[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 172
78 748
113
Ez két külön dolog. Semmi nem írja elő a NATO-ban hogy kell, és ha igen mivel, hogyan, mikor támogatni egy NATO-n kívüli országot.
Analógia: mi is vétózunk az Eu-ban, de attól még az egy Eu-s előterjesztés Eu-s szavazása, csak nem megy át.
Viszont Stoltenberg személye adott. Ha magánemberként akarna Kijevnek segíteni, akkor nemhogy el kéne hagynia a főtitkári titulust, hanem egyenesen ki kéne hangsúlyoznia hogy ezt magánemberként teszi. Ha ezt nem teszi meg, és nincs benne a NATO, akkor azonnal le kell mondatni.
Sajnos a másik lehetőség hogy ez bizony egy NATO akció. Ugyanúgy mint az Eu, a NATO is elbukott az első stresszteszten, és kiderült hogy a szervezet csak Amerika szócsöve.
Ellentmondás van a kommunikáció, az usa irányította vezetőség akarata, és a tagállamoktól jogilag valóban megkövetelhető dolgok között.
Magyarul ellentét van a vezetőség és a tagok között. És még nem is támadta meg senki ezt a szerencsétlen szervezetet...
Nincs semmilyen kötelezettsége egyik NATO tagnak sem csak azért mert a főtitkár felszólít. A NATO nem az USA, a főtitkár pedig nem az elnönk, nem úgy működuk a NATO mint az USA.

Pont azért van ellentét, mert senki nem támadta meg a szervezetet, kevered az okot és az okozatot.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 775
48 112
113
A tegnap előtti, Ramstein-ből felszállt, majd lengyel kitérő(?) után oda visszatért C130
Lengyelország nem volt kitérő, Rzeszow felett legalábbis átrepült a gép. Csak annyit inszinuáltak, hogy amíg ki volt kapcsolva a transzpondere, akár Lvovig is elmehetett, ott felpakolhatták sebesültekkel/halottakkal, utána meg visszaérhetett Rzeszow fölé, hogy bekapcsolja a transzponderét.

Mert azt a gépet, aznap, bekapcsolt transzponderrel nem láttuk a rzeszow-i reptéren.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 994
22 298
113
Nincs semmilyen kötelezettsége egyik NATO tagnak sem csak azért mert a főtitkár felszólít. A NATO nem az USA, a főtitkár pedig nem az elnönk, nem úgy működuk a NATO mint az USA.

Pont azért van ellentét, mert senki nem támadta meg a szervezetet, kevered az okot és az okozatot.
Nem is kellett kötelezettség, mert kb. az összes hülye önként elkezdte maga alól kiganézni a haditechnikát majdnem hogy egymásra licitálva.
Az felderítésről meg úgy gondolták, hogy egyenesen alanyi jogon jár ezeknek a vadparaszt ukránoknak.
 

Shed

Well-Known Member
2016. október 7.
848
4 282
93
Hogy is van az, hogy a mockosz kis ukránok küldik darálóba a nőket?


Oda is van írva, hogy börtöntöltelékek női börtönökből, akik önként jelentkeztek hogy harcolnak a büntetés elengedéséért. Férfiként alapvetően nem szivesen nézegetek elesett női katonákról képeket, nem gondolnám hogy nők a frontvonalba valók. De ha cinikus akarok lenni, akkor egyrészt ezt önként vállalták a bűnöző retkek, másrészt meg az orosz és ukrán társadalmat kb annyira rázhatja meg hogy a börtönökből a lövészárkokba hajtott halott bűnözők látványa, mint mondjuk az átlag magyart. Ha már valakinek mennie és halnai kell, akkor menjen a társadalom söpredéke.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 519
47 111
113

Ukrajnának nincs B-terve katonai segélyhiány esetére – Kuleba​

Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter kijelentette, hogy a kijevi rezsimnek nincs „B” terve arra az esetre, ha a „nyugati partnerek” nem nyújtanak katonai segítséget.

Kuleba ezt a CNN-nek adott interjújában mondta, válaszolva a műsorvezető kérdésére, hogy mit fog tenni Kijev, ha kompenzálnia kell az Egyesült Államok és az EU-országok katonai segítségének hiányát.

