[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 017
66 465
113
Balról kerulni nem volt jó otlet (bár vélhetoen jobra is lenne akna, sot a kozepén is szok lenni):


Aknák:

Nézd csak, kiszálltak belőle, hihetetlen nem? Mondjuk szerintem az említett dátummal baj van, így a filmen megint csak lehet bárki. Szép zöld minden, nem téli felvétel. Vigyázni kell mit tesz be az ember, az ukránok szeretnek hamisitani, manipulálni, ezért nem is foglalkozom a híreikkel.
Ha tényleg real, és szerintem az, akkor kb. egy komplett magyarázata a RuAF tevékenyéségre, vagyis az "impotenciájára".

Kezdjük azzal, hogy ilyen helyzetképet csak ADS-B és S code transponder együttes alkalmazásával kapsz - civilben. Ez meg ellenséges (nem együttműködő) célokat követ, domborzattól függetlenül. Vagyis a célfelderítés forrása nem a román/lengyel fölött keringő AWACS, hanem valami sokkal feljebb - és el is érkeztünk az USAF régi tervéhez, az AWACS kiváltása űrbéli radarokhoz.
Vagy 20 éve az USAF le akarja dobni az E-3 gépeket (ezért nem volt váltótipus tervben), ami eredetileg az űrbe telepített radarokkal történt volna. Ez egy. Emellett a Starlink gyaníthatóan nem csak az ukrán teljes parancsnoki kommunikációs rendszerként szolgál (ezért nem bírták az oroszok lefejezni első nap és megnyernia háborút napok alatt), hanem a szóródott radarjeleket gyűjti, illetve infra és valós képet is biztosít a katonai nagyteljesítményű SATok mellett.
Bár a hálózat részben backupként mégis megkapta a Wedgetail alapú madarat a jövőben az E-3 pótlására, mivel nagy háborúban Kína/Oo leszedné ezeket a műholdakat, de mivel itt védtelenül dolgozhatnak, istenszem képet kapnak minden orosz légi tevékenységről. Nem kell földi radar, AWACS, stealth drón, semmi. Ott a satlánc.

És íme - hogy csinálsz légi háborút, ha az ellenség látja, mid hol állomásozik, mivel szerelik fel a rámpán, követi minden géped már a betonon gurulástól, merre megy, milyen számban. A légvédelem a világon semmit nem kell bekapcsoljon, simán a datalinken lejövő infóval támadhatja azokat. Tökéletes, a légierődet ki is dobhatod - vaaaaagy, átállsz a standoff bombázásra. Ez van.

Egyben ez az oka, hogy miért nem nyomatják orrba-szájba a Szu-57/Ohotnyik alkalmazását - mert nincs értelme. Jó eséllyel real time követik az űrből elektro-optikai, infra, vagy szóródott radarjelek háomszögelése alapján akármelyik stealth gépet - tekintve az USA senkinek nem adta volna el az LO technológiát, ha magának nincs countere (kenhetzed a hajadra az F-35öst, nem kell ahhoz távirányító gomb se, ez meg az alkatrészbázis megfog). A stealth gépek szuperül használhatóak - ha az űrből kiszedik ezeket egy nagy összecsapásban. Ha nem lehet, akkor az USA leköveti azokat is, ahogy a hagyományos gépeket is - lásd a fenti kép.

Szóval igen, ha ez nem lenne az ukránok mögött, full vakok lennének, az orosz meg repkedhetne Kijev fölött is, ahogy akar - de az USAF elképesztő felderítő kapacitása az, ami előtt kell táncolniuk és semmit sem tehetnek ellen. Igazából ebből a szempontból rosszabb ez nekik, mint egy totális háború az USA ellen. Ott legalább az űrt lepucolhatnák... így meg élőben nézik, mint csinálnak és semmit nem tehetnek ellene.
Zseniális.
Vannak bordó színű "jelek", azok mindkét oldal területén megtalalhatok, vajon mit jelolhetnek?


Puskov a svédeknek üzent, a napokban ezek is ott fenn erőspaprikat ettek vagy mi bajuk.

"
Пушков напомнил шведам о Полтаве

Поражение в Северной войне не дает покоя шведам, призывающим готовиться к новым конфликтам, предположил сенатор Алексей Пушков.

