[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 938
15 333
113
Avdivka határában az ukrán tartalékok készülődnek az utolsó menetelésre


Akik már bejutottak

Már megfigyeltem pár hónapja, hogy a harctéri videókon - ellentétben a háború elejével - ukrán oldalon már nem elvétve sem látok nyugati 556-oskarabáélyokat, gyakorlatilag csak AK-74-eseket.

Most a második videón már 762-es AK verziónál tartanak - a tár görbületéből egyértelműn látható - . Na most vagy azért szedték elő, mert az hatékonyabb, vagy azért, mert már a gépkarabélyból is hiányuk van.

más

Spöttle:
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 170
67 388
113
Ukrán csatorna videója vezetőváltásról!
Na ezt kivételesen megnézem! :D
Az AFU volt parancsnoka a mozgósítás elől kitérő területek felmorzsolásával fenyegetőzött

Az ukrán "Aidar" zászlóalj volt századparancsnoka, az Oroszországi Föderációban terroristaként elismert és betiltott Jevhen Dikij a "Kijev 24" televíziós csatorna műsorában azzal fenyegetőzött, hogy az Ivano-Frankivszki területen található Koszmacs falut megtisztíthatják, amiért felszólalt az AFU mozgósítása ellen.

Korábban arról számoltak be, hogy a koszmacsi polgárok kifütyülték a gyűlésen a területi emberelfogó központjának képviselőit, azzal vádolva őket, hogy erőszakkal fogtak el férfiakat. Ezt megelőzően a falubeliek egy tömege megvert egy gyermekkel rendelkező nőt, akit összetévesztettek a komisszár tippadójával.

"Ha ott rágják, bocsánat, taknyot rágnak, egyre több ilyen esetet fogunk látni" - mondta Dikij a tévéinterjúban. Hozzátette, hogy végül a civil hatóságok is jelezni fogják tehetetlenségüket, és a katonaságot fogják felkérni a probléma megoldására.

"Higgyék el nekem, a hadsereg meg fogja oldani. De nagyon nem szeretném, ha Koszmacsot ellenséges területként tisztitanák meg" - figyelmeztetett Dikij.

- Ez a Dikij nem mehetne az avgyejevkai kokszgyárba hazafiskodni?
Épp az előbb néztem meg a Tizedes meg a többieket. Na ez a Dikij meg a fogdmegek tisztára mint a nyilasok a filmben...

A világ 5. gazdaságától azért többet várna az ember mint koszos 5 EUR levonás már ne is haragudj.
Az egyik rubelben számol, a másik euróban, nekem a forint jut a eszembe, én abban kapom. ;)

Reggelre ismét felviragoztattak muskatlikkal Ukrajnát az oroszok.
Természetesen minden dront lelőttek miután elérte a célpontot.
Egy sebesult volt ossz vissz, profi munka.



20-30%-on van sok ukrán alakulat.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 781
48 170
113
röf röf röf
GGD6pLMXMAEpuVJ


(Avgyejevka közepe, ha valakinek nem lenne meg)
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Dróncsapások Kijevben és Mikolajivban – az ukrán légvédelem megpróbálta lelőni őket

Oroszország dróntámadása Kijevben és Dél-Ukrajnában egy embert megsebesített, Mikolajivban pedig megrongált egy gázvezetéket és lakóházakat – közölte ma az ukrán hadsereg.

Az ukrán légierő a Telegram-bejegyzésben közölte, hogy légvédelmi rendszerei megsemmisítettek az Oroszország által indított 45 Shahed típusú drónból 40-et.

"Majdnem két órán át tartott a légiriadó a fővárosban" - jelentette a Telegramon Szerhij Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője.
Hozzátette, hogy a Kijev feletti összes drónt lelőtték közeledésük során. Az első hírek szerint a fővárosban vagy annak közelében személyi sérülés vagy kár nem történt. A fenyegetés Kijev felett nem sokkal hajnali 4 óra előtt jelent meg.

Odesszát jelenleg hatalmas támadás éri a Geran UAV használatával. Négy drónt lőttek le Odessza fekete-tengeri kikötője felett.



