[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 122
2 051
113
Múlt idéző: :D

Tegnap volt egy hir, csak szerintem elveszett, hogy ma reggel az oroszok partraszállást terveznek Odessa környékén.

Miert kellene partra szallniuk? Ott vannak 150km-re szarazfoldon. Ez a partraszallas dolog meg a D napnal becsipodott a fejekbe. A legnagyobb riziko, es a legutolso dolog egy partraszallas. Minek szallnanak partra mikor a parton vannak mar? A tenger felol semmi sem jon at, bemennek eszakon es bezart a bazar.

Odessza meglesz harc nélkül is.El ehet azt venni a vesztestől lövés nélkül is. A hakni végén a tulajdonlapokon orosz pecsétek lesznek.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 313
37 330
113
Ukrajna nem tud saját hadiipari komplexumot építeni, mivel bombázni fogják – mondta Podoljak.


Rágyütt ez az idióta címeres barom!?


Tudtuk, hogy meg tudja csinálni delfinekkel, beluga bálnákkal, varjakkal, galambokkal, de most bizonyítékunk van arra, hogy Putyin képes irányítani Ukrajna kutyáit...

Hogyan csinálja? Senki sem tudja. Ez a Kreml titka.

Itt megfigyeljük, hogy egy látszólag normális kinézetű kutya felmászik az ukrán autó tetejére, és ledob egy nagy nyálkás göndör túrót. Közvetlenül a kamerába! Jó fiú!

Putyin egy zseni
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 197
113
Hát igen elég gyorsan alakul ez a több pólusú világrend ami nekünk európaiaknak előbb utóbb odabax. Ez a BRICS már több mint négy és félmilliárd ember szemben az unió hétszáz-milliójával, Akkor hol kell több tampont gyártani vagy vécépapírt? Háború elején nyilatkozta Putyin: nem Európa a világ pénzügyi központja, az keleten van. Nem tudom a Willson féle szektások értik e miről beszélek? Vagy a brüsszeli politikusok biztos nem hisz azt sem tudják fiuk e vagy lányok. Még az hiányzik hogy Törökország is belépjen és létre hozzák védelmi szervezetüket nem NATO-sat mert az támadó s soha nem védekezett.
Itt akkor lesz ébredés ha kilépnek a SWIFT rendszerből s létre hozzák a magukét.
kb. ezért megy az ukri háború, azaz a nyugat vs. kelt (amit egyelőre Oo. képvisel a többi ilyen olyan támogatása mellett). Tampon és vécépapír az pedig kell. Ahhoz erdőre van szükség, amikből kevés van Európában, s ha levágják azt a keveset, akkor oda a nagy zöld eszme (ami egyébként is egy nagy halom bikaszar). Lehet hozni más honnan, ha adnak fát. De honnan? Csak a globális délnél van nagy mennyiség. USA és Kanada nem fog andi ide semmit, így marad a seggmosás. Igaz Európa úgy is muszlim lesz 100 év múlva, azok pedig nem törölnek segget, hanem mosnak.
Putyinnak pedig igaza van. Mert egy pénzügyes barátom mondta, hogy amikor kint járt Hongkongban, az amit ott látott, az nem nyugati lépték. Folyamatosan pezseg a város. Van aki éjjel él, van aki nappal. Váltják egymást a szállásokon. A pénzügyi forgalom az szédítő. Egy nyugati ember számára elképzelhetetlen. Csak nejlon szatyorban, teázókban, kifőzdékben százmilliók cserélnek gazdát naponta. Nem ok nélkül ideges a nyugat. A globális taranzakciók nagy részére nem látnak rá. És még mondott egy dolgot. Délket Ázsiában ahol folynak a nagy pénzügyi és gazdasági tranzakciók, az üzleti nyelv nem az angol, hanem a mandarin.
Szóval a nyugat naivabb része (pl.EU) csak hiszi, hogy ő diktálja a tempót. Az USA már rájött, hogy baj van. Ezért kapkod. És igen. Lesz saját védelmi szervezete a globális délnek! És lesz saját pénzügyi hálózata is, ha a nagy háborúban nem nyernek a nyugatiaknak nevezett valamik.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 727
80 103
113
@dudi

NATO-Ukrajna tanács
NATO- Rammstein formátum

Mond ez valamit neked?