«Складывается ощущение, что военное руководство Швеции, а также некоторые СМИ этой страны чуть ли не мечтают о войне. Видимо, никак не могут успокоиться со времен поражения под Полтавой», – заявил он.

По словам Пушкова, в Швеции используют «антироссийскую паранойю», чтобы придать стране геополитическую важность, которой у нее нет. Как отметил сенатор, у шведских политиков «чешутся руки».

Напомним, ранее министр гражданской обороны Швеции Карл-Оскар Булин и главнокомандующий Вооруженными силами страны Микаэль Бюден призвали сограждан готовиться к войне.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 850
14 803
113

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 466
19 046
113
Natos barátunk éjjel-nappal szolgálatban van?
Kire gondolsz?

Kazettás umpk

GDYdmfmXwAAUsqj
GDYeviDWYAEWp-k
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
A törökök tartsák csak zárva a Boszporuszt!


Ukrajna elveszíti hozzáférését a tengerhez, Odesszához és Harkovhoz

Bruno Tertrais
francia politológus Ukrajnára vonatkozó drámai előrejelzésében a francia Le Pointban megjelent cikkében úgy becsüli, hogy Kijev elveszíti mind Odesszát, mind pedig Harkovot, amelyek az orosz ellenőrzés alá kerülnek.
Tertrais szerint a katonai konfliktus következménye az lesz, hogy Ukrajna elveszíti hozzáférését a tengerhez, és Oroszország politikai befolyása alá kerül.
Konkrétan azt mondja, hogy 2025 áprilisában az orosz csapatok „áttörik” az ukrán védelmet délkeleten és északkeleten is, aminek eredményeként Harkov és Odessza orosz kézre kerül, miközben a Nyugat egyre kevesebb segítséget fog nyújtani Ukrajnának. becslése szerint minden ellentámadási kísérlet sikertelen lesz.
"2025. október. Zaporozsjétól nem messze egy szokatlan laktanyában Ukrajna elnöke fegyverszünetet ír alá az orosz katonai erők vezetőjével.
A több mint három éve tartó katonai konfliktusban kimerülten Ukrajna úgy dönt, hogy túlélése a kompromisszumokon múlik ” – mondja cikkében a francia tudós, aki azt állítja, hogy Ukrajna veresége egész Európa rémálma lesz, mivel arra ösztönzi Oroszországot és szövetségeseit, hogy... még tovább menjenek.

Van egy helyes jóslata, és van egy hibás. A politológusok sem lehetnek tökéletesek.

*******************************************

Ukrán állampolgárok ezrei vannak bebörtönözve Oroszországban

Oroszországban és Ukrajna megszállt területein börtöntelepeken és fogolytáborokon több ezer ukrán állampolgárt tartanak fogva, akiket illegálisan letartóztattak – derül ki a BBC-ből.

A BBC orosz szolgálatának újságírói arra hívják fel a figyelmet, hogy az orosz katonai vagy biztonsági erők megkezdték az ukránok letartóztatását a gyanú szerint "a különleges katonai művelet elleni fellépés miatt".
Ugyanakkor az őrizetbe vett ukránok ellen hivatalosan nem emeltek vádat és nem ítélték el őket büntetőügyekben, miközben a hatóságok megtiltják ügyvédeiknek és rokonaiknak, hogy meglátogassák őket.
Az orosz és ukrán emberi jogi aktivistáknak 30 börtöntelepet és fogolytábort sikerült azonosítaniuk, ahonnan információ érkezett az ukrán foglyokról. Marija Ejsmont orosz ügyvéd szerint az ismertté vált esetek többségében az ukrán katonaságot és a civileket elkülönítve tartják a többi fogolytól.
A Krím területén lévő fogolytábor egyik fogvatartottja azt mondta a BBC-nek, hogy az általuk magánzárkába zárt ukránokat "emberalattiként" (subhumans) kezelik.
Emberi jogi aktivisták és újságírók adatai alapján a szibériai régióban az ukránokat a Krasznojarszk régióban tartják fogva (minusinszki és jeliszejszki börtönökben), valamint az irkutszki 1. Fogvatartási Központban, amelynek börtönőrei a foglyok kínzásról ismertek.
Az ukrán hatóságok információi szerint 2023 novemberében több mint 700 ukrán fogoly volt, míg a megszállt területeken az eltűnt lakosok száma elérheti a 25 ezer ezret, amelynek egy részét megölhették vagy Oroszországba szállíthatták. A naiti svoich ukrán eltűnt személyek program becslései alapján az orosz hatóságok összesen mintegy 7500 embert tartóztattak le vádemelés nélkül, akik közül 200 személyt sikerült megtalálni.
Ez a szám nem tartalmazza az Ukrajnából illegálisan Oroszországba szállított ukránokat.

