Hardver sarok (telefon, PC, konzol, tablet, stb)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

M

molnibalage

Guest
Szerintem most jobban megéri egy gamer notebook (abból is a minőségibb, mint az Asus TUF / Acer Nitro).

350-400k-ból komplett gép, elég jó gpu-val (1660Ti, 2060), 8 magos Ryzen-nel, 16GB rammal (+6GB dedikált a gpu-nak), gyors SSD, egyedül a zajterhelés ami nagyobb, mint egy asztalinál, de összerakva most az se lenne olcsóbb.

Szerk.:
Most tudnék venni olcsón egy iPad 1-et, azon futnak a stream szolgáltatók app-jai (HBO Go, Netflix, RTL Most, Curiosity)?
Egy VGA cseréhez képes drága és nekem soha senki nem fogja eladni azt, hogy egy laptop ilyen cuccal hűtve majd jó lesz.
A barátnőm harmatgyenge gépe is ehhez képest tolja ki magából a hőt és a zajt. Meg kifizetem a képernyőjét is, amit nem használok.
Okkal vettem 27 colos kijelzőt.

VGA csere kb. a NG játékok miatt kell majd egyszer, de most igazából semmi miatt. Max. a Dyling Light 2. Az meg jövőre lesz sale-es, ha kijön idén...

A céges gépem passzív hűtésű, hiszen nem atomerőmű és a saját, amúgy csendes gépem is egy zajos valaminek tűnik mellette. Nálam meg a kis zaj alap.
Szóval, ha nekem valaha is lesz bármi mobilom, annak kb. annyit kell tudnia, hogy böngészés, videónézés, szövegszerkesztés és max PS7 futtatása. Nem többet.

T

Törölt tag

Guest
Hong kongban a piacon megjelentek a használt bányászkártyák.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Most néztem, az iponon is szinte mind en VGA akciózva van.
Csak maradjon a trend. :)

• Imádom
Reactions: LMzek 2.0
M

molnibalage

Guest
Hong kongban a piacon megjelentek a használt bányászkártyák.
Most néztem, az iponon is szinte mind en VGA akciózva van.
Csak maradjon a trend. :)
Hát, 200 táján van még mindig egy 6GB-os 1060...
Ez az kari ami úgy 4-5+ éves és 100k sem volt 3 éve.

Ez az szuper akció...
Ez még mindig nem éri meg. Nagyon nem. :(

Használt VGA-t meg én nem veszek. Remélem jól ráfarag az összes bányász, ott aszalódjon meg a szutyok szemetével, ahol van.

T

Törölt tag

Guest
Hát, 200 táján van még mindig egy 6GB-os 1060...
Ez az kari ami úgy 4-5+ éves és 100k sem volt 3 éve.

Ez az szuper akció...
Ez még mindig nem éri meg. Nagyon nem. :(

Használt VGA-t meg én nem veszek. Remélem jól ráfarag az összes bányász, ott aszalódjon meg a szutyok szemetével, ahol van.
Nem tudom mi ez a 1060 fetisizmus nálad, de azt ereszd el.

1660 az utódja, de neked kell a VRAM a videó szerkesztéshez szóval egy 2060-al jobban jársz.
Az árcsökkenés fentről jön lefelé.
Vagyis a 30x0 széria nagyobb tagjainál kezdődik és amikor egy alatta lévő szintjére esik azt lejjebb löki.
3090 nemrég még 1,4 milla volt, most 900 alá is benéz.
3080 volt 1 milla most 650-ért már van.

A gond, hogy a 3060 mocskosul túl van árazva, még most is 300 000 körül megy. Ennek 200 000-re kell esnie, hogy a 2060-ast lejjebb lökje és akkor a 1660 is kimozdul ebből a 170-220 000-es kategóriából.

A 100 000-es VGAtól viszont búcsúzhatunk. Valószínűleg 170-200 alá nem fog menni a 3060, mert olyan 150 000 az MSRPje.
Ha lesz elég VGA akkor a 1660 és 2060 gyártással leállnak, mert csak kényszerből gyártják most.
Szóval mire a 1660 újra visszaesne a 100k szintre, a 2060 meg 140k-ra addigra megszüntetik őket.

