[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
995
8 941
113
Tegyük fel, hogy így van. És akkor mi van? :D Csak az ukránok vehetnek vagy kapthatnak fegyvert külföldről? Miért használják fel az oroszok a modernebb készleteiket, ha búzáért meg árpáért kapnak olcsón Pufi-tól? Repül? Repül! Betalál? Betalál! Robban? Kurva nagyot robban! Akkor meg jól van ez így.
Az USA meg Japántól vásárol Patriot rakétákat, hogy a megfogyatkozott saját készleteket feltöltse.

Apropó, hol vannak a Patriotok?
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 704
28 166
113
Ez a bolgár forrás is elég portfólió, index színvonalú hülyeségeket ír, mivel a szóban forgó diesel turbina 1250kW-os és nem MW-os. Arról nem is beszélve, hogy a 40% a mechanikai hatásfokra vonatkozhat. Ahogy a képen is látszik a T-80-ast a turbina mechanikus áttételen keresztül hajtja és nem a turbina által létrehozott gázsugárral. Ha ez igaz és ez a tengelyen leadott teljesítményre vonatkozik, akkor tényleg jó a hatásfoka.
Az avia.pro/topcor.ru-val együtt érdemes erős kétségekkel kezelni a bulgarianmilitary állításait is, mert eléggé ki tudják színezni a valós helyzetet. Lengyeleknél a Mysl Polska tud még ilyen lenni


Rakétacsapás a Krím-félszigeten. Sajnos 23 katona életét vesztette

Hét forrásból tisztáztuk a vezérkarban és a védelmi minisztériumban, hogy mi is történt valójában a Krím-félszigeten január 4-én, csütörtökön. Olyan információkat bocsátunk rendelkezésére, amelyeket meg tudtunk erősíteni és ellenőrizni.

Először csütörtök este az ukrán hadsereg 10 rakétát lőtt ki a Krímbe. Közülük hetet lelőttek, hárman sajnos célba találtak. A Szaki régióban és Szevasztopol közelében lévő katonai létesítmények megsérültek. Nem mondjuk el, hogy pontosan mik ezek a tárgyak, hogy ne adjunk információt az ellenségnek.

Másodszor, két helyszínen 23 katona halt meg, közülük öt magas rangú tiszt. A halottak között volt legalább 9 különleges alakulat katona is.

Harmadrészt több légvédelmi és elektronikus hadviselési elem is elveszett. Katonai források arra figyelmeztetnek, hogy a csapásokat újabb kísérletek követhetik a félsziget katonai infrastruktúrájának megtámadására (ezek már megtörténtek), tekintettel arra, hogy légvédelme mostanra meggyengült.

A hadsereg, Szergej Aksenov Krím-félsziget vezetője és Mihail Razvozsaev szevasztopoli kormányzó a félsziget légvédelmének sürgős megerősítését kérte Moszkvától.
Végignéztem az orosz forrásaimat és még a károgók közt sem találtam sehol olyat, hogy akkor Szakit találat érte volna. Össz vissz, ami Szaki kapcsán előkerült az egy partra mosódott ukrán tengeri drón

Amúgy meg Razvozsajev nyilatkozata a tegnapi támadásokat követően
Провел суженное заседание оперштаба. Заслушал доклады от оперативных служб.

По ситуации на ул. Глухова — 3 человека эвакуировано из дома, куда попал осколок от сбитой ракеты. Разместили семью в месте временного размещения.

В селе Черноречье часть ракеты упала в реку, её будут вывозить на полигон для уничтожения. В зону эвакуации попадает 47 домов, в которых проживают 99 человек, из них 15 детей. В готовности развертывания Пункт временного пребывания. Работы по вывозу взрывоопасного предмета начнутся утром.

ГУПС «УК Стрелецкая бухта» проведен мониторинг территории МКД, обломков и повреждений многоквартирных домов не обнаружено. Информация о падении осколков рядом с жилыми домами в Песочной бухте не подтвердилась.

