Gasztronómia, étel-ital dinomdánom

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

M

molnibalage

Guest
A cserepes termékek jellemzően túrárazottak és a minőségük is elég gyenge.
Az igazi tejföl a használt tejszín minőségétől-zsirtartalmától függ.

Sokáig itthon nem lehetett kapni a kint Creme-fresh/fraiche ami pedig megéri a pénzét mert 30+ akár 45% a zsírtartalma. Überfinom!
Az elmúlt pár hónapig az egyetlen joghurt volt, ami minőségben a máshol linkelt csúcs görög joghurthoz volt mérhető és ez tejfölden is igaz volt.
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 851
12 235
113
FROsfWHWUAQs6uS
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Anno kamm-nak volt egy írása arról mennyi szemetet eszünk/iszunk az EU-ban, bezzeg az USA!
Mondjuk nyáron már valahogy kikerült egy tanulmány arról is, hogyan rohasztja az agyat az édesítőszer amit a cukor helyett tolnak, mivel az emberi sejtek felveszik cukor helyett...

 
  • Tetszik
Reactions: megazez

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 728
11 604
113
Anno kamm-nak volt egy írása arról mennyi szemetet eszünk/iszunk az EU-ban, bezzeg az USA!
Mondjuk nyáron már valahogy kikerült egy tanulmány arról is, hogyan rohasztja az agyat az édesítőszer amit a cukor helyett tolnak, mivel az emberi sejtek felveszik cukor helyett...

Van egyébként néhány cukoralkohol édesítőszer (pl. eritrit, xilit), ami természetes, mégis egy fokkal jobb, mint a finomított cukor.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 929
73 119
113
Mackensen!
Te szereted az ilyesmi fozeses dolgokat neked ajanlom.

Legjobb szegedi szakacskonyv, Sarosi Bella. Kb 1907,masodik kiadas.

Vannak benn olyanok pl hogy rizsleves, rakleves, borleves, tejleves,törtmajleves, agyveloleves, szagoleves, halikraleves. De ezeket most atugrom, meg a kirantott fustolt sonkat is.

Eloetelek pl:

Tukortojas ludmajjal, savanyu tojas, tojaspalacsinta, omlette piritott vesevel, velokolbaszkak, bibicztojas paprikas csibevel toltott palacsinta, kolbaszkak velovel.

Marhasagok.
Okorfark, vetrece, imperiaszelet, huszarszelet, huszarsult, roastbeef, szegyfej tormaval.

Borjú.
Hamislazac borjubol, toltott borjulab, borjuikra pastetom,borjutudo lisztmartassal, sult borjufej, borjuful csiperkegombaval,stb.

Disznooles minden, nagyon komoly, koze nincs a mai epp eltunonek ehhez. Pl parisi kolbasz:

1 kg sertes, 1 kg marhahus, (sovany felsart) husvagogeppel orlunk, vagy vagdalokessel igen finomra apritunk. Olyan finomsagu mint a pep elkeverjuk 1kg igen igen aprora vagott friss fustolt szalonnaval, semmi bor vagy husresz ne legyen rajta. Ket marek sot, egy evokanal szitalt feher borsot s izles szerint mas tetszes szerinti fuszert is adunk hozza keves vizzel. Mindezt jol elkeverve, vastag tiszta belekbe kolbasztoltovel erosen belenyomjuk es fel ora hosszaig fozzuk, majd fustre akasztva, hosszabb vagy rovidebb ideig hagyjuk fustolodni aszerint hogy rogton akarjuk elfogyasztani vagy hasznalni.

Szardellas kolbasz.
A sertesvelot hartyajatol megtisztitjuk, finomra vagott voroshagymaval megparoljuk. Ehhez adjunk majat es a torokhusbol fel kilot igen finomra vagdalva, ugyszinten 6 szardellat tisztitva, kiaztatva, megvagdalva. Soval paprikaval jol osszegyurjuk, ha szukseges keves tiszta vizzel higitjuk.
Vastagbelbe toltve haromnegyed oraig lassan fozzuk, kovel lenyomatva hideg helyen taroljuk. Rogtoni felhasznalasra valo.

De van meg egy rakas birka meg hasonlok. Pl szarnyasbol tyuk fricasse, libaver, libakolbasz, vadliba, fogoly kocsonya, pava sutve, tuzokmell, rizotto verebbel, verebsult, fenyomadar belestol.

Hal.
Borshal sulve, lazac rakvajjal, turbot sulve, tinnhal olajban, rozsahal, tengeri bardhal.

Teknosbeka vagdalva, kirantva, pastetom, bekacomb, csiga hussal sulve, foldi csiga, szardellavaj, csigavagdalek, szardellas csiga.

Pacolt zergehus, medvehus, medvetalp roston.
Birsmartas, vorosrepamartas, szardellamartas, remou lade martas, ribizkemartas, mazsolamartas.

Fozelekek, salatak, tesztak, rizskasak stb...
 
  • Imádom
Reactions: LMzek 2.0

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 929
73 119
113
Itt van ni!
:D
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
18 511
25 277
113
BEJGLI BEJGLI BEJGLI

Először készítettünk légkeveréses sütőben bejglit....
Azt a tanácsot kaptam, hogy csak alsó-felső sütéssel menjen, mert a levegő kiszárítja.
180C -on készült, viszont néhol kissé nyers hatású lett, pedig sokáig bent volt, felül már majdnem
túl barna is lett a végén :/
Meglátások?
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
4 392
24 742
113
BEJGLI BEJGLI BEJGLI

Először készítettünk légkeveréses sütőben bejglit....
Azt a tanácsot kaptam, hogy csak alsó-felső sütéssel menjen, mert a levegő kiszárítja.
180C -on készült, viszont néhol kissé nyers hatású lett, pedig sokáig bent volt, felül már majdnem
túl barna is lett a végén :/
Meglátások?