A BBC is csak hőbörög. Úgy tesznek, mint akik még nem hallottak a vádemelés előtti vizsgálati fogságról (a muszkáknál 30 nap). Miért gondolhatják, hogy a gyanú szerinti letartóztatásuk illegális (törvénybe ütköző)?

Értem én, hogy fájó a kapor partizánmozgalom lefejezése a megszállt területen, de hülyeségeket nem kéne beszélniük, megbuktak, kész.

A BBC következő síránkozása az lesz, hogy a szemét muszkák hosszú időn keresztül megfigyelték a külföldi hírszerzőiket és kapcsolataikat, majd hirtelen begyűjtötték őket.


Ezért ment le a nyugati hírszerzés szinvonala a találgatás szintjére?
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 268
84 297
113
Ez is gyönyörű, mint a Sarah volt. De míg az felvette az egyenruhát, ez másokat küldene maga helyett:

Pedig ennyi a történet itt is:
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 596
6 023
113
Puskov a svédeknek üzent, a napokban ezek is ott fenn erőspaprikat ettek vagy mi bajuk.

"
Пушков напомнил шведам о Полтаве

Поражение в Северной войне не дает покоя шведам, призывающим готовиться к новым конфликтам, предположил сенатор Алексей Пушков.

«Складывается ощущение, что военное руководство Швеции, а также некоторые СМИ этой страны чуть ли не мечтают о войне. Видимо, никак не могут успокоиться со времен поражения под Полтавой», – заявил он.

По словам Пушкова, в Швеции используют «антироссийскую паранойю», чтобы придать стране геополитическую важность, которой у нее нет. Как отметил сенатор, у шведских политиков «чешутся руки».

Напомним, ранее министр гражданской обороны Швеции Карл-Оскар Булин и главнокомандующий Вооруженными силами страны Микаэль Бюден призвали сограждан готовиться к войне.
.
A poltavai vereseggel a svedek egyaltalan NEM foglalkoznak, törtenelemora is alig van az iskolaban, megdöbbentö modon töri helyett inkabb valami tarsadalomtant tanulnak, leginkabb az egyesek vallasokat sulykoljak a gyerekekbe, evröl evre visszateröen tema ez, komoly dolgozatok, minden.
.
Valami viszont tegnap törtenhetett, mert en ugyan nem hallottam közvetlenul, de masok szerint a radio megint bemondott valami figyelmeztetetest, hogy haborus veszely van, es keszuljön fel mindenki, jelentsen ez barmit. Namost hogy aki hallotta, jol hallotta-e vagy felreertette, ha tenyleg bemondtak, akkor is mi van mögötte, az kerdes. A szovjet/orosz fobianak generaciokon ativelö hagyomanyai vannak itt, de az is lehet, hogy a svedek valami katonai adoemelest, uj fegyvervasarlast, stb terveznek, es arra hangoljak a közvelemenyt. Böven a haboru elött, mar a 2010-es evek elejen is gyakori taktika volt, hogy amikor valami fegyvervasarlast terveztek, akkor eppen mindig lattak orosz tengeralattjarot felbukkanni, mindig jött valami orosz repulö, stb, hogy a tarsadalom kevesbe sokallja az uj kiadast.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 461
46 488
113
Kinek mi a véleménye arról a dologról, hogy az USA, és Brit hajók bevonulnak a Fekete-Tengerre? Véleményem szerint onnan már kidobni nem lehet őket majd. Ugyanaz lesz mint a AWACS-ozásukkal. Az ellen sem lehet semmit tenni. Gondolom ezzel is tovább tesztelik az oroszokat, esetleg azzal a felkiáltással, hogy biztosítják a gabona utat. Ez mellett persze lefogják az orosz flottát, meg nyilván felderítenek. Kérdés, hogy a medve meddig hagyja ezeket a #nemnato akciókat. Ugyanis! Nekem valamiért szent meggyőződésem, amennyiben ezt is hagyják, a úgy azt fogják gondolni az #önállónemnato országok, hogy nyugodtam bevonulhatnak egyéni #nemnato haderővel ukrajnába a továbbiakban, támogatva az ukránokat, ezzel ultimátum elé állítva az oroszokat. Ezt tekintik főpróbának! Egyre közelebb kerül hozzá ukrajna, hogy az egyes európai országokat belerángassa a háborúba...de leginkább a zusát, hisz ő most úgysem háborúzik nagyot, valahol kell újra. Itt meg má olyan mindegy, szar így is úgyis az ukránoknak, meg hát xezer km-re van szokás szerint. ..... Nektek mi erről a véleményetek?

