Külön téma az, hogy itthonra mit akarok és mit adnék egy nem IT orientált laikus felhasználónak. A MacOS-nél is vannak azért balesetek, pár éve kellett egy otthoni full Apple hálózatba (MacPro, Time Capsule, stb.) belefaragni egy kutya közönséges DVR-t (házi kamera- és videórögzítő rendszer). Hát elég sokat kellett a terminálban mókolnom, mire megoldottam...
Én amúgy inkább preferálom a használt brand gépeket. Egy Dell Optiplex 3050 SFF az átlag felhasználóknak tökéletes, a gép maga megbízható, szinte hangtalan, van hozzá rögzített Windows 8.1 / 10 Pro licensz és 60e Ft körül már ki lehet fogni eBay-ről. Itthon egy Dell T5610-es van Xeonnal és teljesen elégedett vagyok vele - oké, egy nagyobb VGA-t belefaragni már nem egyszerű művelet.
Szvsz ez csak pénz kérdése lenne. A Microsoft gigászi pénzt ölt a Windows OS-be, ezért lett ilyen népszerű. Hiába igyekezett a Canonical, ezred annyi pénzből és ezred annyi fejlesztővel nem tudott az Ubuntu felnőni a feladathoz, pedig az irány szerintem nagyon jó volt. Kár érte...
Igen, sajnos ez a legáltalánosabb probléma. És nem tudsz vele mit kezdeni, hiába elérhető a Libre Office / OpenOffice a Win környezetre is, az átlag felhasználó csak az M$ Office-t ismeri és csak azzal hajlandó dolgozni...
- full mac hálózat: legutóbbi értesüléseim szerint routert/gatewayt nem forgalmaz az apple, az NVR beüzemeléséhez elvileg csak ott kellett volna mókolni, aminek semmi köze nem kellene legyen a hálózaton lógó almákhoz. az apple telefonok, meg time capsule szerintem túlárazottak a funkciójukhoz képest, sosem vetemednék ilyesmi vásárlására, a telefonok szintúgy, de a mac mini az valami unicum, szerintem az az egyetlen, ami "magyar" zsebbel szóba jön. Ha a hálózat normálisan lett volna összerakva, akkor nem kellett volna semmit mókolni az almákon, ott a kedves tulaj kis káoszt üzemeltet.
- dell optiplex: én most voltam kénytelen elengedni ugyanezt az otthoni eszközbeszerzési stratégiát, megjegyzem ez lehet, hogy valahol "windows os" probléma, mert belefutottam egy olyanba, hogy bármilyen videólejátszásnál a hangsáv késik. teljesen mindegy, hogy youtube, vlc vagy micsoda. egyetlen egy a régi edge volt, amivel normálisan lehetett videót lejátszani, hangkésés nélkül. Ezek a régi brand gépek nagyon jók, de ha belefutsz egy ilyenbe, akkor annyi, mert egy egyszerű driver/bios frissítést kellene kiadjanak valószínűleg, de ha az érintett hw elemhez már nincs frissítés, akkor ilyenkor annyi. Mire kistafingúroztam volna egy ilyen dellt ram/háttértár/gpu területen már anyagilag a legolcsóbb garanciális gépeknél tartok, amiben már a cpu is kb kétszer olyan erős mindazok mellett, hogy tudja azt amit a kipofozott dell. Ezért én most elengedtem a korábbi beszerzési utamat... persze nem kell mindenkinek SSD, sok ram, meg két monitor (nálam a refurb delleknél ha egy monitoron megy egy magas felbontású videó, már akad a munkamenet a másikon, amihez kellene a videó, sajnos ezekben a dellekben az alap gpu nagyon gyenge, és általában tápot kell cserélni vga upgradehez is)
- ad canonical: én megmaradtam debian/suse fan, egyedül telefon OS dobogtatta meg a szívemet, de az is kérészéletű lett, pedig kellett volna, mint egy falat kenyér a telefon piacra.
- Office: nem is ez, hanem egyszerűen nem interoperábilis a két termék (akárhogy is állítják minden release noteban, hogy javított kompatibilitás), ha a másik office-al belenyúlnak, jellemzően szétugrik a nyomtatási nézet minden olyan dokumentumnál, ami az átlagnál bonyolultabb (mi sokszáz oldalas dokumentációkat, táblázatokat raktunk össze, egyszerűen tönkretette a munkánkat ha valaki belepiszkált másik office-al)
a mostani MacOS meg vegkepp nem igazi, hiaba van hivatalosan is Unixnak minositve
Annak van minősítve, mert
teljesíti a követelményeket. Csak rá van építve egy user friendly desktop OS. Linux is not *nix, de mégis, szerintem ha stabil user friendly linuxot akarsz, akkor ez az ami a legközelebb áll hozzá. Cifu olyan linuxot szeretne, aminek a GUIjából nem kell kilépni, szerintem ha nem is tud róla, de almára vágyik
Semmi sem tökéletes, de mivel szerintem egyetlen linux sem desktop ready, ez az egyetlen oylan, amit stabil munkakörnyezetnek merek nevezni desktopon guival.