Информация о падении ракеты в районе частного сектора за СевГУ подтверждена. Утром специалисты начнут работу по её транспортировке на полигон для уничтожения.
Ami max leesett az repeszek voltak a Krímen, Novorosszijszkban pedig szintén aktív volt a légvédelem. Ahol tényleg volt becsapódás, az Belgorod térsége
Annyiban vitatkoznék az írással, hogy az Iszkandereknél nem a nyugati szankciók a kérdés. Hanem egyszerűen a ukrajnai háborúban nincsen olyan fogalom, hogy túl sok lenne valamilyen eszközből és azt nem tudnák elhasználni. Egyszerűen ez egy tömegháború, ahol a több százas mennyiség is kevés sokszor. Plusz ha az oroszokat érintik a szankciók, akkor mégis Kim elvtársék hogyan tudják gyártani az Iszkander zabigyerek ikertestvérét még inkább lelakatolva? Az iráni drónoknál meg szimplán a háború előtt basztak sajátot fejleszteni és megvették az ajatollahtól hazai gyártással (Az Y és Ы farokkódos példányok már biztosan Jelabugában készültek)
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 895
13 743
113
Az USA meg Japántól vásárol Patriot rakétákat, hogy a megfogyatkozott saját készleteket feltöltse.

Apropó, hol vannak a Patriotok?
A privátbankár is azt mondja, mint mértékadó forrás, hogy lelőtték az összes Kinzsalt...de mé nincs erről bizonyíték?
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 461
46 488
113

Az ukrán Neptun rakéta megsemmisült a Fekete-tenger felett​

A védelmi minisztérium egy ukrán Neptun-rakéta megsemmisítéséről számol be a Fekete-tenger felett.

„Január 5-én, moszkvai idő szerint 12 óra 30 perckor leállították a kijevi rezsim arra irányuló kísérletét, hogy Neptun hajóellenes rakétával terrortámadást hajtson végre az Orosz Föderáció területén lévő célpontok ellen.

Az ukrán rakétát a Fekete-tenger északnyugati része felett szolgálatban lévő légvédelmi rendszerek észlelték és megsemmisítették” – közölte a katonai osztály.
Источник: https://rusvesna.su/news/1704451075


Seregünk előretörésének összefoglalása.

❗️Az orosz hadsereg elfoglalta Avdeevka magánszektorát a város északi részén található tisztítótelepektől délre.

❗️Katonáink elfoglalták az ukrán fegyveres erők lövészárkaival ellátott erdősávot Pobeda falutól délkeletre.

❗️Donyeck első hadseregének egységei délkelet felől behatoltak Pervomaiskoye faluba.

❗️Seregünk Terny község közelében 4 km-t nyomult előre.

❗️Továbbra is körözünk Vesele falu körül. Most már félig körülzárt.

❗️Csapataink továbbra is bevonulnak Makeevka területére (Kremenszkij körzet). Közel 6 km2-t elfoglaltak.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 821
77 982
113
Ajánlom figyelmedbe a megbízhatóság alapjai c. könyvet. Azonos gyártási évet feltételezve mindig az egyszerűbb szerkezet lesz a megbízhatóbb (kevesebb alkatrész, egyszerűbb megmunkálás/karbantartás, stb.).
Az csodás, hogy az érved egy alternatív valóságban létező dolog, hisz ki gyárt ma már D20-at? Főleg M777 technológiával? Mondjuk olyan alapon ahogy te leírtad a Németországban készült Merci és az Indiában készült valami belpiacos fos márka közül a belpiacos a megbízhatóbb...
A titánt meg gondolom a mosógép-nehezékből szerzik és az újonnan felvett hegesztőknél már az LMBAETADGAFDG+%'+%QTADFAST"RQDGFADGWET"+T"T+ETAFDQTR%'WRQWT"W%R'WTWET"ETQWTRQWRQWR%QWRQWRQWTQTWR is be lesz tartva.

Már várom az első csillámpónis képeket, ahogy a 8 közvetítőn átjátszott orosz titánt hegesztik a zöldenergiás "angolok".

A titán pont arról híres, hogy milyen "könnyű" őket javítani - de a turbán legalább majd elnyeli a hegesztő homlokáról lecsöpögő izzadságot, Tarasz meg majd praktikeres pálcával rájavít két dróntámadás közben.