Hogy lehetne meglatasunk, ha nem mellekeltel fotot, hogy legyen ralatasunk? A kostolot mar hagyjuk is… :D
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
7 958
22 843
113
BEJGLI BEJGLI BEJGLI

Először készítettünk légkeveréses sütőben bejglit....
Azt a tanácsot kaptam, hogy csak alsó-felső sütéssel menjen, mert a levegő kiszárítja.
180C -on készült, viszont néhol kissé nyers hatású lett, pedig sokáig bent volt, felül már majdnem
túl barna is lett a végén :/
Meglátások?
Ha az alja kevésbé sült mint a teteje, meg is van a hiba: túl magasra tetted.
(Köv. alkalommal le lehet kapcsolni a felsőt, vagy ha az sem elég, akkor a bejglit le kell fedni alufóliával.)
 
  • Tetszik
Reactions: SirHiggins

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 901
32 560
113
BEJGLI BEJGLI BEJGLI

Először készítettünk légkeveréses sütőben bejglit....
Azt a tanácsot kaptam, hogy csak alsó-felső sütéssel menjen, mert a levegő kiszárítja.
180C -on készült, viszont néhol kissé nyers hatású lett, pedig sokáig bent volt, felül már majdnem
túl barna is lett a végén :/
Meglátások?
Soha nem rontod el a bejglit, ha elég wiskyt raksz bele. ;)
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
4 392
24 742
113
Kb 15p -t leraktam a legalsóra is a rácsot :/

Sir, elmondom a tokeletes bejgli titkat es prezentalok is egy fotot!
Szoval, ovatosan kicsomagolod, majd a vagolapra helyezed, utana eloveszel egy borotva eles Fairbairn Sykes-t, masfel uj vastag szeletekre vagod es egy feher tanyerra helyezed.
Minden, de minden ezek elotti dolgot a profikra kell hagyni!
1bc539faf223ddd79760a0f09e2a1b9d.jpg
 
W

Wilson

Guest
BEJGLI BEJGLI BEJGLI

Először készítettünk légkeveréses sütőben bejglit....
Azt a tanácsot kaptam, hogy csak alsó-felső sütéssel menjen, mert a levegő kiszárítja.
180C -on készült, viszont néhol kissé nyers hatású lett, pedig sokáig bent volt, felül már majdnem
túl barna is lett a végén :/
Meglátások?
Nagyon egyszerű a helyzet két sütési hőmérsékletet használj magas hőmérséklet az elején majd alacsonyabb hőmérséklet , hogy a közepe is rendesen átsüljön a sütés után még langyosan érdemes becsomagolni a bejglit alufóliába...Amúgy sütheted légkeveréses módon is nem attól szárad ki a bejgli akkor hajlamos szárazra sülni a bejgli ha túl vastag a tészta...

És ha már karácsony...:)

zsr-1.jpg
 
W

Wilson

Guest
BEJGLI BEJGLI BEJGLI

Először készítettünk légkeveréses sütőben bejglit....
Azt a tanácsot kaptam, hogy csak alsó-felső sütéssel menjen, mert a levegő kiszárítja.
180C -on készült, viszont néhol kissé nyers hatású lett, pedig sokáig bent volt, felül már majdnem
túl barna is lett a végén :/
Meglátások?
Nagyon egyszerű a helyzet két sütési hőmérsékletet használj magas hőmérséklet az elején majd alacsonyabb hőmérséklet , hogy a közepe is rendesen átsüljön a sütés után még langyosan érdemes becsomagolni a bejglit alufóliába...Amúgy sütheted légkeveréses módon is nem attól szárad ki a bejgli akkor hajlamos szárazra sülni a bejgli ha túl vastag a tészta...

És ha már karácsony...:)

zsr-1.jpg
A saját tapasztalataim alapján hidegen kell belerakni a zsiradékot a lisztbe és ugyanilyen fontos, hogy sütés előtt le kell hűteni a begyúrt tésztát így nem fog túl magasra emelkedni sütés közben nem lesz túl puha és nem fogja a töltelék eláztatni és nagyon fontos , hogy a sütőbe rakás előtt a legalsó rétegig át kell szurkálni a tésztát így a gőz távozni tud nem fogja megrepeszteni a tésztát és nem fogja átáztatni az alját.
 
  • Tetszik
Reactions: SirHiggins

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
18 511
25 277
113
Sir, elmondom a tokeletes bejgli titkat es prezentalok is egy fotot!
Szoval, ovatosan kicsomagolod, majd a vagolapra helyezed, utana eloveszel egy borotva eles Fairbairn Sykes-t, masfel uj vastag szeletekre vagod es egy feher tanyerra helyezed.
Minden, de minden ezek elotti dolgot a profikra kell hagyni!
Nagyon egyszerű a helyzet két sütési hőmérsékletet használj magas hőmérséklet az elején majd alacsonyabb hőmérséklet , hogy a közepe is rendesen átsüljön a sütés után még langyosan érdemes becsomagolni a bejglit alufóliába...Amúgy sütheted légkeveréses módon is nem attól szárad ki a bejgli akkor hajlamos szárazra sülni a bejgli ha túl vastag a tészta...

És ha már karácsony...:)
Elvileg pont így csináltam. Ez olyan, mint hogyan ne repedjen ki... mindegyik anti-kirepedéses
praktikát már próbáltunk, mégis mindig kireped :D
Na, majd jövőre.

321296520-601448208648520-791787553960329354-n.jpg

/az a mákosnak már csak a vége. Egy rúd elfogyott. Nem is értem./