Hadgyakorlatok magyar részvétellel (Magyarországon és külföldön)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 137
130 346
113
De most jól osszekevertel.
Bocsi.
A most célként használt gép a múlt héten lett kirakva célnak. Szóval nem régóta van ott.
Vannak ott évek óta kintlévő 72-esek is egykét darab meg 55-ösök is de azok ennél jóval szarabb állapotban vannak már és azok rendszeresen kemény célként szolgálnak a lövészeteken.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 795
47 067
113
Ès hogy mire ez realizálódik, addigra egy új típus is beèrkezhetne.o_O
Egy 1000 darabos nagyságrendű beszerzés a jelen hadiipari körülmények közepette olyan 6-8-10 év. Itthon gyártva, pörgetve a termelést. Utóbbi nem feltétlen jó a gyár hosszútávú kihasználása szempontjából.
Nem tudom, hogy a BTR modernizációt ki csinálná, de biztos nem az, aki az új APC-k gyártásával lenne megbízva. Akkor pedig a párhuzamosság szerint hamarabb jöhetne össze egy elfogadható szintű eszközállomány. Itt megint geopolitika és pénzügyi faktorokkal is számolni kell!
A modernizáció mellett továbbá az is szólhat, hogy később egy lehetséges értékesítést is könnyebb megvalósítani, ha már nem a mostani állapotukban kell rajtuk túladni.
Azt mondanám, hogy ezt is elsősorban a politika fogja eldönteni. Szerintem mosta cél egyelőre az, hogy összerakjanak egy decens csomagot.

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 690
15 228
113
Egy 1000 darabos nagyságrendű beszerzés a jelen hadiipari körülmények közepette olyan 6-8-10 év. Itthon gyártva, pörgetve a termelést. Utóbbi nem feltétlen jó a gyár hosszútávú kihasználása szempontjából.
Nem tudom, hogy a BTR modernizációt ki csinálná, de biztos nem az, aki az új APC-k gyártásával lenne megbízva. Akkor pedig a párhuzamosság szerint hamarabb jöhetne össze egy elfogadható szintű eszközállomány. Itt megint geopolitika és pénzügyi faktorokkal is számolni kell!
A modernizáció mellett továbbá az is szólhat, hogy később egy lehetséges értékesítést is könnyebb megvalósítani, ha már nem a mostani állapotukban kell rajtuk túladni.
Azt mondanám, hogy ezt is elsősorban a politika fogja eldönteni. Szerintem mosta cél egyelőre az, hogy összerakjanak egy decens csomagot.
Mikorra?
Nem csak elmèletben hanem tesztpèldányokkal tesztelèssel ?
Ahogy írtad ki csinálja?
Ha a törökökkel előfordulhat hogy a rába?

Ha nem akkor tènyleg ki?

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 810
8 751
113
Persze minden fekete-fehér, van a használhatatlan régi szar meg az űbermodern új és ennyi a valóság. Autóskártya színvonal...
Múltkor az airsoft AR-t nem sikerült felismernie. Az alapvető fegyverismeret is hiányzik itt a kohó szakkörnél, a piaci árakkal, folyamatokkal, szállítási időkkel, politikai háttérrel, stratégiai környezettel stb. megközelítőleg sincsenek tisztában, nem is akarnak.

Te meg adod alájuk a lovat a vágyaid alapján.
Az alapvető józan ész hiányzik annál, aki BTR-re pénzt locsolna 2024-ben.

• Tetszik
Reactions: J.G. and Venom85

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 534
3 238
113
Azért maradjunk annyiban, hogy legalábbis vegyes érzéseim lettek ettől a bemutatótól.
De elvileg ma kezdődik a Bravewarrior, lehet dolgozni sok mindenen.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
21 707
72 041
113
Btr-nèl nem kellene ilyen hosszú sorozatot lőni.
De az nem mentsèg hogy alá lő már az elsőkre is.
Meg nem helyesbít.

72-es is ilyen. :rolleyes: Csak az itteni legendákban nem.

Cg nèl én az utolsót is mellè látom.

Kár hogy a spike meg a lynx nem látszik.
Mi van, ha utasításra voltak bénák, túl a gépek korlátain, hogy a modern vasak kidomborodjanak és mindenki veregesse a vállát a szuper beszerzéseken örömködve?

