Elvileg 1975-ös dokumentum filmből van a felvétel. BTL-1-es páncélvonat, az első és hátsó vagonokon egy-egy harckocsival.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Teljesen off, de párszor elgondolkodtam rajta, hogy nem lett volna-e tényleg egyszerűbb a szovjeteknek, ha felveszik a bolgárokat a Szu-ba. Miért nem akarták? Politikailag lett volna már túl macerás, vagy anyagilag nem akartak bevállalni egy ennyire frontban lévő, de szervesen nem kapcsolódó területet?Görögöknél tavaly fotóztam is terepszínű F-102-est.
Ez meg az interjú, ahol a bolgár ex-tábornok említi, hogy a szovjetek már a 80-as években együtt kínálták a MiG-29-est és a Szu-27-est a bolgár küldöttségnek, Kubinkában:
Как купихме МиГ-29 | Аеро
Днес изтребителят МиГ-29 е един от символите на военната авиация на нашата страна. И докато болшинството от състава на ВВС и фенове на авиацията приемат присъствието му като даденост…aero-bg.com
Teljesen off, de párszor elgondolkodtam rajta, hogy nem lett volna-e tényleg egyszerűbb a szovjeteknek, ha felveszik a bolgárokat a Szu-ba. Miért nem akarták? Politikailag lett volna már túl macerás, vagy anyagilag nem akartak bevállalni egy ennyire frontban lévő, de szervesen nem kapcsolódó területet?
Még a nagyszüleim mondták gyerekkoromban, hogy ők voltak a leglelkesebbek a barakkban, tagfelvételt is kértek.Zsivkov elvtárs állítólag felajánlkozott párszor... szerintem nem akarták, politikailag sem. Sosem volt orosz birodalmi terület.
Még a nagyszüleim mondták gyerekkoromban, hogy ők voltak a leglelkesebbek a barakkban, tagfelvételt is kértek.
Albániát nem tudom, de a túlfélen Mongólia fixen ácsingózott a Szu-ba, csak ott Kína és a nem éppen fényes szovjet-kínai viszony miatt jobban megérte őket pufferzónaként meghagyniAlbánia is egyébként, nem?
Albánia is egyébként, nem?
Érdekes cikk. De a "This was the largest nuclear bomb ever produced..." úgy lenne pontosabb, hogy "a legnagyobb tömegű szériában gyártott és rendszeresített szabadesésű nukleáris bomba".
Az 1962-es kubai rakétaválság története óta tűnődöm egy olyan konteón, hogy mi van akkor, ha a szovjeteknek-oroszoknak valójában fizikailag sohasem volt meg az az adott töltetmennyiség, amit a különféle korokban a hadászati nukleáris erőegyensúly miatt rendre lejelentettek.
Biztos, hogy a hivatalos adatok nem pontosak. Még az is lehet, hogy blöff volt az egykori szovjet készlet, de ez igaz lehet akármelyik atomhatalom esetére. Atomhatalomnak lenni kiváltságos csapat és az atomfegyver az a fegyver, amely akkor hozza a legnagyobb hasznot a tulajoknak, ha készen van, bevethető, de nem vetik be.Az 1962-es kubai rakétaválság története óta tűnődöm egy olyan konteón, hogy mi van akkor, ha a szovjeteknek-oroszoknak valójában fizikailag sohasem volt meg az az adott töltetmennyiség, amit a különféle korokban a hadászati nukleáris erőegyensúly miatt rendre lejelentettek.
Mi van akkor, ha a "Néma szektor", illetve a "némák" rendszere sohasem arról szólt, hogy egy-egy Granyit tárolóban mennyi bomba van, hanem, hogy mennyi éles?
Az egy dolog, hogy a szovjetek-oroszok a különféle évtizedek során lejelentettek különféle rendszeresített töltet mennyiségeket.
De mi van, ha ez mindig csak blöff volt?
Megtehették? Simán, hiszen soha, senkinek sem állt és állhatott rendelkezésére semmilyen normális referencia.
1949 óta lehet, hogy ez a világ legnagyobb blöffje, ami az atomfegyverek 1945 óta tartó elterjedését követően a nukleáris háborúk megakadályozásának leggazdaságosabb módszere.
Nem tudjuk, hogy egy Granyit-ban hány bomba volt, vagy van. Hogy a szellőző-légkondícionáló rendszer hány bombatároló konténer hőjének kezelésére van méretezve? Mennyi a maximális tárolókapacitás? Mennyire voltak feltöltve?
