[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 420
46 181
113
Nem sok mindenünk van, és kényszerpályán vagyunk. De ezek a nagy halak nem a szövetségeseink. Hiába vagyunk egy rendszerben, minket azonnal feláldoznak, ha engedjük - és ki vannak bukva hogy mi ehhez nem mosolygunk.

Tulajdonképpen sokan leírtátok részletekben, anit ez a blog összefoglalóan ismertet. Hosszú írás, érdemes elolvani. A linkjét beteszem.

A háttérhatalom közbelép



Putyin éppen most újságírói kérdésekre válaszol. Ez az egyik kérdésre a válasz:

Következő kérdés. Lesz-e a mozgósítás második hulláma?
Putyin megjegyezte, hogy az első hullámban 300 ezer embert sikerült toborozniuk. Ezek az emberek jól küzdenek, közülük 14-en lettek Oroszország hősei. 244 ezer ember tartózkodik a harci övezetben. Megalakultak a berendezések karbantartására szolgáló ezredek, az emberekre nagy a kereslet. Egészségi okok miatt 41 ezren mondták fel állásukat.
Ezt követően a hatóságok áttértek a katonai személyzet szerződéses toborzására. Tegnapra 486 ezer embert sikerült beszerveznünk. A haza védelmére kész férfiak áramlása pedig nem csökken – tette hozzá az elnök.
Az államfő kiemelte , nincs szükség újabb mozgósítási hullámra .
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 018
23 457
113
Nem sok mindenünk van, és kényszerpályán vagyunk. De ezek a nagy halak nem a szövetségeseink. Hiába vagyunk egy rendszerben, minket azonnal feláldoznak, ha engedjük - és ki vannak bukva hogy mi ehhez nem mosolygunk.
Ha ránkömlik az ukrán hulladék gabona, a mezőgazdaságunknak annyi.
Ha az ukrán bérekkel kell versenyezni, az iparnak annyi.
Kompenzációt idáig sem kaptunk semmiért, de ha az ukránokat kell az eu-nak telenyomni, akkor nem is lenne miből.
Ez az instant halál!
Az egyetlen remény hogy ezt a csatlakozási folyamatot toljuk amíg nem szedik el a vétójogunk. Ha elég sokat toljuk, talán egy részben Eu-független gazdaságot ki lehet alakítani. Igen, ehhez kell pl. kínai tőke, ne egy lábon álljon a gazdaságunk mert addig zsarolhatnak mindennel. Egyoldalú függésből egy többoldalú partnerséget kell kialakítani, ahol továbbra is kishalak leszünk de nem olyanok akiket könnyű feláldozni. Ha kivonulással fenyeget a nyugati tőke, legyen egy kártyánk hogy akkor közelebb engedjük hozzájuk a keletit. Mindegy kinek vagyunk a napszámosai, de nemzeti érdekünk hogy legyen munka, pénz.
Talán majd egyszer saját is lesz, de sajnos itt is sok az áruló, aki azonnal elprivatizáltatná megint a megszerzett termelőeszközöket.

Egyébként ez az ukrán konfliktus arra nagyon jó volt, hogy stressztesztet végezzen az eu-n. És ezen látványosan elbukott. Saját tagjainak gazdasága elé helyezett szövetségen kívüli politikai és gazdasági érdekeket, hamis narratívával befolyásolt és fanatizált tömegeket, rajong egy háborúért, meghamisítja a történelmet, fenyegeti a tagjait, leépíti a jogrendszert (vétó), ha az nem tetszik neki. Minden diktátor megnyalná a szája szélét ezekre!
ezt a kommentet olvasva Újhelyi Pista Gyurcsány és Dobrev kiugrottak a szemlőhegyi villa ablakán ..

eközben a "primitív" Oroszországban akkora a hó (szentpéterváron) hogy a Yandex robotfutárjait embereknek kell segítgetniük .. értitek .. robotfutár a "primitív oroszoknál" .. (legalább kiderült hova lett az a rengeteg mosógépchip)

https://vk.com/guard__group?z=video-106983181_456257349/015cb9653c8d94f4a3/pl_wall_-106983181

látványos drónfelvétel felvétel a FAB-500Sh-k ledobásról
https://vk.com/guard__group?z=video-106983181_456257340%2Ff75e279fff3c2d553e%2Fpl_wall_-106983181

így az erdőből nehéz lesz kijutni,nemhogy Moszkváig elmenni .. HMMWV (nagy mozgékonyságú többcélú kerekes jármű ).. minden stimmel csak a mozgékonyság nem ..

https://vk.com/guard__group?z=video-106983181_456257345/dfaca97b870f7183f1/pl_wall_-106983181

nocsak ,nocsak ..

