Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Lengyel légiero modernizácios program keretében 2021-tol 64 drb 5.generácios F-35A-t szeretnének beszerezni a lengyelek. A szállítások 2030 után fejezodnének be. (Eleinte évi 1-2 gép késobb 3-4 gép évente) . Úgy volt, hogy 2018-ban 16drb F-16-os vesznek, de ezt torolték, így a Szu-22 2022-2024 -ig mardna hadrendbe......
http://www.altair.com.pl/news/view?news_id=12775
Amúgy az AMRAAM-on kívül milyen légi harc rakétákkal rendelkezik ez a gép? Mondjuk manőverező légi harcra?
Mert tudtommal 4 AMRAAM-ot vihet a belső fegyvertérben azt kifújt. Sidewinder kategóriájú rakéta nélkül, hogy lehet manőverező légi harcban harcolni?
Ehhez képest elég sokan állítják itt, hogy "huh mekkora légi harcos gép ez
Szóval tisztázni kéne azt, hogy végül is milyen gép ez? Mert 4 AMRAAM-al biztos, hogy nem vadászgép.
Vagy terveznek hozzá valamilyen Sidewinder pótlékot? Meg a 4 rakéta elég?
Mert ha csak bombázgatni tud, akkor hagyjuk azt a hülye dumát, hogy lenyomja manőverező harcban a mai TVC-s gépeket
Európán belül viszont érdekesebb a dolog. Egy lengyel vs. orosz, vagy lengyel vs. német, vagy norvég vs. orosz fölállás esetén én nem látom az F-35 hatalmas fölényét, amit a PR hirdet róla.
A távol-keleten hasonló a helyzet, ott mindenki F-15/Szu-30 kategóriájú gépekkel repked. Ott sem olyan markáns a fölénye az F-35-nek.
Gondolom az Ausztráloknak is ez a baja a típussal. Ők sem látnak hatalmas előrelépést az SH-hoz képes.
Szóval igazából az én problémám a típussal az, hogy jóval kevesebbet tud annál, mint amit a PR állít róla.
Ha egy ellenséges gép közeli légi harc távolságba kerül egy F-35-öshöz, jelenthet még előnyt a stealth képesség?
Ez a gép elmélete de mi garantálja,hogy ez így meg is fog valósulni?Ha csak részben valósul meg akkor nagyon fog hiányozni az az AIM-9.
Miből gondolod azt, hogy az AMRAAM eltalálja a célt egy olyan környezetben ahol komoly ECM képesség van.
Engem-e miatt érdekelne, hogy egy AIM-120 AMRAAM C/D radarja mire képes például egy SH-18/G-vel szemben.
Forduló harcban pedig az AMRAAM indítási szöge korlátozza az eredményességet, hiába van sisakcélzó.
Ezen felül előfordulhatnak olyan helyzetek amikor az F-35 nem nagyon válogathat a "hol" kérdéskörében.
Csak elméletileg képzeljük el azt, hogy az oroszok megtámadnak egy Norvég repteret.
Megy mondjuk 14 db Szu-34 ECM poddal, meg megy 28 db Szu-35 ECM poddal.
A Norvégoknak meg van 28 db F-35-ük. A cél megvédeni a repteret.
Szerintem ilyenkor jelentősen csökken a védekező félnél a választás szabadsága, ugyanis X távolságból repülnek az orosz gépek az Y pontig, Z útvonalon, Q ideig. Szerintem ilyenkor elég behatárolt az a környezet ahol az ütközet zajlik.
Ráadásul én látok arra esélyt, hogy 20-40 km-en belül felderítsék az orosz gépek az F-35-öt.
Szóval ha messzebbről lőnek az F-35-ök akkor biztonságban vannak, de kicsi az esély, hogy a lövéseik találnak.
Szerintem egy ilyen helyzetben nem olyan nagy az F-35 fölénye, mint ahogy a PR hirdeti.