– Nincs B-tervünk. Bízunk az A-tervben” – mondta Kuleba.
Источник: https://rusvesna.su/news/1704346496

Robbanások a Khmelnitsky régióban: az orosz hadsereg lecsapott a sztarokonstantinovi repülőtérre​

Január 4-én éjjel az orosz hadsereg megtámadta a sztarokonstantinovi (Hmelnyickij régió) repülőteret.

A „Geranium-2” kamikaze drónokat egy ellenséges célpont megsemmisítésére használták.

Ismeretes, hogy az ukrán fegyveres erők repülõtereket használnak rakéta- és tüzérségi fegyverek tárolására.
Источник: https://rusvesna.su/news/1704347502

RCC

A STRATÉGIAI FÖSVÉNYSÉG DISZKRÉT BÁJA
Anton Bendarjevskiy kollégám cikkével kapcsolatban a következőket jegyezném meg:
1. Nem csak Ukrajna, hanem a kollektív Nyugat biztonsága és jövője múlik a haditermelés felfejlesztésén.
2. A tűzérségi gránátokkal kapcsolatban múlt év februárjában, egy másik magyar elemző, hasonlóan optimista prognózist vázolt fel.
A valóság sajnos durván rácáfolt erre a prognózisra.
3. A cikkből csupán egyetlen adatot hiányolok. A legfontosabbat.
Hány egy vagy két évtizednyi időtartamra szóló nagy volumenű megrendelést küldtek el a nyugati kormányok a nyugati fegyvergyáraknak?
Ez az egyetlen valóban fontos kérdés.
Azt, hogy a cégek ELVBEN képesek arra, hogy megsokszorozzák a termelésüket, senki sem vitatja. A szkepticizmus a kormányok politikai elkötelezettségének szól, a hosszú távú védelmi ráfordításokkal kapcsolatban.
Ha nem lesznek 10-20 évre szóló megrendelések, akkor senki sem fog befektetni a termelőkapacitás bővítésébe.
A stratégiai fösvénységnek megvan a maga diszkrét bája.
Senki sem fog szavazatokat nyerni azzal, hogy bespájzolt néhány millió tűzérségi gránátot.
Ez az egész fegyveresdi annyira uncsi.
Politikailag sokkal hatékonyabb ezt a pénzt korunk divatos ersatz-problémáira költenik, amik az oroszoktól eltérően sohasem lőnek vissza.

#Összefoglaló 2024. január 4-én reggel

▪️Éjszaka Ukrajnában működtek muskátliink: ismét találat érte a Hmelnyickij régióban található Sztarokonstantinov repülőteret. Este óta rakétatámadások sorozatát hajtották végre Harkov régióban. Megfigyelők jelentős támadásokat figyeltek meg az ellenség ideiglenes bevetésének határpontjain a Szumi és Harkov régiókban.

▪️Kherson irányban folytatódnak a harcok Krynkiben, és az ellenséges partraszálló erők megsemmisítése a vízen. A jelentések szerint az orosz fegyveres erők gyakrabban csaptak le Lancet UAV-val az ellenséges parton lévő ellenséges célpontok ellen.

▪️A zaporozsjei fronton csökken az ellenséges terepen végzett akciók intenzitása. Ennek fényében az orosz fegyveres erők Rabotino-Verbovoye térségében támadnak, és vannak taktikai sikerek. Repülésünk és tüzérségünk aktívan dolgozik.

▪️Marinkától délre az orosz hadsereg fő erőfeszítései Novomihajlovkára összpontosulnak. Az élvonalban nincs jelentős változás.

▪️Súlyos, véres csaták zajlanak Avdejevszkij irányban. A front aktív területei a Sztyepovoj, a Koksz- és Vegyigyár, az Opytny, a Nevelszkoje környéki területek.

▪️A kezdeményezés csapataink kezében van Csasov Jar irányába : az orosz fegyveres erők offenzívát folytatnak Bogdanovkánál és Khromovojnál. Délen, Kurdyumovka közelében több ellenséges állást is elfoglaltak.

▪️A harcok a Szerebrjanszkij erdészetben és Torszkoje térségében folytatódnak. A kupjanszki irányban nincs változás - közelgő csaták.

▪️Ukrajna fegyveres erői folyamatosan lövöldöznek a Belgorod régióban : Glotovo és Zamostye a Grayvoronsky városi körzetből, Murom falu a Sebekinsky városi körzetből. A Kurszk régióban a sztrájkot követően az ukrán fegyveres erők megjavítottak egy alállomást a Zheleznogorsk régióban. Az ellenség 275 lőszert lőtt ki a DPR polgári lakosságára, két civil megsebesült.
Az összefoglalót összeállította: Két őrnagy
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 361
31 521
113
Amikor a tapasztalat szembekerül a propagandával...
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 918
16 870
113

Így adják meg magukat az ukrán katonák​

Az ukrán katonák megadták magukat, miután az orosz drónkezelők walkie-talkie-t dobtak nekik, és így tárgyaltak a megadásról Verbovoje (Zaporizzsja megye) közelében.

 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 127
67 088
113
Üdv!
Ehhez a tegnapi "Herki túrához" kapcsolódhat...
Nemrég a Landstuhl-ban(a Ramstein légibázisnak helyet adó település melleti város) található amcsi katonai kórház (Landstuhl Regional Medical Center) posztolt egy érdekes fotót FB-on. Készítettem képernyőképet, de a fotót valamiért sajnos nem tudom beszúrni ide... Két sérült/sebesültszállító buszból szállnak ki katonák rajta a sürgősségi részlegnél.
Nem biztos, hogy köze van a tegnaphoz, de minden esetre érdekes...
Frissítés: közben ez lett a főképe az oldaluknak, amit fentebb be is linkeltem.
Szia!
Nem friss, 22 szeptemberi kép.
Azok lombos fák, egy decemberi képen lejjebb már nincs rajtuk levél.
Viszont tegnap és dec 21-en is felhívást tettek közzé veradasra.

Zelenszkij tüzes.

Friss ropogós, alapos.

A NATO nem ad semmit. Tagállamok tagállami keretek közt adnak. Meg is látszik, hogy sikerült fél év alatt 1/3-ad annyi Leopardot összekaparni amennyit eredetileg akartak.
A NATO ezek alapján nem is létezik.
A Fekete tengeren is jenki gépek koricalnak, a jenki C 130 repülök nyugatra jenki kórházakban mentik a sebesültek, stb.
Na de akkor minek a Nato egyáltalán ha ez a valóságban így működik, hogy gyakorlatilag mindenki azt csinál amit akar? Viszont akkor árulja már el valaki mit szerepelget, meg okoskodik, intézkedik ez a Stoltenberg folyton?
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 194
13 735
113

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 715
28 291
113
<Oroszok dedikáltan katonai és az azt kiszolgáló célpontokat támadják
<Ukránok rákúrják a kazettás Olha és másik Grad rakétákat Belgorod civil központjára több alkalommal plusz újév idején 0:10-kor már egyből Donyecket kezdik el lőni
<aZ oRoSzOK teRrOrBomBázNaK uKraJnA cSaK vÉdeKezIk

Arról nem is beszélve, hogy faszi ránézett egyáltalán a térképre? Hol van gecc Belgorod 300 kilométerre a határtól? A végén még ebből is videó lesz baszdmeg
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
5 008
28 225
113
Tacheles no124 németeseknek Thomas Röperrel és Robert Steinnel

(5 nappal ezelőtti adás!)
Témák: Színes forradalom Szerbiában? Borell totális háborút akar, az ukrajnai konfliktus valódi okai, riporterek határok nélkül, USA bűnei, Gáza, Vörös tenger, totális kontroll az EUban, kormányok által pénzelt "civil társadalom", gazdasági háború Kínával, Afganisztán, Trump, tisztogatások Lengyelországban, Oroszország menedéket nyújt a politikai üldözés elől menekülőknek.
Pf, és rögtön Szolejmánival kezdik, pár nappal a merénylet előtt. :eek:

Kicsit dicsekszek, a Jézuska hozott nekem Tacheles-es pólót, az АРШЛОХ feliratút :D
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 096
6 853
113
Oda is van írva, hogy börtöntöltelékek női börtönökből, akik önként jelentkeztek hogy harcolnak a büntetés elengedéséért. Férfiként alapvetően nem szivesen nézegetek elesett női katonákról képeket, nem gondolnám hogy nők a frontvonalba valók. De ha cinikus akarok lenni, akkor egyrészt ezt önként vállalták a bűnöző retkek, másrészt meg az orosz és ukrán társadalmat kb annyira rázhatja meg hogy a börtönökből a lövészárkokba hajtott halott bűnözők látványa, mint mondjuk az átlag magyart. Ha már valakinek mennie és halnai kell, akkor menjen a társadalom söpredéke.
Igazából sok bűnözőnek esély a sereg egy új életre (most függetlenül attól, hogy férfi vagy nő). Már a francia idegenlégió is az volt régen. Mi jó vár a börtönben vagy a börtön után egy eliteltre? A börtönben rossz kaja és sok szenvedés, amikor pedig szabadul, a társadalom nem fogadja vissza, pedig lehet, hogy nehéz, vagy szörnyű körülmények között nőtt fel. Az USA-ban is volt sokszor, hogy a fiatal elköveto a büntetés helyett a sereget valasztotta és tudok olyat, akiből ezredes lett sok év után, végre talált egy közösséget, ami befogadta, ahol otthont talált. Ha én orosz börtönben lennék, nem biztos, hogy tovább élnék, mint a fronton, és akkor már inkább éljek és ha kell, akkor haljak meg szabadon és emelt fővel.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
937
10 875
93
Nincs semmilyen kötelezettsége egyik NATO tagnak sem csak azért mert a főtitkár felszólít. A NATO nem az USA, a főtitkár pedig nem az elnönk, nem úgy működuk a NATO mint az USA.

Pont azért van ellentét, mert senki nem támadta meg a szervezetet, kevered az okot és az okozatot.
Akkor egyszerűbben:
A NATO főtitkár a NATO álláspontját kell hogy megossza a hivatalos fórumokon.
Ha nem ezt teszi, ki kell rúgni.
Ha nem rúgják ki, akkor biza az a hivatalos álláspont.

Egység azért nincs, mert ilyenre nincs kötelező szabály. (Ha lenne, sose sikerült volna bővíteni a Nato-t.)
Az ellentét meg nem esett le: a NATO főtitkár az USA érdekei szerint nyilatkozgat, anélkül hogy a NATO tagoktól erre felhatalmazást kapott volna. Ennek ellenére hivatalban marad. Akkor? Csak nem kiderült hogy a NATO az usa pincsije?

Nem az adott országok politikusainak kellene nyilatkozni? Van elég majom, minek szájal az a bunkeráj norvég ha nincs benne a szevezete, hm?
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Három támadási hullám Oroszország ellen
2024.01.04 - 09:01

A Kreml arról számolt be, hogy tegnap délben 4 rakétát lőttek ki orosz területre, míg valamivel később, 13 órakor moszkvai idő szerint további 5 azonos típusú rakétát találtak a levegőben. Végül 14:30-kor az ukránok elindították támadásuk harmadik, egyben utolsó hullámát, további 8 azonos típusú rakétát indítva.

Az az orosz hadsereg légvédelmi rendszerei minden bejövő fenyegetést lelőttek. Összesen 17 rakétát fogtak el – közölte az orosz minisztérium.

A DefenceExpress ukrán védelmi weboldal most kiemeli a támadás fegyverét, amely nem volt más, mint a Vilha típusú többszörös rakétavető. Nem sokat tudni arról, hogy ezt a rendszert az ukrán katonai erők a háború kezdete óta alkalmazták volna, ezért a fegyver különösen ritka tárgynak számít Kijev fegyvertárában.



Megkezdődött a „Megtorlás Belgorodért” hadművelet

Az orosz csapatok új taktikát dolgoztak ki az ukrán MLRS megsemmisítésére. Az elmúlt napokban több Olha és HIMARS hordozórakétát semlegesítettek ilyen módon – írja az Eurasian Times katonai kiadvány.
Felszámolták őket Szelidovo (DPR) és Glubokovo (Harkov régió) területeken. A közösségi oldalakon egy videó is megjelent az orosz kazettás lőszerek által az imént lövöldöző HIMARSokról Konsztantyinovka közelében egy videó.

A NATO „lőjj és fuss” elve már nem működik Ukrajnában
A HIMARS-ok megsemmisítése mindig is nehéz taktikai feladat volt – állítja az Eurasian Times. A helyzet az, hogy az amerikai MLRS-t a shout-and-scout elv („lőjj és fuss”) szerint tervezték.
A HIMARS egy kapszulát hordoz 6 GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System) rakétával, amelyek maximális hatótávolsága körülbelül 90 km. A SATNAV és az INS nagy pontosságú irányított rakétái 40 km-rel a harci érintkezési vonal mögött, vagyis a legtöbb orosz kamikaze drón és MLRS hatótávolságán túl nagy értékű célpontokat tudnak elérni.
A HIMARS összes rakétájának kilövéséhez szükséges idő titkosított. Ezenkívül a rakéták típusától, a kilövési sorrendtől és a legénység műveleteitől függően változik.
Az Eurasian Times számításai szerint a lőszer elhasználásához és az ellenütős tüz elkerüléséhez a Hymars legénységének kevesebb időre van szüksége, mint amennyi a GMLRS rakéták célpontjához való repüléshez, a fegyver helyének radar segítségével történő meghatározásához és az MLRS koordinátáinak továbbításához, ami elnyomhatja a tűzpontot. Ezért tartják a HIMARS-t az elv mércéjének.