Az ukrán katonák fenyegető videóüzenetet rögzítettek Zelenszkijnek,

és azt követelték, hogy hagyjanak fel a hadsereg ügyeibe való beavatkozással és az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Zaluzsnij zaklatásával. Ellenkező esetben a harcosok a probléma „drasztikus” megoldásával fenyegetőztek.

https://vk.com/guard__group?z=video-106983181_456257337/6ef4fe305a5c3c8283/pl_wall_-106983181

@enzo
röhögés helyett nyugodtan cáfold meg .. kíváncsian várom sikerülni fog-e .. :rolleyes:
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 903
5 210
113
Nem vitatva azt, hogy az USA-ban jobban jelen van még az egészséges hazafi gondolkodás, mint Európa nagy részében (mely leépülést nagyrészt az USA-nak köszönhetjük, mert neki jobb egy fegyvertelen csatlós, mint egy öntudatos állig felfegyverzett szövetséges), tennék egy két kiegészítést a fent írtakhoz.

Kik uralják az USA-t?
Nagyon jól megírtad. A dem. vs. rep. felállás egy színház. Két kutya egy gazda!
Azonban demokrácia van, még ha sok mindenben komoly ellenőrzés is valósul meg a polgár vonatkozásában (pl. az információ áramláson elég rendesen rajta tartja a kezét a mély-állam). A meglévő demokráciát (még ha erősen befolyásolható, így ellenőrizhető is az elitek számára) kénytelen kelletlen fent kell tartsák, mert hát ennek az alternatívája csak egy diktatúra lenne. Ami az USA-nak mint birodalomnak jobb lenne, azonban ezt nehezen tolnák le a köznép torkán, aki - ahogy Te is írtad - jól fel van fegyverezve és egyébként is alkotmányba rögzített joga a fegyveres ellenállás, ha a kormány el akarja venni valamely meglévő alapjogát (na ezt jól el cseszték az alapító atyák - gondolhatja a jelen USA elit:)).
Szóval demokrácia van, ahol a nép még beleszólhat a dolgokba, akár választás útján is, s ha minden kötél szakad akkor fegyverrel is. Ennek ellenszere lehet valamilyen szinten a média (amin keresztül butítják a népet, hogy kezesbárány legyen és ne szóljon ha terelik) és a jólét. Igen ám, csak az utóbbinak hátulütője, hogy a nép eltunyul és már csak az ösztönei kielégítésére figyel. És mivel annak nem része hogy elpusztuljon, hanem sokkal inkább az, hogy túléljen, ez az újfajta embertípús, még ha el is fogadja a vezetők Oo. elleni acsarkodását (ahogy Európa nagy részén is!), amint élesbe fordul a helyzet, bekattan a túlélési ösztön és menekülőre fogja (ki így, ki úgy). Első körben leváltja azt aki belevitte őket a nehézségbe. Ne feledjük, hogy mostanáig, nagyon kevés (lakosság arányosan) halottat kellett eltemetni Amerikában az elmúlt 60 év közvetlen háborús beavatkozásai nyomán. És ráadásul, a médiával azt az illúziót keltették, hogy mindig győztek. A népnek ettől pedig nőtt a mellénye és nem vette észre, hogy ki ellen is volt a nagy győzelem. El lettek altatva és elszoktak a nagy áldozatoktól (a II. Vh.-s történetük sem volt az, ha lakossg arányosan nézzük!). Ha azonban napi szinten több ezer zsák érkezne haza, alább hagyna a lelkesedésük. De erről később.

És eljutottunk a katona nemzethez, vagyis, hogy valaki önként megy a hazáért harcolni.
Nem mondom, hogy ez nincs nagyobb mértékben jelen, mint Európában, de az ami volt 1940-től 60-ig, az már nincs meg. A középső konzervatív államokban biztos úgy van ahogy írod, azaz büszke a család ha katona a fia, de a két nagy tömbben (keleti és nyugati parton) biztos nem így van. Azokra olyan fokon hatott a neomarxista eszmeiség, hogy az acsarkodáson kívül semmi másra nem futja tőlük. A latte machiató csajszi, vagy egy szójaboy kb. mentálisan éppen úgy zokni, mint a sok nagyvárosi csöves. Harctéren semmit nem lehetne velük kezdeni. A konzervatív államok pedig kis létszámúak, a lakosság nagy része a partokon és az északi tavak környékére koncentrálódik.
Az USA ebből adódó problémája, hogy nagy tömegben ő sem tud azonnal sorozni. Eleve nincs sorkötelesség, így minimális a katonajártas polgárok száma. Hiába a polgár fegyverviselete és ismerete, mert az kb. civil szinten működik. Egy jó lövész az más tészta. "Csak" évek kérdése a kiképzése. És még ez sem minden, mert még élesben nem is volt bevetve, ahol kiderülne a mentális és fizikai állóképessége (az orosz most éppen ennél a szakasznál tart, és ez óriási előnye lesz a jövőre nézve).
Amint írtam a mai amerikai ember már nem az a régi, aki dalolva ment harcolni az USA képviselte felsőbbrendű eszme miatt. És a hátország sem az ami volt. Már a 70-es években megmutatkoztak a romlás nyomai. Abba gondolj bele, hogy Vietnám miatt mekkora cirkusz volt az USA-ban. És akkor még a társadalom nagy része egészséges patriota volt. Csak a zajos kisebbség verte a dobot és ez is elég volt, hogy a többség átálljon - minek nekünk ez a háború, felkiáltással. És azóta csak romlott az USA polgár minősége is. Ennek ellenére még mindig az USA polgár a legpotensebb a nyugati tömbből. A franciákat pedig jobb ha hagyjuk. Nekik még 2 azaz kettő generáció és végük van.
Lényegében pont ezt a megosztottságot mutatja szenátus-kongresszus összetétele(republikánus-demokrata képviselők szenátorok aránya).Sorkatonaságot pont Vietnám után szüntették meg.De mindenféle sorozás nélkül is van 1,5 millió hivatásos,1.5 millió tartalékos katonájuk.És ehez jön még közel 400-ezres "állománnyal" a nemzeti gárda.És ott közel se akkora a "vízfej" mint itt nálunk.Ott van aki simán nyugdíjba megy őrmesterként.l "terepről"És sokszor nagyobb "tisztelete" van mint némelyik "sokcsillagos" tábornoknak.
 

