Ez arra lesz jó, hogy olcsóbban lehessen csapást mérni vagy felderíteni olyan helyeken, ahol nem vagy alig van légvédelem.Az integrált légvédelemnek semmi köze az abban levő eszközök HMZ-jéhez. A koncepció érdekes, de azért látok benne problémákat is. A 4 db visszanyerés / 30 perc alatt egy vicc mennyiség az én szememben.
A méretét ha még akarnak is vele komolyabb harci terhet is cipeltetni, nem lehet csökkenteni a végtelenségig, hiába repülőgépre tér vissza és nem kell annyi üzemanyag, egy szinten túl nem lesz értelmes hasznos terhelés.
Egy ilyen gremlin éppen ezért szerintem nem lesz lényegesen olcsóbb a valamivel kisebb mérete miatt sem mint egy olyan UAV ami most megcsinálja ezeket a feladatokat, sőt én azt gondolom ebbe még komolyabb elektronika fog menni, és bonyolultabb is lesz, tehát olyan nagyon nagy olcsósítást én ebbe nem látok bele, hogy repülőgépre tér vissza, nem reptérre.
Ha egy ilyen lomha raktár/reptér repülőt meg megcsípnek mégis, akkor az a jackpot ha tele van, igen zsíros falatnak tűnik.
Azt hogy miért ne lehetne ugyan olyan könnyen lelőni mint a mostani UAV/UCAV-okat azt én nem látom a gremlin esetében sem.
Érdekes, de én sem látok bele semmi forradalmi dolgot, ami felforgat majd mindent.