Ukrajna déli katonai parancsnoksága a Telegramon számolt be arról, hogy légvédelmi rendszerei megsemmisítettek 26, Oroszország által indított Shahed típusú drónt különböző déli régiók felett, főként a Fekete-tenger melletti Mikolajivban. A katonai parancsnokság szerint Mikolajivban lakóépületeket és gázvezetéket rongáltak meg egy lezuhant drón és a robbanás lökéshulláma miatt.

A dél-ukrajnai támadásban egy civil megsebesült – közölte a hadsereg.


A tulai ejtőernyősök kihelyezték az orosz zászlót a felszabadított donyecki Veszeloje faluban

Tulai ejtőernyősök az orosz zászlót a nemrég felszabadult Veszeloje falu közepén helyezték el a Nagy Honvédő Háborúban elesettek emlékművénél, a győzelmet világháborúban harcoló nagyszülők és dédnagyapjaik emlékénél.

Izgalmas esemény, mert nem mindennap történik ilyen.
Mindendannyian most zászlót tűzünk ki Veszeloje faluban, amelyet az orosz ejtőernyősök foglaltak vissza az ukrán fegyveres erőktől.

A védelmi minisztérium arról számolt be, hogy Donyeck irányában a Juzsnaja csapatcsoport Tula ejtőernyős egységei repülési és tüzérségi tűz támogatásával felszabadították a donyecki Veszeloje falut.


Az oroszok mindenhonnan behatoltak Avgyejevka városába

Az orosz erők a közelmúltban megerősített előrenyomulást tettek Avgyejevka déli részén, és állítólag tovább nyomultak Avgyejevka északi részébe .

A február 9-én közzétett földrajzi anyag Avgyejevka déli részén.

Egy orosz forrás azt állította, hogy az orosz erők az Avgyejevka délkeleti részén található Carszka Ohota étterem környékéről nyomultak előre.

Az orosz erők előrenyomultak Avgyejevka északi részébe a Szapronova és Leszi Ukrainki utcák mentén, valamint a Hrusevskoh utca felé, valamint északkeleti Avgyejevkába a kőbánya közelében, de az ISW nem észlelte ezen állítások vizuális megerősítését.

Orosz források azt állították, hogy az orosz erők Ukrajna állítólagos fő vezetékes kommunikációs vonalától (GLOC) körülbelül 700 méterre helyezkednek el Avgyejevkában, a Hrusevskoho út mentén, ami nagyrészt összhangban van az ISW által a térségben elért orosz előrelépésekkel kapcsolatban.

Ukrán és orosz források arról számoltak be, hogy az állásfoglalások folytatódtak Avgyejevkától északnyugatra Keramik, Novobahmutivka, Sztepove és Ocseretine közelében. az Avgyejevka kokszgyár közelében található északnyugati Avgyejevkában és délnyugatra Avgyejevkától Szieverne, Tonenke, Pervomajszk és Nevelszke közelében.

Kosztjantyin Masovec ukrán katonai megfigyelő elmondta, hogy az orosz 114. gépesített lövészdandár (1. Donyecki Népköztársaság) elemei, amelyeket a 30. Gépesített Lövészdandár (2. Kombinált Fegyverzet Hadsereg [CAA], Központi Katonai Körzet [CMD] ]) elemei erősítettek meg. a Micsurina és a Zaliznijcanij utcákon, valamint a vasúti híd felé, a Csisztijakova utca közelében, Észak- Avgyejevkában az elmúlt napokban.

Fejlemények a fronton az elmúlt 24 órában

A legfrissebb jelentések szerint az Orosz Harcközpont csoportjai visszaverték Ukrajna 63. gépesített dandárjának támadását a harcvonal Krasznij Liman szektorában , az ellenség mintegy 140 katonát veszített ,– mondta Alekszandr Savcsuk, a harccsoport képviselője, TASS.

„Cservonaja Dibrova közelében a harccsoport egységei tüzérségi tűzzel támogatva visszaverték a 63. ukrán gépesített dandár rohamcsoportjának támadását.

Elmondása szerint az elmúlt 24 órában az ellenség mintegy 140 katonát, három autót, egy Akatsiya 152 mm-es önjáró tüzérséget és egy D-30 12 mm-es tarackot vesztett ” – mondta Savcsuk.