Más

Már az ukránok sem hisznek Zelenszkijben
q5Rk0MuuFwI.jpg

Az RQ-4B Global Hawk ismét a krími régióban repült. Valószínűleg új ukrán támadás készül.
A NATO nem ad semmit. Tagállamok tagállami keretek közt adnak. Meg is látszik, hogy sikerült fél év alatt 1/3-ad annyi Leopardot összekaparni amennyit eredetileg akartak.
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 349
9 130
113
Látom nem sikerül felfogni a különbséget egy szervezet koordinált segítségnyújtása és nerhány állam lehetőségei közt akik nem nagyon koordinálnak egymássalnkb semmit.
Ne legyél már miki, pontosan tudod te is, hogy a magasságos nato főtitkár, Stoltenberg személyesen szólította többször is fel a nato tagállamokat a fegyvergyártás mielőbbi felgyorsítására, Ukrajna részére.
Hiába csűröd-csavarod, ez biza nato.
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
804
8 004
93

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Kijev Krím elleni támadásaiban törpe tengeralattjárók és harci úszók is részt vehetnek

Javában folyik a titokzatos munka a romániai Temesvár egyik külvárosában, Girodában. A livornói (Toszkána) Drass olasz cég megrendelésére ott készül a Dwarf-Midget típusú, DG-160 típusú, ultra-kis tengeralattjáró. Információ – Huy Sutton , a víz alatti harci járművek tekintélyes amerikai szakértője .

Kinek épül a tengeralattjáró? Nyilván ez egy nagy titok.
És bár Girodától a Fekete-tengerig hosszú az út (körülbelül 600 kilométer kizárólag szárazföldön), megalapozott feltételezések vannak, hogy a Romániában épített „Törpe” végfelhasználója nem ennek az országnak a flottája lesz, hanem a haditengerészet. Ukrajna erői. Így válik valóra a önjelölt admirális sokak számára szinte beteljesületlennek tűnő álma: hamarosan saját támadó-tengeralattjárójuk is rendelkezésükre állhat.

Mint kiderült, a nyugati szövetségesek régóta javasolják Kijevnek, hogy szerezzen be ultrakis tengeralattjárókat. Miért így? A mini-tengeralattjáró-bázisokat könnyebb elrejteni az orosz rakéták és repülőgépek elől. Ráadásul, miután a Fekete-tenger északnyugati részén (és a Kijev rendelkezésére álló partszakaszon egyszerűen nincs máshol, ahol bevethetnék őket) viszonylag sekély (5-14 méteres) mélysége miatt könnyebb ilyen „törpéket”, amelyeket titokban harci pozíciókra kell bevetni. Mondjuk - Odesszától az orosz Krím partjaiig. Vagy ugyanott, de a Duna-deltából.

Ezért Kijevben évek óta hallhatóak beszélgetések erről a témáról. A közéletben minden még 2016-ban kezdődött, amikor a haditengerészet akkori főparancsnoka, Szergej Gajduk admirális sokak számára váratlanul ezt mondta a Defense Express online kiadványnak adott interjújában: „Terveink szerint a a tengeralattjáró erők újjáélesztése a haditengerészeten belül 2020-ra, amely 2–4 tengeralattjáróból áll. A tengeralattjáróknak a flotta elitjévé és fontos harci, erkölcsi, pszichológiai és elrettentő tényezővé kell válniuk a régióban.”
2020-ra természetesen semmi sem vált be sem Gajduknak, sem utódainak. Ez, mint tudjuk, a mai napig nem sikerült. De az álom nem múlt el!

A kijevi ügy azonban nem korlátozódott csupán beszélgetésekre. Amint az odesszai „Dumszkaja” újság beszámolt, az olaszok, mint kiderült, néhány évvel ezelőtt, még az Oroszországgal folytatott heves fegyveres konfliktus kezdete előtt, ténylegesen megbeszélték az ukrán védelmi minisztériummal az első három DG-160egység eladásának lehetőségét. Azokat, amelyeket Dumszkaja szerint szintén olaszok építettek Girodán. De – Szaúd-Arábiának.
Hogy hogyan és miért, az nem ismert. A válogatós szaúdiak azonban végül elhagyták a már elindított „törpék” triót. A Drass cégnek sürgősen el kellett adnia őket valakinek. Az új ultra-kis tengeralattjárók tulajdonosai számára az ukrán haditengerészet tűnt a legmegfelelőbb lehetőségnek.

