Pár napja ígértem, hogy az új, novemberben bemutatásra kerülő orosz Mars expedíciós film hosszú és szövevényes múltjáról írok valamennyit. Arról aminek csütörtökön linkeltem a hivatalos előzetesét.A film munkálatai 2011-ben kezdődtek. 2013-ban jött az első előzetes, amit követett egy 2014-es. A film eredeti címe Марсианин volt. Ami angolra fordítva The Martian,vagyis ugyanaz mint a később forgatni kezdett, de előbb bemutatott hollywoodi alkotásé,amit a magyar címadók nem a jelentése szerint fordítottak le, hanem kitalálták helyette a Mentőexpedíció címet. Az oroszok idén változtatták Пришелец-re az alkotásuk címét, amit én talán úgy tudnék lefordítani, hogy a "Jövevény",de aki nem csak középfokon beszéli az oroszt, mint én attól szívesen elfogadok jobb cím ötleteket
Egy régi adatlap a filmről, itt még a régi címén szerepel. Megnézhető alatta a 2013-as előzetes. Az ismertető szöveget olvasva az utolsó sorra hívnám fel mindenkinek a figyelmét "Az egész világ azt figyeli,mi történik vele a Marson, és hogyan él túl egyedül. De nem csak mi figyeljük őt..." Ez már arra utal,hogy belevittek már akkor egyfajta lehetséges idegen lényes vagy valami más létformáról szóló szálat,ami akkor még nem volt úgy kihangsúlyozva mint ebben a 2018-as előzetesben.
Az oldal nem a film kinopoisk.ru adatlapja ( az "orosz IMDB") hanem valami más oldal amit kidobott a mail.ru keresője,de ettől még érdekes. A film régi címmel szereplő kinopoisk-os adatlapját cakk-pakk törölték a címváltoztatás után.
http://www.cn.ru/films/film/marsianin/
Raszhodnyikov és Szurajev vs Ridley Scott
Találtam egy NTV-s hírt ,ebben jelentették be, hogy Mihail Raszhodnyikov író és rendező bírósághoz fordul az amerikai "Mentőexpedíció" című film miatt, mert úgy gondolja ellopták a film ötletét. Raszhodnyikov 2011-ben forgatta a filmjét, saját forgatókönyv alapján. Scott saját bevallása szerint Andy Weir a "Marsi" című netes regénye alapján forgatta a filmet. Raszhodnyikov véleményét megerősítette Makszim Szurajev, az Orosz Űrügynökség űrhajósa is,aki végül csak azért nem játszhatta el a film főszerepét, mert az űrügynökség akkori vezetése ezt megtiltotta neki. Ezért lett egy színész a főszereplő. A per végeredményéről nem szólt a cikk.
https://www.ntv.ru/novosti/1545076/
Egy 2015-ös rádióinterjú a híres rádiós és tv.-s riporter Vlagyimir Szolovjov készítette Sota Georgadze ügyvéddel, és Makszim Szurajev űrhajóssal. A címe,"Hogyan lopta el Hollywood a "Marsi"-t az oroszországiaktól?" A műsorban Szolovjov beszélget az orosz filmeseket képviselő ügyvéddel, és az Oroszország Hőse címmel kitüntetett Makszim Szurajev űrhajóssal. A műsor 43-perces, nagyon hosszú lenne leírni,ami elhangzik benne. Majd a későbbiekben a fontosabbakat megpróbálom összeszedni azoknak, akik egyáltalán nem beszélnek oroszul.