1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Haderők, katonai egységek szervezeti felépítése

Diskurzus a(z) 'Egyéb a szárazföldi erőkkel kapcsolatos témák, ele' témában - tarzaan által indítva @ 2020. április 2..

 1. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Lovasság. A dragonyos az dragoon.
   
 2. dudi

  dudi Well-Known Member

  A dragonyos aztán tényleg marhára magyaros...Még a neve is a farnciából magyarított.
   
 3. Negan

  Negan Well-Known Member

  Lovas hajdú?
  Ami azt illeti,tudtommal a lovasitott lövészek első ismert emlitése Szapolyai János egy 1527es levelében van,amelyben ilyeneket kér a szepességi városoktol.
   
 4. dudi

  dudi Well-Known Member

  A hajdú az magyar megnevezes a dragonyos meg külföldi amit átvett a magyar nyelv.
   
 5. blogen

  blogen Well-Known Member

  A középkori neve a vértes, azért írtam, de a dragonyos egy rég meghonosodott magyar szó. Az amerikai armored cavalry-t vagy lengyel kawalerii pancernej-t páncélos lovasságnak fordítanám, de mind a brit (dragoon), mind a francia (dragon) terminológia ezt hívja dragonyosnak, szóval...
  A hajdú könnyű kategória, mint a huszár.
   
 6. Negan

  Negan Well-Known Member

  Őőőő,nem.A dragonyos az lovas lövész.Sima cavarly az a könnyűlovas,vagy csak simán lovas.Vértes lovas,az meg a nehéz lovas.
  A XVI.században mindegyik páncélt viselt,különböző mértékben.
   
 7. blogen

  blogen Well-Known Member

  Hát nem, mert a dragonyosnak vértje van és nem pácélja!

  Dragonyosok vértben:
  [​IMG]

  Páncélosok páncélban:
  [​IMG]
   
 8. megazez

  megazez Well-Known Member

  Nálunk igazán csak a huszár megnevezés hozható vissza, tulajdonképpen nem nagyon variáltuk a megnevezéseket, nagyjából az 1600-1700-as évektől nem is beszélünk "nehézlovasságról/vértes lovasokról", abban sem vagyok teljesen biztos, hogy a dragonyos mint megnevezés nagyon elterjedt volna nálunk.
  http://mek.niif.hu/06800/06824/06824.pdf
   
 9. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem mondtam,hogy a hajdú az dragonyos!
   
 10. Negan

  Negan Well-Known Member

  Ez két külön korszak.
  A lengyelek a XVI.század közepén,végén vették át a huszárságot,és változatlan formában használták az 1700as évek elejéig.Amikor átvették,könnyűlovasoknak számitottak,de 1683ban már nehézlovasnak,ugyanabban a felszerelésben.Szóval ne mossunk össze két korszakot ennyire.
  Lovas hajdú nem viselt páncélt,a dragonyos könnyű páncélt,cavarly valamivel nehezzebbet,a vértes lovas a legnehezzebbet.De 1700as években már csak a vértes lovas viselt páncélt,ami a korábbi könnyűpáncéllal ellátott lovas szintjét érte csak el.Vagy még azt sem.
   
 11. Negan

  Negan Well-Known Member

 12. Shed

  Shed Well-Known Member

  Pontosan. Nálunk nincs, de náluk vannak több száz éves alakulatok, amelyek eredeti nevét megtartották. Pl. valahol olvastam, hogy mikor a harckocsizó ezredeket felállították, akkor hogy minél elfogadottabb legyen, az angolok a legelitebb lovassági ezredeiket jelölték ki erre a célra. Nem linkelgetem, de a jelenlegi ezredeik és zászlóaljaik nagy része alsó hangon 300 évesnél is régebbi alapítású.

  Ha nálunk végig az Árpád Ház uralkodott volna, vagy mondjuk az Anjou Ház lenne még mindig, vagy esetleg a Hunyadiak, akkor nekünk is lennének ilyen ezredeink.
  Meg esetleg még a Szent-György Rend is meglenne, mint harckocsizó ezred, vagy a Sárkányrend, mint másik harckocsizó ezred. Ezeket Károly róbert és Zsigmond alapította.
  Vagy a 1848-49-es szabadságharc idején alapítottak:
  13. Hunyadi, a 14. Lehel vezér, a 15. Mátyás király, a 16. Károlyi István, a 17. Bocskai István és a 18. Attila huszárezred.
  Meg a korábban alapitottak:
  4. (Sándor) huszárezred, 6. (Württemberg) huszárezred, 10. (Vilmos) huszárezred, 9. (Miklós) huszárezred.

  Nekünk ugye minden alakulatunk a második hv utáni alapítású, vagyis max az 50-es évekig tudnak előzmény alakulatot felmutatni.

