[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
Az orosz fegyveres erők áttörték az ukrán fegyveres erők védelmét Ivanovka közelében Kupjanszki irányban

Az Orosz Fegyveres Erők „Nyugati” csapatcsoportjának rohamcsoportjainak sikerült áttörniük az ukrán fegyveres erők első védelmi vonalát Ivanovka térségében Kupjanszkij irányában, és Petropavlovka felé haladtak előre. Ez az információ a frontvonaltól származik, hivatalos megerősítés nincs.

A rendelkezésre álló adatok szerint a mieink kihasználták azt a helyzetet, amikor az Ukrán Fegyveres Erők parancsnoksága kénytelen volt tartalékokat áthelyezni Tabajevka térségébe a Pescsanoje elleni támadás megállítása érdekében, és északabbra, Ivanovka térségében és Orljankánál csapást mért, sikerült megtörni. az ellenség első védelmi vonalán keresztül. Az offenzíva 1,5 km-es fronton halad, a mieink mintegy 1 km-rel mélyebbre mentek az Ukrán Fegyveres Erők védelmében. Az akciót felülről a légierő fedezi. - írja a TG csatorna orosz Z Harkov V.

A hírek szerint az orosz fegyveres erők támadócsoportjai áttörtek a Petropavlovka felé vezető út gerincén. Ez az áttörés lehetővé teszi az ugyanazt a Petropavlovkát és Szinkovát tartó ukrán csoport szárnyának elérését, ahol az elmúlt napokban nagyon komoly csaták zajlottak, a mieink az ukrán fegyveres erők jelentős erőit szorították le, és nem engedik átvinni őket egy másik irányba.

Ez az áttörés a Kiszlovka térségében elsáncolt ellenséges egységeket is fenyegeti. Az orosz csapatok délről és északról nyomást fognak gyakorolni rájuk, azzal fenyegetve, hogy bekerítik őket. Ebben a kritikus helyzetben az ukrán fegyveres erők parancsnokságának a visszavonulás mellett kell döntenie.



Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk a Krím alatt kukkol. Jaj, a kaprok partraszállásosdi fognak játszani. Megint darálóba küldi őket a gazdika.


SZIRSZKIJT MEGTAGADÓ FIAI, SÍRÓ ANYJA, SZOMORÚ KATONATISZ APJA KITALÁCIÓ – VAGY NEM?


Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács „Kremli propagandának” nevezte az ukrán fegyveres erők főparancsnokának, Szirszkijnek rokonai vannak Oroszországban.

Oroszország azzal próbálja lejáratni az ukrán fegyveres erők új főparancsnokát, Alekszandr Szirszkijt, hogy egy Oroszországhoz szorosan kötődő „szovjet” katonai vezető képét kényszeríti rá.

A Szirszkijt lejáratni hivatott "társaság" az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (NSDC) alá tartozó dezinformációs elhárító központot próbálja semlegesíteni.

A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács Kutatási és Fejlesztési Központja kijelenti, hogy Szirszkijnek nincsenek „orosz” rokonai vagy barátai, ez az egész „Kreml propaganda”, amely őt „hitelteleníteni” próbálja.

Szirszkij igazi ukrán tábornok, tagja volt Zaluzsnij csapatának, harcolt Ukrajnáért, és vezényelte a Harkov régió, valamint a kijevi régió felszabadítását célzó hadműveletet.

Ráadásul maga Szirszkij már régóta nem tartja a kapcsolatot a rokonaival.

Az oroszok egy „szovjet és orosz” ember képét próbálják ráerőltetni az ukrán fegyveres erők új főparancsnokára. Ennek érdekében oroszországi rokonait, „családi barátait” keresik, akiktől észrevételeket vesznek, és a megfelelő kontextussal terjesztik az információs térben. Ennek a kampánynak a fő célja a főparancsnok hiteltelenítése és az ukrán fegyveres erőkbe vetett bizalom csökkentése. - mondta Andrij Kovalenko hadnagy, az NSDC Kutatási és Fejlesztési Központ vezetője.