Az orosz Tornado-S MLRS 300 mm-es műhold-navigációjú és infravörös vezérlésű rakétákat lő ki nagy robbanásveszélyes töredezettséggel vagy kazettás robbanófejekkel több mint 100 km-es hatótávolságra. Egy ellenlövés során azonban a HIMARS-oknak sikerül biztonságos helyre vonulniuk.

Hogyan semmisült meg az amerikai installáció, mielőtt elhagyta volna? Valószínűleg az ellenütő tüzet nyitottak, amikor a HIMARS éppen tüzelni készült.
A fegyver helyének meghatározásához a radar kiszámítja a hozzávetőleges kilövési pontot egy már kilőtt rakéta röppályájának ábrázolásával. Az Eurasian Times szerint azonban az oroszok nem a kilövési pontot, hanem a sugárnyomot követték nyomon. Ez lehetővé tette a pontos koordináták azonnali továbbítását az ellenelemes MLRS-hez.
„Az, hogy Oroszország megszerezte a GMLRS rakétacsóva észleléséhez szükséges eszközöket, megváltoztatja a légvédelmi rendszer irányát” – írja a The Eurasian Times.

Az orosz „Dome” egyszerre lefedi az egész ukrán HIMARS csoportot
Az Orosz Összhaderőnek számos olyan rendszere van, amely képes érzékelni a HIMARS rakétakilövéseket és jelezni a földi bázisú üteg-elhárító tüzelőrendszereket. Ezek közé tartozik a Tu-214R felderítő repülőgép, az Orion drónok és végül a Kupol műhold csillagkép.
A Tu-214R elektronikus és optikai nyomkövetésre készült. Fel van szerelve egy aktív fázisú radarral (AFAR) és egy nagy felbontású elektro-optikai rendszerrel a földi célok észlelésére. A repülőgépeket 2022 szeptemberében azonnal bevetették az NWO zónába.

Az Orion drón egyben erős radar és optikai felderítő platform is – írja az Eurasian Times.
„Az Orion-csoport elegendő a harci érintkezési vonal 24/7-es üzemmódban történő megfigyelésére, mélyre tekintve Ukrajna területére, ugyanakkor távol maradva az ellenség légvédelmi rendszereitől” – írja az Eurasian Times.

Az orosz Kupol ballisztikus rakéta korai előrejelző rendszere valószínűleg a GMLRS sugárnyomot is képes észlelni. Jelenleg 6 rendkívül érzékeny érzékelőkkel felszerelt Tundra műhold működik erősen elliptikus pályán. Ezt a csoportosítást várhatóan folyamatosan bővítik majd, ami éjjel-nappal megfigyeli a rakétakilövést, és lehetővé teszi az erős ellenütős tüzet.

A HIMARS megsemmisítését nagyobb megsemmisítési területtel rendelkező kazettás lőszerek használata garantálja (a nagy robbanásveszélyes töredezett lövedékekhez képest). A műholdas navigáció és az inerciális irányítás kombinációja 10 méteren belüli pontosságot biztosít.

„Az ukrán vonalak mögött telepített amerikai HIMARS-rendszerekkel szembeni megnövekedett fenyegetés már elég jelentős ahhoz, hogy korlátozza használatukat” – jegyzi meg az Eurasian Times. "A HIMARS megsemmisítése Ukrajna 2024-es kapitulációjának újabb előhírnöke lehet."



A Finn Közlekedési és Hírközlési Ügynökség (Traficom) bejelentette, hogy GPS-jelzavarokat észleltek Finnország keleti és délkeleti részén.


Zavarokat figyeltek meg a GPS ( Global Positioning System) navigációs jeleiben Finnország, a NATO legújabb tagállama egyes részein, és az orosz elektronikus hadviselési rendszerek állnak mögötte.
A pilóták és az autósok által használt jelek kimaradása a korábbi GPS-zavarokat követi, ami orosz részvételről szóló híreket váltott ki, bár nincs bizonyíték arra, hogy Moszkva állt volna a legutóbbi incidensek mögött.

