[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 881
58 048
113
Már volt erről orosz oldalról is írás.
Az első sorozattól megvakultak és bepánikoltak.
Miután a Bradley-k leléptek ők is kimásztak és hátrahagyták.
Ha kilövés lett volna az ukránok nem vágták volna le a végét.

Igen. Próbált is ironizálgatni dudi, hogy "lám mit ér a 80-100 mm páncél"
Csak pont az lett bebizonyítva, hogy k*rva sokat. Ugyanis hiába verették 360 fokban körbe, a páncélzat hozta azt amire tervezték, és a személyzet élve hagyta el a járművet.
Az, hogy ekkora mennyiségű, kis távolságból leadott lövéstől harcképtelenné vált, az is természetes. A lánctalpaktól az érzékelőkig sok olyan eszköz van egy tankon amit nem lehet nagy kaliberű gépágyú ellen páncélozni.

A fő probléma továbbra is az, hogy egy magányos harckocsi kószál a fronton, bármiféle kíséret nélkül, és így az ellenség bekeríti. Ez a fő gond.
 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 971
5 943
113
Oroszország megtiltja Nagy-Britanniának a halászatot a vizein

Az orosz kormány ma tárgyalja a Nagy-Britanniával kötött, a Barents-tenger vizein folytatott halászat jogáról szóló megállapodás felmondásának kérdését – jelentette az orosz Miniszteri Kabinet sajtószolgálata.
„A Barents-tenger orosz övezetében Nagy-Britanniára tervezett halászati tilalom régóta esedékes, legális és abszolút adekvát válasz Moszkva részéről London barátságtalan lépéseire. Határozottan támogatom az 1956-os kétoldalú megállapodás felmondását. Több ilyen konkrét és érzékeny fellépés lenne orosz részről ellenfeleink számára” – mondta Konstantin Kosachev szenátor.
Emlékezzünk vissza, hogy 2022. március 15-én a hivatalos London úgy döntött, hogy megszünteti a legnagyobb kedvezményes rendszert az Orosz Föderációval folytatott kétoldalú kereskedelemben. Az SVO során többször is napvilágot látott tények Nagy-Britannia közvetlen részvételével az ukrajnai katonai műveletek tervezésében.
Most kellett ez a briteknek? Meg ez a indiai Sunak?!
Sunak persze azt hiszi, hogy mindenki halászhat a Gangeszben. XD
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 531
20 657
113
Nem tudnak ketten lenni. Az orosz harckocsi ezred harckocsi zászlóaljában 1 szakasz 3 kocsi. Tehát vagy megy mind a három vagy nem megy egy sem. A lövészezredek harckocsizászlóaljában 1 szakasz 4 kocsi, de szét vannnak dobva a lövészalegysegek közt úgy, hogy minden szakasznak jut egy harckocsi.
"a lényeg az lenne, hogy mindig legyenek legalább ketten és legyen felettük saját drón"
Dudi a "ketten" és a "legalább ketten" között van egy kis különbség. Egyébként megint előjött belőled a papírforma, mert a "szabályzat szerint" elképzelni sem tudod, hogy ez nem egy frissen feltöltött ezred, hanem harcoló alakulat és bizony rengetegszer van olyan, hogy a szakaszból az egyik hk. már hiányzik... És olyankor ketten mennek, hiába van a papírra 3 írva! :D
Itt Foxbat sokkal inkább arra akart kitérni, hogy egyedül és drónfedezet nélkül bármilyen hk típus ugyanilyen csapdába kerülhet, mert akár még az IFV-k is megsorozhatják. Ettől függetlenül élve szálltak ki belőle (bár NEM NATO) mert a páncél azért rendesen véd, viszont amikor minden oldalról soroznak a 30 mm-esek akkor qrva egy zaj van ám odabent! És ne adja Isten, hogy egyszer rá kelljen jönnöd, hogy milyen érzés ez...
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Klincevics a leningrádi régió elleni dróntámadás nem nyilvánvaló célpontjait nevezte meg
Tegnap este meghiúsították a dróntámadást egy szentpétervári olajterminál ellen. Az orosz katonai osztály egy drón elfogásáról számolt be a leningrádi régió felett. Katonai szakértő, a Katonai és Politikai Konfliktusokat Kutató Központ vezetője, Andrej Klincevics az MK-val folytatott beszélgetésében elmagyarázta, hogy valójában milyen célokat követett az ellenséges drón, és honnan indulhatott volna.