svajcibeka

Well-Known Member
2013. február 10.
973
2 715
93
Mindenki nagyon okos,meg ügyes,de miért is kellene harcolnunk az Oroszokkal?
Miért érdeke Európának, benne nekünk, hogy háborúzzunk egy jót az Oroszokkal?
Miért szopatnánk meg.magunkat a britek miatt újra,és újra,és újra....?
Itt az a fő kérdés/probléma,hogy az Oroszokkal együtt, mikor rakjuk már ki a briteket Európából katonailag,politikailag, ideológiailag,mindenileg is végre?
Miért érdekel minket, hogy mit óhajt usánka letolni a torkunkon?
A világon semmire sincs szükségünk tőlük, abszolút semmire,húzzanak el innen a csába végre.
100%-ig osztom a Véleményed.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 712
55 642
113
Bulgáriába sem vonultak át. Az elnéptelenedd Ukrajna nem oroszokhoz kerülő része legfeljebb migránstelepnek lesz jó.
Alma-körte. Bulgária nem összehasonlitható szerintem Ukrjnával, különösen, mert a nyugat minden áron, a feltételek csak papiron való teljesitése esetén is be akarja venni a nato/ eu-ba. Ha törik, ha szakad. Pedig szerintem ez az eu vègét fogja jelenteni.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
A Pentagonnak nincs pénze az Ukrajnába szállított katonai felszerelések cseréjére!

Aggodalom az Egyesült Államokban a gazdasági helyzet miatt, amely most hatással van az ország biztonságára

Az amerikai Pentagon úgy gondolja, hogy mintegy 4,6 milliárd dollár értékben küldhet katonai hardvert Ukrajnának, ennek ellenére az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának mindössze egymilliárd dollárja van a régi felszerelések cseréjére, ahogy a Bloomberg megjegyezte!

Még azt is hozzátette, hogy "veszélyes stratégia" fegyvereket küldeni Ukrajnába anélkül, hogy gondoskodnának a pótlásukról.

Sok amerikai elemző aggódik amiatt, hogy az ország már nem képes finanszírozni egy nagyhatalom elleni teljes háborút.

Nemcsak Oroszországra és Kínára utalnak, hanem Irán szintű országokra is, amelyeket méretük és az elmúlt években tanúsított katonai fejlődésük miatt nagyon nehéz megfizetni.

Ezért a Pentagonnak gondosan mérlegelnie kell lehetőségeit, annak tudatában, hogy "maga a Kongresszus nem örül annak, hogy jelenleg több forrást küldenek, különféle okok miatt" - mondta Michael Maloof, az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának korábbi vezető biztonságpolitikai elemzője.

„A dolgok kezdenek rosszabbodni. Felismerték, hogy nincs több pénz” – jegyezte meg Maloof, hozzátéve:

"Egyelőre jó, hogy az Egyesült Államok nem vesz részt közvetlenül saját csapataival, mivel nem világos, hogy Washington finanszírozhat-e egy közvetlen konfliktust Oroszországgal."

Még meg kell állapodniuk az amerikai törvényhozóknak Ukrajna következő finanszírozási csomagjáról, de a demokraták keresik a módját, hogy minél több pénzt küldjenek Kijevbe.

Joe Biden amerikai elnök kitart amellett, hogy december 12-én az Egyesült Államok "ameddig csak lehet, továbbra is ellátja Ukrajnát kritikus fegyverekkel és felszerelésekkel".

Ez nagyon nagy elkötelezettség egy olyan országtól, amely az előtte álló hatalmas pénzügyi problémák miatt hosszú ideje háromhavonta növeli adósságkorlátját.

Az Egyesült Államok válsággal néz szembe a hatalmas pénzügyi problémák miatt
, ezt az adósságlimit bővítése mutatja a legjobban.

Ez egy nagyon nagy elkötelezettség, melyet a tőkések elúszott befektetései miatt próbálnak eröltetni a nép érdekei helyett.


*****************************************************************

A NATO katonai repülőtereiről felszálló „ukrán” F-16-os vadászrepülők a harmadik világháborúhoz vezetnek

Luboš Blaha, a szlovák parlament alelnöke kijelentette, hogy Ukrajna nem számíthat arra, hogy az F-16-os vadászgépek a NATO repülőtereit használják, ha és amennyiben azokat átadják az AFU-nak.