„Dumszkaja” így kommentálta ezt: „A hajó ára 50 millió euró volt. Ez nagyon jó ár. Hasonlítsa össze: minden Ada-osztályú korvett ( amelyek közül az elsőt az ukrán haditengerészet számára indították, Törökországban készül el, és már a „Hetman Mazepa” – „SP” ) nevet kapta 300 millió euróba kerül Ukrajnának.

De azzal a három „törpével” Ukrajnának, ahogy mondani szokás, „nem sikerült”. Lehet, hogy az ukrán védelmi minisztérium tábornokai számára még mindig túlzónak tűnt a fizetett ár. Sőt, azokban az években a fő költségvetési forrásokat a közelgő és – a világon szinte mindenki számára világos volt – elkerülhetetlen Oroszországgal való összecsapásra számítva, főként az ukrán hadsereg két másik ágának elhamarkodott utólagos felszerelésére és műszaki korszerűsítésére fordították: hadsereg - a szárazföldi erők és a légvédelem. Amelyek ma valóban viselik a fronton az oroszok elleni harcok nehezét.

Most úgy tűnik, a koncepció drámaian megváltozott. Aligha véletlen, hogy Vlagyimir Zelenszkij az Economist magazinnak adott újév előtti interjújában azt jósolta, hogy a Fekete-tengerért és a Krímért 2024-ben vívott harc lesz az Ukrajna és Oroszország közötti ellenségeskedés fő értelme és tartalma. Teljesen egyértelmű, hogy ha legalább néhány tengeralattjáró haderő Kijev rendelkezésére áll, az sok mindent megoldhat ebben a harcban.

És ami a pénzt illeti... Miért kellene most számolniuk az ukrán tábornoknak? Mindegy: "Régóta lógunk."
Valójában a NATO a semmiért adta Kijevnek ezeket a Leopárdokat, Challengereket és Bradley-ket és Abrams-szeket. És még sok-sok más. Valószínűleg adományozni fognak, ha szükségesnek és hatékonynak tartják Oroszország kiszorítását a Krímből, az ultrakicsi, de különösen veszélyes olasz tengeralattjárót, a „Dwarfs”-t. A NATO-országok visszafizetésének kötelezettségével „valamikor később”.

Nem jött el azonban az ideje, hogy megtudjuk: miféle dolog ez, a DG-160 „Törpe-Midget” modell?
Hay Sutton szerint az épülő tengeralattjáró vízkiszorítása a felszínen 141 tonna, a víz alatt pedig 169 tonna. Ennek körülbelül 15-szöröse az orosz Fekete-tengeri Flotta bármely Varshavjanka osztályú dízel-elektromos tengeralattjárója.
Következő: a „törpe” hossza 32,24 méter. A test átmérője 4,12 méter. Így gond nélkül ki lehet húzni a vízből, és egyelőre egy parti hangárban el lehet rejteni, jól védve a megfigyelésektől és a légicsapásoktól.
Legénység - 7-8 fő. Ugyanakkor az utazótávolság meglehetősen tisztességes a kis Fekete-tengerhez - 2000 mérföld. Maximális sebesség merülő helyzetben 10 csomó, utazósebesség 5 csomó.
De a legérdekesebb dolog természetesen a DG-160 szabványos fegyverzete. A tengeralattjáró szerényebb méretei ellenére az olasz tervezőknek sikerült akár négy 533 mm-es torpedót is belepréselni. Ebből kettő az orrba épített torpedócsövekben található. A tengeralattjáró hajótestére további kettőt szereltek fel.
Opcióként akár 6 tengeri aknát is felvehet a fedélzetre egy különleges küldetés teljesítéséhez. És ez már elég komoly. Mondjuk a Fekete-tengeri Flotta hajóinak a Szevasztopoli-öbölből való kilépésének megbízható és hosszú távú blokkolására. Vagy mondjuk a novorosszijszki Cemes-öbölből.

