[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Valami változik – az ukránok jobban bíznak Zaluzsnijban 88%-kal szemben Zelenszkijben 66%-kal

Egy ukrán közvélemény-kutatás az ukrán kormánnyal és hadsereggel kapcsolatos ukrán attitűdökről azt mutatja, hogy az ukrán társadalom túlnyomórészt támogatja az ukrán hadsereget és annak vezetését, miközben feszültségeket tapasztal egy egzisztenciális védelmi háborút folytató társadalomban.
A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMIS) 2023. december 18-án publikált egy felmérést, amelyet 2023. november 29. és december 9. között végeztek, és amely szerint a válaszadók 96%-a támogatja az ukrán fegyveres erőket, 88%-uk bízik Valeri Zaluzsnij ukrán parancsnokban és 66 % megbízik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökben.
A KMIS korábbi, 2022 decemberében végzett közvélemény-kutatásában a válaszadók 84%-a bízott Zelenszkijben, és sok ukrán intézménybe vetett bizalom is hasonló mértékben csökkent 2022 decembere és 2023 között – ami az elhúzódó háború miatt nem meglepő.
Az Ukrán Fegyveres Erők, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU), az Ukrán Nemzeti Rendőrség és az ukrán önkéntesek nem tapasztaltak hasonló csökkenést a megkérdezett közbizalomban ebben az időszakban.
Az ukrán hangulat 2022 decemberében valószínűleg jobb volt, mint 2023 novemberében és decemberében, mivel az ukrán erők 2023 nyarán sikertelen ellentámadást indítottak.
A KMIS közvélemény-kutatása azt is mutatja, hogy a válaszadók többsége Zelenszkijt és Zaluzsnijt is támogatja, és csak 15%-uk polarizált nézeteket vallott, amelyek támogatják egymást.
Komoly szakadásról számolnak be az ukrán katonai és politikai vezetés között.

Putyin nagy támogatottsága 66%-a Az oroszok rá fognak szavazni, és 67%-uk helyesli politikáját

A Chicagói Egyetem Nemzeti Közvéleménykutató Központja (NORC) új független közvélemény-kutatása szerint Putyin orosz elnök továbbra is erős hazai támogatást élvez rezsimje és ukrajnai háborúja iránt.
A NORC közvélemény-kutatása 1046, az Orosz Föderációban és az oroszok által megszállt Krím-félszigeten élő orosz felnőttet kérdezte meg orosz mobiltelefon-szolgáltatók adatainak felhasználásával.
A közvélemény-kutatás szerint a válaszadók 67%-a helyesli Putyin külpolitikáját, 58%-a pedig belpolitikáját, de 66%-uk azt tervezi, hogy Putyinra szavaz a 2024 márciusában esedékes elnökválasztáson.
Putyin viszonylag magas támogatottsága továbbra is fennáll, annak ellenére, hogy a NORC közvélemény-kutatása szerint az oroszok elégedetlenek az emelkedő árakkal, amelyek az életkörülmények általános romlását okozzák.
A NORC közvélemény-kutatása azt is megjegyezte, hogy a válaszadók 63%-a támogatja az ukrajnai háborút, és a válaszadók 64%-a "Oroszország és a Nyugat kulturális harcának" tekinti a háborút.
Ez az eredmény ellentétben áll más közelmúltbeli független orosz közvélemény-kutatásokkal, amelyek azt mutatják, hogy csökken a támogatottság Oroszország teljes körű Ukrajna inváziója mellett.

Ukrajna nem fog nyerni, bármennyi pénzt is kap...

A Biden-kormány a valóság ellenére nem hajlandó elhinni, hogy Oroszország lesz az, aki megnyeri az Ukrajnával vívott háborút – érvelt Tucker Carlson amerikai újságíró.
„Ukrajna nem fog nyerni, bármennyi pénzt is ad neki az USA.
De Washington is makacsul nem hajlandó elismerni ezt a tényt” – mondta Carlson az X hálózaton sugárzott műsorában.
"Ez nagyon kellemetlen helyzetbe hozza Bident, mivel az elnök megígérte Zelenskijnek a támogatást, a pénzét és valószínűleg a gyermekeit is, "ameddig csak kell".
De ennek semmi értelme” – mutatott rá az amerikai újságíró, aki rámutatott, hogy az orosz hadsereg meghaladja az ukránokat, és hatalmas hadiiparral rendelkezik.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 726
86 351
113
Orc vagy tökös katona?

Kis hazudozás:
(Méghogy Irán amerikai katonákat támadott Irakban és Szíriában! :D Nem öcsi, ugyanaz a proxy megy ott is, mint amit ti nyomtok az USA nevében nálatok. Ahogy a ruszki se qur oda Londonra, az USA se támadja Teheránt ... -> Már meg se kérdezem, hogy ugyan milyen jogon tartózkodnak amerikai katonák Szíriában. Az Irak is necces, de Szíria?)



Más.
Simplicius írása: technológia, veszteségek, gyártás és még Aresztovics:


Kis adalék az írásból:
https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2Fcffe3a70-0d1f-43bd-912b-b86904b954b5_958x2048.jpeg


"Arestovich, for his part, has entirely rewritten his historiography of the conflict, now professing that Russia was in fact in the right all along in attacking Ukraine. It was Ukraine that provoked Russia with its hostile Russophobia" (van videó is!)

:D

Szóval, Simplicius helyzetjelentése alapján, Ukrajna bár mutat életjeleket, még létezik, van technológiája, fegyverei, esélytelen rövidtávon is.

Ha történelmi képbe akarjuk helyezni, akkor szvsz Ukrajna jelenleg kb. a náci Németország 1945ös szintjén van, ahol elvileg még létezik minden, de az ellenfél sokkal erősebb és támad. A filmhíradókban (ma mélyFOS) még sikert sikerre halmoz, de valójában vége van.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 805
56 338
113
Kedvenc NATO katonánk figyelmébe :)

"NATO államok és Ukrajna erösebb légelháritásról tanácskoznak."
Jens Stoltenberg NATO fötitkár ezèrt összehivta a NATO-Ukrajna tanácsot követi szinten szerdára Brüsszelbe. (Der Standard)
Ez csak szemfényvesztés lehet, mert a NATOnak semmi köze az ukrajnai balhéhoz, csak egyes tagországoknak. Jens Stoltenberg meg a követek ezt a találkát szabadidejükben mint magánemberek szervezték meg egy brüsszeli kocsmában.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 580
47 768
113
Az Egyesült Államok, az Európai Unió, Nagy-Britannia, Ausztrália és Kanada külön nyilatkozatot fogadott el, amelyben elítélte "a KNDK-ból Oroszországba szállított rakétákat".