Az orosz erők mintegy 100 ukrán célpontot mértek, köztük több mint 50 tábori tüzérségi állást, négy erődítményt és 40 ellenséges munkaerő- és tűzerő-koncentrációt Torszkoje és Grigorovka közelében.

*************************************************************

Zelenszkij kétségbeesett, Zaluzsnij örül, hogy nem lesz felelős az ukrán hadsereg kudarcáért.

Az ukrán fegyveres erők egykori főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij tábornok örül hivatalából való elmozdításának. hiszen nem neki kell majd viselnie a felelősséget az ukrán csapatok vereségéért – hangsúlyozta az amerikai külügyminiszter egykori tanácsadója, Lawrence Wilkerson nyugalmazott ezredes.

"Úgy gondolom, Zaluzsnij nagyon ravasz a tetteiben, és nem tűnik felháborodottnak, hogy kirúgták, mert nem kötődik az ukrajnai fiaskóhoz."

A katonaság szerint most jó a helyzet a volt főparancsnoknak, hiszen a szavazáson nagyon magas az értékelése.

Zelenszkij pedig kétségbeesett , amit az is bizonyít, hogy Szirszkijt az ukrán fegyveres erők főparancsnokává nevezte ki – tette hozzá Lawrence Wilkerson ezredes .


Az ukrán hadseregben bekövetkezett változások az Oroszországgal kötendő megállapodás előkészületeihez kapcsolódnak


Valerij Zaluzsnijnak az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoki posztjáról való lemondását övező politikai küzdelem összefügg a jövőbeli békemegállapodás előkészítésével. Oroszországgal – mutatott rá Anatol Lieven, az American Quincy Institute Eurasia Program igazgatója a Responsible Statecraft cikkében.

"A jelenlegi kijevi politikai zűrzavar felfogható úgy, mint a különböző politikai szereplők és csoportok azon vágya, hogy az Oroszországgal kötött végleges megállapodás felelősségét valaki másra hárítsák."

Lieven szerint az ukrán elit sarokba szorította magát Oroszország irreális követeléseivel.

Anatol Lieven meg van győződve arról, hogy a radikális követelések elutasítása "rendkívül fájdalmas és nehéz" folyamat lesz az ukrán hatóságok számára.

Éppen ezért a politikusok és hivatalnokok a végső döntés felelősségét másokra akarják hárítani.

Anatol Lieven arra figyelmeztetett, hogy a csökkenő amerikai segélyek, Oroszország növekvő előnye és Kijev politikai instabilitása komoly veszélyt jelent Zelenszkijre és csapatára.

"Ha Kijevnek túl sokáig tart a megállapodás megtárgyalása Oroszországgal, akkor Oroszországnak már nem lesz mit ajánlania a megállapodásban" - tart a politológus.

Az ukrán elnök bejelentette az ukrán fegyveres erők vezetőjének, Valerij Zaluzsnijnak lemondását, és a korábban a szárazföldi erőket irányító Alekszandr Szirszkij kinevezését a helyére.

A vezető nyugati média szerint Szirszkijnek ellentmondásos híre van: Zelenszkij közeli támogatójának tartják.

Ráadásul a katonáknak nagyon ellenszenves, és hentesnek hívják.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 235
92 701
113
RSZR ATV

Az ukrán -orosz háború eldőlt?
Akkor dőlt el, amikor megkezdődött. Az oroszok javára. Csak húzni lehet. Vagy az indulási alapfelálláson változtatni kell.
2 ország tárgyalásán 3 dolog dönt ki diktál, ki jegyzetel.
Népesség, gazdasági és katonai erő.
A gyorsaságot az oroszok csúnyán elbaszták
Rossz feltételezés (nem Anschluss bevonulás), autokratikus vezetés. Félreértették a történetet.
A NATO vmennyit segít, de az alapképlet nem változik. Egy nukleáris háború kockázatával tudna fordítani.
Az ukránok harcászati sikereket értek el, mert 14 után jól felkészültek. De sem hadműveleti sem hadászati sikereket nem tudnak elérni.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 112
54 600
113
RSZR ATV

