkal. Lehet, hogy megbízol a rendszerben és vagy megoldja vagy nem, de az is lehet, hogy nem és átveszed az irányítást, de nem mindenki olyan ügyes sofőr, hogy pl. 90-el meg tudjon csinálni egy dupla sávváltást.Lehet, hogy a végeredmény rosszabb lesz, mint hogyha csak hagytad volna a kocsit, hogy oldja meg.