1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Gondolatok a légiharcászatról

Diskurzus a(z) 'Egyéb katonai repüléssel, légi harcászattal kapcso' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. Negan

  Negan Well-Known Member

  Pedig de,légiharrakétának tervezték.Stunner a gyorsitó fokozattal ellátott légvédelmi változat.
  Gondolom AAMként azért nincs még szolgálatban,mer egyszerűen felesleges.A jelenlegi rakétáik is elegendők légi harcban,nem kell még egy alighanem elég drága kettős vezérlésű tipus.PPotenciális ellenfeleiknél se vontatott csali,se lopakodó gép.
   
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Forrást is kaphatnánk erre a kijelentésre?
  Csak nem ezt olvasgattad?
  http://www.f-16.net/forum/viewtopic.php?f=54&t=53805
   
 3. Negan

  Negan Well-Known Member

  Hát az nehéz lesz.Még a 90es években jött hir,hogy izrael új kettős vezérlésű légiharc rakétát fejleszt,aminek lesz légoltalmi változata is.Több akkori újságban is megjelent.
  Ezt azthiszem még nem olvastam ezt,de ez is AESA radart ir.Más szerint meg mechanikus a radar.Fene tudja.Lehet,hogy eredetileg mechanikus,de a mai változat már AESA
   
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Senkit nem érdekel, hogy drága, ha védhető.
   
 5. Negan

  Negan Well-Known Member

  Kiveve,mikor meg kell venni
   
 6. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 7. rudi

  rudi Well-Known Member

  Kicsit bajban vagyok mert nem ez a leg megfelelőbb fórum ehhez a hírhez, de nem volt jobb ötletem...
  (ha valaki tud jobbat, tegye át oda pls.)
  A hír - repülőgép (és rakéta) alkatrészek fröccsöntéssel:
  https://americanmilitarynews.com/20...f-the-weight-can-it-help-save-the-planet-too/
  HX5 hőre keményedő műanyag. Az Alpine Advanced Materials, Catalyze Dallas cég terméke
  -60 C*-tól +300 C*-ig haszálható
  tömege: 50 %, szilárdsága 90% az alumíniumnak
  ellenáll mindenféle korróziónak
  [​IMG]

  [​IMG]
  Többek között már ebből készülnek a C-130-ok turbulátorai is.
  [​IMG]
   
  endre, gacsat, fip7 and 4 others like this.
 8. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  A 100-as széria. :)

  [​IMG]
   
  migfun, Rotten878, fishbed and 2 others like this.
 9. amos

  amos Member

  Ezt a fickót gondolom itt sokan ismeritek egész érdekes fejtegetései vannak, itt éppen a lopakodók elleni megoldásokról:
   
  rudi likes this.
 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Lövésem sincs, ki ez, soha nem láttam. de a diminishing szó jelentése finoman szólva nincs alátámasztva. Csökken a jelentősége...
  ...de nemhogy nagyhatalmak, de kb. mindenki stealth gépeket akar gyártani.

  Kicsit unalmas már ez a stealth temetése. A koncepció 40 éves és kb. semmit komoly és univerzálisat nem tudtak kitalálni ellen.
  Lassan mondom, hogy mindenki megértse.
  S-E-M-M-I-T.

  A szokásos dolgokat puffogtatja.

  • Méteres hullámhossz. Szuper, csak ARH rakétához jó. Apró hiba, hogy akkora teljesítménnyel kb. a világ végéről bemérhető a cucc, igazi CM mágnes. A mobilitása 30 éves szemmel jó, de mikor ma kb. az kéne, hogy radar lekapcs és mentől spuri, mert mm-es radar és lassan IR kereső lesz a ARH és GPS mellett, akkor a csomagolási ideje alatt csak hússzor csapja el a másik nagyhatalom, aki ere vadászik. Ja, eddig nem exportálták...

  • IRST. Nagyjuk már. A klasszikus IRST érzékelési távolsága még jó időben sem volt 10 km sem sokszor szemből. Tömeges trackképzésre alkalmatlan, távolságot egyszerre egy célra tud mérni, ha 20 km-en belül van, akkor lézerrel lehet mérni.

