A CBS amúgy egy libsi tv ahogy olvasom.
Ez nagyon gáz, de Kanadát is sikerült lerohasztani a világ egyik legélhetőbb országából egy szélbalos shitholera..
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
A CBS amúgy egy libsi tv ahogy olvasom.
És ez csak a jéghegy csúcsa.Ez nagyon gáz, de Kanadát is sikerült lerohasztani a világ egyik legélhetőbb országából egy szélbalos shitholera..
A légtérvédelemben nem vagyok túlságosan otthon, de azért felmerül benem néhány kérdés:Ha tényleg real, és szerintem az, akkor kb. egy komplett magyarázata a RuAF tevékenyéségre, vagyis az "impotenciájára".
Kezdjük azzal, hogy ilyen helyzetképet csak ADS-B és S code transponder együttes alkalmazásával kapsz - civilben. Ez meg ellenséges (nem együttműködő) célokat követ, domborzattól függetlenül. Vagyis a célfelderítés forrása nem a román/lengyel fölött keringő AWACS, hanem valami sokkal feljebb - és el is érkeztünk az USAF régi tervéhez, az AWACS kiváltása űrbéli radarokhoz.
Vagy 20 éve az USAF le akarja dobni az E-3 gépeket (ezért nem volt váltótipus tervben), ami eredetileg az űrbe telepített radarokkal történt volna. Ez egy. Emellett a Starlink gyaníthatóan nem csak az ukrán teljes parancsnoki kommunikációs rendszerként szolgál (ezért nem bírták az oroszok lefejezni első nap és megnyernia háborút napok alatt), hanem a szóródott radarjeleket gyűjti, illetve infra és valós képet is biztosít a katonai nagyteljesítményű SATok mellett.
Bár a hálózat részben backupként mégis megkapta a Wedgetail alapú madarat a jövőben az E-3 pótlására, mivel nagy háborúban Kína/Oo leszedné ezeket a műholdakat, de mivel itt védtelenül dolgozhatnak, istenszem képet kapnak minden orosz légi tevékenységről. Nem kell földi radar, AWACS, stealth drón, semmi. Ott a satlánc.
És íme - hogy csinálsz légi háborút, ha az ellenség látja, mid hol állomásozik, mivel szerelik fel a rámpán, követi minden géped már a betonon gurulástól, merre megy, milyen számban. A légvédelem a világon semmit nem kell bekapcsoljon, simán a datalinken lejövő infóval támadhatja azokat. Tökéletes, a légierődet ki is dobhatod - vaaaaagy, átállsz a standoff bombázásra. Ez van.
Egyben ez az oka, hogy miért nem nyomatják orrba-szájba a Szu-57/Ohotnyik alkalmazását - mert nincs értelme. Jó eséllyel real time követik az űrből elektro-optikai, infra, vagy szóródott radarjelek háomszögelése alapján akármelyik stealth gépet - tekintve az USA senkinek nem adta volna el az LO technológiát, ha magának nincs countere (kenhetzed a hajadra az F-35öst, nem kell ahhoz távirányító gomb se, ez meg az alkatrészbázis megfog). A stealth gépek szuperül használhatóak - ha az űrből kiszedik ezeket egy nagy összecsapásban. Ha nem lehet, akkor az USA leköveti azokat is, ahogy a hagyományos gépeket is - lásd a fenti kép.
Szóval igen, ha ez nem lenne az ukránok mögött, full vakok lennének, az orosz meg repkedhetne Kijev fölött is, ahogy akar - de az USAF elképesztő felderítő kapacitása az, ami előtt kell táncolniuk és semmit sem tehetnek ellen. Igazából ebből a szempontból rosszabb ez nekik, mint egy totális háború az USA ellen. Ott legalább az űrt lepucolhatnák... így meg élőben nézik, mint csinálnak és semmit nem tehetnek ellene.
Zseniális.
Szerintem ezt inkább úgy kell elképzelni mint a Gyűrűk Urában, Szauron szeme mindent lát, de csak ha épp oda néz. Azért itt van néhány ezer km2 amit figyelni kellene és az Oroszok sem hülyék , biztosan mindent megtesznek az álcázásra,.rejtésre, megtévesztésre.A légtérvédelemben nem vagyok túlságosan otthon, de azért felmerül benem néhány kérdés:
1. Ha ez a feltevés igaz, akkor gyakorlatilag a NATO műholdas felderítés a teljes hadszínteret 0-24-ben lefedi? Azt írjátok, h azt is látják, mit szerelnek rá a gépre a kifutón, de ha ez igaz, akkor a Poseidonok miért akcióznak az ukrán támadások előtt a román légtérben és mellette? Minek kockáztatnak egy "légi icidenst" ha felülről mindent IS lát a többi technika? Vagy azok mást látnak, mint ez a mindenttudó műholdas rendszer?