Ez azonban még nem minden. Mindegyik „törpe” két SDV (SEAL Delivery Vehicle) rendszerrel is fel van szerelve – ezekkel hat felfújható csónakon hat harci úszót lehet gyorsan az ellenség partra juttatni. Vagy egy felfújható csónakon, de nehézfegyverekkel a kommandósok számára. Beleértve a nagy kaliberű géppuskákat vagy a kis kaliberű automata ágyúkat.

Egyetértek, mindez tökéletesen illeszkedik az ellenséges erők tisztán szabotázs taktikájába a Fekete-tengeren. Ami még az ukrán törpe-tengeralattjárók részvétele nélkül is arra kényszerítette a Fekete-tengeri Flotta hajóinak nagy részét, hogy elhagyják Szevasztopolt. És veszélytelenül költözzön Feodoszia és Novorosszijszk mólóihoz.
Amikor és ha az ukrán haditengerészet is fogad víz alatti „törpéket” Romániából, sokkal bonyolultabb lesz a helyzetünk ezeken a szélességeken. Különösen az orosz tengerészek tengeralattjáró-ellenes hadviselés megszervezésével kapcsolatos problémáinak hátterében, amelyeket sok szakértő ismer. Amihez kevés speciális harci felszerelésünk van. Három régi, régi kis tengeralattjáró-elhárító 1124 M projekt („Alekszandrovec”, „Szuzdalec”, „Muromec”) a 68. vízi körzet biztonsági dandárjában Szevasztopolban. Novorosszijszkban van még két hasonló („Jejszk” és „Kasimov”).

Ugyanakkor a nagyközönségnek nem kell tudnia, hogy közülük hányan tudnak készenlétben tengerre szállni. De az alapvető józan ész és a haditengerészeti szolgálatban szerzett némi tapasztalat azt sugallja, hogy ebből a csekély ötösből sem mindegyki képes elszakadni a kikötőhelytől.
Az egyetlen vigasz, hogy Ukrajnának sokkal több szervezési problémája van a saját tengeralattjáró-flotta megszerzésével. Először is, az országból teljesen hiányzik a tengerparti bázis, amely nélkül nincs sehol egy ilyen ügyben. Székházra, laktanyára, tantermekre, akkumulátortöltő állomásokra, aknatorpedó- és rakéta arzenálra van szükségünk. Végül is szükség van azokra a hatalmas, védett parti menedékhangárokra minden „törpének”. Szintén nem csuka parancsára épülnek.

Végül - felvételek tengeralattjárókról. Hol szerezhetem be őket? Az említett odesszai „Dumszkaja” kijelenti: „Sajnos, az ukrán tengeralattjárósok többsége elárulta hazáját (a Krím és Szevasztopol Oroszországhoz való visszatérésekor történt 2014-es eseményekre utalva – „SP” ), és az újakat még ki kell képezni.”

Bár lehetséges, hogy a önjelölt admirálisok számára ez lesz a legkönnyebb.

Tetszőleges számú tapasztalt nyugati önkéntes oktató könnyen beosztható a legénységbe. Olaszországból például. És akkor menj és nézd meg, hogy valójában ki megy ki a tengerre egy hajón? Csak ukrán tengerészek és pár külföldi oktató van velük? Vagy egy katonai hadjáratban, mondjuk Szevasztopol felé, egyetlen ukrán sem lesz a fedélzeten?

Az "SP" dossziéból
Még 2018-ban, a XV. „Fegyverek és Biztonság” Nemzetközi Szakkiállításon jelent meg Kijevben egy figyelemreméltó helyi szakértői jelentés „Az ultrakis tengeralattjárók és pilóta nélküli víz alatti robotjárművek építésében és használatában szerzett tapasztalatok felhasználásának lehetőségei az újjászületésben” címmel. az Ukrajna haditengerészet tengeralattjáró erőiből. A jelentés megjegyezte, hogy ez a fajta fegyver lehet az egyetlen lehetséges „aszimmetrikus és Oroszország számára kézzelfogható” válasz a Fekete-tengeren.


