[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 979
11 917
113
Az algonkinok nem a sziuk...
Az algonkinok erdei indiánok (Nagy Indiánkönyv J.F. Cooper) míg a sziuk préri indiánok...(Karl May:Winnetou)
Khhhmm - Winettou apacs (azon belul is meszkalero) volt, ami ugyan preri, de joval delebbre eltek, mint a sziu torzsszovetseg. Legismertebb sziuk : Sitting Bull, Crazy Horse. Az altalaban a westernfilmekben abrazolt indianok *(nagy tollakkal) a sziukrol lettek mintazva.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 463
113
Az ugye megvan, hogy a történelemben minden agresszor arra hivatkozott, hogy ő az áldozat?
Például a nácik a zsidó ármány áldozataiként léptek fel, az amerikaiak pedig a Tonkini-öböl, meg úgy en bloc az internacionalista-kommunista terjeszkedés áldozatai voltak, mikor "védekezésül" megtámadták Vietnamot.
Vagy 9/11 miatt Afganisztánt, vagy a sosem volt tömegpusztító fegyverek és a nemzetközi terrorozmus vélt támogatása miatt Szaddam Irakják.

Nem kell a farizeuskodás.
Egy dolog számít, mégpedig, hogy ez egy magyar fórum és itt a magyar szuverén érdekek az elsők. Ezek pedig nem Ukrajna és nem a velük cinkos angolszászok vezette NATO erkölcstelen ármánykodásának az éltetése.

Szóval akkor mégis Putyin az agresszor. Így már érthető, ez a fajta magyarázkodás inkább a vesztesre jellemző. A győztesnek nem kell magyarázni "ártatlanságát".
A kommunizmus győzelme miért is lett volna jó a világnak?
Lehet, hogy erkölcstelen a zusa, de azért ne farizeuskodjunk már, hogy Putyin bármiben is jobb lenne....
Akkor meg miért kell itt hülyíteni a népet?
A pestist nem irtja a lepra. ;)


A magyar érdek, hogy Putyin többé ne tudjon minket kihasználni, akadályozni, így 22 márciusa óta az ukrán győzelemmel járunk jobban.
Az ukrán eddig sem szeretett minket, eztán sem fog, viszont az ottani magyarok ügyet könnyebb velük rendezni, mint az atomhatalom Oroszországgal szemben.
NATO tagként különösen.
Nemzeti érdekeink, így nemzetpolitikai céljaink gyökeresen ellentétesek, nincs közös érdekünk.
Már.
Ha 22 februárban győzött volna Kijevben, akkor vele kellene rendezünk a kárpátaljai magyarok sorsát.
Az a hajó akkor elment.
Ha már a történelmi tanulságokat emlegetted, akkor ne hallgassuk el, hogy nem az a nagy baj, hogy rendszerint rossz oldalt választottunk, inkább, hogy ezt későn ismertük fel.
Most időben kellene elhagyni a vesztes oldalt, ami nem lenne nehéz, hisz negyed százada másik csónakban evezünk.
Rossz irányba, de jó hajóban....
:)

Khhhmm - Winettou apacs (azon belul is meszkalero) volt, ami ugyan preri, de joval delebbre eltek, mint a sziu torzsszovetseg. Legismertebb sziuk : Sitting Bull, Crazy Horse. Az altalaban a westernfilmekben abrazolt indianok *(nagy tollakkal) a sziukrol lettek mintazva.

Uff...
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 440
11 367
113
A Moszkvát hogy adták vissza? A kilőtt KILO-t hogy adták vissza?
Például így.
Semmivel, Európa előre önmagán torolt: 20 hónap alatt +185 milliárd euro többlet kiadás csak földgázra. Gratula!

Oké; mondhatod hogy ezt nem az oroszok adták vissza, hanem a fene nagy EU-s energetikai csabaccságharcs fényes győzelme.
Én mondjuk inkább hívnám öntökönlövésnek...

