Mackensen!
Te szereted az ilyesmi fozeses dolgokat neked ajanlom.
Legjobb szegedi szakacskonyv, Sarosi Bella. Kb 1907,masodik kiadas.
Vannak benn olyanok pl hogy rizsleves, rakleves, borleves, tejleves,törtmajleves, agyveloleves, szagoleves, halikraleves. De ezeket most atugrom, meg a kirantott fustolt sonkat is.
Eloetelek pl:
Tukortojas ludmajjal, savanyu tojas, tojaspalacsinta, omlette piritott vesevel, velokolbaszkak, bibicztojas paprikas csibevel toltott palacsinta, kolbaszkak velovel.
Marhasagok.
Okorfark, vetrece, imperiaszelet, huszarszelet, huszarsult, roastbeef, szegyfej tormaval.
Borjú.
Hamislazac borjubol, toltott borjulab, borjuikra pastetom,borjutudo lisztmartassal, sult borjufej, borjuful csiperkegombaval,stb.
Disznooles minden, nagyon komoly, koze nincs a mai epp eltunonek ehhez. Pl parisi kolbasz:
1 kg sertes, 1 kg marhahus, (sovany felsart) husvagogeppel orlunk, vagy vagdalokessel igen finomra apritunk. Olyan finomsagu mint a pep elkeverjuk 1kg igen igen aprora vagott friss fustolt szalonnaval, semmi bor vagy husresz ne legyen rajta. Ket marek sot, egy evokanal szitalt feher borsot s izles szerint mas tetszes szerinti fuszert is adunk hozza keves vizzel. Mindezt jol elkeverve, vastag tiszta belekbe kolbasztoltovel erosen belenyomjuk es fel ora hosszaig fozzuk, majd fustre akasztva, hosszabb vagy rovidebb ideig hagyjuk fustolodni aszerint hogy rogton akarjuk elfogyasztani vagy hasznalni.
Szardellas kolbasz.
A sertesvelot hartyajatol megtisztitjuk, finomra vagott voroshagymaval megparoljuk. Ehhez adjunk majat es a torokhusbol fel kilot igen finomra vagdalva, ugyszinten 6 szardellat tisztitva, kiaztatva, megvagdalva. Soval paprikaval jol osszegyurjuk, ha szukseges keves tiszta vizzel higitjuk.
Vastagbelbe toltve haromnegyed oraig lassan fozzuk, kovel lenyomatva hideg helyen taroljuk. Rogtoni felhasznalasra valo.
De van meg egy rakas birka meg hasonlok. Pl szarnyasbol tyuk fricasse, libaver, libakolbasz, vadliba, fogoly kocsonya, pava sutve, tuzokmell, rizotto verebbel, verebsult, fenyomadar belestol.
Hal.
Borshal sulve, lazac rakvajjal, turbot sulve, tinnhal olajban, rozsahal, tengeri bardhal.
Teknosbeka vagdalva, kirantva, pastetom, bekacomb, csiga hussal sulve, foldi csiga, szardellavaj, csigavagdalek, szardellas csiga.
Pacolt zergehus, medvehus, medvetalp roston.
Birsmartas, vorosrepamartas, szardellamartas, remou lade martas, ribizkemartas, mazsolamartas.
Fozelekek, salatak, tesztak, rizskasak stb...