doberamann
"Más: 1 ideje előre jelzik a szagértők a páncélosok kihalását oszt mégis, vannak olyan dolgok amiket csak ők tudnak megoldani..."
A páncélosok szerintem csak akkor halnának ki, ha újra megjelenne egy a puskához hasonló újítás a harcmezőkön.
Mire gondolok?
Már az ókorban is voltak páncélosok, csak Hoplitának hívták őket. Az akkori világ színvonalán ők voltak a sétáló harckocsik.
Aztán a világ fejlődött, megjelent a kovácsolt vas, majd a lovagok. A lovagok voltak a középkor tankjai.
A muskéta az elején még csak "racionalizációra" kényszerítette a páncélzatot, de aztán megjelentek a pontosabb és erősebb muskéták, majd a puska (huzagolt csövű lőfegyver). Ezzel egy időre a tűzerő nagy fölénybe került.
Ez után elterjedt a komoly gépi erő az emberi és állati erő helyett, és az igény a nehezen kilőhető harceszközre. Megjelent az első ilyen eszköz "tank" fedőnéven, bár az szerintem inkább volt rohamlöveg, mint mai értelemben vett harckocsi.
Ezen eszköz fejlődésnek indult, akárcsak a páncélos elhárítás, de mégis a 2. VH alapfegyvere lett a harckocsi a repülőgépek mellet.
Az akkori és későbbi pozitív tapasztalatok miatt, pedig a mai napig töretlen a sikere!
Én úgy gondolom, hogy a harckocsik sikere abban áll, hogy csak nagyon specializált eszközökkel lehet őket kilőni.
Anno a lovagokat is ki lehetett lőni nagyon erős számszeríjakkal, mégsem ekkor tűntek el a lovagok a hadszínterekről. Az ok pedig az, hogy az ilyen "pct. számszeríj" nagyon ritka specializált eszköz volt, amit nagyon másra nem lehetett használni. Pont, mint ma az ATGM-eket.
Viszont ha egyszer megjelenik majd a gyalogságnál a többfunkciós, olcsó mindent kilövő eszköz (akkoriban a puska) akkor ismét el fognak tűnni egy időre a harckocsik.
De erre én most nagyon kevés esélyt látok. Addig is a harckocsi marad a legkevésbé sérülékeny eszköz a csatatereken, így a létezése még jó ideig biztosított szerintem!