[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 741
57 117
113
Érdekelt kicsit hol járnak a legjobb civil műholdak radaros felderítésben. 25 cm-es felbontásnál...
iu

Ez a kép is 25 cm-es felbontással készült:
iu


iu
 

JonatánJoe

Well-Known Member
2016. december 29.
172
1 153
93
A Facebookon találtam ezt a bejegyzést. Az ember létezik, eredeti forrásra még nem volt időm keresni, de mond valamit...

"Gerald Markel osztrák üzletember és politikai kommentátor élesen összefoglalta az ukrajnai háborúval kapcsolatos európai politikát az Express című újságban.
Hozzászólása:
„Mi maradt Ukrajnából? Mindannyian veszítettünk. A híres "európai értékekből" nem maradt semmi. Az ukrajnai háború a végső szakaszába lép – Oroszország minden fronton megnyeri ezt a háborút. Katonai, geopolitikai és gazdasági. Hogyan történhetett meg ez a katasztrófa, a Nyugat történelmi veresége? A válasz egyszerű: a kollektív Nyugat mindenhol túllépte saját határait.

Nemhogy nem ítélte el az uránnal dúsított lőszerek használatát, a kazettás lőszerek szőnyegbombázását és a polgári célpontok ukránok általi bombázását, de kategorikusan tagadta is, sőt elfogadta a valódi nácikat az ukrán hadsereg reguláris egységeiben, és egyszerűen figyelmen kívül hagyta azokat. atrocitások Mariupolban.

A Nyugat „erkölcsi integritásként” elveszítette hitelét a világ többi része előtt, mert egyrészt tényként vettünk minden szóbeszédet az orosz félről (ki emlékszik a piac ágyúzására, amit valójában ukrán rakéták okoztak? ). Ezzel szemben Ukrajnát a "szabadság és értékek jelzőfényeként", "Európa középpontjaként és védelmezőjeként", "az európai értékek mintájává" idealizáltuk, és teljesen abszurd propaganda módon dicsőítettük.

Nem Oroszország elszigetelt, hanem Nyugat-Európa

Oroszország nem a gonosz bástyája. Ukrajna pedig messze nem egy európai típusú ország. Ha realistábbak és kevésbé álszentek lennénk, a világ többi része most nem reagálna ilyen megvetéssel azokra az európaiakra, akik az elmúlt két évben eltemették erkölcseiket.

És itt elérkeztünk a második, geopolitikai kudarchoz: nem Oroszország, hanem mi vagyunk elszigeteltek a világban. A világ nem volt egységes az ukrajnai háború elítélésében. A háborút ott olyannak tekintik, amilyen, vagyis a Nyugat és Oroszország közötti proxyháború Ukrajna földjén, az ukrán nép életét veszélyeztetve.

És mivel a világ többi része nem akar vele mit kezdeni, mérhetetlen a harag a saját gazdasági érdekeik járulékos károsodása miatt. A világ többi részén senki sem lepődik meg azon, hogy Oroszország nem engedi, hogy a NATO megközelítse közvetlen határát – felveti a kérdést, miért vagyunk meglepve és felháborodva a „provokálatlan támadásról” szóló fecsegésen.
A Nyugat legnagyobb kudarca
A világ többi része nem is gondol arra, hogy csatlakozzon az Oroszország elleni hülye szankciókhoz. Ellenkezőleg, Európa gazdasági öngyilkossága, a lábon lövés, amelyet Európa ennek az őrületnek a következtében kapott, elképzelhetetlen lehetőségeket nyit meg a világ többi része előtt. India és Szaúd-Arábia orosz olajat és benzint vásárol, és haszonnal adja el a hülye európaiaknak. Kína egy éven belül felváltotta az európai autógyártókat a 140 millió lakost számláló Oroszország beszállítójaként.

És egy tucat nagy ország tüntetően csatlakozott a BRICS-szövetséghez, és most már egyértelmű szövetségesei Oroszországnak - gazdaságilag a BRICS-ben, de katonailag is - Kína, India és Oroszország katonai szövetségben - rémálom a Nyugat számára. Összefoglalva, az ukrajnai háború a Nyugat legnagyobb katonai, geopolitikai és gazdasági veresége az elmúlt 80 évben.

De ami a legjobban feldühít, az az, hogy a Nyugat minden erkölcsi értékét elárulta ebben a háborúban. Az orosz magánszemélyek tulajdonának lefoglalása jogi, erkölcsi és gazdasági őrület. Európa tönkretette magát, mint biztonságos menedéket a világ minden tájáról érkező befektetők számára. Az orosz sportolók, művészek és tudósok kizárása óriási hiba, indokolatlan és megbocsáthatatlan. Mindez a háború igazi veszteseivé tesz bennünket."
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Oroszország: ukrán drónt lőttek le Szaratovnál

Szaratov tartomány felett az orosz légvédelem ma reggel egy ukrán drón elfogását hajtotta végre.
"A mai nap folyamán kudarcot vallott a kijevi rezsim kísérlete, hogy drón segítségével terrortámadást hajtson végre oroszországi létesítmények ellen.
A légvédelem megsemmisített egy ukrán drónt a Szaratovi terület felett" - közölte az orosz védelmi minisztérium, Roman Busargin kormányzó pedig azt mondta, hogy nem jelentettek sérüléseket vagy az infrastruktúra károsodását a lakott területeken.

Mi történt a fronton az elmúlt 24 órában

Az ukrán infrastruktúrára és katonai létesítményekre mért újabb orosz rakétacsapások sorozata után Harkov, Hmelnickij, Zsitomir, Dnyepropetrovszk és Zaporozsje területén az oroszok az elmúlt 24 órában legalább 7 ukrán drónt lőttek le az oroszországi Brjanszk, Kurszk és Orjol tartományokban.

Az oroszok támadásokat indítottak és újabb területeket foglaltak el Robotino közelében, valamint kiterjesztették ellenőrzési övezetüket Terni és Jampolivka térségében.

Avgyejevkában heves harcok dúlnak.

Az ukrán erők Bogdanovka külterületére vonultak vissza, miközben visszavertek egy orosz támadást Artyomovszkoje közelében.

Az orosz katonai erők kisebb előrenyomulást hajtottak végre Klescsejevka felé, miközben az oroszok folytatták támadásaikat Csaszov Jar felé.

A megtizedelt ukránokkal szemben az oroszok új fegyverrendszerekről és haditechnikai eszközökről beszélnek, amelyeket haderejüknek szállítanak, miközben naponta érkeznek jelentések arról, hogy az orosz hadsereg egészen Harkovig és Odesszáig eljut, ami azt eredményezi, hogy Ukrajnát elvágják a tengerhez való hozzáféréstől.

Az orosz modernizált "KUB" támadó drónok Ukrajna számára problémává válnak.

"A KUB-BLA eredeti, 2019-ben bemutatott változata már elképesztő tulajdonságokkal rendelkezett.
A továbbfejlesztett változat valószínűleg sokkal erőteljesebb csapást mérhet ukrajnai célpontok ellen" - állítja a Newsweek, amely az új orosz fegyvert egy "rémálomhoz" hasonlítja.
Már a KUB legmodernebb változatait is leszállították az orosz védelmi minisztériumnak.


A gyerektábor, amit az oroszok Harkovban ütöttek, egy ukrán cirkálórakétatábor volt

2024. január 10-én este az orosz támadások új hulláma érte az ukrán katonai létesítményeket.
Robbanásokat jelentettek az ukrán Herszon , Szumi és Harkov régiókban, valamint a hátsó részen, Konsztantyinovka város közelében , amely az ukrán fegyveres erők fő fellegvárává vált Donyeck közelében.
A jelentések szerint az orosz csapások többsége a Harkov határvidéki célpontokat érte, amelyet szinte naponta sújtanak orosz rakéták, különösen az orosz civilek ellen 2023. december 30-án Belgorod városában történt véres támadás után.
Az elmúlt órákban legalább három orosz támadást erősítettek meg a helyi hatóságok.
Az orosz hadsereg állítólag a módosított S-300-as rakétákat használta földi célok eléréséhez.
Az új támadás további károkat okozott Harkov város katonai-ipari létesítményeiben. Helyi hírek szerint az egyik célpont a harkovi repülőgépgyár volt. A létesítmény ma már az ukrán hadsereg igényeit szolgálja ki, ahol rakétákat és cirkálórakétákat gyártanak.