Mondjuk tényleg nem látom a tarack létjogosultságát az öngyilkos drónnal szemben - a drónhoz kell 1 ember, az M777-hez meg 4 tonna anyag és 8 ember. Egy Lancet ~35000$, az M777 meg ~ 2 misi. Ebből kijön 57 drón, ha csak a felét lövik le útközben, az még mindig 28 célpont és a kezelő megmarad. Ha egy M777-es megy a levesbe, ott könnyen 8 katonának van rossz napja meg 2 millió dállárnyi EU-s pénz ment a levesbe, bár ez már régóta nem szempont.
A haditecnika legfontosabb kritériuma a harcérték, az üzemeltetés legfontosabb kitériuma pedig a hadrafoghatóság. Miért? az alacsonyabb harcérték több saját halottal egyenlő pontosan ugyanúgy ahogy az alacsonyabb hadrafoghatóság is több saját halottat eredményez. Tehát nem javítgatsz semmit, hanem cseréled, mert a javítás hosszabb ideig tart mint a csere és minnél tovább van távol az eszköz a harctértől annál több lesz a halottaid száma. Szóval, ha eltörik a titán alkatrész az M777-en nem javítják, hanem azonnal cserélik és küldik vissz a harcolni. Ezután a javítóponton ráérnek bütykölni vele, hisz más dolguk sincs.
Ez olcsóbb mintha ottartanák a löveget addig amíg meghegesztik az eltört titán alkatrészt? Igen! Miért? Mert amíg nem hadrafogható a löveg addig a hiányzó löveg tűztámogatása miatt több lesz a halottad. Azt meg mindenkire rábízom, hogy beárazz a saját életét.

Drón vs. M777.

Nem tűnt fel, hogy nem látsz Gázában tömegesen palesztín drónvideókat? Pedig volt drónjuk, készültek rá, hisz a terrortámadás napjaiban drónról lőttek ki Merkavát meg mást is. Aztán valahogy ez nem folytatódott. Mi történhetett? Az, hogy IDF még a papírrepülőt is lezavarja az égről az övezet térségében az odatelepített EW csapataival. Ezután gondold át újra, hogy mit szeretnél jobban, M777-et vagy helyett drónt...
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 050
92 087
113
Valaki esetleg követte, hogy mennyi igazolt Leo veszteség van az ukránoknál?
Az ukránok legmodernebb 18 db Leopárd 2 A6-osából elvileg 6-ot likvidáltak a ruszkik, de a többivel is vannak gondok.



Leopárd 2 A4 passz, abból azt sem tudom mennyi ment.
Illetve a Leopárd 1 is érdekes lehet.

Resperger szerint 26 nyugati harckocsit lőttek ki az oroszok, 90%-ukból élve szálltak ki.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Az ukrán háború megmutatta a nato a páncélosai mennyire sérülékenyek, logisztikájuk túlkomplikált, lőszerellátásuk zavaros.
Minden fegyverrel amit ukrajnába lapátolnak saját képességeiket gyengítik.


bátor azovos találkozása menekülő hontársaival


Lehet lázadás készülődik...


Emberek nagy része nem is vár mást a fostól
amqgpU6.png




Állami cég rossz, privatizálni kell mindent
X35qhTL.jpg



Igaz-Korea hagyjon fel Oroszország támogatásával különben... különben... különben!
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 895
13 743
113
Az ukrán háború megmutatta a nato a páncélosai mennyire sérülékenyek, logisztikájuk túlkomplikált, lőszerellátásuk zavaros.
Minden fegyverrel amit ukrajnába lapátolnak saját képességeiket gyengítik.


bátor azovos találkozása menekülő hontársaival


Lehet lázadás készülődik...


Emberek nagy része nem is vár mást a fostól
amqgpU6.png




Állami cég rossz, privatizálni kell mindent
X35qhTL.jpg



Igaz-Korea hagyjon fel Oroszország támogatásával különben... különben... különben!
Persze ilyenkor mikor már a 826. videó is napvilágra kerül, hogy sajátjaikat is lelövik az ukránok, a nyugat nem visít! Meg itt se senki.... ha reagálnának rá, akkor is 3 választ tudnék elképzelni, a szokásos fosmosott intellel. 1. Ruszkifospropi... 2. Dejakkorisazoroszoktámadtákmegukrajnát meregyébkéntnemlenneilyen, 3. azoroszoknál tízszer ennyi ilyen van, merottvannak a kommiszárok '45-ből....
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 471
24 103
113
Találomra újra belőttek a nackók Belgorodba:

Mesterlövész munkában:

Oroszok kitakarítanak egy ukri állást:

atgm ukri gyalogságra és technikára:

ukri csónak, gyors kikötés, ellátmány a csónakban marad majd megsemmisül:

Orosz tüzérségi előkészítés drónról videózva:

ukri mad max stílusú banderamobilt zsákmányoltak az oroszok:

Ohh egy igazi ritkaságot öltek meg az oroszok:
Heval Sores spanyol, aki az usa szíriai szarkavarásában is részt vett, 404isztánban volt az utolsó bevetése, konyec:

banderánál végleges látogatás:
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 461
46 488
113

Az Egyesült Államok összehívja az ENSZ Biztonsági Tanácsát a KNDK-ból Oroszországba szállított ballisztikus rakéták miatt​

...


