Gasztronómia, étel-ital dinomdánom

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

M

molnibalage

Guest
ha előfőzöd akkor arra figyelj, hogy olaszos legyen azt hiszem aldente a hivatalos neve, a lényeg, hogy még roppanós legyen a belseje a tésztának és a sütőben legyen csak teljesen kész. amit dudi mondott a besamelről az szerintem nem helyes mert a liszt pont annyi tejet vesz fel főzés közben amennyit kell azután már nem fog többet, vagy te adsz hozzá kevés tejet.
Köszi. Itt folytassuk.
 

Nagy Csaba

Well-Known Member
2017. július 26.
1 329
2 379
113
A szomszéd folyton ezt a tamalest emlegeti, én meg mindig elmondom neki hogy a kukoricát az állatoknak adom.
tamales-in-steamer-forweb.jpg

azért nem néz ki sz...rul :)
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

Nagy Csaba

Well-Known Member
2017. július 26.
1 329
2 379
113
Amúgy ki mire esküszik, szendvicstalpú edény, kerámia bevonatú,öntöttvas, vagy a rendes kendermagos? Én speciel ki nem állhatom a duplafalú edényeket, a kendermagos vált be nekem, az asszonynak persze nem az kell.

van vastag falú rozsdamentes elég drága cucc, én például abban szeretek levest főzni (mindent bele 1 tál étel), mert leveszed a gázt, rárakod a fedőt, és sokáig marha melegen tart, ergo szinte összepárolja az ízeket....
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 928
73 099
113
van vastag falú rozsdamentes elég drága cucc, én például abban szeretek levest főzni (mindent bele 1 tál étel), mert leveszed a gázt, rárakod a fedőt, és sokáig marha melegen tart, ergo szinte összepárolja az ízeket....
Én épp ezért nem szeretem őket, lassan melegszik fel, tehát több energia. Ha meg marad benn valami és el akarom tenni másnapra a hűtőbe akkor kb a sose hűl ki kategóra. Mondjuk a feleségem is ezeket szereti. A mai menüt én csináltam otthon, sima piros lábasban, kb kiló lapocka féleség + egy csülökből , vargányás pöri nokedli. Kivételesen az összes finnyás gyerek megette. :)
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

Nagy Csaba

Well-Known Member
2017. július 26.
1 329
2 379
113
Én épp ezért nem szeretem őket, lassan melegszik fel, tehát több energia. Ha meg marad benn valami és el akarom tenni másnapra a hűtőbe akkor kb a sose hűl ki kategóra. Mondjuk a feleségem is ezeket szereti. A mai menüt én csináltam otthon, sima piros lábasban, kb kiló lapocka féleség + egy csülökből , vargányás pöri nokedli. Kivételesen az összes finnyás gyerek megette. :)

A hűtőbe tétellel tényleg sokat kell várni, de ha ügyes vagy, és mondjuk a főzés vége előtt 6-8 percel kikapcsolod alatta a fűtést, akkor istenien érnek össze benne az ízek..... Húsleves már az nap k..va jó :)
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

Nagy Csaba

Well-Known Member
2017. július 26.
1 329
2 379
113
Köszi. Itt folytassuk.

Nekem még annyi jutott eszembe, ha csak simán veszel egy dobozos Knorr Lasagne cuccot, betartod amit a hátára írtak, azt nehéz eltolni.... S még ízre sem rosz.... Mottó: a kevesebb néha több. Persze nem echte Olasz, de ha valaki mennyei tipusu Lasagne-t akar, vagy menjen el Olasz honba, vagy egy minőségi Olasz szakáccsal (vagy szakács tudással) bíró étterembe... Olasz honban Toscána a minőségi célpont ha kajáról jó borról és jó életről van szó. Különösen javallott :)
 
M

molnibalage

Guest
Nekem még annyi jutott eszembe, ha csak simán veszel egy dobozos Knorr Lasagne cuccot, betartod amit a hátára írtak, azt nehéz eltolni.... S még ízre sem rosz.... Mottó: a kevesebb néha több. Persze nem echte Olasz, de ha valaki mennyei tipusu Lasagne-t akar, vagy menjen el Olasz honba, vagy egy minőségi Olasz szakáccsal (vagy szakács tudással) bíró étterembe... Olasz honban Toscána a minőségi célpont ha kajáról jó borról és jó életről van szó. Különösen javallott :)
Semmi ilyesmit nem vagyok hajlandó venni. Alapanyagokat veszek és abból főzök. Kétszer vettem életemben valami előre elkészített cuccot. Az egyik olyan szar volt, hogy kidobtam, mert ehetetlen volt. Ok, a tésztán (még?) nem én gyúrom, de a többit én csinálom. Ez is egy jó hobbi és nem szemetet eszem.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

Nagy Csaba

Well-Known Member
2017. július 26.
1 329
2 379
113
Semmi ilyesmit nem vagyok hajlandó venni. Alapanyagokat veszek és abból főzök. Kétszer vettem életemben valami előre elkészített cuccot. Az egyik olyan szar volt, hogy kidobtam, mert ehetetlen volt. Ok, a tésztán (még?) nem én gyúrom, de a többit én csinálom. Ez is egy jó hobbi és nem szemetet eszem.

absz egyet értek, mert én már vagy 22 éve főzök magamra..... de azért van amikor feltételekkel könnyítem a napi túlélést
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 605
14 766
113
A kuktát nem viccből mondtam. El nem tudom képzelni nélküle az életemet.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 765
26 166
113
Aki nem ismerné, egy erjesztett hering étel, amit a svédeknél nemzeti eledel. A fehérje lebontásáért - rohadás- felelős baktériumok munkáját egészen kevés sóval is meg lehet akadályozni, közben más baktériumok a húsban található cukrot savvá bontják, kialakítva a jellegzetes savanyú ízt és borzalmas szagot. :confused:
Ha már gasztronómia, hozhatnánk érdekességeket
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 765
26 166
113
Semmi ilyesmit nem vagyok hajlandó venni. Alapanyagokat veszek és abból főzök. Kétszer vettem életemben valami előre elkészített cuccot. Az egyik olyan szar volt, hogy kidobtam, mert ehetetlen volt. Ok, a tésztán (még?) nem én gyúrom, de a többit én csinálom. Ez is egy jó hobbi és nem szemetet eszem.
Maradjunk a lazannyánál, annak a tésztáját megéri neked csinálni mivel sokkal másabb mint a bolti (sokkal tartalmasabb tényleg jól eltelít már 1 spatula méretű kocka is), mondjuk csak akkor fogj bele ha van időd mert én rengeteget bíbelődök vele amikor csinálom.
 
M

molnibalage

Guest
Maradjunk a lazannyánál, annak a tésztáját megéri neked csinálni mivel sokkal másabb mint a bolti (sokkal tartalmasabb tényleg jól eltelít már 1 spatula méretű kocka is), mondjuk csak akkor fogj bele ha van időd mert én rengeteget bíbelődök vele amikor csinálom.
Hétvégén szoktam nagyobbakat főzni, hét közben csak kisebbekkel. Télen, amikor kint úgysem lehet semmit csinálni, akkor van idő ilyesmire.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 294
113
Attol fugg mit mibe. Palacsintahoz se a teflont se a keramiat nem szeretem csakis a regi vas palacsintasuto. Tojashoz szimpla alalju falu zomancos serpeyo. Halaszle csak bogracsba. /van ez is az is kulonbozo meretbe es anyagbol legjobb a rez./ gyorsforralonak is a rezet szeretem. Amugy suto jo kis sulthus a szaftjaba meg mesutni a krumplit.../lehetoleg minel tobbszor ugyanabba a szaftba sutni./imadom a szaftjat kenyerrel./ teszta eteleknel tok mind1 mert a szaftot ugyis kulon csinalom kissebb edenybe./

Rohasztott hal a danoknal is van nemtudom mar milyen halbolcsinaljak egyszer volt az egyik fogas vendegsegbe...elsonek nem volt olyan rossz de amikor a kovetkezo fogas vegen is ereztem az izet egyre undoritobbnak tunt./l
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 294
113
Lassanya helyett probalkozz szerintem a husos retessel. /nem azert mert magyaros ugy izesited ahogy akarod./ hanem mert sokkal de sokkal egyszerubb. Frissen a legjobb mint nagyon sok minden amikor a belselye jo szaftos a teteje meg meg ropog egy vekony reteg./ ha tulhul sajnos ez a roppanossag elveszik./
 
M

molnibalage

Guest
Lassanya helyett probalkozz szerintem a husos retessel. /nem azert mert magyaros ugy izesited ahogy akarod./ hanem mert sokkal de sokkal egyszerubb. Frissen a legjobb mint nagyon sok minden amikor a belselye jo szaftos a teteje meg meg ropog egy vekony reteg./ ha tulhul sajnos ez a roppanossag elveszik./
Köszi a tippet, lehet, hogy lesz ilyen is.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 928
73 099
113
Aki nem ismerné, egy erjesztett hering étel, amit a svédeknél nemzeti eledel. A fehérje lebontásáért - rohadás- felelős baktériumok munkáját egészen kevés sóval is meg lehet akadályozni, közben más baktériumok a húsban található cukrot savvá bontják, kialakítva a jellegzetes savanyú ízt és borzalmas szagot. :confused:
Ha már gasztronómia, hozhatnánk érdekességeket
Mármint xar kajából? :) Mivel elég multikulti utcában lakom így óhatalanul belefutok ebbe abba. A legfurább kajákat az NDK-s csinálja. Van nekik a brat hering, ecetes vöröshagymás lében, kb mint nálunk a szigetközi ecetes hal. Csak nem pontyból hanem heringből. Na az nem jön be. Meg van nekik pacaljuk, de nem úgy csinálják mint mi, valami paprika nélküli savanyú izé krumplival. Hát az se egy nagy valami, pedig a pacalt szeretem. Aztán van nekik egy sülze nevű aszpikra hajazó uborkás nyelves valami. Az már ehető. Amit viszont szeretek az a blutwurst, másabb mint a miénk, inkább préshurkára hajaz. Nyelv meg zsírszalonna darabok vannak benn, jó majorannás, na az finom. Dunsztos üvegbe szokta tölteni az öreg aztán kifőzik katlanban, (kb mint autokláv) így eláll a spájzban nagyon sokáig, nem kell gyorsan megenni. Na meg a hohzeitsuppe, na az is ehető, egyszer kétszer egy évben.
 
  • Tetszik
Reactions: megazez