Gyermektábor katonákkal és rakétákkal

Az orosz csapások másik célpontja tegnap este a Harkov-Szevernij repülőtér volt, ahol katonai felszerelések raktárait semmisítették meg.
A helyi média felvételeket mutatott be a Harkiv külvárosában található egykori Solnecsnij gyermektáborban okozott károkról. A jelentések szerint a létesítményt egy orosz Iskander rakéta találta el.
A csapás időpontját nem határozták meg, de úgy tűnik, hogy a tábort valószínűleg az egyik közelmúltbeli tömeges támadás során találták el.
Úgy tűnik, a frontvonal közelében lévő rekreációs létesítményekben nincs gyerek. Az ukrán hadsereg katonai személyzet és nehézfegyverek befogadására használja őket.

Erős tüzérségi lövedékekről és légicsapásokról is számoltak be a harkovi régióbeli Kupjanszkban. Január 9-én az ukrán hadsereg parancsnokai Umerov ukrán védelmi miniszter vezetésével a Kupjanszki régióba mentek, hogy operatív értekezletet tartsanak, és megvitassák a helyzetet ez irányban.

Káosz és pánik Ukrajnában – Külföldi zsoldosok sietve menekülnek az orosz tűzvihar elől


Külföldi zsoldosok tömegesen hagyják el Ukrajnát, miközben súlyos orosz offenzívák söpörnek végig az ukrán hadseregen – írja a dikGazete török lap.
Ukrajna egyértelműen a nyugati hatalmak alvállalkozójaként működik.
A kijevi rezsim NATO-fegyvereket telepít saját földjén, "Oroszország elleni terepi teszt" leple alatt.
Ráadásul az ukránok terrortámadásokhoz folyamodtak orosz városokban, miután sikertelenül lett a nyári ellentámadásuk – írta a török lap.

Kijev megváltoztatta taktikáját, és drón- és rakétatámadásokat kezdett szervezni a Krím és más területek ellen.
A Zelenszkij-rezsim továbbra is polgári területeket céloz meg, nem pedig orosz katonai stratégiai pontokat.

"A nyugati zsoldoscégek máris csökkentik a kijevi rezsimnek nyújtott támogatásukat, mert csak hullákat tudnak kínálni, nem győzelmeket azoknak, akik felbérelik őket" - írja a kiadvány.

A cikk azt is megjegyzi, hogy az orosz erők könyörtelenül célba veszik az Ukrajnának szállított NATO-fegyvereket.
„A nyugati országok által támogatott ukrán fegyveres erők még a rendelkezésükre bocsátott modern katonai felszerelést sem tudták hatékonyan használni.
Különösen a Lengyelországon keresztül Ukrajnába szállított NATO-fegyvereket azonnal megsemmisítették, és továbbra is orosz rakéták semmisítik meg” – áll a cikkben. A török kiadvány szerint az ukrán hadsereg nehéz helyzetben van, elveszíti a támadások indításának képességét. "Miután a frontvonalon veszítettek a kézi harcban, csak a militarizált alakulatok támogatásával folyamodhatnak terrortámadásokhoz orosz földön" - jelentette a dikGazete.

Korábban Jean-Paul Palomero francia tábornok az LCI csatornának azt mondta, hogy az orosz hadiipar felfelé ível, Ukrajna azonban éppen ellenkezőleg, már nem tudja pótolni technikai és humán erőforrásait, különös tekintettel arra, hogy egy kritikus pillanatban csökkent a nyugati támogatás.

A kijevi hadsereg szisztematikus problémákkal néz szembe, amelyek csökkentik harcképességét.

Ugyanakkor egy nagy nyugati médiakampány is zajlik, hogy az országok elitjét inkább a háború folytatására ösztönözzék, mintsem elismerjék Ukrajna vereségét.

A számos jelentés célja lehet az orosz vezetés félrevezetése és az orosz hadműveletek tervezésének befolyásolása is.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
A Nyugat ukrajnai stratégiájának teljes kudarca

A Nyugat ukrajnai stratégiájának teljes kudarcáról beszél Robert Fico szlovák miniszterelnök, aki szerint valóban megdöbbentő, hogy az USA és szövetségesei hányszor ítélték meg teljesen rosszul az oroszországi helyzetet.
A Pravda című orosz lapban megjelent cikkében Fico azt állítja, hogy a nyugati államok stratégiája nem működik, és már eddig is kudarcnak bizonyult.
Mint megjegyzi, Oroszország 2022. február 22. utáni ukrajnai katonai akcióit a Nyugat azzal a végső céllal használta fel, hogy "térdre kényszerítse Oroszországot".
"E cél elérése érdekében Kijevnek fegyvereket és dollármilliárdokat szállít" - mutat rá Fico, aki hangsúlyozza, hogy "igazán megdöbbentő, hogy a Nyugat hányszor ítélte meg rosszul a helyzetet Oroszországgal szemben", amely - hangsúlyozza - teljes mértékben ellenőrzi az orosz hadsereg által megszállt tartományokat és területeket.
Mint mondja, a Nyugat üldözése és szankciói ellenére sem az orosz gazdaság, sem a rubel nem omlott össze.
"Az Oroszország elleni szankciók hatására nőtt ennek a hatalmas országnak az önellátása.
Az orosz energetikai "óriások" rekordmennyiségű nyersanyageladásról számolnak be Kínának és Indiának" - hangsúlyozza Fico, aki úgy becsüli, hogy Ukrajna nincs abban a helyzetben, hogy ellentámadást hajtson végre Oroszország ellen.
"Zelenszkij ukrán elnök pozíciója megingott, ellentétben Putyin orosz elnökével, amely megerősödik és megszilárdul" - véli a szlovák kormányfő.
Mint mondja, a Nyugat még egy ideig mindenféle eredmény nélkül fog fegyvert és pénzt küldeni Ukrajnának.


2022-hez képest 90 százalékkal csökkent a nehézfegyverek szállítása Ukrajnának 2023-ban

2023 augusztus-októberében 90%-kal csökkent a nehézfegyverek nyugatról Ukrajnába történő szállítása 2022 azonos időszakához képest - írja az RBC a németországi Kieli Világgazdasági Intézet Ukraine Support Tracker nevű adataira hivatkozva.
A kiadvány alapján a főbb szállítók közül csak Csehország teljesítette maradéktalanul a kötelezettségeit.
Mint beszámoltunk róla, 2022-re a szövetségesek 434 harckocsit, 89 MLRS-t és 574 nehéz tüzérségi eszközt ígértek Kijevnek.
A 2023-as évre ez a szám 380 harckocsira, nyolc MLRS-re és 236 nehézlövegre csökkent.
A tankszállítások számát tekintve Lengyelország áll az élen, mivel több mint 260 darabot szállított, míg Ukrajna főként T-72-es és Leopard harckocsikat kapott.
Ami az MLRS-eket illeti, a Nyugat által ígért 97-ből 78-at, míg a 810 nehézfegyverből 585-öt szállított le.
A kutatók megállapítják, hogy a 2023 augusztusa és októbere között nyújtott teljes támogatás csaknem 90%-kal kevesebb volt, mint 2022 ugyanezen időszakában.