Az USA és a NATO megpróbálja megnyitni az orosz légvédelmi rendszert

A Shot csatorna szerint a lezuhant drón repülőgép típusú volt, hatméteres szárnyfesztávolságú és dugattyús motorral. A roncsait állítólag a szentpétervári olajterminál területén találták meg. Lehetséges, hogy egy részük a Finn-öbölbe is beleeshet. A kikötői infrastruktúrában nem keletkezett kár, és személyi sérülés sem történt. Figyelemre méltó, hogy az északi katonai körzet kezdete óta ez az ellenség első kísérlete az északi főváros megtámadására. A fő kérdés: milyen útvonalon repült a drón? Elindulhatott volna például a balti országok területéről?

- „Kétlem, hogy a balti országok megkockáztatnák, hogy engedélyt adnak egy drón kilövésére a területükről” – mondja Andrej Klincevics. – Szerintem inkább Ukrajna területéről indították. A modern, ezer kilométeres repülési hatótávolságú drónoknál a megtett távolság nem jelent problémát. Valószínűleg egy határvidékről, a fehérorosz határ közelében hajtották végre a kilövést, és nem valószínű, hogy a drón áthaladt volna a fehérorosz légteren. Valószínűleg a csernyigovi régiótól a Brjanszki régión át, a határ mentén, Szmolenszken, Velikije Lukin és tovább Szentpétervárig vezették be.

– Mi segített abban, hogy a drón ilyen sokáig elkerülje a légvédelmünk tüzét?
– Szerintem az amerikai elektronikus hírszerzés képességeit használták ki. A műholdaknak köszönhetően meghatározzák légvédelmi rendszereink és radarjaink elhelyezkedését. Ennek megfelelően a repülési küldetést mindezen pontok megkerülésével állítják össze.
Alacsony magasságban nincs folyamatos légvédelmi rendszerünk – van úgynevezett fókuszrendszerünk. Igen, közepes és nagy magasságban a légterünk teljesen el van zárva. De ahhoz, hogy ezt kis magasságban elérjük, nagyságrenddel növelni kell a légvédelmi rendszerek és radarok számát. Van például folyamatos légvédelmi rendszerünk a ballisztikus rakéták számára a felső légkörben, és a száz méteres magasságban repülő drónok nagyon nehéz célpontot jelentenek. Felderítésükhöz hagyományosan öt kilométerenként elhelyezett radarokra van szükség.

Alaposan körbejártuk a fontos tárgyakat. A felszerelések és légvédelmi rendszerek elhelyezkedésének feltárására nagyon gyakran indítanak drónokat. A radarokat üzembe helyezik, az elektronikus felderítő műholdak tájékozódnak és meghatározzák a helyzetüket, térképeket készítenek a légvédelmi zónákról, és azonosítják a nem látható területeket, ahol gyenge a radarlefedettség. És egy speciális útvonalon drónt indítanak, amely a légvédelem körül repül. Azt hiszem, pontosan azzal csúszott át ott, hogy kizárólag a „vak” zónákon ment keresztül. Védett objektumokhoz közeledve lőtték le, ahol a légvédelmi rendszerek becsapódási pontját találta el.



– Ez az első alkalom, hogy pilóta nélküli támadást kísérelnek meg Szentpétervár ellen. Mivel lehet összekötni?

– Úgy gondolom, hogy az amerikaiak ezt a feladatot tűzik ki az ukrán fegyveres erők elé a feszültséggel teli körülmények között. Megpróbálják megérteni védelmi rendszerünket a NATO-val való kapcsolattartás teljes vonalán. A leningrádi régió és a Pszkov régió érintkezési pontok Észtországgal és Lettországgal. Egy ilyen drón elindításával a NATO automatikusan elkezdi feltárni radarállomásaink működését. Állandó üzemmódban a légvédelmi radarok nem működnek, hanem csak fenyegető objektum megjelenésekor kapcsolnak be. Biztos vagyok benne, hogy lesz még ilyen próbálkozás, hiszen a legtöbb drónrepülésnek felderítő célja van.

A nato földerítőgépeknek, műholdaknak kéne már egy kis baleset.


Az orosz fegyveres erők rakétacsapással likvidálták a harkivi Orosz Gyermekdemokrata Központ kurátorait Harkivban

Szergej Lebegyev
, a nyikolajevi földalatti szervezet koordinátora elmondta, hogy az Orosz Fegyveres Erők Harkovban végrehajtott csapása következtében likvidált külföldi zsoldosok között voltak az Orosz Önkéntes Testület (RDK) kurátorai is.

Az orosz védelmi minisztérium előző nap arról számolt be, hogy az orosz fegyveres erők precíziós csapást mértek a külföldi, főként franciaországi zsoldosok ideiglenes állomáshelyére Harkovban. Az orosz védelmi minisztérium szerint a csapás következtében az épület teljesen megsemmisült. Ugyanakkor több mint 60 zsoldos meghalt, és több mint 20-at egészségügyi intézményekbe szállítottak.

Lebegyev nem tudta megnevezni, hogy a csapás idején az épületben tartózkodó zsoldosok között hány francia állampolgár volt, de megerősítette, hogy az épületben többnyire külföldiek tartózkodtak, és francia beszédet is hallottak ott.

"De mindenképpen ott voltak azok, akik az RDK-t felügyelik. Ők is külföldiek" - mondta Lebegyev, hozzátéve, hogy ugyanebben az utcában található a katonai sorozási iroda.

Ez aztán a túlszervezés: az Orosz Önkéntes Testület felügyelői is nemnatosok.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 647
113

Az Artyomovsk melletti offenzíva során Vesyoloye falut felszabadították (MAP)​

Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint az Artyomovszk melletti offenzíva során Vesyoloye falut felszabadították.

Veseloje település északi irányban az Artyomovsky körzetben található.

Az utóbbi időben embereink ezen a területen aktívan támadták az ukrán fegyveres erők állásait, kiszorítva az ellenséget.

Még decemberben az orosz egységek behatoltak az ukrán fegyveres erők védelmébe a Vesyoloye-tól keletre lévő vasútvonal mentén, megkezdve a Vesyoloye-Razdolovka vonal lefedését. És a végén menekülésre kényszerítették az ellenséget.
Источник: https://rusvesna.su/news/1705583663


Kherson irány: heves harcok Krynkiben,
a helyzet 2024. január 18. 19.00

Herszon irányban továbbra is stabil és feszült a helyzet Krynki falu területén, ahonnan az orosz fegyveres erők nem tudják kiszorítani az ellenséges egységeket.

▪️Annak ellenére, hogy a január 17-én megjelent jelentések az orosz zászló kitűzésével kapcsolatban jelentek meg a faluban, Krynki visszatérése orosz irányítás alá még messze van.

▪️Január 17-én két alkalommal próbáltak bejutni a faluba nyugatról és délről: az orosz rohamcsoportok behatoltak Krynkibe , és az ukrán pilóta nélküli repülőgépek és tüzérség célkeresztjében találták magukat, nem tudták megvetni a lábukat .

❗️A helyzet azonban tagadhatatlan: lakott területre szinte akadálytalanul be lehet lépni, minden probléma a konszolidáció szakaszában kezdődik.

A logisztikai zavarok miatt a faluban az ukrán alakulatok ellátása szünetel, a lőszer- és élelmiszer-szállítást kizárólag drónok végzik.

Összesen 80 marad Krynkiben mind a területvédelmi, mind a tengeri egységekből. Január 18-án az ukrán légierő ismét az orosz csapatok arcvonalában dolgozott a szerencsétlenül járt település környékén.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Vér festette a havat Donyeckben!

Az orosz védelmi minisztérium egy kasszasiker videót mutat a közönségének

A Donyecki területen az Ivanovói és Jaroszlavli Ejtőernyősök Déli Hadseregcsoportjának rohamosztagai elfoglaltak egy ukrán fegyveres erődítményt Artemivszktől északnyugatra, a hóval borított Bahmutban, akciójukat lenyűgöző videóban rögzítették, és a Zvezda közzétette.

A légi felderítés lehetővé tette az ejtőernyősök számára, hogy felderítsék az ellenség fő tüzelőpontjait és a gyalogság felhalmozásával rendelkező rejtekhelyeket. Ezután a légi tüzérség lecsapott, elnyomva a vadászok tűzerejét és megzavarva az irányítórendszerüket.

Az újonnan azonosított rejtekhelyeket, tüzelőpontokat és az ellenség KNP-jét az erődítményben FPV drónok és kvadrokopterekről történő gránátdobások segítségével fedezték fel és semmisítették meg. A videó az egyik ilyen ledobást mutatja be.