- Nem a polgári repülés zavarása a cél, hanem azoknak a katonai berendezéseknek a mellékhatása, amelyek a GPS-irányítású rakétáktól védi a muszka csapatokat.


„Zavarok voltak a Balti-tengeren Kalinyingrád közelében is, meg a Fekete-tenger térségében és a Közel-Keleten, például Izrael közelében”

- És lehetnek zavarok mindenhol, ahol a medvével szórakozni próbálnak.


Az orosz hadigépezet kifinomult elektronikus hadviselési rendszerekkel rendelkezik


Széles körben ismert, hogy Oroszország rendelkezik a világ technológiailag egyik legképzettebb hadseregével.
Az oroszok fejlett hírszerzési, információs hadviselési, kiberhadviselési és elektronikus hadviselési képességekkel rendelkeznek.

Moszkva ezeket a technológiákat használta az elmúlt években Szíriában és a kelet-ukrajnai Donbas régióban folytatott harcokban, és alkalmazza őket jelenlegi ukrajnai inváziója során is.

A „kémkedés”, „intelligencia”, „kibernetikai” és „elektronikus” kifejezések különálló, de egymást átfedő területeket jelölnek.
Egy gyakorlati kiberbiztonsági professzor, Justin Pelletier elmagyarázza, mik ezek, és hogyan használja őket Oroszország Ukrajnában.

Az elektronikus kémkedés szerepe az ellenséges tevékenységbe való betekintést célzó műveleteket foglalja magában. A kémelhárító szerepe az ellenség elvakítása vagy információinak eltorzítása. A titkosszolgálati megfigyelés és felderítés automatizálása – a hírszerzés kulcsfontosságú funkciói a hadviselésben – általános gyakorlattá vált a modern hadseregben.

Oroszország gyorsabban integrálta a mesterséges intelligenciát intelligenciarendszereibe, mint azt az Egyesült Államok várta. Nem lehet tudni, hogy Oroszország milyen információkat gyűjtött össze, de az OSINT-hez, kémműholdakhoz, ukrajnai ügynökségekhez, nagy teljesítményű számítógépekhez és szakértő elemzőkhöz való hozzáférése miatt valószínűsíthető, hogy Oroszország széles körű információval rendelkezik az ukrajnai katonai és politikai helyzetről.

***************************************************************************************

A NATO csapatokat küldhet Ukrajnába, ha az ukrán fegyveres erők összeomlanak a fronton.

Hamish de Bretton-Gordon
(nyugalmazott brit hadsereg ezredese) szerint, ha Ukrajnában valami "rosszul megy", az Észak-atlanti Szerződés Szervezete "a következő néhány évben háborúba szállhat Oroszországgal".

„A Nyugat mindent megtett Ukrajna fegyveres erőiért, kivéve csapatait.

Valószínű, hogy ha Oroszország komoly előrehaladást kezd elérni, a NATO-nak és a nyugati szövetségeseknek, például Ausztráliának át kell gondolniuk álláspontjukat."

- Majd okosok mondhatják itt, hogy a NATO csak nem-NATO csapatokat küldött Ukrajnába.

- A többiek meg röhöghetnek, az aznapi jókedvet megteremtették. Bár én is igyekszem, csak nem destrukcióval.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 508
19 992
113
Igazából sok bűnözőnek esély a sereg egy új életre (most függetlenül attól, hogy férfi vagy nő). Már a francia idegenlégió is az volt régen. Mi jó vár a börtönben vagy a börtön után egy eliteltre? A börtönben rossz kaja és sok szenvedés, amikor pedig szabadul, a társadalom nem fogadja vissza, pedig lehet, hogy nehéz, vagy szörnyű körülmények között nőtt fel. Az USA-ban is volt sokszor, hogy a fiatal elköveto a büntetés helyett a sereget valasztotta és tudok olyat, akiből ezredes lett sok év után, végre talált egy közösséget, ami befogadta, ahol otthont talált. Ha én orosz börtönben lennék, nem biztos, hogy tovább élnék, mint a fronton, és akkor már inkább éljek és ha kell, akkor haljak meg szabadon és emelt fővel.
Hmmm... Ismertem olyant aki a börtön helyett a sereget választotta. Meghalt. De ahogy írtad, emelt fővel, hősként. :(