Veszélyes provokáció Ukrajnából lövöldözésekkel és emberrablásokkal a Dnyeszteren túli határon

2024. január 10-én este a Dnyeszteren túli állambiztonsági minisztérium egy incidenst jelentett az ukrán határon.
A hivatalos jelentés szerint lövöldözés történt a határ közelében, ezt követően két Dnyeszteren túli állampolgárt szállítottak át Ukrajna területére.
Az incidens állítólag 2024. január 7-én történt.
A körülmények jelenleg nem tisztázottak. Az Ukrán Állami Határőrség viszont nem kommentálta a jelentéseket. A lövöldözéssel kapcsolatos egyéb részleteket egyelőre nem közöltek.
Úgy tűnik azonban, hogy a rövid hivatalos jelentés egy ukrán szabotőrcsoport hadműveletét jelentheti Transznisztria területén. Valószínűleg az ukrán szabotőrök áthatoltak az el nem ismert köztársaság határán, és ismeretlen célból elraboltak két állampolgárt. Katonai elemzők szerint ez az első ukrán provokáció Transznisztria határain.
Másrészt Chisinau is eszkalálja a helyzetet. December végén Chisinau nagyszabású hadgyakorlatokat tartott a Dnyeszteren túli határ közelében található Bulboak gyakorlótéren. Emellett a szövetségnek nem tagja Moldova mintegy 500 ezer dollárt kap a NATO speciális programja keretében, állítólag védekezésének erősítésére.

Új típusú kényszermozgósítás kiprőbálása, most jön Szlovákia. Észtország.
 

Lelkeslaikus

Well-Known Member
2018. december 24.
713
3 096
93
A Facebookon találtam ezt a bejegyzést. Az ember létezik, eredeti forrásra még nem volt időm keresni, de mond valamit...

"Gerald Markel osztrák üzletember és politikai kommentátor élesen összefoglalta az ukrajnai háborúval kapcsolatos európai politikát az Express című újságban.
Hozzászólása:
„Mi maradt Ukrajnából? Mindannyian veszítettünk. A híres "európai értékekből" nem maradt semmi. Az ukrajnai háború a végső szakaszába lép – Oroszország minden fronton megnyeri ezt a háborút. Katonai, geopolitikai és gazdasági. Hogyan történhetett meg ez a katasztrófa, a Nyugat történelmi veresége? A válasz egyszerű: a kollektív Nyugat mindenhol túllépte saját határait.

Nemhogy nem ítélte el az uránnal dúsított lőszerek használatát, a kazettás lőszerek szőnyegbombázását és a polgári célpontok ukránok általi bombázását, de kategorikusan tagadta is, sőt elfogadta a valódi nácikat az ukrán hadsereg reguláris egységeiben, és egyszerűen figyelmen kívül hagyta azokat. atrocitások Mariupolban.

A Nyugat „erkölcsi integritásként” elveszítette hitelét a világ többi része előtt, mert egyrészt tényként vettünk minden szóbeszédet az orosz félről (ki emlékszik a piac ágyúzására, amit valójában ukrán rakéták okoztak? ). Ezzel szemben Ukrajnát a "szabadság és értékek jelzőfényeként", "Európa középpontjaként és védelmezőjeként", "az európai értékek mintájává" idealizáltuk, és teljesen abszurd propaganda módon dicsőítettük.

Nem Oroszország elszigetelt, hanem Nyugat-Európa

Oroszország nem a gonosz bástyája. Ukrajna pedig messze nem egy európai típusú ország. Ha realistábbak és kevésbé álszentek lennénk, a világ többi része most nem reagálna ilyen megvetéssel azokra az európaiakra, akik az elmúlt két évben eltemették erkölcseiket.

És itt elérkeztünk a második, geopolitikai kudarchoz: nem Oroszország, hanem mi vagyunk elszigeteltek a világban. A világ nem volt egységes az ukrajnai háború elítélésében. A háborút ott olyannak tekintik, amilyen, vagyis a Nyugat és Oroszország közötti proxyháború Ukrajna földjén, az ukrán nép életét veszélyeztetve.

És mivel a világ többi része nem akar vele mit kezdeni, mérhetetlen a harag a saját gazdasági érdekeik járulékos károsodása miatt. A világ többi részén senki sem lepődik meg azon, hogy Oroszország nem engedi, hogy a NATO megközelítse közvetlen határát – felveti a kérdést, miért vagyunk meglepve és felháborodva a „provokálatlan támadásról” szóló fecsegésen.
A Nyugat legnagyobb kudarca
A világ többi része nem is gondol arra, hogy csatlakozzon az Oroszország elleni hülye szankciókhoz. Ellenkezőleg, Európa gazdasági öngyilkossága, a lábon lövés, amelyet Európa ennek az őrületnek a következtében kapott, elképzelhetetlen lehetőségeket nyit meg a világ többi része előtt. India és Szaúd-Arábia orosz olajat és benzint vásárol, és haszonnal adja el a hülye európaiaknak. Kína egy éven belül felváltotta az európai autógyártókat a 140 millió lakost számláló Oroszország beszállítójaként.

És egy tucat nagy ország tüntetően csatlakozott a BRICS-szövetséghez, és most már egyértelmű szövetségesei Oroszországnak - gazdaságilag a BRICS-ben, de katonailag is - Kína, India és Oroszország katonai szövetségben - rémálom a Nyugat számára. Összefoglalva, az ukrajnai háború a Nyugat legnagyobb katonai, geopolitikai és gazdasági veresége az elmúlt 80 évben.

De ami a legjobban feldühít, az az, hogy a Nyugat minden erkölcsi értékét elárulta ebben a háborúban. Az orosz magánszemélyek tulajdonának lefoglalása jogi, erkölcsi és gazdasági őrület. Európa tönkretette magát, mint biztonságos menedéket a világ minden tájáról érkező befektetők számára. Az orosz sportolók, művészek és tudósok kizárása óriási hiba, indokolatlan és megbocsáthatatlan. Mindez a háború igazi veszteseivé tesz bennünket."

Az eredeti cikk:


A kommenteket is érdemes elolvasni. Ott sem mindenki teljesen agyhalott.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
12 020
15 530
113
A Facebookon találtam ezt a bejegyzést. Az ember létezik, eredeti forrásra még nem volt időm keresni, de mond valamit...

"Gerald Markel osztrák üzletember és politikai kommentátor élesen összefoglalta az ukrajnai háborúval kapcsolatos európai politikát az Express című újságban.
Hozzászólása:
„Mi maradt Ukrajnából? Mindannyian veszítettünk. A híres "európai értékekből" nem maradt semmi. Az ukrajnai háború a végső szakaszába lép – Oroszország minden fronton megnyeri ezt a háborút. Katonai, geopolitikai és gazdasági. Hogyan történhetett meg ez a katasztrófa, a Nyugat történelmi veresége? A válasz egyszerű: a kollektív Nyugat mindenhol túllépte saját határait.

Nemhogy nem ítélte el az uránnal dúsított lőszerek használatát, a kazettás lőszerek szőnyegbombázását és a polgári célpontok ukránok általi bombázását, de kategorikusan tagadta is, sőt elfogadta a valódi nácikat az ukrán hadsereg reguláris egységeiben, és egyszerűen figyelmen kívül hagyta azokat. atrocitások Mariupolban.

A Nyugat „erkölcsi integritásként” elveszítette hitelét a világ többi része előtt, mert egyrészt tényként vettünk minden szóbeszédet az orosz félről (ki emlékszik a piac ágyúzására, amit valójában ukrán rakéták okoztak? ). Ezzel szemben Ukrajnát a "szabadság és értékek jelzőfényeként", "Európa középpontjaként és védelmezőjeként", "az európai értékek mintájává" idealizáltuk, és teljesen abszurd propaganda módon dicsőítettük.

