1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Filmek és sorozatok

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Unio által indítva @ 2013. január 17..

 1. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Én szóltam :D
   
 2. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Élő színésznél egyszerű, képmáshoz, hanghoz fűződően személyiségi jogai vannak, nem másolhatja le valaki csak úgy a képes felét, különben csúnyán bukta szagú kártérítés lehet belőle (nem vagyoni kt. / sérelemdíj). A megfiatalított Leia hercegnő Carrie Fisher élete alatt erre klasszikus példa. Egy halott színész személyiségi jogai viszont csak korlátozottan pl. kegyeleti jog formájában), de leginkább sehogyan sem örökölhetők.

  Halott színész esetében ezért kifejezetten érdekes a kérdés. A halott színész személyiségi jogait ugyanis nem, de szerzői (vagyoni) jogait örökölhetik mások. Szerző jog létrejöttéhez viszont először is valamilyen eredeti, egyéni teljesítményen alapuló mű létrehozása kell, de megilleti szerzői jogi védelem a szerzőt a jellegzetes eredeti alakkal kapcsolatban is, pl. ez lehet akár a halott színész által eljátszott, részben általa megalkotott karakter is, amit újra megcsinálnak CGI-vel (pl. Tarkin a Rouge Oneban, de a 43. rohamosztagos nyilván nem).

  Ebben az utóbbi esetben tehát már lehet valamilyen öröklött szerzői vagyoni joga az örökösnek, és ha így van, valamilyen felhasználási engedély kell majd az örököstől, pl. ha a régi mű átdolgozásnak tekintjük az CGI változatot, akkor az átdolgozásra, vagy az eredeti alak használatára. A gyakorlati bibi az elméletben, hogy a színész és pl. a filmstúdió között már jó eséllyel rendezve van a szerzői jogi szerződés - ennen jellemzően pénz fejeben a színész az összes létező jogról már lemondott a stúdio javára, hogy az utána az milliószámra onthassa a fröccsöntött Tarkin figurákat további akadékoskodás nélkül. Hogy pontosan mit lehet a stúdiónak meg mit nem, az ebből a színész - stúdio közötti szerződésből derülne ki leginkább.

  Önmagában a színésznek az arcmásával stb. kapcsolatos személyiségi jogait viszont bajosan lehetne megörökölni, így adott esetben inkább a hozzátartozók/örökösök általi kegyeleti jogot sérthet, pl. ha valamilyen szempontból sértő, méltatlan a halott emlékére, amiből viszont már lehet kártérítési igény, ezért a tuti megoldás a hozzátartozók engedélyét előre kikérni. Gondolj bele, senkinek sem esik túl jól nemrég elhunyt rokonokat esetleg béna CGI marhaságokban látni..

  Legalábbis nagyjából ez lenne a helyzet a magyar jog szerint, mert hogy angolszász vagy bantu jog szerint mi van tudja a franc (bár valszeg hasonló, a szerzői jog elég szépen harmonizált különböző egyezmények alapján). Szóval ha külföldi elem is van benne akkor lehet kezdeni azzal a kérdéssel, hogy kinek a joga vonatkozik egyáltalán az ügyre..
   
  FilcTroll and molnibalage like this.
 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Példán keresztül, hogy jól értem-e.

  Ha valaki pl. Humprey Bogart digitális változatával akarná újraalkotni a Casablancát, akkor az szerzői jog védett, de ha csak maga Bogart CGI változatával új filmet, akkor nem védi jog? Tehát maga a színész és az általa játszott karakter együtt az, ami jogvédett?
   
 4. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Nem egészen.

  1. CGI HB + Casablanca remake = sanszosan bukó mert a CB szerzői jogai (forgatókönyv, karakterek) valszeg meg mindig valamelyik stúdiónál vannak
  2. CGI HB + tok más film tok más karakter. Ezt megkockáztatom hogy lehet de ha utánad mennek a rokonok mert szerintük kegyeletsértés a halott Humprey bácsival marionettezni akkor cinkes (ez esetben viszontszóba se jön a szerzői jog, a személyiségi jogát serted, pontosabban a rokonok kegyeleti jogait).

  De egyenként passz mert HB-ra és örököseire gondolom valamelyik jenki jog (az 1942-ben hatályos :D ) lesz az irányadó, szóval legyen inkább Sinkovits Imre az a Egri csillagokban, mert arra ez már jobb, hiszen alkalmazhatjuk a magyar jogot. Szerencsére Gárdonyi örököseivel nem kell foglalkoznunk mert 1922-ben meghalt így 1992 óta szabad préda az Egri csillagok alapsztori és karakterek. Viszont ha Sinkovits arcával (kegyeleti jog) a Sinkovits által eljátszott Dobó karaktert (szerzői jog) sanszosan a MAFILM? ) és Sinkovits jogutódok szállhatnak rád..
   
  FilcTroll and molnibalage like this.
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ha jövőben lesznek full digitális színészek, akik arcát random és híres emberek keverékéből rakja össze valami genetikus algoritmus és a minimák és színészi játékot filmekből emberi segítséggel tanulja, akkor ott mit mond a jog? Hiszen azt kinyomozni és levédeni se nagyon lehet, ha valaki megnéz n+1 filmet és abból tanul...