Én nem találtam róla hírt egyetlen orosz oldalon, illetve telegramcsatornán. Ezért gyanús számomra ez a bejegyzés!


„Jó a prognózis”: A Pentagon adatokat közölt Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter állapotáról​


Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter továbbra is a Walter Reed National Medical Centerben marad, de már átszállították az intenzív osztályról. Ugyanakkor még nem világos, hogy mikor kezdheti meg teljes körűen feladatait. Ezt Patrick Ryder, a Pentagon szóvivője jelentette be.

Austin, aki 2024. január 1-jén került kórházba, továbbra is „rosszul érzi magát”, de már elhagyta az intenzív osztályt. Ryder szerint egyelőre nincs információ arról, hogy a Pentagon vezetője mikor hagyja el a kórházat, de a prognózis „jó”. A tábornok azt is megjegyezte, hogy a Pentagon napi adatokat tesz közzé a miniszter állapotáról.

Már nincs az intenzív osztályon, és a kórház privátabb részében lábadozik. Még mindig rosszul érzi magát, de a prognózis jó- áll az amerikai katonai minisztérium hivatalos közleményében.
...

Biden: Az Egyesült Államoknak sikerült elkerülnie a leállást azáltal, hogy megállapodott a 2024-es új költségvetésről​

Az új leállás, amelyre a Fehér Házban figyelmeztettek, a kormány megegyezett finanszírozásának köszönhetően sikerült elkerülni. A Kongresszus republikánusai és demokratái megállapodtak abban, hogy elfogadják a 2024-es pénzügyi év új költségvetését. Ez áll a Biden-kormányzat által kiadott hivatalos közleményben.

A Kongresszus megállapodott a kormány finanszírozásáról, és jóváhagyta a 2024-es 1590 billió dolláros költségvetést. A képviselők 886 milliárdot különítettek el védelemre, a fennmaradó 704 milliárdot egyéb szükségletekre fordítják. A Biden által kért kiegészítő finanszírozás nem szerepelt, így Kijev pénz nélkül marad.
...


Média: Ukrajna titkos találkozója szövetségeseivel decemberben nem érte el célját

Bloomberg: Ukrajna decemberi titkos találkozója szövetségeseivel nem érte el célját​

...
„Nem történt komoly előrelépés a legutóbbi rijádi találkozón... Ukrajna és G7-es szövetségesei továbbra is elutasították a globális déli országok azon felhívásait, hogy közvetlen kapcsolatba lépjenek Oroszországgal” – közölték a Bloomberg forrásai. Megjegyzendő, hogy a találkozó titkos szervezésének célja többek között az volt, hogy egyes országok „kényelmesebben” érezzék magukat a részvétel mellett. Az olyan országok azonban, mint Kína, az Egyesült Arab Emírségek és Brazília továbbra sem küldték el képviselőiket, utóbbiak azonban írásos nyilatkozatot nyújtottak be. A találkozón India, Törökország és Szaúd-Arábia tisztviselői vettek részt.
...
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 025
30 876
113
Kinek mi a véleménye arról a dologról, hogy az USA, és Brit hajók bevonulnak a Fekete-Tengerre? Véleményem szerint onnan már kidobni nem lehet őket majd. Ugyanaz lesz mint a AWACS-ozásukkal. Az ellen sem lehet semmit tenni. Gondolom ezzel is tovább tesztelik az oroszokat, esetleg azzal a felkiáltással, hogy biztosítják a gabona utat.
Az oké, hogy bevonulnak, de két hétig maradhatnak. Aztán úgy járhatnak mint ahogy a legendás táblán írták:

"GRAND HOTEL
Ötórai gabonapálinka
Esténként az úri közönség verekszik
Kitűnő széklábak!
Megbízható elsősegély!
Belépés díjtalan!
Kilépés bizonytalan!"
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 956
35 997
113
A Verbovoye térségében a Novorosszijszki Gárda "Solntsepek" legénysége megsemmisített egy megerősített AFU erődítményt egy gyalogsági koncentrációval.