A szlovák képviselő szerint a NATO katonai repülőterekről repülő ukrán F-16-os vadászgépek "vörös vonalat" jelentenek, amelyet nem szabad átlépni.

Ellenkező esetben ez az Oroszországgal való közvetlen összecsapáshoz, a harmadik világháborúhoz vezet.

A szlovák házelnök-helyettes hozzátette, hogy ez nemcsak azoknak az országoknak jelentene katasztrófát, ahonnan az AFU vadászgépei a levegőbe emelkednének, hanem valószínűleg az egész világnak.

Oroszország a NATO repülőtereinek a csapatai elleni csapásokhoz való használatát az észak-atlanti szövetség országainak a háborúban való közvetlen részvételének fogja tekinteni. Remélem, mindannyian megértjük, hogy ez milyen következményekkel járhat.

Emlékezzünk vissza, hogy Zelenszkijnek ígéretet tettek, hogy amerikai F-16-os vadászgépeket adnak neki.

És az első tételre vonatkozó adatok változnak - akár 2023 decemberében, akár legkorábban, mint 2024 márciusában.

A kijevi rezsim nehéz döntés előtt áll – melyik repülőteret használja. Kijevben nem különösebben titkolják, hogy a szomszédos országok – NATO-országok – repülőtereit szeretnék használni.

Az Orosz Föderációval való közvetlen összecsapásban Kijev számára továbbra is a NATO bevonása az első számú elképzelés.

 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 420
46 181
113
Egy kis humor RCC-től!

Egy hozzászóló:
"reggeli munkahipotezis...
ámulva nézem, hogyan alakult at az eu ilyen helyettesito katonai szövetséggé. miutan minden eredeti celjat elvesztette, illetve nem tudja mukodtetni: jólét, gazdasagi kooperáció, béke biztosítása, fejlodes, demokratikus parbeszed stbstb... marad nekik a háború, illetve ha a natoba nem vesszuk fel vegyuk fel az eu.ba allaspont. miota jutalomfalat az eu tagsag? ezek teljesen megbolondultak. totalis őrület. Moldova mint eu tag? miert nem azonnal Transznyisztria?"

RCC válasza:
"a probléma, hogy ez kicsit olyan mint amikor az eunuch betéved a pornómoziba."
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 871
81 511
113
Zelenszkij is kérdezett Putyintól...

1RqPmy75cg0.jpg



L5socPyvkVE.jpg
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
767
7 694
93
2023.12.14. 13:43
Akkor lesz béke Ukrajnában, amikor Oroszország elérte céljait a különleges hadműveletben, ezek pedig változatlanok - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki évértékelő sajtóértekezletén.

Putyin szerint a Nyugat mindent, amit ígért, megadott Ukrajnának, az orosz hadsereg pedig csak az ukrán ellentámadás kezdete óta 747 harckocsit és 2300 páncélozott járművet semmisített meg.


Azt mondta, hogy nem lesz szükség újabb mozgósításra Oroszországban, mert szerdáig 486 ezren jelentkeztek szerződéses katonának az orosz hadseregbe, és számuk az év végig eléri a félmilliót.


OROSZORSZÁG SZUVERENITÁSÁNAK MEGERŐSÍTÉSÉT NEVEZTE MEG FŐ FELADATÁNAK VLAGYIMIR PUTYIN OROSZ ELNÖK
csütörtöki évértékelő sajtóértekezletén.

"Oroszország léte szuverenitás nélkül lehetetlen" - hangoztatta az államfő.
Hangsúlyozta, hogy
A PÉNZÜGYI ÉS TECHNOLÓGIAI SZUVERENITÁS MINDEN ORSZÁG JÖVŐJÉNEK KULCSA, ÍGY AZ OROSZORSZÁGI FÖDERÁCIÓÉ IS.

Putyin továbbá kijelentette, hogy a Fekete-tenger partvidékének és a Krímnek soha semmi köze nem volt Ukrajnához, Odessza pedig orosz város. Álláspontja szerint a tragédia ellenére az orosz és az ukrán alapvetően egy nép, és ami most történik, polgárháborúhoz hasonlítható.


Csak zárójelben kérdezem meg, hogy nem jobb lett volna vállalni a semlegességet? Vagy elküldeni Bojo-t a halál fa.... izé nemiszervére?
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 070
32 560
113
Csak zárójelben kérdezem meg, hogy nem jobb lett volna vállalni a semlegességet? Vagy elküldeni Bojo-t a halál fa.... izé nemiszervére?