Az ukrán -orosz háború eldőlt?
Akkor dőlt el, amikor megkezdődött. Az oroszok javára. Csak húzni lehet. Vagy az indulási alapfelálláson változtatni kell.
2 ország tárgyalásán 3 dolog dönt ki diktál, ki jegyzetel.
Népesség, gazdasági és katonai erő.
A gyorsaságot az oroszok csúnyán elbaszták
Rossz feltételezés (nem Anschluss bevonulás), autokratikus vezetés. Félreértették a történetet.
A NATO vmennyit segít, de az alapképlet nem változik. Egy nukleáris háború kockázatával tudna fordítani.
Az ukránok harcászati sikereket értek el, mert 14 után jól felkészültek. De sem hadműveleti sem hadászati sikereket nem tudnak elérni.



Vannak itt tapasztalt, harcászati szakértők,akik ezt vitatni fogják, meg röhögős szmájlikat rakni....
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 877
9 934
113
Ez a nagyon cinkes. Oroszok nem tudnak lelőni egy ekkora böhöm gépet Ukrán légtérben. Ukránok meg halomra lövik le az orosz transportereket orosz légtérben.
Ne pánikoj!
Azt se tudjuk, hogy a kép hol és mikor készült.
Az szinte biztos, hogy nem Ukrajnában!
A képen szerintem berakodást látunk.
Hogy mikor, az jó kérdés. Lehet, hogy friss a kép, de készülhetett akár az első Himars-ok leszállításakor is.

Egyébként szerintem repülővel csak Rzeszow-ig viszik a cuccokat. Onnan vonattal vagy lábon mennek tovább, típustól függően.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Ne pánikoj!
Azt se tudjuk, hogy a kép hol és mikor készült.
Az szinte biztos, hogy nem Ukrajnában!
A képen szerintem berakodást látunk.
Hogy mikor, az jó kérdés. Lehet, hogy friss a kép, de készülhetett akár az első Himars-ok leszállításakor is.

Egyébként szerintem repülővel csak Rzeszow-ig viszik a cuccokat. Onnan vonattal vagy lábon mennek tovább, típustól függően.

Garantált, hogy nem ukrajnában, flightradar-on tisztán látszik, hogy a mindenféle adományokat Lengyelországba reptetik már 2 éve ukrán gépekkel.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 553
47 495
113

„Az ukrán diplomaták leestek a székükről”: Macron lemondta ukrajnai útját​


Macron francia elnök biztonsági okokból elhalasztotta ukrajnai látogatását – írja a Challenges.
A cikk szerint ez „sok kérdést vet fel mind a francia köztisztviselők és vezetők, mind az ukrán diplomaták részéről”.
A hírek szerint a február 13-14-re tervezett kijevi látogatást „elhalasztották”. Várható volt, hogy az út során Macron bejelentheti a biztonsági garanciákról szóló kétoldalú megállapodás aláírását.
A Challenges azt írja, hogy Macronnak Odesszába is el kellett látogatnia, és be kellett volna jelentenie egy 200 millió eurós, adományokból kifizetett alap létrehozását a francia kkv-k civil projektjei számára.
Источник: https://rusvesna.su/news/1707653807


Kijev nehéz helyzetet jelentett be a frontvonalon​


Ezt a Lusa portugál ügynökségnek adott interjújában nyilatkozta.
Szerinte ha a Nyugat nem növeli jelentősen a fegyver- és lőszerellátást, a helyzet még nehezebb lesz.
Danilov azt is megjegyezte, hogy „minden elvárás egyértelműen befolyásolja a helyzetet”.
„Ha azt mondom, hogy mindenki nagyon motivált, az hamis állítás lenne” – mondta.
Felszólította a Nyugatot, hogy fokozzák a fegyverszállítást.
„Az ukrán csapatoknak fegyverekre, fegyverekre és még több fegyverre van szükségük” – mondta Danilov.
Источник: https://rusvesna.su/news/1707666632

!!! Szerintem az ukránok orosz érdekeket képviselnek, lefegyverzik Európát!!!