A Zaporozsje irányában Verbovoye térségében tevékenykedve a Novorosszijszki Gárda Hegyi Légideszantcsapatok TOS-1A "Solntsepek" nehézlángszóró rendszerének legénysége legyőzött egy megerősített AFU erődítményt, megsemmisítve a benne menedéket kereső ellenséges gyalogság nagy részét.
Az ellenség elleni munkálatokat kora reggel, szürkületkor végezték. Az ejtőernyősök 220 mm-es termobarikus rakéták egy sorozatát lőtték ki a legénység által előzetesen kapott koordinátákra, majd a harcjárművet azonnal áthelyezték, egy tűzvédelmi csoport fedezete alatt elhagyták a lőállást.



@russian_airborne
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 758
48 009
113
Igen, és elég sokan értetlenkedtek itt korábban (beleértve engem is), hogy miért nem csinálnak intenzívebb SEAD/DEAD küldetéseket az oroszok. Hát mert semmi értelme, legalábbis vadászbombázókkal végrehajtva.
Ha van is infó valamilyen ukrán légvédelmi ütegről, oda meg küldik az Iszkandert vagy Kinzsalt, de azok is alapvetően földrajzi koordinátára fognak menni és nem valami egzotikus AR fejjel, lévén a fenti helyzetet elnézve elég ritkán kapcsolhatnak azok a célpontok radart (azt is csak tűzvezetésre).

Visszautalnék még a tavalyi "nagy" NATO szivárogtatásra (a több száz oldalasra gondolok itt): amit írtál, az megmagyarázza azt a mennyiségű céladatot, amit ott láttunk. Csak mert azokban az adatbázisokban messze nem csak az ukrajnában/környékén mozgó-állomásozó orosz erőket listázták, hanem mélyen az anyaországban levőket is (pl milyen típusú és hány darab APC-t rakodtak fel mondjuk Kazanynál vonatra).
A NATO anyagok linkjei helyesen:

Egyébként meg integrálták a Szu-24-re is az UMPK-kat:

Minap láttam képet egy 34-esről 4 db UMPK-val, szép volt az is :)
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 498
19 699
113
Ha tényleg real, és szerintem az, akkor kb. egy komplett magyarázata a RuAF tevékenyéségre, vagyis az "impotenciájára".

Kezdjük azzal, hogy ilyen helyzetképet csak ADS-B és S code transponder együttes alkalmazásával kapsz - civilben. Ez meg ellenséges (nem együttműködő) célokat követ, domborzattól függetlenül. Vagyis a célfelderítés forrása nem a román/lengyel fölött keringő AWACS, hanem valami sokkal feljebb - és el is érkeztünk az USAF régi tervéhez, az AWACS kiváltása űrbéli radarokhoz.
Vagy 20 éve az USAF le akarja dobni az E-3 gépeket (ezért nem volt váltótipus tervben), ami eredetileg az űrbe telepített radarokkal történt volna. Ez egy. Emellett a Starlink gyaníthatóan nem csak az ukrán teljes parancsnoki kommunikációs rendszerként szolgál (ezért nem bírták az oroszok lefejezni első nap és megnyernia háborút napok alatt), hanem a szóródott radarjeleket gyűjti, illetve infra és valós képet is biztosít a katonai nagyteljesítményű SATok mellett.
Bár a hálózat részben backupként mégis megkapta a Wedgetail alapú madarat a jövőben az E-3 pótlására, mivel nagy háborúban Kína/Oo leszedné ezeket a műholdakat, de mivel itt védtelenül dolgozhatnak, istenszem képet kapnak minden orosz légi tevékenységről. Nem kell földi radar, AWACS, stealth drón, semmi. Ott a satlánc.