  Egyedül a Honvéd Koronaőrség tud visszamutatni az 1464-es alapítású elődjére, de nincs jogfolytonosság, mivel a komcsik idején megszüntették. Sajnos a ők ebben a tekintetben is rendesen odavertek nekünk...
   
 13. megazez

  megazez Well-Known Member

  Szerintem a jogutódlás kérdése csak egy határozat kihirdetése, mely szerint az alakulat hivatalos elődjének xy huszárezredet tekinti, majd erre az adott hatóság áldását adja és kész is a jogutódlás.
   
  mindenen kívül and Masztiff like this.
 14. Shed

  Shed Well-Known Member

  Ez igaz, csak épp pont a folyamatosság lenne ami fontos. Erre gondolok:
  The Coldstream Guards.
  Angol alakulat.
  1650-ben alapították, és azóta folyamatosan létezik.

  Ez wikis szöveg, de jól mutatja a lényeget. Tudom, van akinek ez nem fontos, mármint a hagyományok, meg hogy van hova visszanézni, de sztem ad egy tartást az adott katonának, hogy nem egy noname alakulat tagja, aminek épp tegnap találták ki a szokásait, meg az indulóját.
  Azért itt látható, nekik, mármint ennek az alakulatnak a katonáinak, van mire visszanézni, meg büszkének lenni.
  The Coldstream Guards have earned 117 battle honours:
   
  megazez likes this.
 15. megazez

  megazez Well-Known Member

  Ezzel egyet is értek, de maga anglia mint sziget nem volt megszállva sőt megalázva úgy mint Magyarország, ők életben tudták tartani hagyományaikat (lordok házától-a hadseregig) amíg mi sajnos főként a 20. században elveszítettünk mindent. Nincsenek már nagy múltú családjaink akik politizálnának a nemzet érdekében, mert a szovjet éra kiirtotta mind a nemzethű nemességet (grófok, bárók, bizonyos értelemben a vitézi rend tagjait) mind a magyarság stabil alapját képző parasztságot.
  Ennek tudatában csak úgy tudunk régi alakulatok jogutódlásáról gondoskodni ha azt a módszert választjuk amit leírtam, emellett a politika elkezdi kinevelni a saját nemzethű rétegét és amikor a demokráciának csúfolt bohóckodás véget ér reaktiválja a fent említett fogalmakat. (igen, királyságpárti vagyok)
   
 16. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem csak a 20. század tette be ennek a kaput hanem már az osztrákok az 1700-as években.Amióta sorozott állandó hadseregek léteznek(1700-as évek)azóta nekünk nem alakultak ki hagyománnyal rendelkező ezredeink vagy más egység/alegység mert kb 60 évet voltunk önállóak(a szocializmust nem veszem ide mert ott mindenféle eszközzel irtották a hagyományokat).
   
  megazez likes this.
 17. megazez

  megazez Well-Known Member

  Pont erre írtam ezt: "főként a 20. században", igen betette a kaput a habsburg, de volt nemzethű nemességünk, és a mondadóm legvége pont erről szól, hogy ha most elkezdjük akkor meg lehet honosítani a katonai hagyományokat, például volt a omm alatt több huszárezred Magyarországon -igen magyar székhellyel-, némelyik 1700-as évek legelején alapítva.
  Amúgy ha valami, akkor a huszárság ki tudott nálunk nagyon szépen alakulni a habsburg alatt.
  Gyors wikipédiát fellapozva, ha megnézed a legtöbb huszárezred alapítására az adott kor királya Magyar származású katonatisztet bízott meg:
  https://hu.wikipedia.org/wiki/Császári_és_Királyi_Huszárok

  A wikis linkből a 15-16. huszárezrednek nincs köze a magyarsághoz.
  A legrégebbiek magyar alapítású huszárezred a felsorolásból:
  • Császári és Királyi 9. gróf Nádasdy Ferenc Huszárezred--> A huszárezredet I. Lipót császár engedélye alapján, gróf Czobor Ádám tábornok alapította, 1688-ban. A legénységet a felvidékről Léva, Nyitra, Vágsellye, Sempte környékéről toborozták.
  • Császári és Királyi 8. Tersztyánszky Károly Huszárezred--> Az ezredet 1696. február 20-án állíttatta fel mihályi Nesztorovics Deák Pál ezredes I. Lipót magyar király utasítására.
  Azt bátran kijelentem, hogy az 1700-as években nagyjából minden 10 évben innentől 1-1 huszárezredet állított ki Magyarország.

  A névválasztásról pedig annyit, hogy ha nem tudunk felmutatni a történelmünkből olyan személyeket akik méltóak lennének alakulatok névadóinak akkor meg is nézhetjük magunkat.
   
  mindenen kívül likes this.
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  Az nem magyar hagyomány,hogy a Haubsburg hadseregnek volt magyar huszarezrede amiknek ráadásul semmilyen folytonossága nincs.Nem attól lesz hagyomány,hogy ugyan azt a nevet adjuk neki.
  Jól mondod,most lehet kialakitani de ne képzeljük bele,hogy ez valamilyen módon kapcsolódik a múlthoz.
   