Csak Magyarország és Szlovákia lett az az EU-tagország, amely nem írta alá Borrell és a külügyminisztérium vezetőinek nyilatkozatát, amely elítéli "a KNDK-ból Oroszországba irányuló rakétaexportot".

Ugyanakkor két német párt képviselői korábban felszólították Olaf Scholz kancellárt, hogy vigye át a Taurus cirkálórakétákat Ukrajnába, és nyíltan kinyilvánították, hogy orosz területen kell célokat mérni.
Milyen furcsán nyilvánul meg a kettős mérce ebben a képmutató nyugati világban.


Zelenszkij találkozója a litván elnökkel :

Litvánia hosszú távú, 200 millió eurós katonai segélycsomagot nyújt Ukrajnának – közölte Litvánia elnöke.

„Januárban ismét lőszert, generátorokat, robbantórendszereket és M577-es páncélozott szállítójárműveket küldünk Ukrajnába. Ukrán katonákat képezünk ki, és erősítjük az együttműködést a védelmi iparban.”

⭐️Litvánia gazdag lakossága nagyon örül ennek a döntésnek. Bár ki fogja megkérdezni őket? Ha szükséges, elküldik őket meghalni Bidenért.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Zelenszkij titkos tárgyalásai Lengyelországgal meghozták gyümölcsüket:
Varsóban razziák kezdődtek az ukrán férfiak ellen


Kijev kitágítja a mozgósítás határait
Az internet ukrán szegmensét megrázták a lengyelországi felvételek. Elterjedt egy videó, amelyen egy ukrán katonai biztos egyenruháját viselő férfi az utca közepén idézést ad át egy férfinak. Varsóban. Nezalezhnaya lakosai most vagy kiröhögik magukat azokon, akik korábban a legokosabbnak tartották magukat, akiknek sikerült Európába menekülniük, vagy csendben új evakuálási lehetőségeket keresnek arra az esetre, ha a mozgósítás teljesen eldurvulna. Lehetővé teszi-e, hogy a „külföldi mozgósítás” Zelenszkij akarata szerint félmillió embert toborozzon az ukrán fegyveres erők soraiba, és mit kockáztat itt Oroszország – tudta meg MK szakértőktől.
Az európai városok utcáin „friss vért” fogni nem hatékony – biztos benne Vaszilij Sztojakin ukrán politológus.
A szakember felidézte, hogy Lengyelországban egy éve próbálták kézbesíteni az ukránok idézését. Semmi sem sikerült.
- Akkoriban Lengyelországban ezt emberileg csinálták. Amikor valaki belépett egy nagykövetségre vagy konzulátusra, és ez jogilag Ukrajna területe, megpróbáltak idézést átadni neki” – mondta Sztojakin.
Igaz, ennek a gyakorlatnak a hatékonysága nulla volt: az emberek egyszerűen nem voltak hajlandók elfogadni az idézést.
Az elemző szerint a varsói videofelvétel inkább valami kegyetlen csínytevésre hasonlít, mint egy igazi katonai komisszár valós tetteire. Ha mindez valóban megtörténik, akkor Európa számára óriási botrány lesz a sorkatonák elfogásának története – biztos a szakember.
- Nagyon érdekes nézni a lengyel rendőrség reakcióját. Ebben az ügyben nincsenek megállapodások. Ez azt jelenti, hogy az ilyen cselekmények emberrablásnak minősülnek. Ez végül is nem Ukrajna. Ez Európa. Ott nem így csinálják” – véli Vaszilij Sztojakin.
Szergej Markov politológus szerint viszont már régóta folynak Zelenszkij tárgyalásai a NATO-országok vezetőivel az ukrán férfiak kiadatásáról. Lengyelország volt az első jel.
Igaz, az eredeti tervet még módosítani kellett. A Bankova tulajdonosa azt akarta, hogy az ukrán férfiakat maguk a lengyel rendőrök kapják el Varsó utcáin. De a lengyelek időben emlékeztek arra, hogy a nemzetközi jogot nem törölték el, és még mindig egy felvilágosult Európa. Ugyanakkor emlékeztek a bumeráng elvére, és megijedve ugyanazon ukrán férfiak terrortámadásaitól, nem voltak hajlandók kitérni a bajból. Zelenszkijnek azonban „B” lehetőséget kínáltak: jöjjenek az ukrán katonai komisszárok Lengyelországba, és kapjanak el, akit akarnak. Egy ilyen megállapodás eredményét videóra is rögzítették, ami most nyugtalanítja a tér lakóit.
Most a Bankova tulajdonosa a balti államokba ment – mondta Markov. A cél ugyanaz – rávenni a helyi hatóságokat a férfi menekültek átadására, hogy később az ő példájukat követve más uniós országok is átadják az ukránokat Zelenszkij-Zaluzsnijnak.
- A balti országok nagy valószínűséggel beleegyeznek. De az olyan országok, mint Németország, nem. Bár Németország a második ország Lengyelország után az Ukrajnából érkező menekültek számát tekintve. Lengyelországon keresztül Németországba menekülnek. Maguk a német hatóságok nem járulnak hozzá ahhoz, hogy ukrán katonai biztosok csatlakozzanak hozzájuk. De más megoldást is találnak majd, mert az ukrán fegyveres erők mozgósítása nem Zelenszkij követelése. Ezt akarja a diktátor az Egyesült Államok személyében” – magyarázta Markov.
Vajon a NATO-országokban a férfi menekültek elfogása zavargássá válik magán a téren belül? Az elemző biztos benne, hogy Ukrajnában semmi sem lesz a mozgósításellenes Maidan közelében.
- Ukrajna modern neofasiszta, totalitárius állam. Ukrajna modern polgára pedig olyan ember, akinek nincs joga saját hangjához, politikai jogaihoz és még saját tudatához sem – véli Markov –, ezért nem lesz lázadás. De van egy jó mondás: "A bolond bolond, de nem eszik szappant." Bár Ukrajna lakóit néma rabszolgákká változtatták, tökéletesen megértik, hogy mészárlásra hurcolják őket. Ezért menekülnek.
Az elemző szerint hamarosan elképesztő képet láthatunk: egyrészt hatékony mozgósítás lesz az ukrán fegyveres erők soraiban. Emlékezzünk arra, hogy Zelenszkij 500 ezer embert tervez beszervezni az aktív hadseregbe és ugyanennyit a védelmi iparba.
Másrészt új tervek születnek az ukránok külföldre szökésére.
És itt nem is az a meglepő, hogy mindkettőt egyszerre látjuk majd. A lényeg az, hogy hová futnak majd azok, akik nem akarnak fegyvert fogni Zelenszkij parancsára. És futni fognak Oroszországba.
- Az ukránok Oroszországba menekülnek, és most még jobban fognak menekülni. Van egy jól kiépített menekülési útvonal Oroszországba. Először Európába mennek, onnan Törökországba, Törökországból pedig nyugodtan hozzánk” – mondta Markov.
Egy új ukrajnai menekülthullám egy új mozgósítási hullám hátterében magában Ukrajnában is komoly kihívást jelent majd országunk számára - biztos a szakember.
„Politikai blokkunk azt mondja: fogadjuk el őket – érvel Markov –, a gazdasági blokk azt mondja: igen, szükségünk van rájuk, hadd dolgozzanak, ezek normális orosz emberek. És vannak biztonsági tisztviselők, akik azt mondják, hogy rengeteg ember van beépítve ott, és az SBU tisztjei könnyen forgalomba helyezik őket. Most a legegyszerűbb lehetőség a terrortámadásra való toborzásra, ha egy Ukrajnából Oroszországba érkezett személy rokonát ott hagyták.
Megtalálják, és azt mondják: megöljük a rokonod, ha nem követsz el terrortámadást.