Ha kitört volna a harmadik VH, felszáll Kunmadarasról pl 30 Szu-17-es, vagy Szu-24-es, RN-24-esekkel, 28-asokkal, kiderült volna, ha nem mindegyiknek lett volna éles fegyvere?
Csak eltűnődtem.
Hát most kezd elterjedni a megnyerő atomháború elmélete.Nem vetik be, mert:
1. kihal a világ
2. kiderülne, hogy nem hal ki a világ, nincs is annyi töltet és messze el van túlozva egy atomháború valós következménye
Pont ezaz, ami miatt elgondolkodtam.Biztos, hogy a hivatalos adatok nem pontosak. Még az is lehet, hogy blöff volt az egykori szovjet készlet, de ez igaz lehet akármelyik atomhatalom esetére. Atomhatalomnak lenni kiváltságos csapat és az atomfegyver az a fegyver, amely akkor hozza a legnagyobb hasznot a tulajoknak, ha készen van, bevethető, de nem vetik be.
Nem vetik be, mert:
1. kihal a világ
2. kiderülne, hogy nem hal ki a világ, nincs is annyi töltet és messze el van túlozva egy atomháború valós következménye
Ha a 2. lenne esetleg közelebb az igazsághoz, akkor ez maga a legnagyobb blöff alapja, hiszen csak addig tartható fent a kiváltságosok klubja és túlhatalma a világ felett, ameddig a világ elhiszi az 1. pontot.
Félreértés ne legyen: Egyértelmű, hogy egy atomháború minimum 10x (ha nem 100x) nagyobb pusztítást okozna, mint a II. VH és nekem speciel nagyon nem hiányozna ezt kipróbálni és legjobb esetben is elégedetten nyugtázni, hogy "na ugye" - még mielőtt valaki félreértené a mondanivalómat.
De a plutónium magból volt még pár készen és a plutóniumgyártás ment folyamatosan és a technológia adott volt. Szerintem 1 hónapon belül lett volna még 2 bomba, ha kellett volna.Az első hatalmas blöff már a két ledobott atombombával kezdődött, ugyanis az USA-nak már nem volt több bevethető atombombája. Magyarán a japánok úgy tették le a fegyvert, hogy nem atomozták volna meg őket még jó darabig. Az, hogy kinek mennyi bevethető és raktáron lévő nukleáris töltet áll rendelkezésre, szerintem a legszigorúbb államtitok kategória, főleg, ha még mozgatják is őket néha. Az viszont biztos, hogy az orosz és amerikai potenciál sokkal nagyobb, mint bármelyik más "atomhatalomé". A táblázat, ha nem is pontos, de látható, hogy külön-külön is sokkal több nukleáris töltettel rendelkeznek, mint az összes többi.
Az 1945-ös "blöff" azért működhetett, mert egyrészt a világot sokkolta az új terrorfegyver iszonyatos hatása, másrészt a Trinity teszttel együtt három atomrobbantás már sokat sejtető tendenciának hatott.Az első hatalmas blöff már a két ledobott atombombával kezdődött, ugyanis az USA-nak már nem volt több bevethető atombombája. Magyarán a japánok úgy tették le a fegyvert, hogy nem atomozták volna meg őket még jó darabig. Az, hogy kinek mennyi bevethető és raktáron lévő nukleáris töltet áll rendelkezésre, szerintem a legszigorúbb államtitok kategória, főleg, ha még mozgatják is őket néha. Az viszont biztos, hogy az orosz és amerikai potenciál sokkal nagyobb, mint bármelyik más "atomhatalomé". A táblázat, ha nem is pontos, de látható, hogy külön-külön is sokkal több nukleáris töltettel rendelkeznek, mint az összes többi.
Egyes információk szerint az USA, Oroszország és Kína 750 kT alatti töltetekre cserélte le a régebbi, Mt-s tölteteket a hadászati eszközökön. 750 kT alatti robbanótöltet ha 2500-3000 m magasságon vagy afölött robban, nem okoz komolyabb fall out-ot és tűzvihart sem - ezt sem én állítom, hanem szakértők.Hát most kezd elterjedni a megnyerő atomháború elmélete.
Ez azon alapul hogy az atomfegyverek hatóereje és mennyisége is drasztikusan lecsökkent.
Amúgy ha az EMP hatás miatt mindenféle földfelszíni atomcsapás nélkül is ki lehet ütni egy komplett országot, úgy hogy nem lesz se sugárszennyezett terület, se rombolás, közvetlenül még halott se nagyon.
Viszont villany nélkül civilizáció se nagyon...