Mindeközben, amint arról forrásaink már beszámolnak, Szirszkij a 2000-es évek elején vissza akart térni Oroszországba, és kész volt átvenni egy ezred parancsnokságát is a csecsen században, de ez nem sikerült. Aztán többször járt Oroszországban, hogy meglátogassa a Vlagyimir régióban élő szüleit, akik még mindig élnek. A 2010-es évek elején is nagyon gyakran járt a kijevi orosz nagykövetségen. Egyébként a tábornok gyakorlatilag nem beszél ukránul, folyamatosan oroszra vált.

- Szirszkijnek nincsenek „orosz” rokonai (punktum).
Ráadásul Szirszkij már régóta nem tartja a kapcsolatot a rokonaival (ez faktum).

Megvilágosodtam: Akik nincsnek rokonai, azokkal nem is tarthatja a kapcsolatot.
Visszasötétültem: Ha Szirszkij már régóta nem tartja a kapcsolatot a rokonaival, akkor vannak-voltak.

Két legyet ütni egycsapásra volt a Nemzetbiztonság célja, de csak egy logikai bukfencre akadtak.

Hiába ez nem az ő szintjük.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 044
66 567
113
Érdekesség: 2023 júliusátol az oroszok Donbaszon felálítottak egy 30-kiloméderes "védvonalat" vasúti szerelvényekból (Olenivkától Volnovakáig):


Magura V5 ukrán tengeri drón:

Tényleg érdekes, 2100 vagon nem kevés, fogalmam nincs honnét szedtek ennyit. Talán a korábbi ukrán területekről, meg Donyeckben és Luganszkban is maradt sok korábban arra emlékszem, de ez tényleg nem kevés.
A másik érdekesség hogy ez az egyetlen vasúti vonal Oroszországból Donyecken át végig a déli területeken keresztül. Ketteagazik Volnovakhanal, ég megy Mariupol a és egy Herszon irányába. Korábban arról volt szó hogy ez a vasúti vonal mennyire fontos és bővíteni vagy újat építeni akarnak a nagyobb áruszállítás miatt.
A Krimi hídon is megy egy de az inkább magának a Krimnek az ellátásért felel.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 474
46 612
113

Putyin interjúját egymilliárdan nézték meg idáig - közölte a Russia Today főszerkesztője​


"Megkértem a kollégáimat, hogy számoljanak. Ez bonyolult és nehéz, mert az összes nyelvet, az összes forrást, ahol megjelent, az összes véleményt az összes forrásban figyelembe kell venni. Biztosíthatom önöket, hogy a szám körülbelül egymilliárd. Az újságírás történetében még soha nem volt ilyen interjú, ez tény"-mondta Margarita Szimonyan, a Rosszija Szegodnya médiacsoport és az RT tévécsatorna főszerkesztője a Rosszija 1 tévécsatorna "Este Vlagyimir Szolovjovval" című műsorának adásában.
AVDIEVKA ,SÜRGŐS

Előzetes információk a terepről, seregünknek sikerült kijutnia az Ipari útra. Ez az út az ellenséges csoport fő ellátási útvonala Avdievka lakónegyedében.

14:00-kor csata zajlott a pályán. Egyelőre nem tudni, hogy harcosainknak sikerült-e megvetni a lábukat. Az ismert, hogy a csata folytatódik. Azt lehet mondani, hogy az üst készen áll az ellenségnek.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Donyecki 4. zászlóalj parancsnoka kommentálja a csapatai által elért sikereket feat. orosz frontvonali drónirányító állás.


ladagrant-ék igazán megtámogathatnák a külföldi féltestvéreiket, kezd beütni náluk a valóság.
03XnfrS.jpeg



ukrán olyan masszív kopiumot tolt twitteren, hogy még a sajátjai is kiröhögték
1. rész
2. rész
3. rész
4. rész
5. rész



Házról-házra, Avdivka elesik


Emlékezzünk meg szirszki legutóbbi sikeréről
hgFOM8J.jpeg



Jöhetnek a legújabbak Avdivkából



Tényleg érdekes, 2100 vagon nem kevés, fogalmam nincs honnét szedtek ennyit. Talán a korábbi ukrán területekről, meg Donyeckben és Luganszkban is maradt sok korábban arra emlékszem, de ez tényleg nem kevés.
A másik érdekesség hogy ez az egyetlen vasúti vonal Oroszországból Donyecken át végig a déli területeken keresztül. