Inkább lőszeres kérdés, de mivel nem kaptam ilyen topicot ide írom. Szóval kaliberek és milliméterek. Egy kaliber az egy inch, vagyis 2,54cm. Egy 7,62-es lövedék elméletileg .300 kalibernek felel meg, mert 0,3 x 2,54 az pont 7,62. Szép is lenne. Néztem egy videót, ahol 7,62-es lövedékre többféle kalibernél is utaltak, .308-as de talán .311(?)-esnél is. Visszaosztottam és ahogy számítottam, nem jött ki a 2,54, hanem csak annál kevesebb. A wiki egy olyan táblázatot dob ki, ami lehet ha meg kéne magyarázzon nekem mindent (bölcsek köve módjára) de csak fecseszte az agyamat (mert nálam egy szám az egy szám, és nem majdnem annyi vagy kicsivel több, és nem lehet ez is annyi meg a másik is, ha egyszer két külön értéke van). http://en.wikipedia.org/wiki/Caliber
Pl. a .300-ast meg a .308-ast egy helyen említi, ami 7,8 mm szerinte, és ide sorolja pl a 7,62x51 NATO lőszert, egy sorral lennebb a .303-as meg .31-es lövedékeknél 7,9mm-es átmérőt ad meg, ide sorolja a 7,62x39-as lőszert és ami szerinte 7,92 mm-es valójában. Hasonlóan egyértemű a .28-as kaliber, ami 0,284 inch valamiért (7,213mm) de metrikusan már csak 7mm, vagy a .50 kaliber a maga 12,7 metrikus milliméterével, aminek a tipikus átmérője 0,51 inch (12,95mm). Van 1-2 aminél talál a számítás, és egyezik az inch meg a kaliber és jól van átszámolva mimmiméterbe, pl a .338 Lapua (ezt eléggé csúcsminőségű lőszernek írták le). Na de sikerült összezavarniuk és felidegesíteniük, szóval egy a témában jártas fórumtárs ha felhomályosítana annak nagyon örülnék.