M

molnibalage

Guest
Nem tudom mi ez a 1060 fetisizmus nálad, de azt ereszd el.

1660 az utódja, de neked kell a VRAM a videó szerkesztéshez szóval egy 2060-al jobban jársz.
Az árcsökkenés fentről jön lefelé.
Vagyis a 30x0 széria nagyobb tagjainál kezdődik és amikor egy alatta lévő szintjére esik azt lejjebb löki.
3090 nemrég még 1,4 milla volt, most 900 alá is benéz.
3080 volt 1 milla most 650-ért már van.

A gond, hogy a 3060 mocskosul túl van árazva, még most is 300 000 körül megy. Ennek 200 000-re kell esnie, hogy a 2060-ast lejjebb lökje és akkor a 1660 is kimozdul ebből a 170-220 000-es kategóriából.

A 100 000-es VGAtól viszont búcsúzhatunk. Valószínűleg 170-200 alá nem fog menni a 3060, mert olyan 150 000 az MSRPje.
Ha lesz elég VGA akkor a 1660 és 2060 gyártással leállnak, mert csak kényszerből gyártják most.
Szóval mire a 1660 újra visszaesne a 100k szintre, a 2060 meg 140k-ra addigra megszüntetik őket.
A 1060 fétis az, hogy az legalább egy generációval újabb, mint a mostani és legalább 6GB legyen, mert a 4GB 960-ast mire kéne cserélni?
Vannak kétségeim, hogy egy 2060-ast bele tudnék-e tenni a gépembe egyáltalán a csatija és teljesítménye miatt is.

A videószerkesztésnél most sem jelent a VGA semmiféle szűk km-et.
Engem nem érdekel a 4k 60FPS nevezetű hülyeség, amire annyira sokan recskáznak. :)
(Még 3D-t sem csinálok.)

T

Törölt tag

Guest
A 1060 fétis az, hogy az legalább egy generációval újabb, mint a mostani és legalább 6GB legyen, mert a 4GB 960-ast mire kéne cserélni?
Vannak kétségeim, hogy egy 2060-ast bele tudnék-e tenni a gépembe egyáltalán a csatija és teljesítménye miatt is.

A videószerkesztésnél most sem jelent a VGA semmiféle szűk km-et.
Engem nem érdekel a 4k 60FPS nevezetű hülyeség, amire annyira sokan recskáznak. :)
(Még 3D-t sem csinálok.)
Bele menne. 2060 nem 4k hanem full hd re kell. A 1660 vért izzad a cyberpunk alatt.
Én 3070ti-ra akarom majd cserélni ha elég olcsó lesz, de nekem 2k 144fps a cél.

M

molnibalage

Guest
Bele menne. 2060 nem 4k hanem full hd re kell. A 1660 vért izzad a cyberpunk alatt.
Nálam a CO2077 semmit nem jelent. Nem tervezem beszerezni.
A Wasetland 3-nál újabb kiadású játékom nincs és az egyetlen "nextgen" cím, amit kinéztem eddig a Dying Light 2.
Ha el nem cseszik az is, mert development hell-ben volt van 1,5 évig, ha nem tovább.

M

molnibalage

Guest
144FPS?
E sportoló vagy...? :)
Én már az 50 és a 60FPS-t sem tudom megkülönböztetni.

Poénból megnéztem a HZD-t 1440p-ben.
És a fura az, hogy kevésbé tetszett a végeredmény, mint 1080p-ben. Túl éles minden.
Az, hogy 27 colon FHD-ben nézem az emberi arcokat leszámítva szebb volt a szememnek. Állóképen, ahol nem számított, hogy a 24-30FPS-t alig tudta.

Szóval nekem a 27" ellenére továbbra is kb. az a mérce, hogy FHD-t tudja, réjtrészing és más hülyeséggel fárasszanak mást.
Nálam az lesz valamikor a kérdés, hogy akkor 2060 vagy 1660?
Egy ziher én nem akarok 120-150k-nál többet költeni kártyára, mert pénzkidobásnak érezném.

T

Törölt tag

Guest
144FPS?
E sportoló vagy...? :)
Akkor 240-re gyúrnék :)
Egyszerűen kényelmesebb a szememnek. Stabil 60 fps is wotban vontatottnak tünik, 120 meg kényelmes.
CSGOban pl kb 30%-al több fragom lett csak azzal, hogy 60 helyett 144Hz -re cseréltem a monitort.