Nem értem, miért csinálnak ebből ekkora ügyet. Mindenki onnan szerzi be az eszközöket, ahonnan tudja. Ez a szabad piac törvénye! Vagy csak akkor szabad a piac, ha az én érdekemben áll!

Új veszélyes fegyver: a KNDK-rakéták, amelyekkel Oroszország a napokban Ukrajnát támadta – ezek lehetnek a KN-23 és a KN-24 (TÉRKÉP, VIDEÓ)​

...
Az Orosz Föderáció által a KNDK-tól vásárolt ballisztikus rakéták bizonyos körülmények között hatékonyabbak az ukrajnai célpontok eltalálásában – írja az Institute for the Study of War (USA).
Általánosságban elmondható, hogy a ballisztikus rakéták jobban megkerülik az ukrán légvédelmet, mint a cirkálórakéták, és sokkal kevésbé valószínű, hogy lelövik.
...
Ezek a rakéták jellemzőiben közel állnak az orosz Iskanderhez, ezért az Orosz Föderáció rendelkezésére álló rakétarendszerekből indíthatók. Ezért nagyon valószínű, hogy a KNDK átadta őket Oroszországnak – írja a Defense Express.
A szakértők rámutatnak, hogy az észak-koreai analógok bizonyos szempontból még az orosz „eredetinél” is jobbak.

„A KN-23 kilövéstömege 3,4 tonna (400 kg-mal kevesebb, mint az Iskander komplex 9M723 rakétáé), a robbanófej 500 kg, a megerősített kilövési hatótávolság 690 km (vagy 190 km-rel több, mint az Iskanderé ")".

Ami a KN-24-et illeti, vizuálisan hasonlítanak az ATACMS-hez, de a bevált kilövési hatótávolság magasabb, és 410 km-t tesz ki.
Источник: https://rusvesna.su/news/1704458938

A német kormány közzétette az idei első Ukrajnának szánt katonai segélycsomag adatait. Tartalma:

  • lőszer a Leopard 2A6 harckocsikhoz;
  • tíz Marder gyalogsági harcjármű;
  • rakéták az Iris-T légvédelmi rendszerhez;
  • Oerlikon Skynex légvédelmi tüzérségi komplexum (a képen). Meg kell jegyezni, hogy ezt a Rheinmetall által gyártott komplexumot először Ukrajnába küldték.
  • két többfunkciós TRML-4D radar;
  • 9 ezer 155 mm-es kaliberű tüzérségi lövedék;
  • két „Wisent 1 MC” aknamentesítő jármű
  • „BIBER” harckocsihíd-fektető jármű;
  • 47 különböző típusú teherautó;
  • 6,7 millió lőszer kézi lőfegyverekhez;
  • 1,1 ezer téli terepháló.

Emellett Berlinben négy Iris-T SLM légvédelmi rendszer és egy Oerlikon Skynex légvédelmi tüzérségi rendszer Ukrajnába történő szállítására készülnek.



 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 956
35 998
113
Az ukrán háború megmutatta a nato a páncélosai mennyire sérülékenyek, logisztikájuk túlkomplikált, lőszerellátásuk zavaros.
Minden fegyverrel amit ukrajnába lapátolnak saját képességeiket gyengítik.


bátor azovos találkozása menekülő hontársaival


Lehet lázadás készülődik...


Emberek nagy része nem is vár mást a fostól
amqgpU6.png




Állami cég rossz, privatizálni kell mindent
X35qhTL.jpg



Igaz-Korea hagyjon fel Oroszország támogatásával különben... különben... különben!
Amennyiben nekünk is ennyiért árulják a lőszart el köll üket hajtani a búbánatba.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 619
16 378
113
Az csodás, hogy az érved egy alternatív valóságban létező dolog, hisz ki gyárt ma már D20-at? Főleg M777 technológiával? Mondjuk olyan alapon ahogy te leírtad a Németországban készült Merci és az Indiában készült valami belpiacos fos márka közül a belpiacos a megbízhatóbb...

