Gasztronómia, étel-ital dinomdánom

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 310
113
Hívj meg teára egy kínait, hátha érti a célzást. :D
Nem értem miből gondolod, hogy pont a macskák vannak veszélyben
215847315-912836762941475-6762368750943262837-n.jpg
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 310
113
Ez a Hange a Boráros mellett? ott láttam még csak, ezt még Kiskínában (Kőbányán) sem láttam menün sehol. A pincér nem ajánlotta, amikor ezt kértem, és valamennyire szoktam venni a jelzéseket :p
Nem. A Mázsa tér mögött.
Egyébként ha rendes kínai konyha, akkor csak ott.
A többinek több köze van a szabolcsihoz, mint Kínához :D
Nekem nincs bajom a béllel. Nem rosszabb, mint a hurka, disznósajt, pacal stb.

Mondjuk az is fasság, hogy 'kínai konyha', egy Európánál nagyobb terület konyháját nem lehet
egy szóval elintézni, ahol tök más egy part menti terület konyhája, mint egy belsőé, vagy hegyvidékié.
Mintha a francia, olasz, magyar konyhát annyival elintéznének, hogy európai konyha.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 934
53 514
113

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 783
26 901
113
Tetűmentes joghurt-recept kevésbé haladók számára:
1 db natúr joghurt kultúrának
2-3 db nagy befőttes üveg
üvegenként 1 teáskanál cukor
1l házi tej, pasztőrözés nélkül
1 db nagy fazék, meleg vízzel (a befőttes üvegek kb feléig érjen a víz)
abrosz

A tejet felforraljuk, a befőttes üvegekbe elosztjuk a natúr joghurtot, 1 tk cukorral elkeverjük és a fazékba állítjuk. A kissé visszahűtött tejet rámerjük (az üvegek kb 2/3ig legyenek), a kupakkal letakarjuk, de nem tekerjük rá, abrosszal letakarjuk, és meleg helyen állni hagyjuk 8-10 órára. Ha este megcsináljuk, reggel a befőttes üvegeket be lehet tessékelni a hűtőbe.
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 552
11 111
113
Tekintve, hogy igazából ma is sok élelmiszerben megtalálható valamilyen rovarszármazék (pl. E120), ez az intézkedés ismét csak gumicsont, amin rágódhatnak az emberek.
 
  • Tetszik
  • Vicces
Reactions: fishbed and hete

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Tekintve, hogy igazából ma is sok élelmiszerben megtalálható valamilyen rovarszármazék (pl. E120), ez az intézkedés ismét csak gumicsont, amin rágódhatnak az emberek.
Ó, hát, tudtam, hogy valamit kihagyunk mindig a kolbászból. Majd legközelebb jobban odafigyelek, hogy nehogy kihagyjuk a szárított, megtermékenyített, nőstény pajzstetvet.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Majd meglátod, hogy milyen szép színe lesz! ;)
Egyébként érdekes, hogy akár erre a színre (így készül az E120 alanyaga), akár a lilára (itt van a folyamata), hogy jöttek rá, hogy miként kell előállítani. Vagy például a rothadt élelmiszereket, vagy a penészes, kukacos sajtokat... hogy nézezki -de legalább nem halunk éhen címszóval fedezhették fel. Érdekes, hogy pl.: a Kárpát-medencében nem jut eszembe nagyon ilyen étel. Talán a savanyú káposzta -mint enyhén rothasztott étel (de azt is talán inkább a svábok hozhatták be), vagy a pacal és a disznósajt lehet ilyen kategóriának az enyhébb változata.
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 552
11 111
113
Egyébként érdekes, hogy akár erre a színre (így készül az E120 alanyaga), akár a lilára (itt van a folyamata), hogy jöttek rá, hogy miként kell előállítani. Vagy például a rothadt élelmiszereket, vagy a penészes, kukacos sajtokat... hogy nézezki -de legalább nem halunk éhen címszóval fedezhették fel. Érdekes, hogy pl.: a Kárpát-medencében nem jut eszembe nagyon ilyen étel. Talán a savanyú káposzta -mint enyhén rothasztott étel (de azt is talán inkább a svábok hozhatták be), vagy a pacal és a disznósajt lehet ilyen kategóriának az enyhébb változata.
Gimiben volt egy amerikai tanárunk, aki amúgy szinte akcentus nélkül beszélte a magyart. Az egyik “magyar előadása” során azt mondta, hogy nagyon kíváncsi ki lehetett az az ember, aki ránézett egy marha gyomrára és azt mondta magában “Hmm, ez nagyon jól néz ki, meg fogom enni!” :)