Jobb lett volna, persze. Meg Putyin is jobban tette volna, ha nem támad február 24-én, hanem befejezi a "hadgyakorlatot", mint az előző évben. Meg az is, ha a Nyugat kiegyezik az oroszokkal 2021 végén, garantálva az ukrán semlegességet. De már akkor is elkerülhetetlen volt az összeütközés. Az ukránok miatt is, mert ne tegyünk úgy, mintha nem lenne erős hazai támogatottsága ennek az identitását az oroszgyűlöletből levezető ukrán nacionalizmusnak, ami a kanadai és USA-beli emigrációban az amerikai szolgálatok támogatásával szépen kibekkelte az 1944-1991 közötti időszakot (de otthon is lappangott Nyugat-Ukrajnában legalábbis), 2014 előtt is megvolt, akkor pedig igencsak erőre kapott.
A II. vh. utáni világrend alapja az, hogy az 1945 utáni határok kőbe vannak vésve, akármilyen igazságtalanok, és pont. Hogy fenn kell tartani a status quo-t a határok tekintetében, csak függetlenedni lehet, határokat módosítani nem, föderális államok felbomlása esetén a korábbi belső határokat kell megtartani, a SZU és Jugoszlávia felbomlása erre a példa. Hiába akartak a krajinai szerbek nem horvát uralom alatt élni, erre nem kaptak jogot. Izrael hivatalos határai is az 1967 előttiek, a fő szövetségesei sem ismerték el az annexiókat, a követségek is Tel-Avivban vannak, ezen csak most kezdtek páran változtatni. Ennek a rendszernek a nyílt megkérdőjelezése volt már a Krím annektálása is, de azt még elviselte volna talán a rendszer, vannak anomáliák, Észak-Ciprus (bár hivatalosan nem annektálta Töröko.), az említett izraeli példa stb.
A Szovjetunió felbomlása ezen nem változtatott. 1991 után a baltiak és a grúzok kivételével még mindenki FÁK tag maradt (ha jól tudom), és az volt a feltételezés, hogy ez megmarad egy orosz érdekszférának, russzofón övezetnek vagy ilyesmi. Aztán másképp alakult a dolog. Oroszország nem volt elég erős hozzá, hogy megőrizze az érdekszféráját békés eszközökkel, miután a nyugat kihívást intézett hozzá, azzal hogy nem tartotta szükségesnek ezt tiszteletben tartani. 2014-ben nyílt kihívást intéztek hozzá, feltehetően az volt a washingtoni várakozás, hogy majd Putyint is megmajdanozzák, és visszatérnek a jelcini idők. Nyugat-Európa meg akkor is félre lett állítva, "Fuck the EU", ugyebár.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 712
55 642
113
Szerintem ott lett elcseszve, amikor 21 decemberében a nyugat egyszerüen lesöpörte az asztalról az oroszok kèréseit ( követelèseit ?) javaslatait, minden târgyalâs nélkül. Lehet mondani, hogy teljesen irreâlisak voltak az igényeik, de akkor is le kellett volna ülni, aztân valamiben megegyezni, akár hosszú alkudozás után is. Ebböl nekem az jön le, hogy eleve nem is volt szândékában a nyugatnak, hogy egy diplomâciai megoldâst talâljanak. Kiev meg úgy gondolta, 8 év után elèg erös, hogy fegyverrel visszaszerezze a Krimet és a 2 szaki területet.
Mindenki ráfâzott, de föleg Ukrajna. Lehettek volna semlegesen EU tagok, nem menekült volna el kb 10 mio ember, nem lenne romban az ország egy jelentös része, nem lenn többszázezer halott, sebesült. krimet ugyan elvesztették volna, de a 2 szaki terület maradhatott volna Ukrajna, bizonyos autonomiàval. Ezèrt mondom, hogy ez az egész katyvasz a reálpolitika és a diplomâcia csödje.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
A kimerült ukrán erők teret vesztettek Bakhmutnál - az oroszok elérik Csaszov Jar-t, miközben Putyin újabb kommandósokat küld a frontra

Az oroszok Bahmut térségében, különösen Bogdanovka falu környékén és Klescsejevka magaslatain az oroszok tartásra játszanak.
Az orosz védelmi SvPressa azt állítja, hogy az orosz hadsereg a front minden taktikai szektorában masszív támadó hadműveleteket folytat.
Ezt írja a Nyugat két legnagyobb elemző központja: az amerikai Institute for the Study of War (ISW) és az Európai Kelet-Európa Tanulmányozó Központ (OSW).

Putyin újabb kommandósokat küld Bahmutba, hogy végezzenek a kimerült ukránokkal!

Az oroszok megérkeztek Császov Jarhoz, miközben Putyin újabb kommandósokat küld a frontra
Az oroszok mindent bevetnek a Bahmut régióban, különösen Bogdanovka falu környékén és a Klescsejevka nevű település magaslatán!

Szörnyű csaták a Bahmut szektorban
Pontosabban Bahmut északnyugati részén az orosz csapatok kiszorították az ukrán katonákat az utolsó területekről, amelyeket a júniusi ellentámadásuk során visszafoglaltak. Az orosz rohamegységek Bogdanovka falu határában nyomultak előre, északkelet felől átkelve a fontos Csaszov Jaron. Az orosz csapatok állítólag több ukrán katonát is foglyul ejtettek Bahmut északi részén, a Bahmut-Csaszov Jar országút mentén.
Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) geolokációs adatokra hivatkozva azt állítja, hogy az orosz 14. hadtest 200. gépesített dandárjának (lövészdandár) egységei erős áttörést hajtottak végre az ukrán védelemben Bogdanovkától északkeletre. Így a Csasov Jar elleni támadásuk során az orosz csapatok elméletileg képesek lesznek elvágni az ukrán hadsereg utánpótlási vonalait.