 19. ZeiG

  ZeiG Well-Known Member

  A Habsburg ház uralkodói alapvetően a Magyar Királyság törvényes királyai voltak, akiknek törvényességét saját alkotmánysértéseik és az ezeket akadályozni próbáló közjogi küzdelmek és szabadságharcok kérdőjelezték meg. Törvényes uralkodó volt az első Habsburg, Albert (1437-1439) és a szatmári béke megkötésétől (1711) aligha vitathatjuk utódainak törvényességét. Ekkoriban már kialakult a szigorú felügyelet alatt álló, állandó, állami hadsereg (A 30 éves háború zsoldosseregeinek gyászos produkciói szerte Európában megmutatták, hogy a formálódó abszolutista államok csakis teljes kontroll alatt álló, állandó hadseregekben gondolkodhatnak.), természetesen bécsi, központi hivatalokkal, viszont megmaradt a magyar rendek által hagyományosan pártfogolt nemesi felkelés intézménye. Utóbbi azonban nem járt állandó alakulatok felállításával, csupán a hazát fenyegető háborús helyzetben gyűlt össze táborba a nemesség, hogy a hadműveletek végével fel is oszoljon. A hajlandóságra jellemző a híres pozsonyi aktus, amikor az országgyűlés rendjei egy emberként ajánlották életüket és vérüket Mária Terézia trónjának megvédésére. És ez egy fontos hadügyi lépésnek is a nyitánya: Az 1741. október 20-án szentesített LXIII. törvénycikk szerint ezentúl az állandó birodalmi hadseregbe tagolódnak be az ország által biztosított erők, mégpedig "Fölséged által kinevezendő és rendelendő óbesterek alá (...) regementekre felosztatva állíttatik ki, és reguláris rendben tétetik."

  E törvény nyomán állt föl például a híres 32. gyalogezred, 1741-ben még az ezredtulajdonos neve után Forgách gyalogezredként, magyaros ruházattal, magyar állománnyal. Később Pestre került, idővel a kivirágzó Főváros háziezrede lett, eképpen harcolva végig az első világháborút, mégpedig a Honvédség (és nem a K.u.K. hadsereg) kötelékében. Az állandó magyar ezredek azonban ettől is régebbiek, mivel mindig voltak (és nem is csekély számban) olyan magyar nemesi családok, akik hűek voltak a Habsburg királyokhoz, és szolgálatukra állandó alakulatokat állítottak ki, amelyek az állandó hadseregbe tagolódtak. A legrégebbi ezek közül a Császári és Királyi 9. Huszárezred néven 1918-ban megszűnt Nádasdy Ferenc Huszárezred, amely 1688-ban állt föl. 1742-ben állt föl a Székely Huszárezred, amely sok más patinás alakulattal együtt (és mondjuk a Harminckettesekkel ellentétben) 1867 után is a közös hadsereg része maradt. Emléküket hirdeti a Hadtörténeti Múzeum közelében az egyik legszebb katonaszobor:
  [​IMG]

  1918-ban az összes ezred feloszlott, jogutód nélkül megszűnt, mivel széthullott, megszűnt az állam is, ami szolgálatban tartotta őket. Sajnálatos, hogy az élet szinte minden területén a restaurációra, a régi világ megőrzésére, a jogfolytonosságra berendezkedő Horthy-rendszer nem szervezete újjá a szóban forgó, esetenként akár 200 évnél is régebbi alakulatokat, bár ennek hátterében vélhetően nem annyira a jogutódlás kérdése, mint inkább a magyar fegyveres erőket szinte lenullázó és a Habsburg ház visszatérését is megtiltó trianoni békediktátum játszott szerepet. A kommunista időkben természetesen szó sem lehetett a monarchikus hagyományok feltámasztásáról, de a történelmi múltú ezredek megőrzésére azért voltak, vannak törekvések, például a Harminckettesek esetében:

  "A rendszerváltást követően az ezred nevében újra visszakapta a 32-es számot, és hadrendi megnevezése MH 32. Budapest Őr-, és Díszezredre változott, hivatalos karjelzésében pedig a Budapest főváros címerét tartó arany oroszlán és griffmadár is megjelent, melyek együttesen jelképezik az alakulat jogelődjét, a 32. Gyalogezredet, valamint a Budapesthez kötődő „házi ezred” jelleget. A haderőreform következményeként 2007. január elsejétől az ezred megszűnt, de az MH Támogató Dandár kötelékében, szinte változatlan feladatkörrel két megmaradt zászlóalja, a dísz- és a rendész-zászlóalj továbbra is működik."
  https://hu.wikipedia.org/wiki/32._honvéd_gyalogezred
   
 20. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ezzel mit is akarsz mondani?
   

Ezen oldal megosztása