Amúgy a orosz távol-keleten hasonlóan érdekes a kumisz. Nekem eszembe nem jutna meginni. Bár kumiszban pácolt lóhúst már ettem, az finom volt.
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 217
4 568
113
Egyébként érdekes, hogy akár erre a színre (így készül az E120 alanyaga), akár a lilára (itt van a folyamata), hogy jöttek rá, hogy miként kell előállítani. Vagy például a rothadt élelmiszereket, vagy a penészes, kukacos sajtokat... hogy nézezki -de legalább nem halunk éhen címszóval fedezhették fel. Érdekes, hogy pl.: a Kárpát-medencében nem jut eszembe nagyon ilyen étel. Talán a savanyú káposzta -mint enyhén rothasztott étel (de azt is talán inkább a svábok hozhatták be), vagy a pacal és a disznósajt lehet ilyen kategóriának az enyhébb változata.
koviubi? ;)
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 504
54 459
113
Gimiben volt egy amerikai tanárunk, aki amúgy szinte akcentus nélkül beszélte a magyart. Az egyik “magyar előadása” során azt mondta, hogy nagyon kíváncsi ki lehetett az az ember, aki ránézett egy marha gyomrára és azt mondta magában “Hmm, ez nagyon jól néz ki, meg fogom enni!” :)

Amúgy a orosz távol-keleten hasonlóan érdekes a kumisz. Nekem eszembe nem jutna meginni. Bár kumiszban pácolt lóhúst már ettem, az finom volt.
Régen az állatok szó szerintem minden részèt felhasználták, mert akkora èrték volt.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 692
13 356
113
Egyébként érdekes, hogy akár erre a színre (így készül az E120 alanyaga), akár a lilára (itt van a folyamata), hogy jöttek rá, hogy miként kell előállítani. Vagy például a rothadt élelmiszereket, vagy a penészes, kukacos sajtokat... hogy nézezki -de legalább nem halunk éhen címszóval fedezhették fel. Érdekes, hogy pl.: a Kárpát-medencében nem jut eszembe nagyon ilyen étel. Talán a savanyú káposzta -mint enyhén rothasztott étel (de azt is talán inkább a svábok hozhatták be), vagy a pacal és a disznósajt lehet ilyen kategóriának az enyhébb változata.

Igen. Érdekes, hogy ilyen vélhetően kényszerből, "gyanúsan született" ínyencségek, nem nagyon vannak a természetközeli nemzetek konyháiban.

.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 783
26 901
113
Gimiben volt egy amerikai tanárunk, aki amúgy szinte akcentus nélkül beszélte a magyart. Az egyik “magyar előadása” során azt mondta, hogy nagyon kíváncsi ki lehetett az az ember, aki ránézett egy marha gyomrára és azt mondta magában “Hmm, ez nagyon jól néz ki, meg fogom enni!” :)

Amúgy a orosz távol-keleten hasonlóan érdekes a kumisz. Nekem eszembe nem jutna meginni. Bár kumiszban pácolt lóhúst már ettem, az finom volt.
Szerintem van durvább: Hmm, ez a növény mérgező, a termése mérgező, ássuk ki, és a gyökerén növő gumókat együk meg, hátha az nem mérgező (burgonya). Hm, ez a gomba mérgező, az összes hasonló mérgező, de ha 20 percig főzöm, hátha ehető (piruló galóca).
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 783
26 901
113
Amúgy azt veszem észre, hogy a termékek minősége is elkezdett romlani.
A legutóbb vett Tolle tejföl sem volt olyan selymes, mint az eddig, olyan nagyon kicsit túrós darabos jelleg volt már ennek is, mint a Cserpesnek.
Mintha spórolnának valami technológiai lépésen vagy nem tudom. Ehhez nem értek, de két tejfölnél is ugyanazt a minőségromlást látom.
Érdekes.
Ahh, régi szép idők, öreganyám nem értette, miért nincs elég tejföl a túrón. (Lekanalaztam tejszín korában.)