Az Egyesült Államok arra gyanakszik, hogy az olaszok titokban ukrán tengeralattjáró flottát építenek Romániában
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 466
19 050
113

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 618
25 111
113
@PavolR a kedvenceid:
ukri bokornak álcázta magát, de az fpv drónkezelőt nem tudta becsapni:

@PavolR 1:15-nél meg tudnád mondani hova szaladtak?:

Éjszakai drónozgatás:

Újabb lancet veszteség, most egy 2S7 lépett elő légvédelmi feladatkörre:

ukri OSA légvédelmi komplexum arccal hárított egy lancetet:

ukri BUK is arccal hárít egy lancetet:

ukrik hazamentek ünnepelni, most nem tudják elhagyni az országot, főleg a katonakorú fickó:

-2 Leo2A4 masszívan era blokkozva, kuka:

Zaporizsjei front, oroszok megrohamoznak egy ukri állást:



szigetlakó elnézett a királynőhöz:
bandera látogatók:
 

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 330
2 758
113

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 647
113
Az Orosz Fegyveres Erők január 2-i Kijev elleni masszív csapásának újabb célpontjáról
Köszönet az M-Tak
fegyveres erők igényeire taktikai ruházatot és felszerelést gyártó cég alkalmazottainak, akik a csapásról tájékoztatást adtak ki A csapatunknak sikerült közvetett megerősítést szereznie az ukrán célpontokra való újabb sikeres megérkezésről az orosz fegyveres erők Kijev elleni tegnapi hatalmas csapása során. Az M-Tak nagykereskedelmi üzlet egy ipari klaszterben, ipari épületek közelében található.
Koordináták : 50.489211, 30.419266

❗️Ugyanebben a klaszterben található az Állami Vállalat „ Mikrokészülékek Kutatóintézete ” - az úgynevezett Nemzeti Tudományos Akadémia Harkov tudományos és technológiai komplexum négy gyártólétesítményének egyike. Valószínűleg ez az objektum volt az Orosz Fegyveres Erők csapásának célpontja , amit ukrán források természetesen nem fejtettek ki.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
955
11 223
93
Az F-16 sztori lassan véget ér, ha leszállítják az utolsó, szlovák és bolgár példányokat, nagy rendelések már nem várhatóak. Viszont még elég sokan tologatják ki az üzemeltetését, ahelyett hogy beugranának a cég legújabb pénztemetőjébe, az F-35-be. Na ezeket a szarozó országokat jobb belátásra kell bírni. Mit jelent ez ebben a topicban?
Kedves F-16 üzemeltető! Első számú bullshit érv, hogy Ukrajnába küldd a tulajdonod: ezzel magadat véded. Ja... #nemállnakmeg
Második számú bullshit érv már a csőben van: az első lelőtt gépnél már menni fog a hisztikeltés, hogy már csak az F-35 képes megvédeni a demokráciát az oroszoktól. Fáradj a kasszához!
Na, erre is az ukránokat használja az usa. Lesz F-16 ukrajnában, európai pénzből, és lesz nyugaton pótlása, európai pénzből. De gyorsan vásárolni ám ámerikait, az oroszok már a spájzban vannak, nincs idő európai gép fejlesztésre!
(Na nem mintha bármi kézzelfoghatót képes lett volna eddig a hájtech nyeu letenni az asztalra, a "6.gen." powerpointokon és mockup-okon felül...)
Az Eu lesz (vagy már az?) a legtöbbször palira vett gittegylet az univerzumban.
És mi ennek a gittegyletnek vagyunk a hátsó fertája :(
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 498
18 560
113
Köszönöm a segítséget(balsteffl még privátban is adott tanácsot).
Ahogy írtam is, azóta ez lett a LRMC FB oldalának a főképe, de íme, itt a screenshot, amit még délután lőttem az akkor még csak posztban megjelent képről(szöveget nem tettek fel mellé):
Screenshot-20240103-171306-Facebook.jpg

Érdekes, hogy a magas katona arcát, aki a busz előtt áll, még ilyen távolságból is elhomályosították...

Itt mit kell nézni? Az egyik busz lámpája függőleges. Az gyanús?
:)