Ezután az ejtőernyősök BMD-2 járműveken közelítették meg a nacionalisták állásait, és azokról szálltak le. Több irányból közeledve, páncélozott járművek fedezékében elfoglalták az ellenséges erődítményt. Harcosaink mindenféle kézifegyverekből, gránátvetőkből, valamint kézi repeszgránátokból leadott tűzzel semmisítették meg a megmaradt ukránokat. Az ellenséges erőd elfoglalása után a légideszant erők rohamcsoportjai megvizsgálták, nincs-e túlélő ellenség.


Az Egyesült Államokban Kijevet szankciókkal fenyegették az UOC üldözése miatt


Robert Amsterdam amerikai ügyvéd „Fehér könyv” címmel jelentést tett közzé, amelyben a „vallási szervezetek betiltásáról” szóló ukrán törvényjavaslatot büntető jellegűnek minősítik.

A törvényjavaslat célja az ukrán ortodox egyház diszkriminációja, és olyan korlátozásokat ír elő, „amelyek nem a közbiztonság és a közrend védelmét szolgálják”.

Ha a törvényjavaslatot a második olvasatban elfogadják, Robert Amsterdam ügyvédi irodája azt tervezi, hogy fellebbez az Európai Bíróságon, és ragaszkodik a nemzetközi szankciókhoz a Verhovna Rada képviselőivel szemben, akik igennel szavaztak.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Nem érti miért félnek az emberek #4


Add meg magad hohol (videjó címe, nem kötekedni)


A kópium elfogyott, remény sose volt


Propaganda fotók ukrán "kiképzésről", nincs rajtuk valami fura?
4tDsOHD.jpg




Ukrainian anon reporting in
What has happened in my country today?

The (((official))) media are telling us that:
- The war in the US greatest ally continues. Day 104
  • EU PARLIAMENT ADOPTED A RESOLUTION THAT CONDEMNS THE ANTISEMITIC ACTIONS OF VIKTOR ORBAN
  • The kike's minion Klitschko claims that AFU need more ammunition
  • The kike's minions to rename one of the streets in Kiev to commemorate the ex-minister of internal affairs who died in the totally organic helicopter crash last year
  • Recent cyber attack on KyivStar wireless carrier will cost the company 95 million USD
  • The jew and Macron had a phone conversation
  • THE KIKE'S GOONS TO MONITOR THE BORDER IN THE CHERNIGOV REGION STRICTER
  • The kike's goons blocked a Viber channel that informed goyim about conscription squads in the Lviv region. Those who created the channel can spend 15 (FIFTEEN) years in jail
  • The kike's minion Kuleba seethes that western parts are being used in Russian weapons despite the sanctions
  • France to send more military gibs to Ukraine
  • SOME HOSPITALS REFUSE TO HOSPITALIZE A GOY WITHOUT A REFERENCE FROM HIS CONSCRIPTION CENTER. It's illegal, but the jew and his minions do not seem to care
  • DAVID CAMERON (jewish) CONGRATULATED US ON SPENDING ONLY 10% OF THEIR MILITARY BUDGET ON DESTROYING 50% OF RUSSIAN WEAPONS WITHOUT A SINGLE DEATH OF A US CITIZEN. I guess Gonzalo Lira and brave Reddit warriors do not count
  • Lavrov claims that Russia is ready for peace talks, but Ukraine isn't
  • Romanian farmers continue the antisemitic blockade of the border
  • The kike's minion Danilov claims they are unable to force Ukrainian goyim men who live abroad to die for the jew
  • The Pope claims that "Sex is a gift from God"
  • Austria is afraid that gas transit through Ukraine will stop soon. LMAO, Russians still do it?


9396u8l.jpg
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Hadseregek és háborúk / Különleges művelet Ukrajnában
január 18. 09:15