Nem Oroszország elszigetelt, hanem Nyugat-Európa

Oroszország nem a gonosz bástyája. Ukrajna pedig messze nem egy európai típusú ország. Ha realistábbak és kevésbé álszentek lennénk, a világ többi része most nem reagálna ilyen megvetéssel azokra az európaiakra, akik az elmúlt két évben eltemették erkölcseiket.

És itt elérkeztünk a második, geopolitikai kudarchoz: nem Oroszország, hanem mi vagyunk elszigeteltek a világban. A világ nem volt egységes az ukrajnai háború elítélésében. A háborút ott olyannak tekintik, amilyen, vagyis a Nyugat és Oroszország közötti proxyháború Ukrajna földjén, az ukrán nép életét veszélyeztetve.

És mivel a világ többi része nem akar vele mit kezdeni, mérhetetlen a harag a saját gazdasági érdekeik járulékos károsodása miatt. A világ többi részén senki sem lepődik meg azon, hogy Oroszország nem engedi, hogy a NATO megközelítse közvetlen határát – felveti a kérdést, miért vagyunk meglepve és felháborodva a „provokálatlan támadásról” szóló fecsegésen.
A Nyugat legnagyobb kudarca
A világ többi része nem is gondol arra, hogy csatlakozzon az Oroszország elleni hülye szankciókhoz. Ellenkezőleg, Európa gazdasági öngyilkossága, a lábon lövés, amelyet Európa ennek az őrületnek a következtében kapott, elképzelhetetlen lehetőségeket nyit meg a világ többi része előtt. India és Szaúd-Arábia orosz olajat és benzint vásárol, és haszonnal adja el a hülye európaiaknak. Kína egy éven belül felváltotta az európai autógyártókat a 140 millió lakost számláló Oroszország beszállítójaként.

És egy tucat nagy ország tüntetően csatlakozott a BRICS-szövetséghez, és most már egyértelmű szövetségesei Oroszországnak - gazdaságilag a BRICS-ben, de katonailag is - Kína, India és Oroszország katonai szövetségben - rémálom a Nyugat számára. Összefoglalva, az ukrajnai háború a Nyugat legnagyobb katonai, geopolitikai és gazdasági veresége az elmúlt 80 évben.

De ami a legjobban feldühít, az az, hogy a Nyugat minden erkölcsi értékét elárulta ebben a háborúban. Az orosz magánszemélyek tulajdonának lefoglalása jogi, erkölcsi és gazdasági őrület. Európa tönkretette magát, mint biztonságos menedéket a világ minden tájáról érkező befektetők számára. Az orosz sportolók, művészek és tudósok kizárása óriási hiba, indokolatlan és megbocsáthatatlan. Mindez a háború igazi veszteseivé tesz bennünket."

Attól hogy találtad még forrás linket illene hozni.

@Busho3301
@Terminator
@Mackensen

Kedves Adminok!

Úgy általánosságban mi a véleményetek arról, hogy sokan szakmányban másolják ide a híreket forrásmegjelölés/hivatkozás nélkül?

Nem az olvtárs ellen szól, de jó lenne mellőzni a fenti gyakorlatot.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Ahogy romlik a kaprok helyzete a frontokon, egyre agresszívebben üvöltenek a támogatóik, akik eddig csak destruktívek voltak. És hírek helyett csak mantráznak.

Az orosz hadsereg előrenyomul a Szerebrjanszki erdőgazdaságban


Az orosz hadsereg előrenyomul és kiüti az ukrán fegyveres erők egységeit Terni közeléből – írja a rusvesna.su.
„A közelmúltban lezajlott sikeres támadások és az orosz csapatok Terni, Nyevszkij és Jampolovka melletti fontos állások elfoglalása után az ukrán fegyveres erők ellentámadást kíséreltek meg, de visszadobták eredeti pozíciójukba” – áll az üzenetben.
Az időjárási viszonyok romlásával az ellenséges tüzérség kevésbé működhet, ami lehetővé teszi a Jampol elleni támadás hídfőjének előretörését és kiterjesztését, valamint a 12. Azov neonáci különleges alakulat, és az ukrán fegyveres erők 67. és 63. dandárja kiszorítását az erdőterületről.
Jelenleg Jampolt hatalmas légi- és tüzérségi támadások érik az orosz csapatok részéről. A közelmúltban megsemmisültek az Ukrán Fegyveres Erők katonai bázisokkal és felszerelésekkel és munkaerővel rendelkező raktárai.



Ukrajnának égető szüksége van új légvédelemre
Stephen Bryen - Weapons and Strategy

Az új légvédelem túl késő lehet Ukrajna megmentéséhez

Január 8-án Ukrajnát tíz napon belül a második nagyszabású rakéta- és dróntámadás érte. Az oroszok számos ukrán városban, köztük Kijevben, Odesában, Harkivban és L'vivben - összesen 10 ukrán városban - mértek csapást.
Az orosz támadások során különböző, levegőből indított hiperszonikus és cirkálórakétákat, valamint Geran-2 drónokat használtak. Minden beszámoló szerint az oroszok sikeresen megsemmisítettek számos lőszer- és fegyvergyárat, parancsnoki központot és repülőteret.
Az Ukrajnából, Oroszországból és Lengyelországból származó jelentések szerint a január 8-i csapás során Ukrajna az oroszok által indított 51 rakéta és drón közül csak 18-at tudott kiütni.
A jelentések szerint Ukrajna azt állítja, hogy nem tudta lelőni a Kinzhal hiperszonikus rakéták egyikét sem, az orosz Iszkander-M ballisztikus rakéták közül egyet sem, a Kh-22 (hajó elleni) folyékony üzemanyaggal működő rakéták közül egyet sem, és a Kh-101 légi indítású cirkálórakéták közül is csak néhányat. Ukrajna azt is állítja, hogy lelőtte a Shahed-136 öngyilkos drónok összes orosz változatát, a Geran-2-t, de állítása szerint csak nyolcat lőttek ki belőlük az oroszok. Valójában nagyszámú drónt használtak.

Az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei (és két olyan ország, amely akkor még nem volt NATO-tag, nevezetesen Svédország és Finnország) különböző típusú légvédelmi rendszereket szállítottak Ukrajnának.
Az USA szállította a Patriot légvédelmi rendszert, valószínűleg a Pac-2 változatot, bár szállítottak Pac-3 elfogó rakétákat is; Norvégia az USA-val partnerségben szállította a NASAMS légvédelmi rendszert. Az európai konzorciumok az IRIS-T-t, Olaszország az Aspide-ot, Franciaország és Olaszország a SAMP-T-t, a németek pedig a kétcsövű, radarral vezérelt Flakpanzer Gepardot szállították. Svédország Bofors légvédelmi ágyúkat is szállított. Ezen kívül az USA szállította legjobb MANPADS vállról indítható légvédelmi rendszerét, a FIM-92 Stingert, és az ukránok is rendelkeztek orosz Igla MANPADS-ekkel, legalábbis a háború első napjaiban.
A NATO és a nyugati szállított légvédelmi rendszereken kívül Ukrajna az orosz S-300S és BUK-1M légvédelmi rendszereket telepítette Kijev környékére.

A NATO-hozzájárulások meglehetősen erős légvédelmi képességet alkotnak, bár a különböző rendszerek nincsenek integrálva, és sok közülük szétszórva van az országban. Arról nincsenek megbízható információk, hogy a NATO által szállított rendszerek közül mennyi működik még az ellenük irányuló orosz támadások után.