"Feladjuk állásainkat - nincs lőszerünk"

Az ukrán katonák elhagyják Belogorovkát
2023. 12. 14. - 00:55

Az ukrán hadsereg 167. területvédelmi dandárjának erői feladták bilhorovkai állásaikat.
„Nem érdekel, mi fog történni.
Feladjuk pozícióinkat.
Hat nap étel, víz nélkül, és folyamatosan bombáznak minket.
Nincs lőszerünk” – mondja egy ukrán katona.
Arról nem beszél, hogy miért nem hívja a Volgát?


Az ukrán parancsnok így írja le Avgyejevka poklát: "Az oroszok lekaszálnak minket - erősítést kértem, de nem jöttek."

2023. 12. 14. - 01:38

Az ukrán parancsnok először beszél az avgyejevkai helyzetről.
Az interjúrészt, amelyet meg fog nézni, a híres ukrán újságíró, Butuszov kapta.

Az ukrán parancsnok elárulja, hogy kérte erőinek evakuálását az ukrán katonai parancsnokságtól és a dandár parancsnokságától, de nem adták meg neki.
Hangsúlyozza, hogy folyamatosan kért erősítést, de nem jöttek.
A végén az oroszok minőségi és mennyiségi fölényéről beszél.
Drónok és tüzérség folyamatosan üldözik az ukrán katonákat.
– Ha egy katona elhagyja az árkát, azonnal drónt vagy lövedéket dob.
"A katonák egymás után öt napja nem alszanak."
(van angol felírat))
Arról nem beszél, hogy mitől bennük a nagy hit, miért nem hívja a Volgát?


Az oroszok áttörik az ukrán védelmi vonalakat Marjinkától nyugatra, és előrenyomulnak Vuhledar felé

DefenceNet híradó
2023.12.14. | 10:39
Az orosz nagy támadást indított Marjinkától nyugatra azzal a céllal, hogy elérje Vuhledart, és végleg elvágja Zaporozsje frontját Donyecktől.
Marjinka elfoglalása lehetővé teszi, hogy az oroszok a stratégiailag fontos Vuhledar város felé forduljanak.
#UkraineRussiaWar
Helyszín: #Marinka
Dátum: ~2023.12.13.
Koordináták: 47.9557375, 37.4836561
Leírás: Orosz drónok szorítják az Ukrán Fegyveres Erőket a földre Marjinka közelében.
azonosító: 14122023.0842
️forrás: https://t.co/X87nP7so3L pic.twitter.com/a2jkDHQldZ
— Katonai összefoglaló (@MilitarySummary) 2023. december 14

#UkraineRussiaWar
Helyszín: #Marinka
Dátum: ~2023.12.13.
Koordináták: 47.9533064, 37.4764523
Leírás: Orosz drónok utolérik a visszavonuló Ukrán Fegyveres Erőket.
azonosító: 14122023.0829
️forrás: https://t.co/5WIQyJTJ7v pic.twitter.com/pIcDAgd1n4
— Katonai összefoglaló (@MilitarySummary) 2023. december 14

Az orosz drónok könyörtelenül verik a visszavonuló ukránokat, akiknek az első védelmi vonalait Marjinkától nyugatra könnyedén megtörték.

Az oroszok az első erődített települések, Georgijevvka, Krasznogorovka és Pobjeda felé veszik az irányt.
Mindegyik azon az úton található, amely Donyecket Zaporozsjéval köti össze, és Vuhledar a fő csomópont.
Vuhledart már délről támadják. Most keletről is akarnak támadni az oroszok.
A fő offenzíva azonnal eszkalálódik Avgyejevka bukása és a nagy orosz erők felszabadítása után.

#Ukrajna #Marjinka #Oroszország Russische Truppen haben die UkraVerteidigungslinien westlich von Marjinka geknackt und aufgebrochen (Jericho). Nächste Eroberungen: Gregorivka/Krasnogorivka/Pobeda. Hauptrichtung: Saporoshje. pic.twitter.com/GPgEjuq3zq
— YOURMEDIA AGENCY (@YourmediaAgency) 2023. december 13.

Avgyejevkában folytatódik az oroszok behatolása a városba, és egy másik út, amely a központba vezet, teljes mértékben az oroszok ellenőrzése alatt áll.
Most már könnyű ellátni az Avgyejevka körzeteket megtisztító orosz osztagokat egyesével.

Szintén Avgyejevkában csapataink a város egy másik utcájában beépültek, és elfoglalták az ipari övezetből az egyik utat. Ez lehetővé tette az Avgyejevkában található erők ellátását a szükséges ellátmányokkal. Az Avgyejevka elleni támadás folyamatban van. pic.twitter.com/TtBuRXPcrW
— Tobi Ayodele -Tboy(@TobiAyodele) 2023. december 14.