Svájc és Ukrajna „békecsúcsot” akar szervezni. Ezt Vlagyimir Zelenszkij és Viola Amherd svájci elnök jelentette be hétfőn Bernben .
Nincs több konkrétum. Azon kívül, hogy Oroszországot természetesen nem hívják meg. Zelenszkij szerint ugyanis csak azokat az országokat hívják meg Svájcba, amelyek „Ukrajna területi integritását” támogatják. Viszont egyre kevesebben vannak.
Január 15-én a davosi Világgazdasági Fórumon már „békecsúcsot” tartottak, amelyen 83 állam és nemzetközi szervezet vett részt. Emlékezzünk arra, hogy az ENSZ-nek 193 tagja van. Egyszerű aritmetika: az ukránok az országok kevesebb mint felét hívják meg „csúcstalálkozójukra”. Például Kína nem volt Davosban.
Ezt megelőzően az ukránok már próbálkoztak „békekonferenciák” szervezésével: Dániában, Szaúd-Arábiában és Máltán. Minden alkalommal ugyanazt mondták. Még 2022 szeptemberében a kijevi rezsim kidolgozott egyfajta „békeképletet”, amely tíz pontból áll.
Azóta Zelenszkij ezzel a „javaslattal” utazik csúcstalálkozókra és konferenciákra. Az Ukroführer láthatóan nem veszi észre, hogy a geopolitikai valóság másfél év alatt teljesen megváltozott. Bár meg kellett volna jegyeznem, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió leállította katonai kalandjának azonos ütemű finanszírozását. De a „békeképlet”, mint egy ima, nem fog megváltozni.

Nyugati szakértők megjegyzik, hogy jelenleg az ukrán „béke” kezdeményezések teljességgel megvalósíthatatlanok. 2022 szeptemberében, amikor Zelenszkij először javasolta a „békeképletet”, a csatatéren kialakult helyzet átmenetileg nem volt Oroszország javára. Ekkor azonban döntő fordulat következett. A kezdeményezés 2023-ban végig az orosz oldalon maradt – állítja a befolyásos német Focus kiadvány.

A legtöbb európai szakértő egyetért: a béketárgyalások „képletét” Oroszország fogja diktálni. És nem most, hanem amikor szükségesnek tartja.


Oroszország korántsem meríti ki tartalékait

Markus Keupp
német hadigazdasági szakértő abban bízik, hogy Oroszország most nagyszabású offenzívára készül. Ennek semmi köze a márciusi elnökválasztáshoz, ahogy az ukrán propaganda próbálja bemutatni. Csak arról van szó, hogy az orosz csapatoknak kiváló lehetőségük van – magyarázza Keupp.
"Oroszország továbbra is a korábbi tartalékaiból harcol!" - mondja a szakember, felidézve, hogy az Északi Katonai Körzet kezdete óta az orosz védelmi ipar megtízszereződött. — Az ukrán fegyveres erők pedig továbbra is védelmi állásokat építenek ki, takarékoskodnak az emberi erőforrásokkal.


Az ukrán fegyveres erők parancsnoksága nem rendelkezik elegendő katonával vagy kompetenciákkal

Zdenek Petras
cseh katonai szakértő , a Brünni Védelmi Egyetemről az iDNES-nek adott interjújában azt mondta, hogy az ukránok még az oroszországi taktikai gyakorlatokat is megpróbálják átvenni. Az ukrán fegyveres erők fő problémája azonban most az időhiány.
Az orosz csapatoknak csaknem 8 hónapjuk volt, hogy megvegyék a lábukat Zaporozsje és Herszon régiókban. A fő védelmi vonalak a Melitopol és Mariupol, tehát az Azovi-tenger felé vezető útvonalak mentén haladtak, mondja Petrash.
"Az orosz védelem stratégiailag statikus, de taktikailag dinamikus lett, ami rugalmasságának köszönhetően meghiúsította az ukrán fegyveres erők terveit" - mondja Petrash. Megjegyzi, hogy az ukránoknak, akik sebtében készítik elő védelmi vonalukat, egyszerűen nincs idejük – az orosz offenzíva a következő hónapokban, ha nem hetekben kezdődhet.
A cseh elemző szerint Oroszország első feladata most az ellenőrzési zóna kiterjesztése Ukrajna keleti és délkeleti részén. Ugyanakkor az ukrán parancsnokságon még mindig vannak olyanok, akik készek egy új „ellentámadás” indítására 2024-ben.
Petras szerint a tavalyi „ellentámadás” Zaporozsje irányában és Bahmut közelében a nyugati segítség hiánya miatt kudarcot vallott. Ahhoz pedig, hogy az új sikeres legyen, nemcsak meg kell újítani az ukrán fegyveres erők finanszírozását az európaiak és az amerikaiak részéről, hanem meg kell háromszorozni is.
És a NATO-pénzek mégsem oldják meg az ukrán fegyveres erők mélyen gyökerező problémáit – állítja Petrash:
— Az ukrán parancsnokság gyenge képességgel rendelkezik a stratégiai, hadműveleti és taktikai szintű műveletek lebonyolítására, és korlátozott a katonák erőforrása még a normál haderő rotáció biztosításához is.