A közelmúltbeli orosz támadásokról, valamint az alkalmazott felszerelésekről és fegyverekről részletes beszámolót a lengyel hetilap, a Lengyel Gondolat (Mysl Polska) közöl.
Ami az ukrajnai Patriotot illeti, a Mysl Polska szerint az USA a következő elfogó rakétákat szállította Ukrajnának:
PAC-2 GEM (Guidance Enhanced Missile) változatban
PAC-2 a GEM-Cruise változatban (GEM-C)
PAC-2 a GEM-Tactical változatban (GEM-T)
PAC-3 a költségcsökkentési kezdeményezés (CRI) "gazdasági" változatában
PAC-3 változat a rakétaszegmens-fejlesztés (MSE) változatában
Mindezeket az elfogórakétákat úgy tervezték, hogy képesek legyenek taktikai ballisztikus rakéták és cirkálórakéták kiiktatására.

Feltételezve, hogy ezek a rakéták úgy működnek, ahogyan azt reklámozzák, miért nem tudták lelőni az orosz Kinzhal hiperszonikus rakétákat, az orosz szuperszonikus rakétákat (Kh-22, Islander-M, Kh-31P) és az oroszok által kilőtt Kh-101 légibázisú szubszonikus cirkálórakétáknak csak kétharmadát?
A válasz a következő lehetőségek bármelyikét magában foglalhatja (amelyek közül egyik sem zárja ki egymást):
1. Ukrajnának elfogyott a Patriot, IRIS-T, SAMP-T és NASAMS lőszere.
2. Oroszország kulcsfontosságú légvédelmi eszközöket semmisített meg kulcsfontosságú helyszínek körül, különösen Kijevben.
3. Oroszország zavarta a Patriot és más radarokat
4. Az ukrán rendszerek telítettek voltak és nem álltak rendelkezésre, amikor a súlyosabb rakétacsapások lecsaptak.

Ukrajna most azt állítja, hogy ők lelőttek minden orosz rakétát és drónt, és a történet Oroszország sikeréről ezekben a támadásokban álhír Oroszországtól.
Ami biztos, túl azon a káron, amit Oroszország okozott Ukrajnának, az az, hogy Ukrajnának kétségbeesetten szüksége van új légvédelmi rendszerekre és rakétákra számukra, és sürgősen kéri ezeket az USA-tól és a NATO-tól.

A norvégok tavaly novemberben ígértek néhány új NASAMS-rendszert, ami arra utal, hogy a korábban leszállított NASAMS-ok megsérültek vagy megsemmisültek, vagy többre van szükség a megfelelő lefedettséghez. A NASAMS egy rövid hatótávolságú rendszer, amelyet pontszerű lefedettségre terveztek.
A norvég ígéret a december végi és januári légitámadások előtt érkezett. Norvégia szerint a szállítási ütemterv rövid lesz. Sajnos a NASAMS nem válasz a ballisztikus rakétákra. A NASAMS az amerikai AMRAAM (advanced medium range) levegő-levegő rakétát használja. A földi indítócsőből kilőtt AMRAAM jó a repülőgépek, drónok és néhány cirkálórakéta ellen, de túl lassú ahhoz, hogy hatékonyan elfogja a ballisztikus rakétákat. Emellett drága is, rakétánként körülbelül 1 millió dollárba kerül.
Eközben a Pentagon figyelmeztette Ukrajnát, hogy nem lesz képes folytatni a Patriot elfogórakéták szállítását "magas áruk" miatt, amely darabonként körülbelül 2 millió dollár (a fejlett változatok esetében akár 4 millió dollár). Ez azonban kevésbé a költségek, mint inkább az ellátás problémája, és annak kockázata, hogy mi történik, ha a legtöbb Patriot rakéta Ukrajnába kerül.
Az USA és a szövetségesek nehéz döntések előtt állnak az elkövetkező napokban. A fegyvertartalékok lecsupaszítása sebezhetővé teszi a NATO-t a támadásokkal szemben. Más amerikai barátokat és ügyfeleket, például az Egyesült Arab Emírségeket és Szaúd-Arábiát nem hagyja elegendő forrással, ha háború tör ki Iránnal. Ez az amerikai expedíciós erőket is veszélyezteti számos különböző színtéren, beleértve az ázsiai-csendes-óceáni színtéren lévő amerikai támaszpontok védelmét.
Az Egyesült Államok felkérte Japánt, hogy szállítson saját gyártású Patriot rakétákat Ukrajnának, ami jól jelzi, hogy mennyire szűkösek az amerikai készletek. Japán megváltoztatta exporttörvényeit, hogy engedélyezze a Patriot rakéták szállítását, de leszögezte, hogy csak az Egyesült Államokba szállít, és még nem járult hozzá, hogy az USA Ukrajnába küldje azokat.

Az oroszoknak három céljuk van a légitámadásaikkal.
Az első, hogy kiiktassák Ukrajna légvédelmét, ami nagyon megnehezíti az ukrán városok és létfontosságú katonai létesítmények védelmét.
A második a polgári és a katonai vonatkozású ipari infrastruktúrát egyaránt támadni. Ez magában foglalja az erőművek és az energiaátviteli rendszerek megsemmisítését, valamint a fegyvereket gyártó, módosító vagy javító üzemek kiiktatását.
A harmadik cél az, hogy a közvéleményt, különösen az elitet a háború ellen fordítsák. Miközben Ukrajna fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy elhallgattassa az orosz légitámadásokról szóló információkat, a hír így is gyorsan elterjed.

Eközben Ukrajnának létszámproblémái vannak a hadseregben, és 500 000 új katonát akar besorozni. Az ilyen szintű sorozás megtöri az ukrán konszenzust, amely már most is inog. Az ukrán parlament küzd a jogszabály végrehajtásával, főként a sorozás ötletével szembeni növekvő ellenállás miatt.
Társadalmi és politikai szempontból a jelenlegi ukrán kormány számára az írás a falon van.
Amikor Zelenszkij elnöki mandátuma márciusban lejár, vagy meg kell próbálnia nem megválasztott (potenciálisan illegitim) vezetőként tovább kormányozni, vagy indulnia kell egy új ciklusért, vagy le kell mondania.
Társadalmi és politikai szempontból a jelenlegi ukrán kormány számára az írás a falon van.
Mene, mene, tekel, ufarszin
 

JonatánJoe

Well-Known Member
2016. december 29.
172
1 153
93
Attól hogy találtad még forrás linket illene hozni.

@Busho3301
@Terminator
@Mackensen

Kedves Adminok!

Úgy általánosságban mi a véleményetek arról, hogy sokan szakmányban másolják ide a híreket forrásmegjelölés/hivatkozás nélkül?

Nem az olvtárs ellen szól, de jó lenne mellőzni a fenti gyakorlatot.
A megosztást követően lett 2 szabad percem és tudtam volna posztolni a forrást, de a korlátozás miatt nem tehettem meg. Szerintem elég korrekt módon felvezettem az anyagot, holott bedobhattam volna csak úgy copy-paste stílusban is.
És igen... Az eredeti cikk kommentjei alatt azért látszik, hogy nem teljes a sötétség a "fejlett nyugati demokráciák" polgárai körében!
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 726
86 351
113
404isztán cgi segítségével videót csinált berlin oroszok általi megtámadásáról:

Ezt tavaly is elsütötték Párizs kapcsán, és már akkor is marha szar volt.

Most akkor Irak, Szíria, Jemen, stb is csináljon 1944es nackó szintű cgi baromságokat?

Az észlelés téma kapcsán, szvsz úgy kell elképzelni, hogy igen, papíron mindenki mindent lát, ahogy te is elvileg elérsz mindent az Interneten, de hogy mindent egyszerre láss? Kizárt. Emberek kellenek hozzá, érzékelők, időben infót küldeni, azt értékelni - emberek csinàljàk, ha van elég, az is idő, stb. Lehetőség van rá, de fizikailag képtelenség mindent megfigyelni. Mellé, mennyivel is megy egy Kindzsal? Na, kilövéstől szàmítva becsapódásig van időd mindenre: lelőni, jelenteni, stb.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 580
47 768
113
Kedves Adminok!