  • Képalkotós IRST. Na, ez már, ha felsismeri a cél formáját valami MI akkor, irány és méretből becsülhet távolságot. De ez és a másik is időjárásfüggő. Ja, hogy a stealth meg nem.
  A stealth egy gamechanger. Kb. olyan, mintha úgy kéne fociznia egy focicsapatnak, hogy egyik játékos sem látja a felé rohanó másik futballistát, csak 3 méterről 30 helyett. Na, így mennyire esélyes időben reagálni..?

  A hócipőm teli van a stealth temetésével. Ehhez képest az EF vadászpilóták szemérmesen beszéltek róla, hogy szép szép, amikor megrendezett scenarioban elkapták az F-22-est, ahogy erre képest volt a Super Hornet is, de arról nem írnak, amikor előtte ötször lelövi őket a Raptor BVR-ben és fogalmuk nem volt merre rohangált.
   
  endre and amos like this.
 11. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 12. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Ötletelés.

   
 13. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Mi az a heretartó?
   
 14. endre

  endre Active Member

  "UCAV would be able to perform many of the same functions as manned aircraft, but would be able to make key decisions faster and more accurately, taking into account much more information in a shorter period of time"
  - oke, lassuk

  "without any concern about being distracted or confused by the general chaos of combat"
  - azert ehhez a gaz ellenek is lenne nehany szava

  "They can also be networked into swarms that work cooperatively to maximize their combat effectiveness at any given time far beyond what a human-piloted formation could."
  +
  "networked together into swarms, might not have to perform all missions equally well. In an air-to-air scenario, some might carry a powerful radar or an infrared search and track (IRST) system or other sensors to spot and track threats, while others, acting as missile trucks, would then engage those targets."
  - hat, azert az ember vezette gepeket is halozatba lehet am kotni

  "the pilotless aircraft could handle greater stresses during more aggressive flying than would be deemed too dangerous if a person was inside"
  - nekem @molnibalage teljesitmeny-gorbeibol nem az jott le, hogy a pilota korlatozna leginkabb a gep manoverezo kepesseget
   
 15. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Itt egy nyúlfarknyi izraeli cikk a Szíriai légvédelemről.

  Az izraeli légierőnek a szíriai célokkal szembeni rakétatámadásai évtizedek óta tartanak. Általában izraeli légierő nem szenved veszteségeket ezekben a támadásokban . Ugyanakkor azt sem szabad elhallgatni,hogy a szíriai légvédelmi rendszerek képesek voltak megakadályozni a Damaszkusz elleni rakétatámadást, Milyen tehát a szír légvédelem hatékonysága? Köztudott,hogy a Szíriai légvédelmi egységeket orosz fegyverekkel és katonai felszereléssel látják el. A Szíriai légvédelem hatékonyságának megítélését megnehezíti,hogy nem mindig állnak rendelkezésre megbízható adatok a nyilvánosság számára, de ha például az izraeli légierő támadását vesszük alapul amelyre február 6-án éjjel került sor,akkor ezzel a támadással kapcsolatban elmondhatjuk,hogy az izraeli légierő által megtámadott szíriai légvédelmi rendszerek súlyosan megsérültek illetve megsemmisültek. Az izraeli légierő repülőgépei által kilőtt nyolc rakéta közül négyet lelőtték. Ennek eléréséhez a szíriai légvédelem 35 légvédelmi rakétát használt fel, ami önmagában meglehetősen véletlenszerű és szórványos (vak) tűzvezetést jelez.


  Négy szempont befolyásolja a hatékony légvédelem kialakítását:Szervezeti és Személyzeti, Geopolitikai, Katonai-tTechnikai, Pénzügyi feltételek.

  Katonai-technikai:


  Még ha egy légvédelmi rendszer kitűnő taktikai és műszaki jellemzővel rendelkezik is,akkor is ez csak egy láncszemnek kell lennie egy jól felépített légvédelmi rendszerben.
  Egy ilyen jól felépített légvédelmi rendszer létrehozása egy jól kiszámított radarrendszer felépítésével kezdődik. Ennek modernnek,és automatikusnak kell lennie, minimálisra csökkentett emberi befolyással az ellenséggel kapcsolatos információk gyűjtésével és elemzésével kapcsolatban. Vagyis a modern radarállomásokkal és automatizált eszközökkel felszerelt rádiótechnikai egységek teljes hálózatát kell telepíteni - a vállalati szinttől az divízió szintjéig.
  Most pedig tekintsük át Damaszkusz környezetét, ez egy nagyon nehéz hegyvidéki terület a légvédelem szempontjából, ebben a földrajzi környezetben nagyon rövid reakcióidejű légvédelmi rakéta rendszerekre van szükség,.
  A következő lépés A légvédelmi rendszer felépítésekor a légvédelmi rakétarendszer létrehozását ebben az esetben lehetetlen bonyolult matematikai modell nélkül megtenni. A tömbcsoportnak különféle típusú légvédelmi rendszerekből kell állnia, és hatékony fegyverzet-ellenes
  lefedettséget kell biztosítania. .
  Az utolsó szakaszban, létre kell hozni egy stabil kommunikációs rendszert,valamint telepíteni elektronikus hadviselési egységeket amelyek nélkül egyszerűen lehetetlen sikeresen megvívni a modern légvédelmi csatákat.