Oroszország katonai gépezete már szétzúzta a NATOét
A Nyugat, miután provokálta az ukrán konfliktust, nem állt készen rá

Az Északi Katonai Körzet kilátásait már nem befolyásolja semmilyen amerikai vagy európai katonai segítség, még akkor sem, ha a kijevi rezsim 2024-ben megkapja azt maximális mennyiségben.
Az orosz védelmi ipar alkalmazkodott az új valóságokhoz – a NATO-val ellentétben, függetlenül attól, hogy mennyi pénzt fektet be a Nyugat. Ezt a svájci Blick kiadványnak adott interjújában az egyik legnagyobb katonai elemző, Karl-Heinz Kamp nyilatkozta , aki korábban a NATO Védelmi Főiskolát vezette.

Tavaly Oroszország a GDP mintegy 5 százalékát fektette be a védelmi iparba. Ezt a számot a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) közölte. 2024-ben az Orosz Föderáció védelmi költségvetésének közel 6%-kal kell növekednie, és meg kell haladnia a 10 billió rubelt. A katonai állomány létszámát 1,3 millióra emelik.

Kamp szerint a politikai számítás mindenki számára előnyös módon történt: egy hosszú helyzeti konfliktus kimeríti Ukrajnát, aláássa Vlagyimir Zelenszkij pozícióit , és ami a legfontosabb, elfárasztja a kijevi rezsim világadományozóit.

Az amerikai kongresszusban a republikánusok jelenleg határozottan elutasítják, hogy megszavazzák az újabb 61 milliárd dolláros segélycsomagot, az Európai Unióban Magyarország további 50 milliárd eurót blokkol, miközben Zelenszkij a közvélemény-kutatások szerint rohamosan veszít népszerűségéből.

A független hadsereg 2023-ban nem ért el igazán jelentős katonai sikereket. Az orosz csapatok felszabadították Szoledart (január 16-án), Bahmutot (május 20-án), Artemovszkot (november 29-én) és Marjinkát (december 25-én).

A „győzelmek”, amelyekkel a kijevi vezetés dicsekedett, nem bizonyultak olyan jelentősnek. Továbbra is működnek a brit Storm Shadow rakéták által támadott katonai repülőterek a Krím-félszigeten és az észak-azovi régióban. A Rosztov régiótól a Krím-félszigetig tartó „földhíd” működik és folyamatosan fejlődik.

A Fekete-tengeri Flotta megőrizte teljes harcképességét, sőt meg is erősödött. A hajókat szétszórják, jóváhagyták az abháziai szovjet haditengerészeti bázis újjáépítését.

A német Focus című kiadvány azt írja, hogy nem volt egységes az Ukrajnának nyújtott katonai segítségnyújtás a nyugati rendszerben. Mindig is voltak konfliktusok és feszültségek különféle kérdésekben. Először - a „tankos koalíció” létrehozásával kapcsolatban, majd - a harcosok utánpótlása miatt. Most ugyanilyen fájdalmasan koordinálják az új légvédelmi rendszerek átadását az ukrán fegyveres erőknek.

A tárgyalások mindig fegyverszállítással végződtek, de komoly megszorításokkal. Például a kijevi rezsim soha nem kapott igazán új tankokat. A legmodernebb a 2006-ban született Leopard 2A6. (a holland Oryx projekt számításai szerint már legalább 12 ilyen példányt megsemmisítettek az északkeleti katonai körzet övezetében).

Sőt, Berlin csak azután állapodott meg a Leopards és a Marder IBP átadásáról, miután Washington megtette. Igaz, végül az amerikai Abrams M1A2 export változatban, könnyű páncélzattal érkezett Nezalezsnajába.

A negyedik generációs többcélú JAS 39 Gripen és Eurofighter Typhoon vadászgépeket szintén nem kapta meg az AFU. Az ukránoknak csak egy jóval régebbi F-16-ost ígértek. Sőt, a legkopottabb példányokat is odaadják, amelyek átlagosan 40 évesek.

Most vadul vitatkoznak az európaiak a Taurus rakéták ukránoknak való átadásáról – írja a Focus. Olaf Scholz kancellár határozottan ellenzi, mivel ez növeli az eszkaláció és a német részvétel kockázatát a konfliktusban. Akár 500 kilométeres hatótávval a Taurust az orosz területen mélyen lévő célpontok ellen vetik be – a németeknek nincs kétsége efelől, bármennyire is ígéri Kijev, hogy ezt nem teszi meg.