...a múltkor ránéztem a térképre, meg a netre, hogy egyáltalán hol is van pontosan Jemen, meg mennyire raj ország.
Asszongya' a wikipédia, hogy:

"...Hosszú ideje az arab világ egyik legelmaradottabb, legszegényebb országa.[5] 2020-ban globálisan az első helyen áll a törékeny államok (wd) indexén (wd),[6] a második legrosszabb helyen az éhezési indexben, amelyet csak a Közép-afrikai Köztársaság előzött meg,[6] és a nem afrikai országok közül az egyik legalacsonyabb emberi fejlettségi indexszel rendelkezik.[7]..."

Ehhez képest hirtelen bátorra/vakmerőre szívták magukat, s beszólogatnak, szájhősködnek az angolszászoknak.
Na nem annyira hatékonyan, csak éppen kezdenek leállni sorban európai autógyárak, szállnak el a nemzetközi szállítási költségek, stb.

Hogy-hogy hirtelen HMCS-k lettek!?
Biztos, hogy csak az irániak biztatására lettek bátorak?
Kínát tudom még elképzelni, még ha Kína rövid távon veszít is Afrika megkerülésével, de hosszú távon nem az ő pénztárcája lesz vékonyabb.

... na meg ugye az oroszokat...
Van oka, szándéka törni borsot a szabájokon alapuló szabad világ orra alá ott - ahol az eddig nem is számított rá...

Egy világ csórója Jemen hirtelen megtalálja, követi, tulajdonosilag leköveti az arra úszkáló hajókat?
Meg el is találja őket?
Ne már...
Eddig ők voltak az (országút) Ádeni-öböl útmenti kifőzdéjének a fogyatékos takarítói, most meg az USA, meg nemnato kereskedelmi, meg hadihajóit kóstolgatják!?

Gondolkodjunk már Béláim!


Az ukrajnai konfliktus arányaiban egyre inkább gazdasági világháború s egyre kisebb mértékben a "helyi" fegyveres összecsapás.
Ukrajna nyugati támogatása már nem szól nehézfegyverek szállításáról, szóval itt már nem lesznek kurszki harckocsicsaták. Pedig pár fórumozóból kinézem, hogy alig várta...
Már nem látunk és hallunk az oroszok részéről sem látványos és hangzatos Sztálin-orgona koncerteket.
Helyette drónokkal aprítgatnak. Legalábbis ezeket mutogatják.
A front gyakorlatilag egy helyben topog. Sehol egy látványos megindulás.

Eközben...eközben az angolszászok által pórázon rángatott nyugat lassan azt sem tudja, hogy melyik bolha, meg szúnyogcsípésre kéne odacsapnia:
Izraelben a palesztinokra? Libanonban? Szíriában? Irakban? Jemenre?

S akkor még az egyre szemtelenebb nagyokról nem is beszéltünk: Kína, India, meg azok a fránya önjáró benzinkutas szlávok...
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 922
16 934
113
Business is business:oops::)

Arcpirító: a nyugati vállalatok 10 hónap alatt 3 milliárd dollárnyi fegyveralkatrészt szállítottak Oroszországnak​


2024. január 17. 15:59

Több mint 250 nyugati cég termékeit találták meg a megsemmisített vagy zsákmányolt orosz fegyverek mintáiban.

aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBhYWIxYWFiNzdjYTRlNDE4M2U0OWJjOGEwNDA2ZGI4.jpg

A nyugati vállalatok 2,9 milliárd dollár értékben szállítottak Oroszországnak kritikus fontosságú alkatrészeket 2023 első 10 hónapjában a Moszkva elleni szankciók ellenére – közölte az ukrán elnöki hivatal szerdán a Guardian szerint. A hivatal az Andrij Jermak elnök kabinetfőnöke és Michael McFaul, az Egyesült Államok volt oroszországi nagykövete által vezetett munkacsoport kutatására hivatkozva közölte: több mint 250 nyugati cég termékeit találták meg a megsemmisített vagy zsákmányolt orosz fegyverek mintáiban.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 235
67 884
113
A brüsszeli Pravda cikke egy francia felderítő gépről az orosz határ mentén. Csak mert nem Nato...