Én már az 50 és a 60FPS-t sem tudom megkülönböztetni.
Nekem azonnal feltünik ha nem stabil 60.

Az, hogy 27 colon FHD-ben nézem ...
Ja, csak 31 colon ez már nem vicces. Full HD pixeles.
Munka miatt kellett a 31col 2K. Nem ideális játékra, de nem fogok ezért 2 monitort venni. Ez az egy is ingerküszöb fölött volt 50 000-el :(

Egy ziher én nem akarok 120-150k-nál többet költeni kártyára, mert pénzkidobásnak érezném.
A 2060- tud RTX-et, de olyan kezdetleges szar, hogy úgysem kapcsolhatod be, mert 25 FPSed lesz.
Tud DLSS-t, de úgysem nagyon tudod használni, mert kiforratlan és sok előnyét nem látod.
Van rajta extra 2GB VRAM ami videó szerkesztésnél jól jön. Full HD játéknál a 1660 6GB-ja bőven elég.
150-be lassan belefér a 1660.

Horizon

Well-Known Member
2019. február 27.
2 239
9 111
113
Hát, ha veszek majd egyszer új VGA-t, akkor nagyon remélem, hogy nem lesz ilyen trükközés, hogy szutyok RAM-okat tesznek bele...
Úristen mennyit beszél és semmit sem mond, közben reklámok jönnek, nem bírtam végignézni.
Csak a lényeget nem mondja, hogy mit is jelentenek ezek a számok, igazából nincs itt semmi újdonság, ez mindig is így volt, meg kellett nézni milyen memóriát veszel.
1R = 1 rank, azaz egy 64 bit szélességű memóriablokk, ami a vezérlő ugyanazon a CS (chip select) vonalán van.
xN = hány bit szélességű egy fizikai chip.
Tehát:
1Rx4 = 64 / 4, azaz 16 fizikai chip (2 oldalon 8 = 16).
1Rx8 = 64 / 8, azaz 8 fizikai chip (2 oldalon 4 = 8).
1Rx16 = 64 / 16, azaz 4 fizikai chip (1 oldalon 4 = 4).
Leegyszerűsítve, minél több chiped van, annál jobban párhuzamosítható a munka, ami enyhén növeli a sebességet.
Ez nagyjából az idők kezdete óta így van, úgy adja elő, mintha felfedezett volna valami misztikus összeesküvést.

M

molnibalage

Guest
Úristen mennyit beszél és semmit sem mond, közben reklámok jönnek, nem bírtam végignézni.
Csak a lényeget nem mondja, hogy mit is jelentenek ezek a számok, igazából nincs itt semmi újdonság, ez mindig is így volt, meg kellett nézni milyen memóriát veszel.
1R = 1 rank, azaz egy 64 bit szélességű memóriablokk, ami a vezérlő ugyanazon a CS (chip select) vonalán van.
xN = hány bit szélességű egy fizikai chip.
Tehát:
1Rx4 = 64 / 4, azaz 16 fizikai chip (2 oldalon 8 = 16).
1Rx8 = 64 / 8, azaz 8 fizikai chip (2 oldalon 4 = 8).
1Rx16 = 64 / 16, azaz 4 fizikai chip (1 oldalon 4 = 4).
Leegyszerűsítve, minél több chiped van, annál jobban párhuzamosítható a munka, ami enyhén növeli a sebességet.
Ez nagyjából az idők kezdete óta így van, úgy adja elő, mintha felfedezett volna valami misztikus összeesküvést.
Én is eltekertem a lényegig, mert én sem bírom se a stílusát, se az időhúzást.
Nem úgy adja elő.
A baj az, hogy nem tüntetik fel és így lényegében gyengébb vasat adnak el, anélkül, hogy tudnál róla.
Egyes helyeken ezt csalásnak hívják...

• Tetszik
Reactions: Törölt tag 008
M

molnibalage

Guest
Akkor 240-re gyúrnék :)
Egyszerűen kényelmesebb a szememnek. Stabil 60 fps is wotban vontatottnak tünik, 120 meg kényelmes.
CSGOban pl kb 30%-al több fragom lett csak azzal, hogy 60 helyett 144Hz -re cseréltem a monitort.