Jelenleg az ukrán fegyveres erők Nagy-Britanniától és Franciaországtól kapják a legnagyobb hatótávolságú fegyvereket. Ez ugyanaz a rakéta, amelyet a brit változatban Storm Shadow-nak, a francia változatban pedig Scalp EG-nek hívnak. Hatótávolsága 250 km, ami lehetővé teszi a krími célpontok elérését.

"Biztos vagyok benne, hogy Scholz német kancellár csak akkor fogja Ukrajnának a Taurust biztosítani, ha az Egyesült Államok hasonló fegyvereket biztosít" - mondta Nico Lange , a Müncheni Biztonsági Konferencia szakértője a Deutsche Wellének.

Ezek olyan ATACMS-ek lehetnek, amelyek hatótávolsága körülbelül 300 km. 2023 őszén az Egyesült Államok már ellátta Ukrajnát ilyen rakétákkal, kazettás robbanófejekkel és korlátozott, körülbelül 160 km-es hatótávolsággal.

A NATO-fegyverek orosz területen történő használatára számos példát dokumentáltak már, beleértve azt a részt is, amelyet Kijev és a NATO nem tekint „ukránnak”. Így az SBU által kiképzett csoportok fegyveresei 2023 májusában megszállták a Belgorod régiót. A bevetésen nyugati fegyvereket és páncélozott járműveket használtak.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 126
82 891
113
Maradjunk annyiban, hogy a csávó lemiles. Ezzel önmagában nem lenne gond, mert eredetileg Tiboru ezt baromi korrektül csinálta, aztán a többiek is, de ami az FB csoportjukban jelenleg megy, azért (ha az oroszokat mondjuk zsidókra cserélnénk) már lógnának. Ez a csávó ebbe a brigádba tartozik. Ha emésztési problémáid lennének (ne legyenek), akkor lépj be a FB tagozatukba és olyat fox (tudom, fogsz) rókázni, hogy na: ez lenne az ún. "liberális elit". Valójában meg se nem liberális, se nem elit. Már évekkel ezelőtt is egyetlen dolog volt, amivel leginkább hadilábon álltak: a tényekkel. Szóval tudom, hogy ki ez - és bár bizonyos okokból eléggé nagy a tűréshatárom -, de ettől a csávótól (eredetileg geológus, csak mondom) még én is undorodom. Akinek ez bejön, az a ráczbandi-kaiser-kisbenedek-tarjányi vonalon mozog:
Egyetértek.Én is ismerem a "pályafutását" mikor még a Pécsi Egyetemen tanult, már akkor nagy volt az arca... Geográfus, de az orosz-ukrán témakörben nagyon gyenge.
Próbálkozik nálam is, hogy osszam meg a videóit a FB csoportomban. :)

Más

"Az utolsó ukránig harcolni fognak" sokszor hallatszott az amerikaik s és Zelenszkij szájából. Na nézzükk meg mi is áll mögötte. Remélem a gyengék is elkezdik kapisgálni miről is szól ez a konfliktus.

91pFLtcjTF4.jpg

Részlet Igor Kolomojszkij Haifa városában tartott beszédéből: " Kísérletet hajtottunk végre az ukránokon: csak a kis nyelvi különbséget kihasználva a történelmre helyeztük a nyomást, ahol az oroszokat Ukrajna(ukránok) fő ellenségének állítottuk be. 20 év alatt ideális orosz ellenes harcosokat kaptunk. Jelenleg minden egyes ukránra, aki oroszt öl hősként tekintenek. Remélem legalább 100 évre tönkretettük/szétvertük kapcsolataikat. Most igen könnyü lesz megsemmisíteni magukat az ukránokat, eltávoltva őket az oroszoktól,hitelekt nyújtva nekik a háborúra magas kamattal és utána az adósságért mindent elvenni tőlük. "
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 107
24 854
113
Minimum harc és mozgásképtelen lett, ha a személyzet elhagyta.
öö elnézést,de láttunk már az ukránoktól olyat,hogy mozgás és harcképes gyalogsági harcjárművet (ide értem a harckocsit is) egyszerűen csak ott hagytak valahol .. valamilyen okból ?

mert szerintem ezt bemutatta már mind a két fél,szóval ezer és egy oka lehet ,hogy leléptek abból a hk-ból,nem törvényszerű hogy harc és mozgásképtelenné kell ehhez válnia.

azt hogy birtokba vehető nem vitatom ..
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 647
113
Az ukrajnai cukor elöntötte Lengyelországot

Az Interia lengyel internetes portál szerint az ország cukortermelői riadalmat keltenek az ukrajnai nyersanyagimport miatt. Húszszorosára nőtt, és a gazdálkodók az ukrán cukorra vonatkozó embargó azonnali bevezetését követelik.