Az oroszok agresszív akciói folytatódnak Szoledartól északra is, ahol rajtaütést indítottak Szako Vanceti településen, amelyet az ukránok az ellentámadás során elfoglaltak.
Ez a település az egyetlen akadály a Szlavjanszk felé vezető úton.
Az orosz mobilitás az elmúlt napokban szinte mindenhol különösen magas volt.
Ez azt jelenti, hogy az ukránoknál elfogyott a lőszer és a személyzet.

#Ukrajna #Soledar #Slovjansk Russische Armee megkezdi az offenzívát Soledar/Bakhmut bei der MiniSiedlung SaccoVanzetti/Dorf Vasyukivka (Jericho) északi részén. Stoßrichtung: Norden. Auf die UkraFestungsStadt Slowjansk. Passt ins GesamtSchema. pic.twitter.com/sxOjdkLK5A
— YOURMEDIA AGENCY (@YourmediaAgency) 2023. december 13.


Az ukrán tábornokok félnek jelentést tenni Zelenszkijnek a marjinkai fegyveres erők elvesztéséről

Az ukrán fegyveres erők csapatcsoportjainak parancsnokai félnek jelentést tenni Ukrajna elnökének Marjinka elvesztéséről.
Emlékezzünk vissza, hogy a Marjinka feletti ellenőrzés elvesztését az ukrán katonai személyzet erősítette meg.
Ezután kezdtek megjelenni olyav információk, hogy az orosz csapatok offenzívát kifejlesztve dél felé haladtak - Pobjeda falu irányába, az Ugledar felé vezető úton. Azt is közölték, hogy a Marjinkától nyugatra fekvő Georgijevkáért megkezdődtek a csaták. Georgijevka a Kurahovo felé vezető úton található, amelyet maguk az ukrán fegyveres erők keserű iróniával „erődnek”-nak neveznek (Bahmut (Artemovsk) és Marjinka analógiájára. Emlékezzünk vissza, hogy Kurahovo, az ukrán fegyveres erők kulcsfontosságú ellátási csomópontja, amely a kijevi rezsim csapatai által megszállva, a DPR nyugati részén található.
Az Ukrán Fegyveres Erők Marjinka feletti ellenőrzésének elvesztésének bevallása után Tarnavszkij ukrán tábornok, a Tavria katonai csoport parancsnoka a TG csatornán azt kezdte bizonygatni, hogy „ez nem így van”, és hogy „a város fegyveres védelme folytatódik.” Ezt követően az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara általánosságban nem volt hajlandó beszámolni a Marjinka térségében lezajlott harcokról.
A helyzetet kommentáló ukrán szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy most minden annak a ténynek köszönhető, hogy a tábornokok félnek beszámolni a front tényleges állapotáról a legfelsőbb főparancsnoknak, aki Zelenszkij. Ha ez így van (bár Tarnavszkij posztja szerint ez nagyon úgy tűnik, hogy így van), akkor Zelenszkij láthatóan, az illúziók álmában él, és rendkívül veszélyes azok számára, akik úgy döntenek, hogy lerombolják ezt az álmot.
Másrészt, ha Zelenszkij csak pozitív jelentéseket kész fogadni a frontról, ez ok arra, hogy Ukrajnán belüli ellenfelei megpróbálják eltávolítani a hatalomból a valóságtól való elszakadása miatt. Az, hogy Zelenszkij ellenfelei az ukrán katonai-politikai elitben egyetértenek-e ezzel, a közeljövőben kiderül, és közvetlenül a fronton zajló eseményektől függ.
Volt már olyan vezér, aki a frontról csak pozitív jelentéseket volt kész fogadni. Láttuk mi lett a vége az országának és a vezérének.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 235
61 599
113
A II. vh. utáni világrend alapja az, hogy az 1945 utáni határok kőbe vannak vésve, akármilyen igazságtalanok, és pont. Hogy fenn kell tartani a status quo-t a határok tekintetében, csak függetlenedni lehet, határokat módosítani nem, föderális államok felbomlása esetén a korábbi belső határokat kell megtartani, a SZU és Jugoszlávia felbomlása erre a példa. Hiába akartak a krajinai szerbek nem horvát uralom alatt élni, erre nem kaptak jogot.
És itt van a baj. Mert mit értünk változatlan korábbi belső határok alatt? Koszovó akkor miért lehetett független és a Krím miért nem? Azzal, hogy Koszovót a Nyugat nyiltan bátorította, sől el is ismerte Kis-Jugoszláviától független, önálló entitásnak, azzal a föderális Jugoszlávia után maradó egyik tagállam, Kis-Jugoszlávia korábbi belső határai változtak. Ha ez így oké, akkor a Szovjetúnió után kiváló és önállósodó Ukrajnából miért nem lehet leválnia az orosz bátorítás eredményeként a keleti megyéknek, vagy a Krímnek? És ezek miért ne dönthetnének önállóan az Oroszországhoz csatlakozásról?
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 420
46 181
113

Ukrajna hátrál: több települést feladtak? - Hidegkuti Konstantin​



A II. vh. utáni világrend alapja az, hogy az 1945 utáni határok kőbe vannak vésve, akármilyen igazságtalanok, és pont.
Nagyon optimista vagy! Valamelyik nap hallgattam egy éghajlat és földrajz összefüggését taglaló előadássorozatot. Javaslom neked is, többek között bemutatta, hogyan változtak az éghajlati összefüggéssel kapcsolatban az egyes népmozgások, határok. És szót ejtett arról is, hogy a felmelegedéssel mely országok kerülnek veszélybe, és ez milyen mozgásokat indít el. Sajnos, az éghajlatváltozást nem érdekli a 45-ös "kőbe vésett" megállapodás. Petőfi is megírta: "Azért a víz az úr!"