És ezeket a lengyeleket, baltiakat, kaprokat nemhogy európainak, de embernek kell tekinteni?
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 518
20 272
113
Ha tényleg real, és szerintem az, akkor kb. egy komplett magyarázata a RuAF tevékenyéségre, vagyis az "impotenciájára".

Kezdjük azzal, hogy ilyen helyzetképet csak ADS-B és S code transponder együttes alkalmazásával kapsz - civilben. Ez meg ellenséges (nem együttműködő) célokat követ, domborzattól függetlenül. Vagyis a célfelderítés forrása nem a román/lengyel fölött keringő AWACS, hanem valami sokkal feljebb - és el is érkeztünk az USAF régi tervéhez, az AWACS kiváltása űrbéli radarokhoz.
Vagy 20 éve az USAF le akarja dobni az E-3 gépeket (ezért nem volt váltótipus tervben), ami eredetileg az űrbe telepített radarokkal történt volna. Ez egy. Emellett a Starlink gyaníthatóan nem csak az ukrán teljes parancsnoki kommunikációs rendszerként szolgál (ezért nem bírták az oroszok lefejezni első nap és megnyernia háborút napok alatt), hanem a szóródott radarjeleket gyűjti, illetve infra és valós képet is biztosít a katonai nagyteljesítményű SATok mellett.
Bár a hálózat részben backupként mégis megkapta a Wedgetail alapú madarat a jövőben az E-3 pótlására, mivel nagy háborúban Kína/Oo leszedné ezeket a műholdakat, de mivel itt védtelenül dolgozhatnak, istenszem képet kapnak minden orosz légi tevékenységről. Nem kell földi radar, AWACS, stealth drón, semmi. Ott a satlánc.

És íme - hogy csinálsz légi háborút, ha az ellenség látja, mid hol állomásozik, mivel szerelik fel a rámpán, követi minden géped már a betonon gurulástól, merre megy, milyen számban. A légvédelem a világon semmit nem kell bekapcsoljon, simán a datalinken lejövő infóval támadhatja azokat. Tökéletes, a légierődet ki is dobhatod - vaaaaagy, átállsz a standoff bombázásra. Ez van.

Egyben ez az oka, hogy miért nem nyomatják orrba-szájba a Szu-57/Ohotnyik alkalmazását - mert nincs értelme. Jó eséllyel real time követik az űrből elektro-optikai, infra, vagy szóródott radarjelek háomszögelése alapján akármelyik stealth gépet - tekintve az USA senkinek nem adta volna el az LO technológiát, ha magának nincs countere (kenhetzed a hajadra az F-35öst, nem kell ahhoz távirányító gomb se, ez meg az alkatrészbázis megfog). A stealth gépek szuperül használhatóak - ha az űrből kiszedik ezeket egy nagy összecsapásban. Ha nem lehet, akkor az USA leköveti azokat is, ahogy a hagyományos gépeket is - lásd a fenti kép.

Szóval igen, ha ez nem lenne az ukránok mögött, full vakok lennének, az orosz meg repkedhetne Kijev fölött is, ahogy akar - de az USAF elképesztő felderítő kapacitása az, ami előtt kell táncolniuk és semmit sem tehetnek ellen. Igazából ebből a szempontból rosszabb ez nekik, mint egy totális háború az USA ellen. Ott legalább az űrt lepucolhatnák... így meg élőben nézik, mint csinálnak és semmit nem tehetnek ellene.
Zseniális.
A légtérvédelemben nem vagyok túlságosan otthon, de azért felmerül benem néhány kérdés:
1. Ha ez a feltevés igaz, akkor gyakorlatilag a NATO műholdas felderítés a teljes hadszínteret 0-24-ben lefedi? Azt írjátok, h azt is látják, mit szerelnek rá a gépre a kifutón, de ha ez igaz, akkor a Poseidonok miért akcióznak az ukrán támadások előtt a román légtérben és mellette? Minek kockáztatnak egy "légi icidenst" ha felülről mindent IS lát a többi technika? Vagy azok mást látnak, mint ez a mindenttudó műholdas rendszer?
2. Ha valóban ennyire mindent látnak, akkor feltehetően az orosz is - ha nem is mindent - de nagyrészt rálát a túloldalra. Akkor ők is látni fogják azokat a rettenetes F16-osokat? (Jó, tudom, az orosz műholdakat pedállal hajtják és mosógépchip van bennük, de mégis) :D
3. Ha ennyire qrva jó a felderítés, akkor hogy nincsenek már régen Moszkva alatt a kaprok? Hiszen így tényleg csak tologatni kell a sakktáblán a parasztokat, amolyan Dudi-féle szabályzatszerű izékkel... :D
 