Röviden: hamarosan milliméterben számoljuk az Industrial Avenue távolságát – ez jelenleg 256 méter és 68 centiméter...
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 595
13 375
113
Ez a nagyon cinkes. Oroszok nem tudnak lelőni egy ekkora böhöm gépet Ukrán légtérben. Ukránok meg halomra lövik le az orosz transportereket orosz légtérben.

viszont a héten még a nyugati sajtónak egy marketing értékű támadást sem tudott összehozni a komplett nato.

 

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 450
10 328
113
Komolyan ennyire le kell süllyedni hogy Down szindrómásokat kell a frontra vinni ? ráadásul nem is ez az első amit eddig láttam ukrán oldalról !
Pedig Pavolrl " Meszike " meg többiek mindig az ukrán győzelemről beszélnek ! Hát ez nem éppen a győzelemre utal
Már nem hiszel a végső győzelemben?
Nem hiszem, hogy ilyen elkezdődne igazából. Van egy ügyfelem és ‘22 február előtt sokat járt Kijevbe, üzletelt és van most is kontaktja. A minap dolgoztam neki és beszélgettünk. Azt mondja Kijevben az összes komoly hely, mint a Skybar, Princess, Disco Radio Hall teljes gőzzel működik, tele van csajokkal és katona korú férfiakkal. A fogdmegek be sem tehetik a lábukat és a környékre sem mennek. Szóval, csak a csóró átlagot szedik az utcákról, mindenki másnak nincs háború.
Annyira naiv még én sem vagyok hogy ezt úgy értsem hogy tényleg nincs kibúvó senkinek, előbb a falvakat ürítik ki aztán a kisebb településeket aztán a nagyobbakat, a forradalmak/lázadások sosem kis településeken kezdődnek, az ő elégedetlenségük nem centralizált. Érinthetetlenek meg mindig lesznek, ha van egy kis igazság sokakat lenget majd a szél egy villanypóznán.
Avdivka határában az ukrán tartalékok készülődnek az utolsó menetelésre


Akik már bejutottak
A videón hallható ahogy az orosz tüzérség éppen az utolsó meglévő lőszereit használja fel, és ezért ennyire feszültek az ukrán katonák mert tudják hogy eljön az ő idejük, a csodafegyverek is jönnek. Betenném erről a klasszikust a tizedes meg a többiekből, de szerintem 90% ismeri.

Olyan lesz ez is mint Szíria volt, azok akik a lefejezősöknek nyomták a propagandát majd a végén úgy tesznek mintha ott sem lettek volna most hogy már nem terem babér ott, elnöktől a fizetett és önkéntes propagandistáig.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
4 038
22 573
113
[/QUOTE]
Már megfigyeltem pár hónapja, hogy a harctéri videókon - ellentétben a háború elejével - ukrán oldalon már nem elvétve sem látok nyugati 556-oskarabáélyokat, gyakorlatilag csak AK-74-eseket.

Most a második videón már 762-es AK verziónál tartanak - a tár görbületéből egyértelműn látható - . Na most vagy azért szedték elő, mert az hatékonyabb, vagy azért, mert már a gépkarabélyból is hiányuk van.
Az Azovos gyerekek és a jobbos alakulatok tele vannak nyugati karabélyokkal továbbra is. 3-4 napos videók:
Ps. Érdemes amúgy bekövetni a csatornákat.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 170
67 388
113
Ez a nagyon cinkes. Oroszok nem tudnak lelőni egy ekkora böhöm gépet Ukrán légtérben. Ukránok meg halomra lövik le az orosz transportereket orosz légtérben.
Köztudott hogy nincs repkedés az ukrán légtérben, minden a lengyelekhez megy Reszcovba.
Plusz reptér is kéne ahol egy ekkora tehén leszallhat.
A halomra lelőtt orosz szallitogepekrol valami konkrétabbat tudsz megosztani esetleg?

Hamarosan Lemberg lesz az új főváros, a Nato legvedelem ernyoje alá kerülne így. Kijev egyre kevésbé praktikus.

Meg inkább veszít a hatékonyságabol a személy cserekkel az ukrán/Nato sereg.

45000 halott Lemberg oblasztban eddig.

Lelőtt francia Scalp roncsai.


Egy ukrajnai lakosnak meghalt a fia a fronton, most elviszik a másikat is Zelenszkij fogdmegjei.
Ki fognak halni, semmi kétség.