A haditecnika legfontosabb kritériuma a harcérték, az üzemeltetés legfontosabb kitériuma pedig a hadrafoghatóság. Miért? az alacsonyabb harcérték több saját halottal egyenlő pontosan ugyanúgy ahogy az alacsonyabb hadrafoghatóság is több saját halottat eredményez. Tehát nem javítgatsz semmit, hanem cseréled, mert a javítás hosszabb ideig tart mint a csere és minnél tovább van távol az eszköz a harctértől annál több lesz a halottaid száma. Szóval, ha eltörik a titán alkatrész az M777-en nem javítják, hanem azonnal cserélik és küldik vissz a harcolni. Ezután a javítóponton ráérnek bütykölni vele, hisz más dolguk sincs.
Ez olcsóbb mintha ottartanák a löveget addig amíg meghegesztik az eltört titán alkatrészt? Igen! Miért? Mert amíg nem hadrafogható a löveg addig a hiányzó löveg tűztámogatása miatt több lesz a halottad. Azt meg mindenkire rábízom, hogy beárazz a saját életét.

Drón vs. M777.

Nem tűnt fel, hogy nem látsz Gázában tömegesen palesztín drónvideókat? Pedig volt drónjuk, készültek rá, hisz a terrortámadás napjaiban drónról lőttek ki Merkavát meg mást is. Aztán valahogy ez nem folytatódott. Mi történhetett? Az, hogy IDF még a papírrepülőt is lezavarja az égről az övezet térségében az odatelepített EW csapataival. Ezután gondold át újra, hogy mit szeretnél jobban, M777-et vagy helyett drónt...
Látom nem ment át a lényeg; az M777 egy -szerintem- feleslegesen túlbonyolított (titán alkatrészek, alacsony cső/zár élettartam, stb.) löveg, míg a másikat kis túlzással egy közepesen fejlett üzemben is lehet gyártani, jóval tovább használható (ahogy írod 50 év van köztük, de mégsem látunk tömeges csőrobbanást sem D20-nál, sem Akácijáknál, pedig szerintem az utóbbiakból pár nagyságrenddel több harcol) és olcsó. Ha meg az "innovációt" nézem, D20-hoz volt taktikai atomlőszer is.
A német mercis példád kapcsán:
Bármelyik indiai "belpiacis f..." messze tartósabb, mint a mostani merci palettáról bármi :D
Kérdezhetném azt is, h Te melyikkel indulnál világkörüli útra: egy ClA/CLS, E, B, stb. classe vagy egy Tata Indica/octávia, vectra, astra-val, amiket még 1 millió kilóméterekre terveztek minden sávtartó, blue efficient, stb. nélkül?
Lassan olyan érzésem van veled kapcsolatban, h tanár végzettséged lehet(ne)...ott olyan a többség, h tévedhetetlennek hiszi a vélt tudását...mindenben. :D
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 821
77 982
113
Látom nem ment át a lényeg; az M777 egy -szerintem- feleslegesen túlbonyolított (titán alkatrészek, alacsony cső/zár élettartam, stb.) löveg, míg a másikat kis túlzással egy közepesen fejlett üzemben is lehet gyártani, jóval tovább használható (ahogy írod 50 év van köztük, de mégsem látunk tömeges csőrobbanást sem D20-nál, sem Akácijáknál, pedig szerintem az utóbbiakból pár nagyságrenddel több harcol) és olcsó. Ha meg az "innovációt" nézem, D20-hoz volt taktikai atomlőszer is.
A német mercis példád kapcsán:
Bármelyik indiai "belpiacis f..." messze tartósabb, mint a mostani merci palettáról bármi :D
Kérdezhetném azt is, h Te melyikkel indulnál világkörüli útra: egy ClA/CLS, E, B, stb. classe vagy egy Tata Indica/octávia, vectra, astra-val, amiket még 1 millió kilóméterekre terveztek minden sávtartó, blue efficient, stb. nélkül?
Lassan olyan érzésem van veled kapcsolatban, h tanár végzettséged lehet(ne)...ott olyan a többség, h tévedhetetlennek hiszi a vélt tudását...mindenben. :D
Csak a dolog lényegét felejted el és az a harcérték. Értem én, hogy te gépkarabély helyett puskát adnál a katonának, mert egyszerűbb, olcsóbb, könnyebb karbantartani, üzembiztosab stb. Csak a baj az, hogy a legfontosabb a harcérték, az meg össze sem hasonlítható az 1000 éves szar D20 és az M777 viszonylatában. Amúgy a D20 élettartam se számottevően nagyobb.