2. Ha valóban ennyire mindent látnak, akkor feltehetően az orosz is - ha nem is mindent - de nagyrészt rálát a túloldalra. Akkor ők is látni fogják azokat a rettenetes F16-osokat? (Jó, tudom, az orosz műholdakat pedállal hajtják és mosógépchip van bennük, de mégis)
3. Ha ennyire qrva jó a felderítés, akkor hogy nincsenek már régen Moszkva alatt a kaprok? Hiszen így tényleg csak tologatni kell a sakktáblán a parasztokat, amolyan Dudi-féle szabályzatszerű izékkel...![]()
Nem, ezt úgy kell elképzelni, hogy az oroszok tisztában vannak vele már tavaly előtt óta, hogy amerikaiak mindent látnak, viszont az amerikaiak nem osztanak meg mindent az ukránokkal, hanem csak ami aktuálpolitikailag szükséges.Szerintem ezt inkább úgy kell elképzelni mint a Gyűrűk Urában, Szauron szeme mindent lát, de csak ha épp oda néz. Azért itt van néhány ezer km2 amit figyelni kellene és az Oroszok sem hülyék , biztosan mindent megtesznek az álcázásra,.rejtésre, megtévesztésre.
Szerintem ezt inkább úgy kell elképzelni mint a Gyűrűk Urában, Szauron szeme mindent lát, de csak ha épp oda néz. Azért itt van néhány ezer km2 amit figyelni kellene és az Oroszok sem hülyék , biztosan mindent megtesznek az álcázásra,.rejtésre, megtévesztésre.
Szerintem egy ordas nagy kamu amit bedobtak, hogy van még remény, tessék mindent látunk.
Ha így látnák a légi helyzetet nem akkor szólalna meg sokszor a légvédelmi sziréna amikor már becsapódtak.
Az, hogy a bombázók bázisait figyelik az egy dolog, oda elég egy fogorvos a közelben aki felhívja a román nagynénijét elmondja, hogy borús az időjárás, az meg telefonál utána Kijevbe.
A légtérvédelemben nem vagyok túlságosan otthon, de azért felmerül benem néhány kérdés:
1. Ha ez a feltevés igaz, akkor gyakorlatilag a NATO műholdas felderítés a teljes hadszínteret 0-24-ben lefedi? Azt írjátok, h azt is látják, mit szerelnek rá a gépre a kifutón, de ha ez igaz, akkor a Poseidonok miért akcióznak az ukrán támadások előtt a román légtérben és mellette? Minek kockáztatnak egy "légi icidenst" ha felülről mindent IS lát a többi technika? Vagy azok mást látnak, mint ez a mindenttudó műholdas rendszer?
2. Ha valóban ennyire mindent látnak, akkor feltehetően az orosz is - ha nem is mindent - de nagyrészt rálát a túloldalra. Akkor ők is látni fogják azokat a rettenetes F16-osokat? (Jó, tudom, az orosz műholdakat pedállal hajtják és mosógépchip van bennük, de mégis)
3. Ha ennyire qrva jó a felderítés, akkor hogy nincsenek már régen Moszkva alatt a kaprok? Hiszen így tényleg csak tologatni kell a sakktáblán a parasztokat, amolyan Dudi-féle szabályzatszerű izékkel...![]()
Még régebben Molnival volt csörtém ennek kapcsán; ne csak radarban gondolkodjunk és tartom ezt továbbra is. Egy kiterjedt érzékelőrendszert (radar mellett, infravörös, elektromos, mágneses de még hangdetektálást is) kell elképzelni, ami fejlett zajleválasztással és nagyteljesítményű számítógépekkel (minta könyvtárban tárolt jelösszehasonlítás)+AI-val bőven tudja a fentieket. Ráadásul kilövöd a radart?! Na és? A többi érzékelt tartomány vígan működik tovább. Mit tudsz csinálni mondjuk ha a mindenki zsebében lapuló mobiltelefon mikrofonja is gyűjti a környezeti zajokat? Semmit. Tény, h fogalmam sincs, h hol tart ez ügyben a hadiipar, de az is tény, h ez ma már megoldható.A repülők, meg a cirkáló rakéták radarreflexiója között jelentős különbség van, főleg felső nézetből.
Hiába látnak az amcsi műholdak egy Szu-27 méretű gépet, ha egy Kaliber típusú rakétát például nem látnak.
Azt tudják mondani az ukrán légvédelemnek, hogy támadni fognak az oroszok, azt viszont nem, hogy mit és mivel. Mert azt már nem látják.
Szerintem a kíváló felderítés miatt ritkák a komolyabb csapatösszevonások is. Azokat ha műhold felderíti, könnyű célpontjai a tüzérségnek. Éppen ezért mindenki pár járműves kötelékekkel bohóckodik vagy 1000 helyen, így nem tud rájuk az ellenség hatékony csapást mérni. Én így gondolom.
Én úgy gondolom, hogy lehet sok mindent láthat az USA; látja az orosz repülőgépeket a földi mozgáskor, látja, hogy dolgoznak a gépeken. Repülés előtti felkészítés, tankolás, fegyverzet odaszállítása, stb.Szerintem egy ordas nagy kamu amit bedobtak, hogy van még remény, tessék mindent látunk.
Ha így látnák a légi helyzetet nem akkor szólalna meg sokszor a légvédelmi sziréna amikor már becsapódtak.
Az, hogy a bombázók bázisait figyelik az egy dolog, oda elég egy fogorvos a közelben aki felhívja a román nagynénijét elmondja, hogy borús az időjárás, az meg telefonál utána Kijevbe.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..