És íme - hogy csinálsz légi háborút, ha az ellenség látja, mid hol állomásozik, mivel szerelik fel a rámpán, követi minden géped már a betonon gurulástól, merre megy, milyen számban. A légvédelem a világon semmit nem kell bekapcsoljon, simán a datalinken lejövő infóval támadhatja azokat. Tökéletes, a légierődet ki is dobhatod - vaaaaagy, átállsz a standoff bombázásra. Ez van.

Egyben ez az oka, hogy miért nem nyomatják orrba-szájba a Szu-57/Ohotnyik alkalmazását - mert nincs értelme. Jó eséllyel real time követik az űrből elektro-optikai, infra, vagy szóródott radarjelek háomszögelése alapján akármelyik stealth gépet - tekintve az USA senkinek nem adta volna el az LO technológiát, ha magának nincs countere (kenhetzed a hajadra az F-35öst, nem kell ahhoz távirányító gomb se, ez meg az alkatrészbázis megfog). A stealth gépek szuperül használhatóak - ha az űrből kiszedik ezeket egy nagy összecsapásban. Ha nem lehet, akkor az USA leköveti azokat is, ahogy a hagyományos gépeket is - lásd a fenti kép.

Szóval igen, ha ez nem lenne az ukránok mögött, full vakok lennének, az orosz meg repkedhetne Kijev fölött is, ahogy akar - de az USAF elképesztő felderítő kapacitása az, ami előtt kell táncolniuk és semmit sem tehetnek ellen. Igazából ebből a szempontból rosszabb ez nekik, mint egy totális háború az USA ellen. Ott legalább az űrt lepucolhatnák... így meg élőben nézik, mint csinálnak és semmit nem tehetnek ellene.
Zseniális.
Kiváló. Dudinak is elmondanád, hogy hogyan vesz részt a NATO ebben a konfliktusban és mi lenne itt nélküle? :D
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 466
19 046
113
Minap láttam képet egy 34-esről 4 db UMPK-val, szép volt az is
Szu-30sm gépek is megkaphatnák !

75882210.jpg


Ez is gyönyörű, mint a Sarah volt. De míg az felvette az egyenruhát, ez másokat küldene maga helyett:

Pedig ennyi a történet itt is:
Ez jobban néz ki
 
  • Hűha
Reactions: rappali_

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 850
14 803
113
Kinek mi a véleménye arról a dologról, hogy az USA, és Brit hajók bevonulnak a Fekete-Tengerre? Véleményem szerint onnan már kidobni nem lehet őket majd. Ugyanaz lesz mint a AWACS-ozásukkal. Az ellen sem lehet semmit tenni. Gondolom ezzel is tovább tesztelik az oroszokat, esetleg azzal a felkiáltással, hogy biztosítják a gabona utat. Ez mellett persze lefogják az orosz flottát, meg nyilván felderítenek. Kérdés, hogy a medve meddig hagyja ezeket a #nemnato akciókat. Ugyanis! Nekem valamiért szent meggyőződésem, amennyiben ezt is hagyják, a úgy azt fogják gondolni az #önállónemnato országok, hogy nyugodtam bevonulhatnak egyéni #nemnato haderővel ukrajnába a továbbiakban, támogatva az ukránokat, ezzel ultimátum elé állítva az oroszokat. Ezt tekintik főpróbának! Egyre közelebb kerül hozzá ukrajna, hogy az egyes európai országokat belerángassa a háborúba...de leginkább a zusát, hisz ő most úgysem háborúzik nagyot, valahol kell újra. Itt meg má olyan mindegy, szar így is úgyis az ukránoknak, meg hát xezer km-re van szokás szerint. ..... Nektek mi erről a véleményetek?
Kicsit érthetetlen ez a hír, hogy Kardigán miért változtatna az eddigi főleg 2016 óta gyakorolt álláspontján, hogy az egyezmény szerint, ha bármelyik Fekete tengeri partmenti ország háborúzik - akkor ő határozhatja meg a Boszporusz hajóforgalmát. Főleg az ilyen nem csak illetéktelen, hanem külsőleg beavatkozni akaró idegen felségvizű flottát, amely nyíltan az egyik felet támogatja. Nagyon jól tudja hogy nem hóvirágot mennének szedni pld valamelyik szép vidéken..