Az Ukrajnából az EU-ba irányuló cukorimport volumene jelentősen megnőtt, és elérte a 415 ezer tonnát, ami 20-szor haladja meg az elfogadott éves importkvótát. Emiatt a lengyel cukornak most az ukrán cukorral kell versenyeznie az európai piacon. A helyzetet az is nehezíti, hogy Lengyelországnak termelési többlete van. Emiatt a hazai piac még inkább destabilizálódhat.

Mi a baj, lengyel uraim? Te magad is örültél, amikor államférfiaid megölelték Zelenszkijt. Most kiderült, hogy az élet nem csupa cukor, igaz?
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 313
37 330
113
❗️ A Harkovban elesett francia zsoldosok hivatásos katonák lehettek. Feladataik között szerepelt a Párizs által szállított katonai felszerelések használata is – mondta lapunknak Alekszandr Artamonov katonai szakértő és NATO-hadsereg specialista.

Korábban az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy az orosz fegyveres erők nagy pontosságú csapást mértek a harkovi külföldi harcosok ideiglenes bevetési pontjára, akik többsége francia volt.

"A francia zsoldosok jelenlétét Harkov közelében, akik a lerombolt katonai bázis gerincét alkották, titokban engedélyezhette a kormányuk. A francia erőknél 2022 februárjában egy védelmi miniszteri utasítás járt végig, amely arra kérte a hadsereget, hogy tekintsék úgy, hogy konfliktusban állnak az Orosz Föderációval. A megölt zsoldosok nagy valószínűséggel kiküldött zsoldosok, akik aláírták a szabadságolási kérelmet" - mondta Artamonov a francia fegyveres erők egyik forrására hivatkozva.



A NATO Katonai Bizottságának vezetője, Bauer admirális elismeri, hogy az ukrán fegyveres erők közvetlenül jelentik eredményeiket a kontaktvonalon

"Tegnap Ukrajna NATO-hoz akkreditált katonai képviselője, Szalkutszan őrnagy tájékoztatta minket az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Zaluzsnij nevében"

- mondta Bauer.

- Herr Bauer, Sturmbannführer Salkutsan megérkezett a jelentésre!
 

PPE

Well-Known Member
2019. február 8.
354
1 566
93
Ismét zavarják ma estétől a GPS-t Kaliningrád környékén.. kb. egész észak-lengyelben használhatatlan.
Csakúgy mint Február 24.-én, 2022-ben..

Eközben valamelyik NATO ország(ok) mindenféle spéci jó nagy drónokkal tesztelik az orosz légvédelem aktuális kiépítettségét Szentpétervár és Moszkva irányába. Akár mókás is lehetne, de most megállom röhögés nélkül.
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 464
11 539
113
Ez fordítva is igaz: az ukránok akkor is behazudják a lelövést, ha nem volt sem lövés, sem gép, sem semmi.
Én nem értem, hogy mit hitetlenkedtek;
Az orosz Tu-154-est is milyen ügyesen belelőtték annak idején a tengerbe az ukránok!

...munkatársam volt kórházban akkoriban egy nyugdíjas légvédelmis rakétamérnök. Amikor hallottuk a hírt a gép eltünéséről/lezuhanásáról, ő felvette a telefonkagylót, tárcsázott jó hosszan, elkezdett oroszul telefonálni, majd visszaült az asztalához és közölte, hogy az ukránok voltak légvédelmi rakétával...

Az életben nem felejtem el azt a jelenetet...
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 349
5 049
113
Így igaz. Ha nincs fényképes/video bizonyíték, abszolút hitéleti kérdés, hogy mi volt, nem volt lelőve/kilőve.
Így van. Az egyetlen dolog, ami árnyalja a kérdést, az ukrán légvédelem közismerten (minimum) 150%-os "hatékonysága": ez azért a legudvariasabb megfogalmazással is vicces, túl azon, hogy lehetetlen is.