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 476
10 747
113
A légtérvédelemben nem vagyok túlságosan otthon, de azért felmerül benem néhány kérdés:
1. Ha ez a feltevés igaz, akkor gyakorlatilag a NATO műholdas felderítés a teljes hadszínteret 0-24-ben lefedi? Azt írjátok, h azt is látják, mit szerelnek rá a gépre a kifutón, de ha ez igaz, akkor a Poseidonok miért akcióznak az ukrán támadások előtt a román légtérben és mellette? Minek kockáztatnak egy "légi icidenst" ha felülről mindent IS lát a többi technika? Vagy azok mást látnak, mint ez a mindenttudó műholdas rendszer?
2. Ha valóban ennyire mindent látnak, akkor feltehetően az orosz is - ha nem is mindent - de nagyrészt rálát a túloldalra. Akkor ők is látni fogják azokat a rettenetes F16-osokat? (Jó, tudom, az orosz műholdakat pedállal hajtják és mosógépchip van bennük, de mégis) :D
3. Ha ennyire qrva jó a felderítés, akkor hogy nincsenek már régen Moszkva alatt a kaprok? Hiszen így tényleg csak tologatni kell a sakktáblán a parasztokat, amolyan Dudi-féle szabályzatszerű izékkel... :D
Szerintem ezt inkább úgy kell elképzelni mint a Gyűrűk Urában, Szauron szeme mindent lát, de csak ha épp oda néz. Azért itt van néhány ezer km2 amit figyelni kellene és az Oroszok sem hülyék , biztosan mindent megtesznek az álcázásra,.rejtésre, megtévesztésre.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 365
63 020
113
Szerintem ezt inkább úgy kell elképzelni mint a Gyűrűk Urában, Szauron szeme mindent lát, de csak ha épp oda néz. Azért itt van néhány ezer km2 amit figyelni kellene és az Oroszok sem hülyék , biztosan mindent megtesznek az álcázásra,.rejtésre, megtévesztésre.
Nem, ezt úgy kell elképzelni, hogy az oroszok tisztában vannak vele már tavaly előtt óta, hogy amerikaiak mindent látnak, viszont az amerikaiak nem osztanak meg mindent az ukránokkal, hanem csak ami aktuálpolitikailag szükséges.
Ez az amerikaiak zsarolási potenciálja.
Ezért van, hogy néha pont akkor van ukrán rakétatámadás és ott, ahol épp fontos orosz tábornok van. Viszont az oroszokkal is megy a háttéralku és rövid pórázon tartják az ukránokat, így azok csak néha lőnek át orosz területre.
Merthogy ez az egész háború egy színjáték, aminek a pontos célja még nem dőlt el. De addig is pénzt keresnek rajta egyesek és közben igazgatják a pozícióikat, mert lesz majd egy választás és lesz majd egy háború utáni időszak is.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Szerintem ezt inkább úgy kell elképzelni mint a Gyűrűk Urában, Szauron szeme mindent lát, de csak ha épp oda néz. Azért itt van néhány ezer km2 amit figyelni kellene és az Oroszok sem hülyék , biztosan mindent megtesznek az álcázásra,.rejtésre, megtévesztésre.

Szerintem egy ordas nagy kamu amit bedobtak, hogy van még remény, tessék mindent látunk.
Ha így látnák a légi helyzetet nem akkor szólalna meg sokszor a légvédelmi sziréna amikor már becsapódtak.
Az, hogy a bombázók bázisait figyelik az egy dolog, oda elég egy fogorvos a közelben aki felhívja a román nagynénijét elmondja, hogy borús az időjárás, az meg telefonál utána Kijevbe.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
A hóban elakadt nyugati haditechnikai eszközök.

Az ukránok nyugati katonai felszerelése a front egyes területein elakadt a hóban - állítja Andrej Marocsko nyugalmazott luhanszki alezredes.
"A nagy mennyiségű hóesés számos területen megbénította az ukrán fegyveres erők utánpótlási, evakuálási és erősítési tevékenységét a harcvonalban" - mondta Marocsko, megjegyezve, hogy a fő problémát a nyugati járművek - kerekes és lánctalpas járművek - gyenge minőségű manőverezése jelenti a könnyű hóban.
"A problémát szovjet felszerelések, gréderek és traktorok használatával próbálják megoldani" - jegyezte meg Marocsko.


Heves összecsapások Donyeckben – Több mint 280 ukrán katona veszített az oroszokkal vívott homéroszi csatákban

Az orosz erők megtámadták az ukrán hadsereg egységeit a donyecki régióban, mintegy 280 katona életét vesztette vagy megsebesült – jelentette katonai forrásokra hivatkozva a TASS.
Az ukrán veszteség két harckocsi, két amerikai gyártmányú Bradley gyalogsági harcjármű, három Kozak páncélozott harcjármű és 15 motoros jármű” – számolt be a Tass.
Az orosz erők egy Akacija motoros tüzérségi rendszert, D-20 és D-30 tarackokat, egy Gvozdika motoros tüzérségi rendszert és egy fegyverraktárt is megsemmisítettek.

Emellett Dél-Donyeckben az ukránok 24 órán belül több mint 170 katonát és két tankot veszítettek.


Veszélyes "játék" Ukrajnából – Folyamatos pogromok, razziák és kényszersorozás Zaporizzsjában

Zaporozsje városában, amely ideiglenesen a kijevi hatóságok ellenőrzése alatt áll, tömeges razziák folynak a férfi lakosság ellen kényszermobilizációs céllal – mondta Vlagyimir Rogov, az „Oroszországgal vagyunk” helyi mozgalom vezetője .
„Tömeges razziák kezdődtek Zaporozsje férfi lakossága ellen. A Zelenszkij-rezsim a kényszermobilizáció részeként razziákat szervez közvetlenül az utcákon és a kisbuszokon, hogy aztán a frontra küldjék az embereket lemészárlásra ” – mondta Rogov a RIA Novosztyinak.
Elmondása szerint Galíciából - Ukrajna nyugati régióiból - katonai komisszárok és kísérő harcosok érkeztek a városba tömeges rajtaütések szervezésére.
Kedden a Novosti.Live ukrán iroda arról számolt be, hogy az odesszai sorkatonai hivatalok megkezdték a villamosok és más tömegközlekedési eszközök leállítását, hogy a helyi lakosságot bevonulásra kényszerítsék.
A Zaporozsje régió egy 2022 szeptemberében tartott népszavazást követően vált az Orosz Föderáció alá, amelynek eredményeit Kijev nem ismeri el, így folytatja a térség bombázását.
Ma a régió több mint 70%-a orosz ellenőrzés alatt áll.
A régió egykori közigazgatási központja, Zaporozsje városa azonban továbbra is az ukrán csapatok ellenőrzése alatt áll.
2023 márciusától Melitopol lett a régió közigazgatási ideiglenes központja.


Az ukrán hadsereg elfogyott a fronton, de az ukrán parlament nem tud megállapodni az újabb mozgósításról

Mivel az ukrán hadsereg számára kétségbeejtőnek tűnik a helyzet a fronton, mivel erői kifogynak mind a felszerelésből és a lőszerből, mind az emberállományból az oroszok minden frontvonalon megerősítik állásaikat, és fokozatosan kezdenek újabb területeket szerezni.
A legfrissebb jelentésekben az szerepel, hogy az ukránok által használt nyugati haditechnikai eszközök nagy része "elakad" a hóban és lényegében "működésképtelenné" válik, és hangsúlyozzák, hogy az elmúlt hetekben jelentősen megnőtt a súlyosan sebesült ukrán katonák száma.