Kardigán sem akarja felperzseltetni a s@ggét egy ott kiterebélyesedő konfliktus által, nyugodt nyugger életre vágyik inkább..
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 808
77 969
113
Kicsit érthetetlen ez a hír, hogy Kardigán miért változtatna az eddigi főleg 2016 óta gyakorolt álláspontján, hogy az egyezmény szerint, ha bármelyik Fekete tengeri partmenti ország háborúzik - akkor ő határozhatja meg a Boszporusz hajóforgalmát. Főleg az ilyen nem csak illetéktelen, hanem külsőleg beavatkozni akaró idegen felségvizű flottát, amely nyíltan az egyik felet támogatja. Nagyon jól tudja hogy nem hóvirágot mennének szedni pld valamelyik szép vidéken..

Kardigán sem akarja felperzseltetni a s@ggét egy ott kiterebélyesedő konfliktus által, nyugodt nyugger életre vágyik inkább..
Ezt hívják úgy, hogy szövetség. Ez a különbség a NATO és pl a BRICS közt. A BRICS-be meghívott Egyiptom nyugati rosszallásra nem kezdte meg a T-90 gyártását, a törökök meg beengedik a Fekete-tengerre a NATO tagországok hajóit még az Orosz rosszallás ellenére is.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 896
81 746
113
Az orosz erők új offenzívára gyülekeznek a front egy ismeretlen szektorában


Más

2024 elejétől a NATO megkezdi az Oroszország elleni teljes körű szárazföldi hadművelet próbáját

A „védelmi” szövetség négy hónapon keresztül nagyszabású manővereket, hadműveleti és taktikai gyakorlatokat, valamint kibertevékenységeket hajt végre.

‍♂ Nyugati szakértők szerint mindezt a Finnországtól Romániáig terjedő jövőbeni "keleti fronton" a "csatateret" szimulálják.

❗ NATO gyakorlat menetrendje:

Január-februárban a NATO Szövetséges Erők „Strong Approval-24” nagygyakorlatát tartják Kelet-Európában. A gyakorlat második részére májusban kerül sor.

Január közepétől indul Lettországban a Winter-24 gyakorlat.

Január-februárban kerül megrendezésre Észtországban a Winter Camp 24 gyakorlat, amelyen az Észt Fegyveres Erők és a NATO fokozott előretolt jelenlétű harccsoport vesz részt.

Február 28. és április 21. között Lengyelország, a balti országok, Bulgária, Románia, Finnország, Németország és Svédország lesz a platform az idei év legnagyobb „Európa védelmezője-24” multinacionális gyakorlatának Európában. Mintegy 50 ezer katona, 500-700 repülőgép és több mint 50 hajó vesz részt.

A Stalwart Defender 2024 gyakorlatra Németországban, Lengyelországban és a balti országokban kerül sor.

A NATO Arctic Dolphin-24 gyakorlatára az Északi- és a Norvég-tengeren kerül sor. A Northern Response 24 többnemzetiségű gyakorlat és a finn légierő Vihuri 24 gyakorlata Norvégiában, Svédországban és Finnországban zajlik majd.

Németországban februártól áprilisig több mint 12 ezer katona bevonásával rendezik meg a Quadriga-24 országos gyakorlatot.

✖ Mindez konkrét felkészülésnek tűnik az Oroszországgal vívott katonai összecsapásra, és egy újabb lépésnek az európai helyzet destabilizálására.

5RtK0f1X3ew.jpg
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 017
66 465
113
Szu-30sm gépek is megkaphatnák !

75882210.jpg



Ez jobban néz ki
Kicsit olyan maszatosak a szárnyvegek.
A nyúl jó volna otthonra Roni? :D


Ez a lengyeleknel van?


A Rada pénzügyi bizottságának vezetője.

Zeller osszeszedte az embereit egy targyalodelegacioba.
Nem tudom ki kell ezekkel majd szoba mikor full bűnös pszichopata náci az összes.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 912
5 232
113
Ha ez igaz akkor hamar nagy baj lehet.
Vajon oroszok is vihetnek be hajókat majd?

Akkor vinnék is be egy nukleáris meghajtású jégtörőt az ukrán partokhoz, had lőjjék csak ki.


Turkey allows NATO warships, including the United States, into the Black Sea.

Ha ez igaz valamivel "meggyőzték" Erdogant.Mondjuk megkaják az F16V-ket plussz jelenlegi flotta "korszerűsítése" plussz Németek "rábólintanak" az Eurofighter exportra.