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 690
15 228
113
Mi van, ha utasításra voltak bénák, túl a gépek korlátain, hogy a modern vasak kidomborodjanak és mindenki veregesse a vállát a szuper beszerzéseken örömködve?
Hát ez nagyon konteós. :eek: De persze bármi lehet ès az ellenkezője is. :D
Nem túl valószínű. Ennyire nem tökösek a vezetők.o_O

72-eseket szomódon is mindíg így láttam lőni.

Carl Gustaf??:confused:

• Tetszik
Reactions: Pogány

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 690
15 228
113
Amúgy èn ugyancsak nullponton vettem rèszt olyan lövèszetbe ahol 4 percem volt 8 tár lőszer ellövèsère.

Az is bemutató lövèszet volt.

Füstölt a karabèly rendesen. :rolleyes:

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
2 028
5 471
113
Hát èn nem akarok fanyalogni, de elèg sok mellèlövès volt. :( Már amit láttunk hogy hová ment.
Főleg a CG volt megdöbbentő. Még a BTR-re lehet magyarázkodni, hogy gyárilag ilyen szar, de a CG-re........ Kifejezetten közelinek tűnik cél a katonához képest a filmen. Komoly gondok lehetnek a kiképzéssel, ha az akit a legjobbnak tartanak, hogy őt küldik a bemutatóra így lő. Még a D-20 is jobb találati aránnyal volt.

Pista a hegyről

Well-Known Member
2018. április 4.
992
2 514
93
Főleg a CG volt megdöbbentő. Még a BTR-re lehet magyarázkodni, hogy gyárilag ilyen szar, de a CG-re........ Kifejezetten közelinek tűnik cél a katonához képest a filmen. Komoly gondok lehetnek a kiképzéssel, ha az akit a legjobbnak tartanak, hogy őt küldik a bemutatóra így lő. Még a D-20 is jobb találati aránnyal volt.

Korábbi videóknál is feltűnt már hogy mellé lőttek CG-vel a roncs teherautónak. 100%-os találati arány sose lesz, a kérdés ilyenkor hogy mi történt akkor ami már nem lett felvéve. Amiatt van bennem pesszimizmus hogy gondolom a kamerás az veszi az egész bemutatót aztán összevágnak belőle valamit, ergo vagy abszolút nem érdekelte őket hogy mi lesz benne...vagy tényleg nem voltak jobb lövések.

A távolság a videón csalóka, teleobjektív nagyon felnagyítja a hátteret, odébb van az, persze a csúcsmodern CG-től többet várnánk. Mondjuk én a T-72-estől is.

Azt még hozzátenném egyébként hogy voltam olyan karabélyos lövészeten ahol ha 20-ból legalább 10 célt eltaláltál akkor már felolvasták a nevedet a jó lövők között. És nem voltunk túl sokan... és az egész századból a legjobb eredmény 16 lett. Laikusként nagyon kevésnek tűnik 50%-tól jót mondani, viszont nem véletlen határozták meg így mert a nehézsége ezt indokolta. (ott a gáz inkább az volt hogy a nagy többség nem érte el az 50%ot se köztük nem kevés tizedes meg szakszi szóval nem éppen kopaszok, ami egyértelműen a folyamatos határ miatti kevesebb kiképzés eredménye volt. De ez azóta változott.)
Ezzel csak azt akartam mondani hogy önmagában ha látunk egy szarabbul sikerült lövészetet nem kell egyből a kardunkba dőlni, de ja sajnos hajlok rá én is hogy ez most tényleg kritikán aluli lett - mivel egy bemutató lövészetet nem hiszem hogy extrém nehézzé tesznek. (pl mozgó cél nem is volt) A miérteket meg úgyse fogjuk kitalálni, mert abba nem látunk bele hogy most ez mekkora részben volt a technika és mekkora részben a kezszem hibája.

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 690
15 228
113
Nem tudom most hol milyen missziós felkèszítès van. Ès honnan kik vannak külszolgálatban.

Így hogy mennyire a legjobbak vannak a lövèszeten az kèrdèses.

De a cg tènyleg nagyon gáz. Mègha nehèz is megtippelni a távolságot.
De gyakorláson legtöbbször max UAZ nagyságú jutálacèlra lőnek.
Mindenesetre èn lőttem rpg-vel 500m-re jutára. Ami tèrdelve, fekve ha nincs szèl azèrt abszolválható nyílt irányzèkkal.
Ez itt nem tűnik ez 500m-nek.