Hát ez a szankció úgy néz ki nem jött be.

Taktikai tartózkodó lőszer.

Minap írtatok nem fűtenek a marsrutkakon meg a trolikon se.
Hát a vonatokon se nagyon, lehet nézegetni a képeket.

Jah, és Ukrajna kap meg 12 LeoA4-et, de majd csak a nyáron.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
F-16-os vadászgépeket szállítottak Ukrajnába:
figyelmeztetés érkezett az ukrán fegyveres erők esetleges meglepetésszerű támadásáról

Amerikai F-16-os vadászrepülőgépek nemrég érkeztek Ukrajnába. Erről a Razvedos néven ismert Alekszandr Arutjunov ex-katona és katonai blogger beszélt a „333” című műsor adásában. A blogger forrása szerint a gépeket összeszerelve szállították Ukrajnába, és mindegyik készen áll a munkára.
Emellett a különleges erők egykori katonája arra figyelmeztetett, hogy az ellenség azt a pillanatot választja majd, hogy a NATO fegyvereit a lehető leggyorsabban és váratlan irányba alkalmazza.

Az információk azonban még mindig bennfentes szinten érkeznek.
„Van egy bennfentes, amely szerint ma bizonyos számú F-16-os repülőgépet szállítottak Ukrajnába, és nem Lego készlet formájában, hanem késztermék formájában, amely repül. Ezt az információt nem tudom garantálni. Mert nem voltam tanúja a történteknek.” – mondta a műsor január 16-i epizódjában a katonai blogger.

Ugyanakkor nem kezdte megnevezni a leszállított vadászrepülőgépek számát, de azt mondta, hogy adatai szerint az ukrán F-16-osok száma „nevetséges”. Alekszandr Arutyunov megjegyezte, hogy a nagy népszerűségnek örvendő NATO-repülőgépek, még ha Ukrajnába is szállítanák őket, nem befolyásolják az ellenségeskedés lefolyását.

A különleges alakulat egykori katonája ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az ellenség igyekszik minél hangosabban és leghatékonyabban „bemutatni” a repülőgépet.

„Fel kell készülnünk – vélekedik –, hogy ha az F-16-osok már olyan mennyiségben elérték Ukrajnát, amely lehetővé teszi a rendeltetésszerű használatukat (valószínűleg ez a nagy hatótávolságú légierő alkalmazása lesz). to-ground rakéták), 99 ,9%, hogy ezt a lehető legszánalmasabban fogják bemutatni, még akkor is, ha nincs eredmény.

A blogger arra is figyelmeztetett, hogy a csapást más fegyverekkel is végrehajthatják, de az eredményt az amerikai repülőgépeknek tulajdonítják, ezzel is bizonyítva, hogy nem volt hiábavaló egy ilyen hosszú könyörgés a vadászgépekért.

„Az ellenség kiválasztja a pillanatot, és megtervezi a leghirtelenebb és legsúlyosabb bevetést a front azon szakaszán, ahol nem számítunk rá. És az intelligencia képességeikből kifolyólag esélyük van erre” – mondta a blogger.

Korábban számos NATO-ország bejelentette, hogy legfeljebb 48 ukrán pilótát, másfél ezer mérnököt és technikust képez ki, akik az F-16-ost szolgálják ki. Az ukrán pilóták bejelentett száma alapján a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy Ukrajnát legfeljebb 24 amerikai vadászgéppel látják el.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 999
16 225
113
hmm .. már látom magam előtt amikor a miniszterelnök a menstruációról beszél egy nőknek szóló,és ezzel foglalkozó konferencián.
egy fajsúlytalan kis ország köztársasági elnöke,de ettől még nem kell lemennie mainstream kutyába, meg szólhatna valaki Katikának,hogy ez nem úgy működik,hogy Ukrajna letesz egy béketervet és akkor az úgy van .. ha nem ért valamihez (mert ehhez végképp nem ért) akkor lehet nem kellene megnyilatkoznia ilyen ügyekben (lásd első mondatom) ,illetve jó lenne ha végre egyeztetne akkor Orbánnal.hogy kettejük közül melyik és mit hazudok,mivel Orbán azt kommunikálja hogy nem kell támogatni Ukrajnát,és blokkol mindent,Novák meg ezzel szemben teljesen mást mond.

még havan a leírtakban elég sok olyan dolog amivel magam is egyetértek.