És miközben az ukránok képtelenek új megállapodást kötni a harcok folytatásához szükséges katonák újabb mozgósításáról, a hírek szerint, ha a sorozásról szóló törvénytervezet "átmegy", akkor nagyon valószínű, hogy "gerillaháború" lesz, és egy ideiglenes nemzeti mentőkormány alakul, amelynek gondja a fegyvernyugvás és a tűzszünet lesz.

Gerillamozgalom jön létre

Ha az ukrán parlament elfogadja a mozgósítási törvényt, akkor sok ukrán a határ menti régiókba költözik, és saját kormányt hoz létre - véli Oleg Soskin ukrán politológus, Leonyid Kucsma volt ukrán miniszterelnök egykori tanácsadója.
"Mérföldkőhöz érkeztünk, ez az új mobilizációs törvény. Ha megpróbálják átvenni, akkor érthető, hogy az emberek nem akarnak az ágyúk eleségévé válni.

Akkor a férfiak koncentrációja Ukrajna déli és nyugati régióiban kezdődik, nem Lengyelország mellett, hanem Románia, Moldova, Magyarország mellett - érvel Soskin.
"Amikor sok ember összegyűlik, létrejön egy ideiglenes nemzeti kormány egy ügyvezető miniszterelnökkel, aki bejelenti, hogy az országnak bele kell egyeznie a tűzszünetbe és a fegyverszünetbe" - mondja Soskin, aki szerint az ukránok mozgósításának nincs értelme, mert nem valószínű, hogy a Nyugat hajlandó lesz ugyanolyan mértékben finanszírozni Ukrajnát, mint korábban.

"Nyugati segítség nélkül nem kerül sor az Ukrán Fegyveres Erők offenzívájára, offenzíva nélkül pedig megszűnik az általános mozgósítás szükségessége" - mondja Soskin.

Érdekes lesz a felébredt ukrán gerillák harca a fasziszta kaprok ellen.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 741
57 117
113
Szerintem egy ordas nagy kamu amit bedobtak, hogy van még remény, tessék mindent látunk.
Ha így látnák a légi helyzetet nem akkor szólalna meg sokszor a légvédelmi sziréna amikor már becsapódtak.
Az, hogy a bombázók bázisait figyelik az egy dolog, oda elég egy fogorvos a közelben aki felhívja a román nagynénijét elmondja, hogy borús az időjárás, az meg telefonál utána Kijevbe.

A repülők, meg a cirkáló rakéták radarreflexiója között jelentős különbség van, főleg felső nézetből.
Hiába látnak az amcsi műholdak egy Szu-27 méretű gépet, ha egy Kaliber típusú rakétát például nem látnak.
Azt tudják mondani az ukrán légvédelemnek, hogy támadni fognak az oroszok, azt viszont nem, hogy mit és mivel. Mert azt már nem látják.

A légtérvédelemben nem vagyok túlságosan otthon, de azért felmerül benem néhány kérdés:
1. Ha ez a feltevés igaz, akkor gyakorlatilag a NATO műholdas felderítés a teljes hadszínteret 0-24-ben lefedi? Azt írjátok, h azt is látják, mit szerelnek rá a gépre a kifutón, de ha ez igaz, akkor a Poseidonok miért akcióznak az ukrán támadások előtt a román légtérben és mellette? Minek kockáztatnak egy "légi icidenst" ha felülről mindent IS lát a többi technika? Vagy azok mást látnak, mint ez a mindenttudó műholdas rendszer?
2. Ha valóban ennyire mindent látnak, akkor feltehetően az orosz is - ha nem is mindent - de nagyrészt rálát a túloldalra. Akkor ők is látni fogják azokat a rettenetes F16-osokat? (Jó, tudom, az orosz műholdakat pedállal hajtják és mosógépchip van bennük, de mégis) :D
3. Ha ennyire qrva jó a felderítés, akkor hogy nincsenek már régen Moszkva alatt a kaprok? Hiszen így tényleg csak tologatni kell a sakktáblán a parasztokat, amolyan Dudi-féle szabályzatszerű izékkel... :D

Szerintem a kíváló felderítés miatt ritkák a komolyabb csapatösszevonások is. Azokat ha műhold felderíti, könnyű célpontjai a tüzérségnek. Éppen ezért mindenki pár járműves kötelékekkel bohóckodik vagy 1000 helyen, így nem tud rájuk az ellenség hatékony csapást mérni. Én így gondolom.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 691
16 890
113
A repülők, meg a cirkáló rakéták radarreflexiója között jelentős különbség van, főleg felső nézetből.
Hiába látnak az amcsi műholdak egy Szu-27 méretű gépet, ha egy Kaliber típusú rakétát például nem látnak.
Azt tudják mondani az ukrán légvédelemnek, hogy támadni fognak az oroszok, azt viszont nem, hogy mit és mivel. Mert azt már nem látják.



Szerintem a kíváló felderítés miatt ritkák a komolyabb csapatösszevonások is. Azokat ha műhold felderíti, könnyű célpontjai a tüzérségnek. Éppen ezért mindenki pár járműves kötelékekkel bohóckodik vagy 1000 helyen, így nem tud rájuk az ellenség hatékony csapást mérni. Én így gondolom.
Még régebben Molnival volt csörtém ennek kapcsán; ne csak radarban gondolkodjunk és tartom ezt továbbra is. Egy kiterjedt érzékelőrendszert (radar mellett, infravörös, elektromos, mágneses de még hangdetektálást is) kell elképzelni, ami fejlett zajleválasztással és nagyteljesítményű számítógépekkel (minta könyvtárban tárolt jelösszehasonlítás)+AI-val bőven tudja a fentieket. Ráadásul kilövöd a radart?! Na és? A többi érzékelt tartomány vígan működik tovább. Mit tudsz csinálni mondjuk ha a mindenki zsebében lapuló mobiltelefon mikrofonja is gyűjti a környezeti zajokat? Semmit. Tény, h fogalmam sincs, h hol tart ez ügyben a hadiipar, de az is tény, h ez ma már megoldható.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 574
24 792
113
ukri t64, dróntalálat után a pk kiugrik, azután szerintem aknára fut majd felrobban:

404isztán cgi segítségével videót csinált berlin oroszok általi megtámadásáról:

Drónok háborúja:

Lancet veszteség, most egy fh70 hárított:

Gránátdobálás drónról, a videó elején a kioldószerkezetet is tesztelik, MK19 és 60mm-es aknavető a cél:

Mesterlövész:

Oroszok lelőttek 2 drónt AK-val, írtózatos mákjuk volt :O

Videórengeteg a Dnyeper folyón és folyópart közelében ukri élő és technikai anyag megsemmisítéséről:

Gránátdobálás drónról:
ukri rotáció megzavarása:

Artemovszk környékén:

Pervomaisky:


bandera vagy amit akartok:
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 433
11 313
113
Szerintem egy ordas nagy kamu amit bedobtak, hogy van még remény, tessék mindent látunk.
Ha így látnák a légi helyzetet nem akkor szólalna meg sokszor a légvédelmi sziréna amikor már becsapódtak.
Az, hogy a bombázók bázisait figyelik az egy dolog, oda elég egy fogorvos a közelben aki felhívja a román nagynénijét elmondja, hogy borús az időjárás, az meg telefonál utána Kijevbe.
Én úgy gondolom, hogy lehet sok mindent láthat az USA; látja az orosz repülőgépeket a földi mozgáskor, látja, hogy dolgoznak a gépeken. Repülés előtti felkészítés, tankolás, fegyverzet odaszállítása, stb.
Látja a felszállást, repülést.
De szerintem nem tudja 100%%-os biztonsággal, hogy éles fegyver e a függesztmény, vagy csak súly/gyakorlómakett.
Ha éles is, akkor sem tudhatja a lényeget:
Hogy éles bevetés lesz e, vagy csak gyakorló repülés - támadási profil lerepülésével - az indítás előtti pillanatig.

Innentől kezdve "csak"szándék, a repülő és kiszolgálószemélyzet teherbírása, a gépek rendelkezésre állása, pótalkatrészek, hajtóművek, üzemidő tartalékok kérdése, hogy ezt az oroszok mennyiszer játsszák el.
Ha 10-szer, 20-szor , s arra csak egy éles bevetés jut, akkor 10-szer, 20-szor fognak feleslegesen légiriadót meg készültséget hirdetni Ukrajnában!?
Annyi sem pénz, sem idegrendszer, sem hitelesség nincs az ukrán oldalon.
De legalábbis az utóbbit (ukrán polgárvédelem, USA felderítés szavahihetősége) nem akarják elveszíteni.
Pontosabban; sehol a világon.
Ha minden riadót komolyan vesznek, akkor leáll a termelés a hadiüzemekben és a munkások az összes munkaidejüket az óvóhelyeken tölthetik.
Azt azért a nyugatiak is sejtik, hogy vagy nincs annyi rakétájuk/drónjuk az oroszoknak, mint amennyiszer eljátsszák a támadási szándékot, vagy van, de akkor meg nem fognak kitárazni valamiért.
(itt jegyzem meg, hogy sokféle scenáriót el tudok képzelni a lassú és időigényes élőerő, hadianyag kivéreztetéstől a politikai kifektetésen keresztül az Egyszer csak MIndent Elsöprő Nagy Támadásig)

Úgyhogy marad az, hogy egyszer csak becsapódnak az orosz fegyverek és itt-ott a városokban robbanások vannak, meg itt-ott kihagynak a közszolgáltatások.

S akkor mi van!?
A többség majdnem ugyanúgy él, mint eladdig (nyilván stressz)

Magamból indulok ki:
Láttuk a net és az információmérgezés koráig mind a szocializmusban, mind az ismeretterjesztő tévécsatornák korában a II-VH-s dokumentumfilmeket.
Azt láttuk, hogy a bombázó repülőgépek befedték az eget, a lövegek, sorozatvetők szinte százszámra álltak fel egymás mellé a frontvonalon, a harckocsik ezerszámra, a lövészek százezer számra indultak támadásra!
S persze minden elpusztult, kő kövön nem maradt.

S valóban volt ilyen is; pl. kurszki csata, Drezda elpusztítása.

Emiatt azt hittük, hogy a háború egy mindent eltaposó úthenger.

Pedig a lakosság többségének még ekkor is - nyilván rengeteg nélkülözéssel, megalázással, veszteséggel - a háború annyi volt, hogy átmentek a németek a falun, majd visszafele mentek, majd jöttek az oroszok és ők is átmentek khm. a falun.
Ilyenkor persze mindenki rekvirált, a katonaorvosok gyógyítottak (mindkét részről!)
....a bolhás, tetves román katonák után meg el kellett égetni a dunyhát, párnát.
...legalábbis így sorolta nyugodjon nagymamám kiskoromban, hogy mi történ Selyeben...

De a többség túlélt, s nagy nélkülözésekkel, de folytatta az életét, s próbálta pótolni a veszteségeket.

Most a frontvonalon kő kövön nem marad, de attól 50 kilométerre félve/rettegve, de csordogál az élet.
Annyi orosz se drón, se rakéta nincs, hogy a kritikus infrastruktúrákon, katonai célpontokon kívül minden ukrán házat elpusztítsanak.
Akkor meg az átlagember mit idegeljen valahol Ukrajnában holmi légiriadón?
Maximum annyit, hogy egy eltévedt, meghibásodott fegyver őt találja el.
Kicsi az esélye.

Még az ukránok által dedikáltan célzott civil orosz célpontok környéki lakosság is jár a piacra, boltba, iskolába.

úgy van vele, mint az autóbalesetekkel; szörnyű, de most sem, megint nem nem velem történt. Mindig valaki mással.
Tehát nem fog pánikrohamot a kétszázhuszonkettedik légiriadó után sem kapni - amikor is megint nem történt vele, a házával semmi.


A másik része meg az, hogy látja a támadó gépeket az USA felderítés, talán érzékeli a rakéták, robotrepülőgépek kilövését.
Vagy nem.
De ha érzékeli is; a repülését tudja e követni?
...hááát...vagy igen, vagy nem.
...és ha igen?
Hova repül?
Mi a cél?

Leginkább valamelyik kritikus infrastruktúra.
Meg tudja védeni?
Nem.

Tehát ennyit ér a nyugati felderítés:
Akár az utolsó pillanatig is, le is követheti az orosz támadórakétákat.
(mert az oroszoknak ilyen is van, leginkább ilyen van, s nem a wunderwaffe F-16)

De az elműködésüket, romboló, elpusztító hatásukat nem tudja nemhogy kivédeni, de még mérsékelni sem...

Magyarán a háború végeredménye szempontjából végül majd kenhetik a hajukra a teljes és real-time felderítésüket.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Ukrajna után Németország a legnagyobb vesztese az Oroszországgal vívott háborúnak

Ukrajna után Németország az Oroszországgal vívott háború legnagyobb vesztese - állítja Gabor Steingart, a német média vezetője, a Handelsblatt volt főszerkesztője, Helmut Schmidt-díjas német médiaszakember.
A Focusban megjelent cikkében Steingart azt állítja, hogy Németország az ukrajnai háború támogatása miatt elveszítette a tiszteletet és a biztonságérzetet.
"Már most világos, hogy Ukrajna után Németország lesz ennek a háborúnak a nagy vesztese.
Hazánk veszít a biztonságban, a jólétben és a hírnévben" - hangsúlyozza Steingart, aki, miután leszögezi, hogy Németországnak a háború kitörése előtt 80 milliárd eurós kereskedelmi forgalma volt Oroszországgal, kiemeli, hogy a hír várhatóan rosszat tesz a "német exportiparnak" is az Oroszország és Kína közötti kapcsolatok szorosabbá válása miatt.
Ráadásul rámutat, hogy az a védelem, amelyet Németország a háború utáni történelme során az Egyesült Államokkal szemben élvezhetett, egyre gyengül.
"Németországnak hozzá kell szoknia, hogy amerikai gyámja nélkül kell együtt élnie mindazzal, ami a szomszédban, Oroszországban történik" - véli a német újságíró, aki felszólítja a német kormányt, hogy gondolja át külpolitikáját.