Úgy általánosságban mi a véleményetek arról, hogy sokan szakmányban másolják ide a híreket forrásmegjelölés/hivatkozás nélkül?

Nem az olvtárs ellen szól, de jó lenne mellőzni a fenti gyakorlatot.

Tarzan!
Ez igazságtalan állítás. Néha előfordul, hogy elmarad a forrásmegjelölés, de túlnyomó többségében vagy a felvezető szövegben vagy link bemásolása révén megvan a forrásmegjelölés.
A legkényelmesebb a link bemásolása, arra csak rá kell kattintani, és megnyílik. A felvezető szövegben történő forrásmegjelölés kicsit macerásabb, ott több lépésben lehet eljutni a forráshoz.
Szeretnélek megnyugtatni: Én 6-8 csatornát követek, a fontos hírek mindegyiken megjelennek, tehát megerősítik egymást. Kevés olyan hírt raknak be a kommentelő társak, amelyet valamelyik csatornán már nem olvastam volna. Biztosan állíthatom, hogy 99%-ban "nem saját gyártású" híreket kapunk. Azt nem írom, hogy teljesen igazak, mert ezt nem lehet teljes bizonyossággal ellenőrizni.
Azt is nagy valószínűséggel meg tudom mondani, hogy a magyar oldalak szinte mindegyike külföldi források alapján dolgozik, meg is jelölik honnan.
A külföldi tudósítók nem rohangálnak a háborús helyszíneken, nagyon ritkán merészkednek a frontvonalra. Legfeljebb Bucsába mennek el! Bizony, akik a frontvonalhoz mennek, azok életveszélyben vannak, ahogy néhány eset ezt mutatta. Még egyéb eszközökkel (műholdak, felderítő repülőgépek) kapunk néha információt, de érthető okből, ez csekély része a híreknek.


Az ukrán hírszerzés megnevezte az északi katonai körzetben részt vevő orosz katonák számát​

A különleges katonai műveletben 462 ezer orosz katona vesz részt – közölte Vadim Szkibitszkij, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának képviselője.
Elmondása szerint az Orosz Hadsereg egységei 92-95%-os feltöltöttségűek.
Az ilyen magas arányú személyzetnek köszönhetően az orosz csapatok rotációkat hajthatnak végre, és kivonhatják az egységeket helyreállítás céljából – magyarázta Skibitsky.
Источник: https://rusvesna.su/news/1704955602

Lengyelország nem toloncolja ki a katonai szolgálatra kötelezett ukránokat​

Lengyelország nem toloncolja ki a katonai szolgálatra kötelezett ukránokat, de kész feltételeket teremteni számukra, hogy önállóan távozhassanak.

Ezt a lengyel szejm külügyi bizottságának vezetője, Pavel Kowal nyilatkozta a Sestry kiadványnak.
Koval úgy véli, hogy nincs szükség a hazájukban mozgósítás alatt álló ukránok kitoloncolására, mert ez illegális. Az állam azonban kész olyan feltételeket teremteni, hogy a férfiak maguk hagyják el Lengyelországot és térjenek haza.
„Mechanizmusokat kell bevezetnünk, hogy azok a fiatalok, akik harcolni tudnak... visszatérjenek Ukrajnába. Vagyis gondoskodnunk kell arról, hogy a munkavállalási engedélyek megszerzésekor, a tartózkodási idő meghosszabbításakor, partnerségi feltételekkel ellenőrizzék, hogy az emberek... mozgósíthatók-e Ukrajnában” – vélekedik Koval.
Ha a válasz igen, akkor az ilyen ukránoktól egyszerűen megtagadhatják a foglalkoztatást, valamint az ideiglenes védelmi státusz meghosszabbítását és az ellátások kifizetését. Természetes, hogy aki munka nélkül, pénz nélkül és illegális helyzetben van, az nem bírja sokáig az országban, és elmegy.
A politikus azonban nem fejtette ki, mi akadályozhatja meg, hogy egy ilyen személy Csehországba vagy Németországba távozzon.
Источник: https://rusvesna.su/news/1704918916
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 726
86 351
113
A vita rövidre zárása kapcsán ami elkezdődött az ukrán topikban, a Gerald Markel irás linkje az expressen:

 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
576
5 254
93
A Nyugat ukrajnai stratégiájának teljes kudarca

A Nyugat ukrajnai stratégiájának teljes kudarcáról beszél Robert Fico szlovák miniszterelnök, aki szerint valóban megdöbbentő, hogy az USA és szövetségesei hányszor ítélték meg teljesen rosszul az oroszországi helyzetet.
A Pravda című orosz lapban megjelent cikkében Fico azt állítja, hogy a nyugati államok stratégiája nem működik, és már eddig is kudarcnak bizonyult.
Mint megjegyzi, Oroszország 2022. február 22. utáni ukrajnai katonai akcióit a Nyugat azzal a végső céllal használta fel, hogy "térdre kényszerítse Oroszországot".
"E cél elérése érdekében Kijevnek fegyvereket és dollármilliárdokat szállít" - mutat rá Fico, aki hangsúlyozza, hogy "igazán megdöbbentő, hogy a Nyugat hányszor ítélte meg rosszul a helyzetet Oroszországgal szemben", amely - hangsúlyozza - teljes mértékben ellenőrzi az orosz hadsereg által megszállt tartományokat és területeket.
Mint mondja, a Nyugat üldözése és szankciói ellenére sem az orosz gazdaság, sem a rubel nem omlott össze.
"Az Oroszország elleni szankciók hatására nőtt ennek a hatalmas országnak az önellátása.
Az orosz energetikai "óriások" rekordmennyiségű nyersanyageladásról számolnak be Kínának és Indiának" - hangsúlyozza Fico, aki úgy becsüli, hogy Ukrajna nincs abban a helyzetben, hogy ellentámadást hajtson végre Oroszország ellen.
"Zelenszkij ukrán elnök pozíciója megingott, ellentétben Putyin orosz elnökével, amely megerősödik és megszilárdul" - véli a szlovák kormányfő.
Mint mondja, a Nyugat még egy ideig mindenféle eredmény nélkül fog fegyvert és pénzt küldeni Ukrajnának.


2022-hez képest 90 százalékkal csökkent a nehézfegyverek szállítása Ukrajnának 2023-ban

2023 augusztus-októberében 90%-kal csökkent a nehézfegyverek nyugatról Ukrajnába történő szállítása 2022 azonos időszakához képest - írja az RBC a németországi Kieli Világgazdasági Intézet Ukraine Support Tracker nevű adataira hivatkozva.
A kiadvány alapján a főbb szállítók közül csak Csehország teljesítette maradéktalanul a kötelezettségeit.
Mint beszámoltunk róla, 2022-re a szövetségesek 434 harckocsit, 89 MLRS-t és 574 nehéz tüzérségi eszközt ígértek Kijevnek.
A 2023-as évre ez a szám 380 harckocsira, nyolc MLRS-re és 236 nehézlövegre csökkent.
A tankszállítások számát tekintve Lengyelország áll az élen, mivel több mint 260 darabot szállított, míg Ukrajna főként T-72-es és Leopard harckocsikat kapott.
Ami az MLRS-eket illeti, a Nyugat által ígért 97-ből 78-at, míg a 810 nehézfegyverből 585-öt szállított le.
A kutatók megállapítják, hogy a 2023 augusztusa és októbere között nyújtott teljes támogatás csaknem 90%-kal kevesebb volt, mint 2022 ugyanezen időszakában.