Zelenszkij felszólította az EU vezetőit, hogy „ne árulják el” az Európába vetett hitüket​

Vlagyimir Zelenszkij Ukrajna elnöke videolinken beszélt az európai csúcstalálkozón, ahol Ukrajna uniós tagságának kérdését tárgyalják.

„Ez a nap be fog vonulni a történelembe. Akár jó, akár rossz nekünk, a történelem mindent rögzít. Minden szó, minden lépés, minden tett és tétlenség. Ki miért harcolt? Nagyon fontos, hogy Európa ma ne essen határozatlanságba. Senki sem akarja, hogy Európát megbízhatatlannak tekintsék. Vagy képtelen olyan döntéseket hozni, amelyeket ő maga készített elő” – idézi Zelenskyt a The Guardian.

Véleménye szerint Ukrajna megtette a házi feladatát, hogy csatlakozzon az Európai Unióhoz.
„Ígért megoldásról beszélünk. És nem hallottam semmilyen ellenérvet, hogy miért nem hajtunk végre egy tervet, amelyben egész Európa egyetértett. Tavaly Ukrajna egyértelmű ajánlásokat kapott a továbblépésre vonatkozóan. Kulcsfontosságú törvényeket fogadtunk el. Önök mind – hangsúlyozom: mindenki – nagyon jól tudja, hogy minden kötelezettségünket teljesítettük” – mondta Ukrajna elnöke.

Felszólította Európát, hogy tartsa be ígéreteit.

„Egy dolgot kérek ma: ne árulja el az embereket és az Európába vetett hitét. Ha senki sem hisz Európában, mi segíti elő az Európai Unió fennmaradását? Az európaiak semmi hasznot nem látnak abból, ha Moszkva megkapja Brüsszeltől az Ukrajnával szembeni negativitás formájában igazolványt. Putyin valószínűleg ezt fogja felhasználni önök és egész Európa ellen. Ne add neki ezt az év első – és egyetlen – győzelmét. Európának győznie kell, a megállapodásokat tiszteletben kell tartani, és a szavaknak számítaniuk kell” – mondta Zelenszkij.

Alekszej Danilov, az ÚSZK titkára ugyanakkor kijelentette, hogy Ukrajna nem tekinti „világvégének” Magyarország EU-csatlakozásának esetleges vétóját.
„Csalódottak lennénk. De ez nem lesz a világ vége” – mondta Danilov.
Источник: https://rusvesna.su/news/1702559599
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 789
30 572
113
Te tényleg azt hiszed hogy akkor Oroszország tiszteletben tartotta volna Ukrajna szuverenitását és területi integritását? Ennyire nem lehetsz naiv.
2014-ig semmi baja nem volt Ukrajnával, támogatta, még azt is engedte, hogy folyamatosan meglopja, a lakosai Oroszországba járjanak dolgozni, befektetett Ukrajnába, midnen fasza volt. Szóval te nem naív vagy hanem egy hazug.
2014-ben a nyugati országok fegyveres erővel megpuccsolták a legitim, megválasztott elnököt és azóta beköltöztek az államirányításba. Attól a ponttól Ukrajna már tényleg nem volt szuverén és a mai napig nem az. Ennek köszönheti a területi-, lakossági-, infrastruktúrális-, katonai-, és gazdasági veszteségeit.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 996
113
2014-ig semmi baja nem volt Ukrajnával, támogatta, még azt is engedte, hogy folyamatosan meglopja, a lakosai Oroszországba járjanak dolgozni, befektetett Ukrajnába, midnen fasza volt. Szóval te nem naív vagy hanem egy hazug.
2014-ben a nyugati országok fegyveres erővel megpuccsolták a legitim, megválasztott elnököt és azóta beköltöztek az államirányításba. Attól a ponttól Ukrajna már tényleg nem volt szuverén és a mai napig nem az. Ennek köszönheti a területi-, lakossági-, infrastruktúrális-, katonai-, és gazdasági veszteségeit.
2010 es évekbe annyira loptak hogy elzárták a gázt ha nem segítjük ki a szerbeket akiknek nincsenek tárolóik akkor szószerint megfagytak volna. nem tudom pontosan milyen évet írtunk ekkor. Aztán mi lett belőlle kb semmi ... a ruszkik lenyelték... MOST MÁR A NETEN sem találni semmit az ügyről pedig én emlékszem hogy volt ilyen.
az lett a vége hogy mégsem hagyhatja hogy ukránok millioi fagyhatnak halálra csak mert a kormány egy fax és nem fizet csak lopik