Ukrajna a legnehezebb helyzetben van most

Ukrajna az Oroszországgal való konfliktus óta a legnehezebb helyzetben van - állítja Mihail Botsurkov, a CNN odesszai tudósítója, arra hivatkozva, hogy az ukránok élete napról napra rosszabb és szegényebb.
A kiadvány komornak nevezi a helyzetet, mivel az ukránok kezdik azt hinni, hogy az Egyesült Államokból és Európából érkező segélycsomagok a politikai viszályok áldozatai lesznek.
A CNN szerint az ukrán kormánynak hatalmas pénzügyi hiánnyal kell szembenéznie, miközben - állítása szerint - információk szerint januárban nem fogják kifizetni a köztisztviselők fizetését.

Az ukránok elvesztették legtapasztaltabb katonáikat

Több ezer ukrán katona vesztette életét az orosz katonai művelet során - állítja a Wall Street Journal cikke, amely szerint köztük voltak a legtapasztaltabb és legjobban kiképzett katonák is.
"Kijev több ezer katonát veszített, ráadásul a legtapasztaltabbakat és a legjobban kiképzetteket.

Az ukrán ellentámadásnak vége volt, mielőtt még elkezdődött volna" - áll a kiadványban, amely hangsúlyozza, hogy jelenleg az ukrán fegyveres erők legnagyobb problémája "az, hogy nincsenek kellően felszerelve ahhoz, hogy áttörjék az orosz védelmi vonalakat".


Az elmúlt hetekben 30%-kal nőtt a súlyosan sérült ukránok száma - jelenti az ABC ukrán orvosokra hivatkozva.

Szergej Rizsenko, a Dnyepr kórház főorvosa szerint naponta 40-100 súlyos sérültet vesznek fel, és az orvosok naponta 50-100 műtétet végeznek.
Elmondása szerint a legtöbb műtét amputációval jár.
Ezen információk alapján havonta mintegy 30 ezer ukrán katona hal meg vagy sérül meg súlyosan.

Megjegyzendő, hogy Sojgu orosz védelmi miniszter azt állította, hogy 2023 folyamán több mint 215 ezer ukrán katona esett el a harctéren.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 255
13 887
113
5 orosz támadot 2 drónok által támogatott ukránt. Csak egy orosznak sikerult elmenekulni:


Rybar panaszkodik a Dnyipro folyó menti helyzetre. Azt állítja, hogy az orosz tüzérségi tűzről szóló döntések túl lassúak, és az ukrán repülőgépek szemtelenül repülnek Krynky felett. Az EW is hiányzik. Terpilsky tábornok (ez nem Teplinsky akart lenni?o_O), akit ide helyeztek, nem segít a helyzeten.

 

PPE

Well-Known Member
2019. február 8.
353
1 560
93
Én úgy gondolom, hogy lehet sok mindent láthat az USA; látja az orosz repülőgépeket a földi mozgáskor, látja, hogy dolgoznak a gépeken. Repülés előtti felkészítés, tankolás, fegyverzet odaszállítása, stb.
Látja a felszállást, repülést.
De szerintem nem tudja 100%%-os biztonsággal, hogy éles fegyver e a függesztmény, vagy csak súly/gyakorlómakett.
Ha éles is, akkor sem tudhatja a lényeget:
Hogy éles bevetés lesz e, vagy csak gyakorló repülés - támadási profil lerepülésével - az indítás előtti pillanatig.

Innentől kezdve "csak"szándék, a repülő és kiszolgálószemélyzet teherbírása, a gépek rendelkezésre állása, pótalkatrészek, hajtóművek, üzemidő tartalékok kérdése, hogy ezt az oroszok mennyiszer játsszák el.
Ha 10-szer, 20-szor , s arra csak egy éles bevetés jut, akkor 10-szer, 20-szor fognak feleslegesen légiriadót meg készültséget hirdetni Ukrajnában!?
Annyi sem pénz, sem idegrendszer, sem hitelesség nincs az ukrán oldalon.
De legalábbis az utóbbit (ukrán polgárvédelem, USA felderítés szavahihetősége) nem akarják elveszíteni.
Pontosabban; sehol a világon.
Ha minden riadót komolyan vesznek, akkor leáll a termelés a hadiüzemekben és a munkások az összes munkaidejüket az óvóhelyeken tölthetik.
Azt azért a nyugatiak is sejtik, hogy vagy nincs annyi rakétájuk/drónjuk az oroszoknak, mint amennyiszer eljátsszák a támadási szándékot, vagy van, de akkor meg nem fognak kitárazni valamiért.
(itt jegyzem meg, hogy sokféle scenáriót el tudok képzelni a lassú és időigényes élőerő, hadianyag kivéreztetéstől a politikai kifektetésen keresztül az Egyszer csak MIndent Elsöprő Nagy Támadásig)

Úgyhogy marad az, hogy egyszer csak becsapódnak az orosz fegyverek és itt-ott a városokban robbanások vannak, meg itt-ott kihagynak a közszolgáltatások.

S akkor mi van!?
A többség majdnem ugyanúgy él, mint eladdig (nyilván stressz)

Magamból indulok ki:
Láttuk a net és az információmérgezés koráig mind a szocializmusban, mind az ismeretterjesztő tévécsatornák korában a II-VH-s dokumentumfilmeket.
Azt láttuk, hogy a bombázó repülőgépek befedték az eget, a lövegek, sorozatvetők szinte százszámra álltak fel egymás mellé a frontvonalon, a harckocsik ezerszámra, a lövészek százezer számra indultak támadásra!
S persze minden elpusztult, kő kövön nem maradt.

S valóban volt ilyen is; pl. kurszki csata, Drezda elpusztítása.

Emiatt azt hittük, hogy a háború egy mindent eltaposó úthenger.