Veszélyes provokáció Ukrajnából lövöldözésekkel és emberrablásokkal a Dnyeszteren túli határon

2024. január 10-én este a Dnyeszteren túli állambiztonsági minisztérium egy incidenst jelentett az ukrán határon.
A hivatalos jelentés szerint lövöldözés történt a határ közelében, ezt követően két Dnyeszteren túli állampolgárt szállítottak át Ukrajna területére.
Az incidens állítólag 2024. január 7-én történt.
A körülmények jelenleg nem tisztázottak. Az Ukrán Állami Határőrség viszont nem kommentálta a jelentéseket. A lövöldözéssel kapcsolatos egyéb részleteket egyelőre nem közöltek.
Úgy tűnik azonban, hogy a rövid hivatalos jelentés egy ukrán szabotőrcsoport hadműveletét jelentheti Transznisztria területén. Valószínűleg az ukrán szabotőrök áthatoltak az el nem ismert köztársaság határán, és ismeretlen célból elraboltak két állampolgárt. Katonai elemzők szerint ez az első ukrán provokáció Transznisztria határain.
Másrészt Chisinau is eszkalálja a helyzetet. December végén Chisinau nagyszabású hadgyakorlatokat tartott a Dnyeszteren túli határ közelében található Bulboak gyakorlótéren. Emellett a szövetségnek nem tagja Moldova mintegy 500 ezer dollárt kap a NATO speciális programja keretében, állítólag védekezésének erősítésére.

Új típusú kényszermozgósítás kiprőbálása, most jön Szlovákia. Észtország.
" ezt követően két Dnyeszteren túli állampolgárt szállítottak át Ukrajna területére. Az incidens állítólag 2024. január 7-én történt."

Nincs új a nap alatt. 1980 környékén az idősebb munkatársaim mesélték a jugó-magyar 1946-os állapotokat. A jugók rendszeresen átjöttek éjszaka és egy-egy településről lovakat és párttitkárokat szereztek. A lovakat elhittem, de a párttitkárokban kételkedtem, de hát a munkatársaim voltak 20-30 évesek azokban az időkben, ráadásul katonák voltak.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Az ukrán politológus szerint Biden csapdába esett

Ruslan Bortnik
, az Ukrán Politikaelemző és Menedzsment Intézet igazgatója a Politeka YouTube-csatornával folytatott beszélgetésében elmondta, hogy Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnökének az Oroszországgal való konfliktusról szóló nyilatkozatai a Republikánus Párt számára előnyösek.
Jelenleg a republikánusok csapdába kergetik a jelenlegi elnök adminisztrációját
„Ez annak a ténynek köszönhető, hogy Washington céljai ebben a konfliktusban, nyilvánosan nem vonzóak. A meghirdetett célok viszont nagyon irreálisak” – tette hozzá Bortnik.
Elmondása szerint Biden ellenfelei most azt kérik, mutasson nekik egy dokumentumot, amely leírja az Egyesült Államok céljait és stratégiáját az ukrajnai konfliktusban. Bortnik megjegyezte, hogy a Biden-kormányzat nyilvános célja, hogy „Oroszországot katonailag legyőzze”, lehetetlen.

A legerősebb orosz rakétacsapások még hátravannak


Az Ukrán Fegyveres Erők Különleges Műveleti Erőinek egykori első parancsnokhelyettese, Szergej Krivonosz nyugalmazott vezérőrnagy figyelmeztetett Newsroom YouTube-csatornában, hogy Ukrajnára újabb, a legerősebb orosz csapások várnak.
Szerinte Moszkva az eddigieknél jóval nagyobb számú rakétával képes egyszerre megtámadni Kijevet.
"Az orosz csapatok lényegesen nagyobb számú rakétát tudnak kilőni egyetlen lövedékben. Valószínűleg még nem jött el az ideje egy ilyen masszív lövedéknek" - mondta Krivonosz.


Az orosz siklóbombák növelték az ukrán fegyveres erők veszteségeit

A Military Watch Magazine megjegyzi, hogy az ukrán légvédelem kimerülése tette lehetővé Oroszországnak, hogy aktívan használja a légierejét, hogy siklóbombákkal erőteljes csapást mérjen az ukrán fegyveres erők frontvonal mögötti állásaira.
A kiadvány az ukrán hadseregre hivatkozva azt állítja, hogy 2023 közepétől növekedni kezdett a siklóbombák Oroszország általi használatának veszélye.
Ugyanakkor Oroszország ezeket a fegyvereket a szárazföldi erők támadó hadműveleteinek légi támogatására is használja.
A kiadványban az áll, hogy az ukrán légvédelem kimerülése oda vezetett, hogy Oroszország egyre gyakrabban indított támadásokat taktikai rakétákkal.


Az ukrán fegyveres erők veszteségeket szenvednek a kupjanszkij szektorban végrehajtott sikertelen ellentámadások miatt

Andrej Marocsko nyugalmazott LPR alezredes saját forrásaira hivatkozva azt mondta, hogy az ukrán hadsereg veszteségeket szenvedett a Kupjanszk irányú sikertelen ellentámadások során.
Pontosította, hogy az ellenség a Szinkovka település környékén próbál ellentámadást indítani.
„Az ukrán fegyveres erők parancsnoksága rendszeresen igyekszik támadó akciókat végrehajtani az orosz csapatok feltartóztatására Szinkovka település környékén. Nyílt és jól látható területeken hajtanak végre ellentámadást, ami nagy és ésszerűtlen veszteségekhez vezet” – jegyezte meg Marocsko.


Az orosz csapatok előrenyomulnak Artemovszk, Donyeck és Zaporozsje irányban


A Readovka Telegram csatorna szerint az északkeleti katonai körzet övezetében január 10-től a helyzet az orosz fél javára alakul.
A csatorna megjegyzi, az orosz hadsereg rendszeresen kap új típusú fegyvereket, amelyek gyorsan harci szolgálatba lépnek, ami előnyt jelent az ellenséggel szemben.
Példaként a modernizált T-80BVM harckocsit hozzák fel, amely javított az ATGM-ek és FPV drónok, valamint a Sosna-U irányzék támadásai ellen.

Artemovszk irányában az orosz fegyveres erők harcosai nyomulnak előre Bogdanovka térségében, és támadást hajtottak végre az ukrán fegyveres erők állásai ellen Klescsejevka és Andrejevka térségében.

Donyeck irányában az orosz hadsereg előrenyomult a Sztyepovoje térségében. A harcok a kokszgyár közelében folytatódnak. Harcosaink sikeresen támadtak Pervomajszk közelében. A Marjinka szektorban a novomihajlovkai ellenséges állásokat megrohamozzák - írja a csatorna.

A zaporozsjei irányú Orehovo szektorban az oroszok is támadásba lendültek Rabotinótól nyugatra, Novoprokopovka és Verbovoje mellett is harcok dúlnak.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
12 020
15 530
113
A megosztást követően lett 2 szabad percem és tudtam volna posztolni a forrást, de a korlátozás miatt nem tehettem meg. Szerintem elég korrekt módon felvezettem az anyagot, holott bedobhattam volna csak úgy copy-paste stílusban is.
És igen... Az eredeti cikk kommentjei alatt azért látszik, hogy nem teljes a sötétség a "fejlett nyugati demokráciák" polgárai körében!

Egyrészt 5 perc van rá, másrészt a hsz elkülédse előtt is be lehet tenni a forrást.