  [​IMG]
  Pénzügyi

  A fentebb felvázolt légvédelmi rendszer kialakítását megakadályozza,hogy a szíriai rezsim egy ilyen rendszer kiépítése anyagilag nem képes.És Oroszország sincs jelenleg olyan helyzetben,hogy ingyen (vagy hitelként) adjon ilyen mennyiségű modern fegyvert a szíriai rezsimnek.

  Geopolitikai


  Teherán támogatja, finanszírozza anyagi és technikai támogatást valamint fegyvereket biztosít a Szíriában tevékenykedő terrorista csoportok számára, amelyek a zsidó állam létét fenyegetik. Izrael ezért nemzetbiztonsága érdekében megsemmisíti ezeket a célokat.
  Oroszország nincs háborúban Izraellel, és nem szándékozik vele harcolni. Moszkva álláspontja ezzel kapcsolatban, enyhén szólva furcsa. Egyrészről Oroszországnak támogatnia kell szövetségesét - Szíriát. Moszkva viszont nem engedheti meg magának,hogy részt vegyen az Izraelrel folytatott fegyveres harcban. .

  Szervezeti és Személyzeti


  Az egyik oldalon ott van Izrael, amely a modern csúcstechnikájú hadviselés egyik legmodernebb hadseregével rendelkezik a világon, amihez nagyon képzett személyzettel rendelkezik.
  A másik oldalon pedig ott vannak a szíriai fegyveres erők. Még ha Damaszkusz megkapná a legmodernebb a légvédelmi fegyvereket , akkor sem tudná azokat hatékonyan alkalmazni mivel egyszerűen nem rendelkezik a megfelelően képzett személyzettel ezen fegyverek működtetéséhez.
  Ami a jövőt illeti, a szíriai légvédelemnek nincs oka az optimizmusra, mivel sem a tárgyi sem a személyzeti feltételei nincsenek meg egy hatékony légvédelmi rendszer kiépítésére.
   
  Roni and Gaudi like this.
 16. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  • Ki rajzolta fel a köröket? Az alsó középpontja Izraelben van...
  • Mi ez a szöveg? Vállalati szinttől divizió...?
  • Van egy érzésem, hogy itt a "corps" és "division" lehetett, vagy a jóég tudja, hogy mi...
  • Mi az, hogy vak tűzvezetés?
  Na haragudj, de az egész szöveg értelmetlen rizsa és halandzsa.
   
 17. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Belinkelem neked majd az eredeti héber verziót sajnos az oldalnak nincs angol változata amúgy egy kint élő ismerősöm fordította a szöveget.
   
 18. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Bizony, a Vega HMZ-je nagy...
  :D

  [​IMG]

  ... a közel kelet megy kicsi.
  :rolleyes:

  [​IMG]
   
  fip7, fishbed, Rotten878 and 2 others like this.
 19. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  És a legdélebbi ideiglenes Vega TÁS-ban nincs is komplexum a Google Earth tanusága szerint.
   
  fishbed likes this.
 20. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Böngészgetve a Flight Manuálokat itt, és itt, összeraktam egy táblázatot, négy magassági tartományra (0m, 1km, 5km, 10km), sorba rendezve az adott típusokat fordulósugaruk alapján, 0.8 Mach állandó sebességen, és teljes forszázson.

  Ugyan valódi légiharcot utoljára tán 82-ben, majd 40 évvel ezelőtt vívtak, és amióta az AMRAAM elterjedt, azóta ezek jelentősége minimális, de azért tanulságos a sorrend...
  [​IMG]
   
  fip7, misinator, endre and 6 others like this.

Ezen oldal megosztása