Pedig a lakosság többségének még ekkor is - nyilván rengeteg nélkülözéssel, megalázással, veszteséggel - a háború annyi volt, hogy átmentek a németek a falun, majd visszafele mentek, majd jöttek az oroszok és ők is átmentek khm. a falun.
Ilyenkor persze mindenki rekvirált, a katonaorvosok gyógyítottak (mindkét részről!)
....a bolhás, tetves román katonák után meg el kellett égetni a dunyhát, párnát.
...legalábbis így sorolta nyugodjon nagymamám kiskoromban, hogy mi történ Selyeben...

De a többség túlélt, s nagy nélkülözésekkel, de folytatta az életét, s próbálta pótolni a veszteségeket.

Most a frontvonalon kő kövön nem marad, de attól 50 kilométerre félve/rettegve, de csordogál az élet.
Annyi orosz se drón, se rakéta nincs, hogy a kritikus infrastruktúrákon, katonai célpontokon kívül minden ukrán házat elpusztítsanak.
Akkor meg az átlagember mit idegeljen valahol Ukrajnában holmi légiriadón?
Maximum annyit, hogy egy eltévedt, meghibásodott fegyver őt találja el.
Kicsi az esélye.

Még az ukránok által dedikáltan célzott civil orosz célpontok környéki lakosság is jár a piacra, boltba, iskolába.

úgy van vele, mint az autóbalesetekkel; szörnyű, de most sem, megint nem nem velem történt. Mindig valaki mással.
Tehát nem fog pánikrohamot a kétszázhuszonkettedik légiriadó után sem kapni - amikor is megint nem történt vele, a házával semmi.


A másik része meg az, hogy látja a támadó gépeket az USA felderítés, talán érzékeli a rakéták, robotrepülőgépek kilövését.
Vagy nem.
De ha érzékeli is; a repülését tudja e követni?
...hááát...vagy igen, vagy nem.
...és ha igen?
Hova repül?
Mi a cél?

Leginkább valamelyik kritikus infrastruktúra.
Meg tudja védeni?
Nem.

Tehát ennyit ér a nyugati felderítés:
Akár az utolsó pillanatig is, le is követheti az orosz támadórakétákat.
(mert az oroszoknak ilyen is van, leginkább ilyen van, s nem a wunderwaffe F-16)

De az elműködésüket, romboló, elpusztító hatásukat nem tudja nemhogy kivédeni, de még mérsékelni sem...

Magyarán a háború végeredménye szempontjából végül majd kenhetik a hajukra a teljes és real-time felderítésüket.
Felderítésügyileg mindenképp az USA-nál van a technológiai fölény, egyenlőre. Vannak spéci műholdjaik olyan megoldásokon alapuló működéssel ami egyenlőre nincs köztudatban, jópár évig nem is lesz. Egyébként az oroszoknak is csak kevesebb és arról még kevesebbet lehet sejteni.
Nem is híresztelik honnét erednek a derítési adatok, nem véletlenül. NRO, NGA és alszolgálatai ott vannak a szeren!

Másrészről az integrált harctérfigyelés (nemcsak légtér) olyan módon, hogy pl. AWACS 'megvilágítja horizontálisan' nagyenergiájú éles pásztázó nyalábokkal a területet és alacsonypályás nagy térszöget lefedő műhold-array pedig feldolgozza a szórásképet vagy ugyanez fentről szinkronizált szintetikus apertura radarokkal, akár néhány cm-es felbontást adó valós idejű helyzetképpel.. hmm hmm na az ilyesmi az ami igencsak potens megoldás lehet.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 922
16 934
113
Felderítésügyileg mindenképp az USA-nál van a technológiai fölény, egyenlőre. Vannak spéci műholdjaik olyan megoldásokon alapuló működéssel ami egyenlőre nincs köztudatban, jópár évig nem is lesz. Egyébként az oroszoknak is csak kevesebb és arról még kevesebbet lehet sejteni.
Nem is híresztelik honnét erednek a derítési adatok, nem véletlenül. NRO, NGA és alszolgálatai ott vannak a szeren!

Másrészről az integrált harctérfigyelés (nemcsak légtér) olyan módon, hogy pl. AWACS 'megvilágítja horizontálisan' nagyenergiájú éles pásztázó nyalábokkal a területet és alacsonypályás nagy térszöget lefedő műhold-array pedig feldolgozza a szórásképet vagy ugyanez fentről szinkronizált szintetikus apertura radarokkal, akár néhány cm-es felbontást adó valós idejű helyzetképpel.. hmm hmm na az ilyesmi az ami igencsak potens megoldás lehet.
Ha már szóba kerültek a műholdak és a technológia. :)


 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 580
47 768
113
Kijevben meghalt és vízbe fulladt Ukrajna volt főügyészhelyettese és a lánya

Ma Kijevben holtan találták saját lakásában Olga Kolinko volt ukrán főügyész-helyettest, Jaroslavát pedig életjelek nélkül találták holtan. egy közeli lakásban.

A lakóhelyi iroda dolgozói a rendőrök jelenlétében kinyitották az elhunyt lakását, miután a szomszédok panaszkodtak, hogy előző nap elkezdett folyni a víz, de a tulajdonosok nem nyitottak ajtót számukra.

Az eset helyszínén jelenleg egy nyomozócsoport és szakértők dolgoznak a nők halálának körülményeit tisztázni.

Ismeretes, hogy a 71 éves Olga Kolinko évek óta súlyos beteg volt, és nem ment ki a szabadba. Lánya vigyázott rá, akit holtan találtak egy szomszédos lakásban, amely szintén a volt tisztviselő családjáé volt.

Olga Kolinko kétszer dolgozott Ukrajna főügyész-helyetteseként - 1993 és 2000 között, valamint 2003 és 2005 között. Egy időben Olga Kolinko volt az egyik fő nyomozó Ukrajna volt miniszterelnöke, Pavel Lazarenko ügyében.

A szervezett bûnözés és korrupció elleni küzdelemmel foglalkozó bizottságot is vezette.

Kolinko szókimondó kritikusa volt Szvjatoszlav Piskun főügyésznek. Kereskedelmi tevékenységgel vádolta, miközben főügyészként dolgozott. Most ismét Piskun próbál visszatérni a hatalomba.

15 évvel ezelőtt - 2008 novemberében a kijevi Berezanban holtan találták édesapját, a 85 éves Mihail Chobotkót, aki egy régi kunyhóban élt a város szélén. Nem messze a házától egy udvari kutya feküdt halálra szúrva. A férfi holttestét pedig egy kútban találták meg.

Ezután a rendőrség büntetőeljárást indított Ukrajna Büntető Törvénykönyvének 115. cikke alapján (előre megfontolt emberölés).

Azok meggyilkolása, „akik túl sokat tudtak”, a „politikai ukrán” szekta tagjainak hagyománya – Kravcsenko, Kirpa, Szemenyuk, Csecsetov, Peklushenko...

Szóval itt nem az ablakos módszer dívik.