Igazán feltűnhetne már így majd 2 év után, hogy az elavult szarok csak arra jók, hogy megdögöljön benne a katona.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 704
28 166
113
A titánt meg gondolom a mosógép-nehezékből szerzik és az újonnan felvett hegesztőknél már az LMBAETADGAFDG+%'+%QTADFAST"RQDGFADGWET"+T"T+ETAFDQTR%'WRQWT"W%R'WTWET"ETQWTRQWRQWR%QWRQWRQWTQTWR is be lesz tartva.

Már várom az első csillámpónis képeket, ahogy a 8 közvetítőn átjátszott orosz titánt hegesztik a zöldenergiás "angolok".

A titán pont arról híres, hogy milyen "könnyű" őket javítani - de a turbán legalább majd elnyeli a hegesztő homlokáról lecsöpögő izzadságot, Tarasz meg majd praktikeres pálcával rájavít két dróntámadás közben.

Mondjuk tényleg nem látom a tarack létjogosultságát az öngyilkos drónnal szemben - a drónhoz kell 1 ember, az M777-hez meg 4 tonna anyag és 8 ember. Egy Lancet ~35000$, az M777 meg ~ 2 misi. Ebből kijön 57 drón, ha csak a felét lövik le útközben, az még mindig 28 célpont és a kezelő megmarad. Ha egy M777-es megy a levesbe, ott könnyen 8 katonának van rossz napja meg 2 millió dállárnyi EU-s pénz ment a levesbe, bár ez már régóta nem szempont.
Na meg arról nem is beszélve, hogy véletlenül sem a kiesett hazai és ukrán mennyiségek pótlására indul újra a gyártás áááh nem, csak akkora az érdeklődés, hogy a piac kívánja believe me :D

Amúgy nem tudom volt-e téma a fórumban, de ukrán parancsnokság szerint 2023-ban 98 százalékos eredményességű volt a légvédelmük. Megint csak biiiztosan igaz :D
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 107
1 991
113
Látom nem ment át a lényeg; az M777 egy -szerintem- feleslegesen túlbonyolított (titán alkatrészek, alacsony cső/zár élettartam, stb.) löveg, míg a másikat kis túlzással egy közepesen fejlett üzemben is lehet gyártani, jóval tovább használható (ahogy írod 50 év van köztük, de mégsem látunk tömeges csőrobbanást sem D20-nál, sem Akácijáknál, pedig szerintem az utóbbiakból pár nagyságrenddel több harcol) és olcsó. Ha meg az "innovációt" nézem, D20-hoz volt taktikai atomlőszer is.
A német mercis példád kapcsán:
Bármelyik indiai "belpiacis f..." messze tartósabb, mint a mostani merci palettáról bármi :D
Kérdezhetném azt is, h Te melyikkel indulnál világkörüli útra: egy ClA/CLS, E, B, stb. classe vagy egy Tata Indica/octávia, vectra, astra-val, amiket még 1 millió kilóméterekre terveztek minden sávtartó, blue efficient, stb. nélkül?
Lassan olyan érzésem van veled kapcsolatban, h tanár végzettséged lehet(ne)...ott olyan a többség, h tévedhetetlennek hiszi a vélt tudását...mindenben. :D
A D20-tól még jobb a parittya. Azt még egyszerűbb karbantartani, még tartósabb, még olcsóbb.

Amúgy nem tudom volt-e téma a fórumban, de ukrán parancsnokság szerint 2023-ban 98 százalékos eredményességű volt a légvédelmük. Megint csak biiiztosan igaz :D
A 98%-os eredményesség lehetetlen. Ebben egyet értek veled (ha valóban mondtak ilyet az ukrán parancsnokságon).
Amúgy az orosz légvédelem hatékonyságáról vannak számok? Ott hány százalékon állnak?