kb. ezért megy az ukri háború, azaz a nyugat vs. kelt (amit egyelőre Oo. képvisel a többi ilyen olyan támogatása mellett). Tampon és vécépapír az pedig kell. Ahhoz erdőre van szükség, amikből kevés van Európában, s ha levágják azt a keveset, akkor oda a nagy zöld eszme (ami egyébként is egy nagy halom bikaszar). Lehet hozni más honnan, ha adnak fát. De honnan? Csak a globális délnél van nagy mennyiség. USA és Kanada nem fog andi ide semmit, így marad a seggmosás. Igaz Európa úgy is muszlim lesz 100 év múlva, azok pedig nem törölnek segget, hanem mosnak.
Putyinnak pedig igaza van. Mert egy pénzügyes barátom mondta, hogy amikor kint járt Hongkongban, az amit ott látott, az nem nyugati lépték. Folyamatosan pezseg a város. Van aki éjjel él, van aki nappal. Váltják egymást a szállásokon. A pénzügyi forgalom az szédítő. Egy nyugati ember számára elképzelhetetlen. Csak nejlon szatyorban, teázókban, kifőzdékben százmilliók cserélnek gazdát naponta. Nem ok nélkül ideges a nyugat. A globális taranzakciók nagy részére nem látnak rá. És még mondott egy dolgot. Délket Ázsiában ahol folynak a nagy pénzügyi és gazdasági tranzakciók, az üzleti nyelv nem az angol, hanem a mandarin.
Szóval a nyugat naivabb része (pl.EU) csak hiszi, hogy ő diktálja a tempót. Az USA már rájött, hogy baj van. Ezért kapkod. És igen. Lesz saját védelmi szervezete a globális délnek! És lesz saját pénzügyi hálózata is, ha a nagy háborúban nem nyernek a nyugatiaknak nevezett valamik.

Tampon, fák, Putyin okos. És fehér.

A nyugatnak vége. ;)

Az F-16 sztori lassan véget ér, ha leszállítják az utolsó, szlovák és bolgár példányokat, nagy rendelések már nem várhatóak. Viszont még elég sokan tologatják ki az üzemeltetését, ahelyett hogy beugranának a cég legújabb pénztemetőjébe, az F-35-be. Na ezeket a szarozó országokat jobb belátásra kell bírni. Mit jelent ez ebben a topicban?
Kedves F-16 üzemeltető! Első számú bullshit érv, hogy Ukrajnába küldd a tulajdonod: ezzel magadat véded. Ja... #nemállnakmeg
Második számú bullshit érv már a csőben van: az első lelőtt gépnél már menni fog a hisztikeltés, hogy már csak az F-35 képes megvédeni a demokráciát az oroszoktól. Fáradj a kasszához!
Na, erre is az ukránokat használja az usa. Lesz F-16 ukrajnában, európai pénzből, és lesz nyugaton pótlása, európai pénzből. De gyorsan vásárolni ám ámerikait, az oroszok már a spájzban vannak, nincs idő európai gép fejlesztésre!
(Na nem mintha bármi kézzelfoghatót képes lett volna eddig a hájtech nyeu letenni az asztalra, a "6.gen." powerpointokon és mockup-okon felül...)
Az Eu lesz (vagy már az?) a legtöbbször palira vett gittegylet az univerzumban.
És mi ennek a gittegyletnek vagyunk a hátsó fertája :(

Neked semmi se jó! Nem mindegy, hogyan bassza el a pénzt a hanyatló nyugat? Ha szar az az F-16, akkor jobb is, ha megszabadul tőle a zeu....
Csak baj lenne velük háborúban...., lelőnék mindet. A földön...
 

Banyek

Active Member
2021. augusztus 31.
52
176
33
Itt mit kell nézni? Az egyik busz lámpája függőleges. Az gyanús?
:)



Tampon, fák, Putyin okos. És fehér.

A nyugatnak vége. ;)



Neked semmi se jó! Nem mindegy, hogyan bassza el a pénzt a hanyatló nyugat? Ha szar az az F-16, akkor jobb is, ha megszabadul tőle a zeu....
Csak baj lenne velük háborúban...., lelőnék mindet. A földön...
A tegnap előtti, Ramstein-ből felszállt, majd lengyel kitérő(?) után oda visszatért C130 sztori margójára hoztam ezt a képet. Lehet a dolog túlgondolása, de a LRMC ma posztolta FB-on ezt a fotót. Ha friss, akkor valahonnan valószínűleg érkeztek oda "betegek", két busznyi létszámban...
A LRMC a US Army egyik legnagyobb, nem CONUS-on működő katonai kórháza, mely a légibázisnak otthont adó Ramstein-el szomszédos Landstuhl-ban található. Valószínűleg konteó a köbön, de akkor is érdekes továbbgondolása a fent említett dolognak.
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 243
12 600
113
Kijev Krím elleni támadásaiban törpe tengeralattjárók és harci úszók is részt vehetnek

Javában folyik a titokzatos munka a romániai Temesvár egyik külvárosában, Girodában. A livornói (Toszkána) Drass olasz cég megrendelésére ott készül a Dwarf-Midget típusú, DG-160 típusú, ultra-kis tengeralattjáró. Információ – Huy Sutton , a víz alatti harci járművek tekintélyes amerikai szakértője .