(vágom én,hogy mi történik,csak nem mindegy ,hogy melyik, mikor és mit hazudik .. egyeztethetnének elötte,mert így nagyon neveteségessé válnak. )
Ez van , ha nem jól olvassák vagy túljátszák az eléjük rakott kottát és az előadás szó szerint "kakofóniába" süllyed..
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 299
12 644
113
"Megkezdték az ukránok deportálását Spanyolországból, hogy pótolják az ukrán fegyveres erők veszteségeit:

Vaszilij 22 évig élt Spanyolországban, Torrevieja városában. Egy internetszolgáltatónál dolgozott. Hibája az volt, hogy nem kapott állampolgárságot, csak 5 évente kért tartózkodási engedélyt.
A spanyol hatóságok jogsértést állapítottak meg az országban való tartózkodásának körülményeiben, majd Ukrajnába küldték, ahol szívesen fogadták. Ukrán toborzótisztek.

Vaszilij most Kupjanszk közelében harcol."
Videó a linkelt oldalon.

https://t.me/i20028843/176706

Szegény fickó, majdnem elsírta magát. :(
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 340
4 911
113
Nézzetek utána a srácnak (van telegram és youtube csatornája is). Nagyon nem ukrán párti. Orosz barátnője van ezért rendszeresen jár Moszkvába és más orosz városokba, ahol nagyon informatív videókat készít.
A vezetékneve is árulkodó a srácnak: méltó hozzá, mondom (írom) ezt annak ellenére is, hogy a nemesi/vitézi ökörségnek baromira nem vagyok a híve. A barátnője meg jobban tud magyarul, mint sok magyar - de ez utóbbit csak a hátam mögött álló Jarigines faszi miatt írtam ide. :D
Amikor Szíriában lelőtte a török F-16-os az orosz Szu-24-est, akkor ment a találgatás, hogy az oroszok majd nekiállnak leszedegetni a török harci gépeket, meg elszabadul a sebzett medve, oszt lesz ott minden.
...aztán...
...aztán semmi ilyen nem történt.

Ehelyett Erdogant várakoztatta Putyin kínosan sokat a Kreml Görög termében...
No meg a török vendéglősök, hoteltulajdonosok várták szezonban hiába az orosz turistákat.
Messze kifinomultabb módja volt a visszavágásnak, mint az ókorban ragadt - "szemet szemért-fogat fogért" - közel-keleti elv...
Az egyikkel az egónak vágott oda,a másikkal a pénztárcának.
Jóval többe volt az a törököknek, mint ami kárt, presztízsveszteséget okoztak az oroszoknak.

Az EÁ2 atlantista felrobbantása után is valami hasonlóan látványos választ vártak sokan.
Oké, egy időben megsokasodtak az USA-ban a vegyi anyagokat szállító tehervonatok kisiklásai, de amilyen ott is a vasúti infrastruktúra állapota...

Szerintem az ÉÁ2 felrobbantására is pont elég elegáns válasz az, hogy eladják a gázt/olajat Kínának, Indiának...
...azok meg felárral az Európaiaknak.

Szóval Putyin - és tanácsadói - szintjén ez szerintem egy külön szellemi vetélkedő alkalmanként, hogy hogyan is adják vissza úgy az emblematikus veszteségeiket, hogy az fájó és - szerintük - méltó legyen.