Nekem azonnal feltünik ha nem stabil 60.

Ja, csak 31 colon ez már nem vicces. Full HD pixeles.
Munka miatt kellett a 31col 2K. Nem ideális játékra, de nem fogok ezért 2 monitort venni. Ez az egy is ingerküszöb fölött volt 50 000-el :(

A 2060- tud RTX-et, de olyan kezdetleges szar, hogy úgysem kapcsolhatod be, mert 25 FPSed lesz.
Tud DLSS-t, de úgysem nagyon tudod használni, mert kiforratlan és sok előnyét nem látod.
Van rajta extra 2GB VRAM ami videó szerkesztésnél jól jön. Full HD játéknál a 1660 6GB-ja bőven elég.
Köszi, akkor én az 1660-at lövöm be magamnak árfigyelőre.
Majd a tápomat kell megnézni, hogy mit bír, meg hogy hogyan fér be a házba.

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 043
10 149
113

1x 8 pines csatlakozó szükséges egy sima RTX 2060-ashoz, de még a GTX 1660 Super-ek is megelégednek általában ennyivel.
A sima GTX 1660 olyan 120-130W-ot vesz fel, az RTX 2060 olyan 150-170W-ot, a GTX 1660 Super sem sokkal többet.
Szóval ha egy megbízható 450W-os tápegységed van, ezek közül kb. bármelyiket bevállalhatod, ha csak nem valami ultratápos új Intel procival akarod megtekerni...

Szóval nekem a 27" ellenére továbbra is kb. az a mérce, hogy FHD-t tudja, réjtrészing és más hülyeséggel fárasszanak mást.

Azért az 1660 Super és társait se dobd el... :)

Izlések és pofonok, de miután a jó magyar forint inflálódik, mint a fene, szerintem azért mérlegeld, hogy 120-150e Ft-ért normális, értékelhető középkategóriás VGA-t fogsz-e kapni még egyszer...

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 043
10 149
113

Ebből az egészből annyit írok alá, hogy a sima 2060 RTX-hez kevés.

Amúgy RTX (és a Ray-Tracing) jó dolog, ha jól használják, én a CP2077-ben bevállaltam, mert tényleg pozitív a hatása.
A DLSS dettó olyan dolog, hogy ha kipróbálsz egy DLSS 2.0 vagy újabb támogatású játékot, amelynél választhatsz natív illetve DLSS quality között, esélyesen nem a natív mellett fogsz dönteni.
A "sok előnyét nem látod" dolgot nem tudom értelmezni úgy, hogy 2070 Super mellett FHD felbontásban RTX Ultra + DLSS Quality-vel 45-60 FPS-em van. DLSS nélkül meg az RTX felejtős.

M

molnibalage

Guest
1x 8 pines csatlakozó szükséges egy sima RTX 2060-ashoz, de még a GTX 1660 Super-ek is megelégednek általában ennyivel.
A sima GTX 1660 olyan 120-130W-ot vesz fel, az RTX 2060 olyan 150-170W-ot, a GTX 1660 Super sem sokkal többet.
Szóval ha egy megbízható 450W-os tápegységed van, ezek közül kb. bármelyiket bevállalhatod, ha csak nem valami ultratápos új Intel procival akarod megtekerni...

Azért az 1660 Super és társait se dobd el... :)

Izlések és pofonok, de miután a jó magyar forint inflálódik, mint a fene, szerintem azért mérlegeld, hogy 120-150e Ft-ért normális, értékelhető középkategóriás VGA-t fogsz-e kapni még egyszer...
Ez van a gépben.

GTX960-on van és 4 db vinyó van a gépben. A proci marad és 2x8GB RAM van.

eEjcKYO.png

T

Törölt tag

Guest
úgy adja elő, mintha felfedezett volna valami misztikus összeesküvést.
Vagy nem, mert elmondja, hogy még csak nem is ő fedezte fel. Hivatkozik másra és linkeli a videóját.
Majd a tápomat kell megnézni, hogy mit bír, meg hogy hogyan fér be a házba.
1660 kis kártya. Szerintem a 960-addal egy méret lehet.
hogy 120-150e Ft-ért normális, értékelhető középkategóriás VGA-t fogsz-e kapni még egyszer...
Az 1 ventis 1660 már most 140 alatt van.