Kinek épül a tengeralattjáró? Nyilván ez egy nagy titok.
És bár Girodától a Fekete-tengerig hosszú az út (körülbelül 600 kilométer kizárólag szárazföldön), megalapozott feltételezések vannak, hogy a Romániában épített „Törpe” végfelhasználója nem ennek az országnak a flottája lesz, hanem a haditengerészet. Ukrajna erői. Így válik valóra a önjelölt admirális sokak számára szinte beteljesületlennek tűnő álma: hamarosan saját támadó-tengeralattjárójuk is rendelkezésükre állhat.

Mint kiderült, a nyugati szövetségesek régóta javasolják Kijevnek, hogy szerezzen be ultrakis tengeralattjárókat. Miért így? A mini-tengeralattjáró-bázisokat könnyebb elrejteni az orosz rakéták és repülőgépek elől. Ráadásul, miután a Fekete-tenger északnyugati részén (és a Kijev rendelkezésére álló partszakaszon egyszerűen nincs máshol, ahol bevethetnék őket) viszonylag sekély (5-14 méteres) mélysége miatt könnyebb ilyen „törpéket”, amelyeket titokban harci pozíciókra kell bevetni. Mondjuk - Odesszától az orosz Krím partjaiig. Vagy ugyanott, de a Duna-deltából.

....

Egyetértek, mindez tökéletesen illeszkedik az ellenséges erők tisztán szabotázs taktikájába a Fekete-tengeren. Ami még az ukrán törpe-tengeralattjárók részvétele nélkül is arra kényszerítette a Fekete-tengeri Flotta hajóinak nagy részét, hogy elhagyják Szevasztopolt. És veszélytelenül költözzön Feodoszia és Novorosszijszk mólóihoz.


Tetszőleges számú tapasztalt nyugati önkéntes oktató könnyen beosztható a legénységbe. Olaszországból például. És akkor menj és nézd meg, hogy valójában ki megy ki a tengerre egy hajón? Csak ukrán tengerészek és pár külföldi oktató van velük? Vagy egy katonai hadjáratban, mondjuk Szevasztopol felé, egyetlen ukrán sem lesz a fedélzeten?

Az "SP" dossziéból
Még 2018-ban, a XV. „Fegyverek és Biztonság” Nemzetközi Szakkiállításon jelent meg Kijevben egy figyelemreméltó helyi szakértői jelentés „Az ultrakis tengeralattjárók és pilóta nélküli víz alatti robotjárművek építésében és használatában szerzett tapasztalatok felhasználásának lehetőségei az újjászületésben” címmel. az Ukrajna haditengerészet tengeralattjáró erőiből. A jelentés megjegyezte, hogy ez a fajta fegyver lehet az egyetlen lehetséges „aszimmetrikus és Oroszország számára kézzelfogható” válasz a Fekete-tengeren.


Az Egyesült Államok arra gyanakszik, hogy az olaszok titokban ukrán tengeralattjáró flottát építenek Romániában
ez megoldaná a fedosziai támadás lehetséges kivitelezését. vagy a francia nagyhatótávolságu cirkáló rakéta.

 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 739
32 438
113
Néwshor...valószínű, hogy többen haltak meg, de ez egy támpont...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 727
80 103
113
Ne legyél már miki, pontosan tudod te is, hogy a magasságos nato főtitkár, Stoltenberg személyesen szólította többször is fel a nato tagállamokat a fegyvergyártás mielőbbi felgyorsítására, Ukrajna részére.
Hiába csűröd-csavarod, ez biza nato.
És moért kellett már kétszer felszólítani? Talán, mert nem úgy történnek a dolgok ahogy szeretné, de hatalma nincs változtatni rajta, hisz nem NATO kereteken belül történik a dolog így azon kívül, hohy a szája jár nem tehet semmit.