Ha a cg-nek 250m/s körüli kezdődebessège van ès az indítas becsapódás között max 1 másodperc van, akkor meg jóval kisebb a távolság. o_O

200m-ről rpg-vel 8as cèlt is hasba lehetett akasztani.
Ekkora távolságon egy közepes mèretű lapostv cèlok voltal kirakva. o_O

A füstből talán az jön le elèg nagy a szèl. Nem tudom a cg-t ez mennyire befolyásolja.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 418
84 307
113
Korábbi videóknál is feltűnt már hogy mellé lőttek CG-vel a roncs teherautónak. 100%-os találati arány sose lesz, a kérdés ilyenkor hogy mi történt akkor ami már nem lett felvéve. Amiatt van bennem pesszimizmus hogy gondolom a kamerás az veszi az egész bemutatót aztán összevágnak belőle valamit, ergo vagy abszolút nem érdekelte őket hogy mi lesz benne...vagy tényleg nem voltak jobb lövések.

A távolság a videón csalóka, teleobjektív nagyon felnagyítja a hátteret, odébb van az, persze a csúcsmodern CG-től többet várnánk. Mondjuk én a T-72-estől is.

Azt még hozzátenném egyébként hogy voltam olyan karabélyos lövészeten ahol ha 20-ból legalább 10 célt eltaláltál akkor már felolvasták a nevedet a jó lövők között. És nem voltunk túl sokan... és az egész századból a legjobb eredmény 16 lett. Laikusként nagyon kevésnek tűnik 50%-tól jót mondani, viszont nem véletlen határozták meg így mert a nehézsége ezt indokolta. (ott a gáz inkább az volt hogy a nagy többség nem érte el az 50%ot se köztük nem kevés tizedes meg szakszi szóval nem éppen kopaszok, ami egyértelműen a folyamatos határ miatti kevesebb kiképzés eredménye volt. De ez azóta változott.)
Ezzel csak azt akartam mondani hogy önmagában ha látunk egy szarabbul sikerült lövészetet nem kell egyből a kardunkba dőlni, de ja sajnos hajlok rá én is hogy ez most tényleg kritikán aluli lett - mivel egy bemutató lövészetet nem hiszem hogy extrém nehézzé tesznek. (pl mozgó cél nem is volt) A miérteket meg úgyse fogjuk kitalálni, mert abba nem látunk bele hogy most ez mekkora részben volt a technika és mekkora részben a kezszem hibája.
A CG pontos, 500 méterig biztosan (messzebbre még nem lőttem vele), ha konstans nem találsz el valamit 500 méteren az nem a fegyver hibája.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 795
47 067
113
Srácok!
Még mindig erről a videóról van szó?
Csak mert ezen elég nehéz kivenni, hogy ki mit talált el. És ne felejtsük el, hogy attól, hogy eltalálod a célt, nem biztos, hogy azt meg is semmisíti.
Van olyan hogy egyszerűen lepattan a célról.
A videón ugye 2 CG4-es kezelőpárt látunk dolgozni. Ha alaposan megnézzük a videót, akkor látszik, hogy a jobb oldali kezelő - amelyik szemben volt a céllal - minden lövéssel (a videón 3-at lő) eltalálta a célt. A bal oldalinál az első lövéssel szerintem eltalálta ugyan a célt, de lepattant róla, ugyanis olyan helyen volt a becsapódás porfelverése, ahova irgalmatlanul mellé kellett volna lőni. A második lövéssel változtatott is az irányzó, mert látványosan nem a tornyot találta el, hanem a harckocsi testet elől, ahonnan nehezebb lepattanni. A videón a baloldali kezelő csak 2-őt lő.
Megtévesztő lehet az is, hogy sokkal több robbanást hallunk a videón, mint becsapódást. Csak ne feledjük, hogy a CG4, egy lövéssel 2x durran. Egyszer lövésnél, egyszer meg a becsapódáskor!
Így érdemes alaposabban megnézni az ominózus videót.
Ha mégsem erről volt szó, akkor dobjátok már ide be a problémás lövészetet, mert ez a téma több helyre felkerült.

• Tetszik
Reactions: SilvioD and dudi