  Tehát elvi szinten összerakható a bármilyen dögös virtuális színész, aki pont úgy szép és úgy néz ki, ahogy a karaktert megálmodják, de a világ összes nagy színész összes skilljét képes megtanulni. Na, az kemény lenne.
   
 6. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  A végtelenségig nincs védelem. A művet a szerzői jogvedelem önálló, eredeti jellege alapján illeti meg, de nyilván mindenki merít az előző generációktól. Nyilván erre a példára gyakorlat még nincs, a szabályok pedig (hálistennek) elvi dolgokat mondanak ki, nem egyenként minden, végtelen számú permutációra egy egy szabályt. Azt hogy mi lesz a gyakorlat majd a bírói értelmezésektől függ, vagy egyszerűen hoznak rá egy szabályt ha szükséges.

  Szerintem ez esetben a frankenstein virtuális színész egy tök önálló szerzői alkotás lesz maga is, valamilyen számítógépi program.. és végülis a program is csak azt fogja összegyűjteni, amire beprogramozták. Hülyén hangzik de a szerzője a műveknek amit a paraméterei alapján eljátszik jó eséllyel a programozó lesz..

  Na jó, most már mennem kell Narcost nézni ;)
   
  molnibalage likes this.
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  De, ha megtanított CGI színészt a rendező mozgatja és ő dirigálja, akkor a színész csak egy eszköz. Hm. Kíváncsi vagyok, hogy ezt meg fogom-e élni. A Final Fantasy film idején már egy ideig töprengtek erről, de azóta ez nemigen volt téma.
  Aki meg nem látta, annak ajánlom ezt. Egész jópofa.
  https://www.imdb.com/title/tt0258153/
   
 8. weasel007

  weasel007 Well-Known Member

 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 10. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  gacsat likes this.
 11. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Szigorúan titkos (55 perc)

  "A film archív felvételek és évtizedekig titkosított dokumentumok segítségével bemutatja a kommunisták harmadik világháborús elképzeléseit."

  https://mediaklikk.hu/video/szigoruan-titkos/

  (Csak az archív felvételek miatt érdekes, de nagy titkokra ne számítsatok. Elég hatásvadász.)
   
  gacsat likes this.
 12. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  A feléig bírtam.
   
 13. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Én már többször láttam, most is jó volt. Ámbár nagy komcsik csinálhatták, ha Yves nem kérdezte meg a vallatóitól, hogy mit gondolnak, Kubában most jobb lett, vagy rosszabb? Yves Montand haláláig igazolt komcsi volt.
   
 14. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  A hétvégi filmnézéshez ajánlok egy sorozatot...:)
  Volt egyszer két Németország

  német filmsorozat, 2015
  1.évad összes része:
  1. rész: https://ok.ru/video/1672674937432
  2. rész: https://ok.ru/video/1672726841944
  3. rész: https://ok.ru/video/1672786741848
  4. rész: https://ok.ru/video/1672806206040
  5. rész: https://ok.ru/video/1673515174488
  6. rész: https://ok.ru/video/1673550105176
  7. rész: https://ok.ru/video/1673562294872
  8. rész: https://ok.ru/video/1673576843864
  1983, Kelet- és Nyugat-Németország. A hidegháború és a fegyverkezési verseny kellős közepén a keletnémet hírszerzés kémet küld a nyugatnémet katonai támaszpontra, ahol bizalmas dokumentumokat kell lefényképeznie a Perschen II rakéta telepítéséről Nyugat-Németországban. A kiválasztott kém, Martin nem kiképzett katona, de a körülmények, a meggyőződése és a hírszerzés zsarolásának engedve vállalja a nehéz feladatot. Küldetését teljesítve azt hiszi, visszatérhet beteg édesanyjához és a barátnőjéhez Kelet-Németországba, de a hírszerzésnek még tervei vannak vele.
  https://port.hu/adatlap/film/tv/volt-egyszer-ket-nemetorszag--deutschland-83/movie-170486
   
 15. papi

  papi Well-Known Member

  A történetet tovább viszi a Deutschland 86 című sorozat. Gyakorlatilag a második évadnak is tekinthető. Jövőre pedig jön a Deutschland 89.
  A németek szerintem a 2 Németországgal foglalkozó filmekben nagyon jól tudják visszaadni a korszellemet.
  A témában ajánlom a Mások élete, Ballon, Berlin Blues, Az alagút vagy a némileg azért könnyedebb Good Bye Lenin című filmeket is.
   
 16. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Köszönöm a filmek ajánlását. Már nagyon várom, hogy a Deutschland 86 sorozatot is szinkronizálják.
   
 17. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

 18. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

  Nagyon profi intro az biztos. Harmadik évad mikor kezdődik, lehet tudni?
   
  yangwenli likes this.
 19. BiancoGasto

  BiancoGasto Well-Known Member


  Nagyon érdekes, alternatív történelem. A ruszkik az elsők a Holdon, ja és a másodikok is, akkor egy női űrhajós vezetésével. A hidegháború kezd őrülté válni az űrben. A két hatalom verseng,azért, hogy ki tudd elöbb katonai bázist építeni a Holdon.
  Szinészek első osztályúak, cinematográfia úgyszint.
  Isten áldja a prime TV korszakát.
   
 20. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Passz. Ebben új vagyok, még az elsőt nézem gyors ütemben.
   

Ezen oldal megosztása