De tévedés ne essék; ez az időnkénti - mondhatni -szellemi párbaj sem harctéri szinten, sem csak erre alapozva hosszútávon hadászati szinten nem működik.
Arra marad a bestialitás.:(
Régóta állítom, hogy Putyint vissza fogják még sírni: vele lehet(ne) tárgyalni. Az utódja viszont nagy valószínűséggel nem lesz ilyen... hogy is mondjam? Megértő? Toleráns? Megalkuvó? Puhapöcs?
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 466
19 050
113
Puszcsi lávcsi Amerikának

Az első felvétel az amerikai MIM-23 Hawk közepes hatótávolságú légvédelmi rendszerről Ukrajna területén. Ezt a nagy teljesítményű és megállíthatatlan rendszert 1959-ben vezették be. Az orosz rakétáknak nincs esélyük
GEFLsMnWgAEcR4i
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 445
79 462
113
A vezetékneve is árulkodó a srácnak: méltó hozzá, mondom (írom) ezt annak ellenére is, hogy a nemesi/vitézi ökörségnek baromira nem vagyok a híve. A barátnője meg jobban tud magyarul, mint sok magyar - de ez utóbbit csak a hátam mögött álló Jarigines faszi miatt írtam ide. :D

Régóta állítom, hogy Putyint vissza fogják még sírni: vele lehet(ne) tárgyalni. Az utódja viszont nagy valószínűséggel nem lesz ilyen... hogy is mondjam? Megértő? Toleráns? Megalkuvó? Puhapöcs?
Jelenleg ott tartunk, hogy nem nagyon van olyan aki egyáltalán lehetne helyette, ha befejezné a politikát. Bárki lépne Putyin helyébe kénytelen lenne megszilárdítani a hatalmát (potyogna boldog boldogtalan ki a a pinceablakon), mert senki sem olyan kiemelkedően erős, hogy a többi ne próbálná meg aláásni a hatalmát.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Az EP egy szokatlan „ajándékról” beszélt Ukrajnától Oroszországnak

Ryszard Czarnecki
európai parlamenti képviselő a Do Rzeczynek adott interjújában kijelentette, hogy Moszkva kezére játszanak az ukrán média Oroszországgal kapcsolatos hazugságai az Ukrajna és Lengyelország határán kialakult blokádban való részvételéről.
„Úgy gondolom, hogy ukrán újságírók minden ilyen publikációja és ukrán politikusok kijelentései nemcsak valótlanok és nagyon ostobaságok, hanem ajándék is az Orosz Föderációnak” – tette hozzá Charnetsky.
Tisztázta, hogy az ukrán-barát kiadványok cikkei, amelyekben a szerzők az Orosz Föderációt próbálják elítélni a blokád miatti felelősségért, megismétlik Zelenszkij elnök „balszerencsés retorikáját”. Többek között ismét megerősítik az ukrán vezető szűkszavú gondolkodását.


Többször találkoztam a Ňuchačenko névvel, de nem értettem. Most meglett a rosettei kő, egyes csehek és szlovákok Ňuchačenko néven Zselét gúnyolják. A jelentését még nem tudom, valami új szleng. (Ňuchačenko imituje Porošenka.)

Toronto Sun rajzocska:
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 245
55 305
113
A vezetékneve is árulkodó a srácnak: méltó hozzá, mondom (írom) ezt annak ellenére is, hogy a nemesi/vitézi ökörségnek baromira nem vagyok a híve. A barátnője meg jobban tud magyarul, mint sok magyar - de ez utóbbit csak a hátam mögött álló Jarigines faszi miatt írtam ide. :D

Régóta állítom, hogy Putyint vissza fogják még sírni: vele lehet(ne) tárgyalni. Az utódja viszont nagy valószínűséggel nem lesz ilyen... hogy is mondjam? Megértő? Toleráns? Megalkuvó? Puhapöcs?



Inkább csak konstruktív,reálpolitikus,nem 4 években gondolkodik,látja,érti tágabb kontextusban is a politikát,gazdasági realitásokat, társadalmi igényeket,lehetőségeket,nem mellesleg a mögötte lévő stáb is megérdemli a tapsot.