A DLSS dettó olyan dolog, hogy ha kipróbálsz egy DLSS 2.0 vagy újabb támogatású játékot, amelynél választhatsz natív illetve DLSS quality között, esélyesen nem a natív mellett fogsz dönteni.
A "sok előnyét nem látod" dolgot nem tudom értelmezni úgy, hogy 2070 Super mellett FHD felbontásban RTX Ultra + DLSS Quality-vel 45-60 FPS-em van. DLSS nélkül meg az RTX felejtős.
Alma-körte.
2060-ról beszéltünk amiben DLSS1 meg RTX korai fejlesztés van. Egyszerűen ezen a kártyán használhatatlan.
Persze 2070 meg társain a DLSS már jó RTX játék függő.
3070-től meg zseniális mindkettő.
Ez van a gépben.

GTX960-on van és 4 db vinyó van a gépben. A proci marad és 2x8GB RAM van.

eEjcKYO.png
Elbirja. Simán. Én 500W-ról hajtom 1660Ti-t.

• Tetszik
Reactions: molnibalage
T

Törölt tag

Guest
Anno mondtam a gép összerakónak, hogy nyomja meg a tápot, mert ha lesz fejlesztés kellhet.

A sok venti nekem fontos, hogy ne egy pörögjön hangosan.
Nem csak azért fontos.
Jobb hűtéssel tovább bírja ráadásul később thermal throttlingol és gyárilag is följebb veszik a frekijét mint az 1 ventisnek.
Intel Core i5-4690K 3.50 GHz 1150 BOKSZ processzor
Elbírja simán.

• Tetszik
Reactions: molnibalage

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 043
10 149
113
Az 1 ventis 1660 már most 140 alatt van.

Ok, bizonyos megközelítéssel igazad vagyon.

Csakhogy a GTX 1660 videókártya 2019 márciusában jött ki, és "normál" üzleti időszakában 100e Ft alatti ára volt.
A maga idejében valóban jó kis kártya volt, de az, hogy két évvel később 140e Ft alá is benézett az ára, háááttt...
Úgy, hogy igazából váltotta a GTX 1660 Super még 2019 októberében (amely nagyjából 15-20%-al gyorsabb, mint a sima elődje).

Szvsz a sima GTX 1660-ot 2021 júliusában már ne tekintsük értékelhető középkategóriás kártyának, kényszerűségből hívhatjuk annak.
Egyszerűen lássuk be, hogy manapság nincs normális 250$-os kártya, mert az nVidia akóljából az RTX 3060 késve érkezett meg (idén év elején) és akkor is olyan 330$-os MSRP-nek szánt áron (amiből lett inkább 600$, már amikor éppen kapható volt). Az AMD meg elvben hamarosan bejelenti az RX 6600-as szériát, ami vele versenyezne. Ezeknek kellene ma a középkategóriás kártyáknak lenniük...

Alma-körte.
2060-ról beszéltünk amiben DLSS1 meg RTX korai fejlesztés van. Egyszerűen ezen a kártyán használhatatlan.

Őőőő...
Kezdjük úgy, hogy a DLSS-ből nincs olyan, hogy a kártyában csak DLSS1 van. DLSS támogatás van. Az RTX 2060 is támogatja a DLSS 2.2-őt is.

Az, hogy RTX terén kompromisszum az alap RTX 2060-as kártya, az igaz, de ha be akarod kapcsolni egyes effekteknél, akkor meg lehet tenni - ez játékfüggő, CP2077 terén nem igazán opció, de pl. Doom: Eternal esetében bőven ( EuroGamer tesztvideó ). De itt is jegyezzük meg, hogy jelenleg az összes RTX kártya támogatja az RTX játékokat...

Intel Core i5-4690K 3.50 GHz 1150 BOKSZ processzor

Egy 250W-os VGA-t (RTX 3070, RX6800) is kényelmesen berakhatsz így a gépbe, még csak közelébe se leszel a táp csúcsának.

• Tetszik
Reactions: Törölt tag 008