a 36 lokációt én munkjuk úgy tudom elképzelni hogy a járművek 9 oszlopban és 4 sorban állnak, a lokációk között mondjuk 10 km távolságban (ha nem akarsz köztük túl sok nem lefedett területet hagyni a lokációk között..)
Ennek a "modellnek" semmi értelme.
A csapatlégvédelem a
CSAPATOKAT és nem
TERÜLETET véd.
Bakker a CBG/CSG légvédelem sem az, hogy a sakktábla szerűen felállnak a hajók. A fenyegetés fő irányában van több, egy egyébként csak a védendő cél körül van.
Egy hadosztályban kb. az zl a legkisebb önállóan operáló egység.
Mivel egy ho-ban nincs több 16-nál, ezért ennél több "mini buborékkal nincs értelme számolni.
Szerintem ennél többre lesz szükség mert a járművek egy része óhatatlanul a karbantartó bázison lesz, feltöltés alatt fog állni vagy épp úton lesz lesz a karbantartó bázis és a kijelölt lokációja között, vagy csak épp pihentetni kell a személyzetet.
Ezért mondtam négyet. Ha egy kiesik, akkor marad három.
DE OK, nézzük azt hogy hadosztályonként lesz mindössze plusz 144 jármű.
Lakadnál már erről a bugyuta számról...? Az a 144 nincs 50 sem.
Azt tudjuk hogy egy ilyen Stryker IM-SHORAD darabja $8.2 millió (
28 db volt $230 millió)
A 144 jármű önmagában önmagában $1,18 milliárd
Ehhez tedd hozzá a fegyverzetet, a kiszolgáló járműveket és máris $1,5 milliárd körül lesz az árcédula.
Mindezt 1 hadosztály, 94 x 44 km es terület védelme érdekében...
Mindezt úgy hogy minimális fejlesztés a drónokon és azok fegyverzetén villámgyorsan elavulttá teheti ezt a járművet is....
Mondom, ez elve tévút.
Egyenlőre számomra úgy tűnik hogy a drónok fejlesztése "lendületben van", nehéz és drága ellenük védekezni.
Egyelőre meg sem próbálta senki. Eddig árulták a rendszereket és tojtak rá az alkalmazók.
Mondom, egy Skyranger szerű cucc a most látott videón levő drónokat erőlködés nékül mészárolná halomra. 2 km-ről is.
A topic témájánál maradva: a harckocsik a drónokkal a meglévő számos veszélyforrás mellé kaptak egy olyan új ellenfelelet amit igen nehéz lesz ellensúlyozni.
Én nem így látom.
Utoljára magyarázom el.
Egy mai IFV, ha megmutatod neki, hogy hol a drón, akkor azt képes elvileg követni. A problémája az, hogy nem tudja, hogy hol van.
Egy mesterlövés is képes 2 km-ről eltalálni egy ember, tehát látja a célzó távcsövön. De az, hogy felb*szod eg toronyba egyedül és közlöd vele, hogy 360 fokban van valahol 2 km-en távon belül egy cél, azt mikor találja meg? Soha. Ha meg közlöd vele, hogy 185 foknál a piros ház melletti 2. fánál, akkor mennyi idő alatt találja meg?
Az IFV-nek is ennyi adat kell. Megmondja neki a radar, hogy ez hol van.
Aztán tudnak odpörkölni az újabbak majd AHEAD lőszerrel.
Ebben a felállásban
minden IFV AAA egység. "Csak" radar kell mellé.
Amit vicces módon még te linkeltél emlékeim szerint.
Ez egy komolyabb rendszer, ez már inkább ezred szinten lenne.
Ez kvázi egy IFV-re is felrakható. Vagy csak egy terepjáróra...
https://www.rada.com/radars
Ezek a drónok csak addig olcsók, ameddig lassúak lehetnek, mert a kutya nem lő vissza. Egy Skranger egy lassú cammogó drónt erőlködés nélkül lő cafatorka, de még az IFV is, ha tudja hova kell lőni. 30+ éve harckocsikkal tudtak helikoptereket lelőni teszten. Ha megmodod, hogy hova nézzen, majd aztán tudja hova lőjön az IFV, akkor az is megteszi ezt AHEAD lőszerrel.
Egészen elképedek, hogy mennyire egyoldalúan nézed a drónok fejlődési potenciálját úgy, hogy lényegében eddig szart mindenki bele az aktív védekezésbe. És ebből extrapolálsz a végtelenbe.
Mert, ha eljön az, hogy gyorsabb drón kell - mert a lassúakatnál egy löveg is halomra mészárolja őket több km-ről mire közel érnek bármihez - , akkor igen hamar ott találod magad, hogy se nem kicsi, se nem olcsó lesz, hanem kb. az lesz a vége, hogy olcsóbb a végén SDB-ket dobálni fürtökben.