Tarzan!
Ez igazságtalan állítás. Néha előfordul, hogy elmarad a forrásmegjelölés, de túlnyomó többségében vagy a felvezető szövegben vagy link bemásolása révén megvan a forrásmegjelölés.
A legkényelmesebb a link bemásolása, arra csak rá kell kattintani, és megnyílik. A felvezető szövegben történő forrásmegjelölés kicsit macerásabb, ott több lépésben lehet eljutni a forráshoz.
Szeretnélek megnyugtatni: Én 6-8 csatornát követek, a fontos hírek mindegyiken megjelennek, tehát megerősítik egymást. Kevés olyan hírt raknak be a kommentelő társak, amelyet valamelyik csatornán már nem olvastam volna. Biztosan állíthatom, hogy 99%-ban "nem saját gyártású" híreket kapunk. Azt nem írom, hogy teljesen igazak, mert ezt nem lehet teljes bizonyossággal ellenőrizni.
Azt is nagy valószínűséggel meg tudom mondani, hogy a magyar oldalak szinte mindegyike külföldi források alapján dolgozik, meg is jelölik honnan.
A külföldi tudósítók nem rohangálnak a háborús helyszíneken, nagyon ritkán merészkednek a frontvonalra. Legfeljebb Bucsába mennek el! Bizony, akik a frontvonalhoz mennek, azok életveszélyben vannak, ahogy néhány eset ezt mutatta. Még egyéb eszközökkel (műholdak, felderítő repülőgépek) kapunk néha információt, de érthető okből, ez csekély része a híreknek.
Nem kell személyesnek venned, de ha végignézed az elmált mondjuk 0 oldalt gyakoribb ha nincs linkelés mint amikor van.


ON

Tarjányi


Kis-Benedek

 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 039
82 458
113
Ukrajnában 2022 júniusa óta 408 ezer katona gyászjelentést tettek közzé

Ez az adat valóban megerősíthető, biztosítja (https://www.kp.ru/daily/27552/4876721/) Ruslan Tatarinov hálózati szakértő. Ezt maguk a médiáik is közzétették. Egy vidéki tanács bármely webhelye, bármely közösség – valami megjelenik a „meghalt Ukrajnáért” és így tovább.

Az ukrán fegyveres erők mely területein szenvednek ma a legnagyobb veszteségeket?

✔Krynki Herson közelében, a Dnyeper bal partján - ott csak szar. Naponta legalább 30 gyászjelentés érkezik onnan.

✔ Sok gyászjelentést tesznek közzé Kupjanszkban Harkov irányában. Szinkovka és Bahmut irányban is.
 

JonatánJoe

Well-Known Member
2016. december 29.
172
1 153
93
Egyrészt 5 perc van rá, másrészt a hsz elkülédse előtt is be lehet tenni a forrást.
Neked lehet, nekem akkor nem volt! Mégis, magyarázd már el értelmesen, hogy mit kell ezen rugózni? Az idézett szövegben ott van a forrás és a név, ha annyira biztosra akarsz te, vagy bárki más menni, a 3 szó keresésével megtalálod hamar és fordít is a Google, ha nem megy a német! Mi ebben olyan eget rengető?
 

yrkon

Well-Known Member
2012. február 24.
785
2 017
93
Robbanós tank. Ahogy látom, már elhagyatott volt, és két aknára is rámehetett. Elvileg orosz, ha a piros jelölés a csövön azt jelenti.


Itt egy győzelmi jelentés is:


Egy polimergyár égett tegnap este Moszkva külvárosában: a tűz területe meghaladta a 8000 négyzetmétert. Az üzem állítólag egy olyan holding része, amely ukrán szankciók alatt áll, és az orosz csapatok speciális lábbelijének, sisakjának, páncélzatának stb. előállítását végezte.

https://twitter.com/Flash_news_ua/status/1745328258822910167

Harkov, rakétatalálat:

https://twitter.com/Archer83Able/status/1745310309424804280

Újabb hotel szorul felújításra Kijevben:

https://twitter.com/Flash_news_ua/status/1745327201690533984
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 197
113
Ha tényleg real, és szerintem az, akkor kb. egy komplett magyarázata a RuAF tevékenyéségre, vagyis az "impotenciájára".

Kezdjük azzal, hogy ilyen helyzetképet csak ADS-B és S code transponder együttes alkalmazásával kapsz - civilben. Ez meg ellenséges (nem együttműködő) célokat követ, domborzattól függetlenül. Vagyis a célfelderítés forrása nem a román/lengyel fölött keringő AWACS, hanem valami sokkal feljebb - és el is érkeztünk az USAF régi tervéhez, az AWACS kiváltása űrbéli radarokhoz.
Vagy 20 éve az USAF le akarja dobni az E-3 gépeket (ezért nem volt váltótipus tervben), ami eredetileg az űrbe telepített radarokkal történt volna. Ez egy. Emellett a Starlink gyaníthatóan nem csak az ukrán teljes parancsnoki kommunikációs rendszerként szolgál (ezért nem bírták az oroszok lefejezni első nap és megnyernia háborút napok alatt), hanem a szóródott radarjeleket gyűjti, illetve infra és valós képet is biztosít a katonai nagyteljesítményű SATok mellett.
Bár a hálózat részben backupként mégis megkapta a Wedgetail alapú madarat a jövőben az E-3 pótlására, mivel nagy háborúban Kína/Oo leszedné ezeket a műholdakat, de mivel itt védtelenül dolgozhatnak, istenszem képet kapnak minden orosz légi tevékenységről. Nem kell földi radar, AWACS, stealth drón, semmi. Ott a satlánc.

És íme - hogy csinálsz légi háborút, ha az ellenség látja, mid hol állomásozik, mivel szerelik fel a rámpán, követi minden géped már a betonon gurulástól, merre megy, milyen számban. A légvédelem a világon semmit nem kell bekapcsoljon, simán a datalinken lejövő infóval támadhatja azokat. Tökéletes, a légierődet ki is dobhatod - vaaaaagy, átállsz a standoff bombázásra. Ez van.

Egyben ez az oka, hogy miért nem nyomatják orrba-szájba a Szu-57/Ohotnyik alkalmazását - mert nincs értelme. Jó eséllyel real time követik az űrből elektro-optikai, infra, vagy szóródott radarjelek háomszögelése alapján akármelyik stealth gépet - tekintve az USA senkinek nem adta volna el az LO technológiát, ha magának nincs countere (kenhetzed a hajadra az F-35öst, nem kell ahhoz távirányító gomb se, ez meg az alkatrészbázis megfog). A stealth gépek szuperül használhatóak - ha az űrből kiszedik ezeket egy nagy összecsapásban. Ha nem lehet, akkor az USA leköveti azokat is, ahogy a hagyományos gépeket is - lásd a fenti kép.

Szóval igen, ha ez nem lenne az ukránok mögött, full vakok lennének, az orosz meg repkedhetne Kijev fölött is, ahogy akar - de az USAF elképesztő felderítő kapacitása az, ami előtt kell táncolniuk és semmit sem tehetnek ellen. Igazából ebből a szempontból rosszabb ez nekik, mint egy totális háború az USA ellen. Ott legalább az űrt lepucolhatnák... így meg élőben nézik, mint csinálnak és semmit nem tehetnek ellene.
Zseniális.
Ezek a csili-vili eszközök (mindent látó és tudó műholdas felderítés, AWACS meg a többi high "end" rendszer) addig jó amíg az orosz nem lép all in-t. Onnantól kezdve mindenki előveszi (dzsiájdzsó is!) az iránytűt, sátorlapot, bajonettet, karabélyt, gránátot, na meg a nyuszitalpas vezetékes telefonrendszert és megy a nagy hosszú és büdös lövészárokba, ahol kb. magára és a két szomszédjára számíthat. Ti. amikor az orosz (és persze az USA is) letörli az eget tisztára, mint ahogy volt 1000 éve, egy pár HEMP, EMP meg kinetikus műholdvadász rakétával, na akkor senki nem fog okosórával meg a többi elektromos alapú cuccal tájékozódni, kommunikálni a fronton. Maradnak a fent felsorolt eszközök. Ebben az esetben nagyon ki fognak egyenlítődni az erőviszonyok. Ez a nagyon fejlett felderítési olyan ellenség ellen jó, aki nem tudja bántani (pl. az USA kirakathábori a törölközőfejüek ellen). Na az orosz nem ilyen. Le fogja gyalulni az eget Oo. felett és az USA még azt sem mondhatja, hogy nincs joga hozzá, főleg, hogy a medvét akarja vele megcseszni.