Nem nagyon van olyan szim, ami EW-t tud szimulálni. Csak ebben az a poén, hogy az EW-ről te sem tudsz semmit, ugyanúgy mint én. Viszont a kinematikai viselkedést (ha a pontos távolságokat nem is), de az arányokat jól tudja modellezni. Pont ezért kötöttünk bele elég sok mindenbe. Napnál világosabb, hogy az észlelési távolság csökkentése egyértelműen növeli a támadó potenciálját bármilyen gépnek. Ezt még lopakodó gép nélkül is be lehet látni. Képzelj el két gépet, az egyik notch manővert tartva közeledik a másikhoz több tíz mérföldön keresztül. Ezt egy gyakorlott pilóta meg tudja csinálni szimben is pl. Max észlelési távon kívül befordul, utána tartja a notchot, szimben RWR alapján elég jól lehet távot illetve szöget saccolni (igazából itt ez az egyetlen dolog ami nagyon sántít, mert ez a valóságra kevésbé igaz, de ott meg lehet ugyanezt datalinkről nyomatni) aztán ha elég közel van akkor befordul. Ugye amig notchba van addig te elég nehézkesen látod. Lopakodó képesség kvázi ugyanez, csak nem kell vért izzadni ahhoz, hogy pont 90 fokba repülj a másikhoz képest, ami több cél esetén eleve lehetetlen lenne. Egyszűeren a másik pilóta reakció idejőt töredékére redukálja. Arról nem beszélve, hogy a radarral sem feltétlen fogja azonnal észlelni, hiszen kis távolság esetén már sokszor előfordulhat, hogy a keresési szögtartományban éppen nincs benne. Ha meg benne is van, akkor is eltelik valamennyi idő, mire egyáltalán a radar elkapja, és ez után még több idő, mire ezt a pilóta észre is veszi. Ezek után még valami reakciót is kell produkálni, ami ilyen esetekben általában az első ami eszedbe jut, mert nemnagyon van idő arra, hogy ezen gondolkozz. Ahogy korábban leírtam, ehhez képest amikor messziről látod a támadó gépet kb. a fotelben pipázgatok eset.
Az, hogy komoly EW környezetben mi lesz, senki nem tudja. Csak éppen, amiről én vitatkoztam veled, annak semmi köze ehhez. EW ide vagy oda, hatalmas előny, támadásban is, ha a lopakodó közelebb tud jönni hozzád, mielőtt észreveszed. Akkor is, ha semmilyen fegyvere nincs, csak gépágyú.
Az, hogy komoly EW környezetben mi lesz, senki nem tudja. Csak éppen, amiről én vitatkoztam veled, annak semmi köze ehhez. EW ide vagy oda, hatalmas előny, támadásban is, ha a lopakodó közelebb tud jönni hozzád, mielőtt észreveszed. Akkor is, ha semmilyen fegyvere nincs, csak gépágyú.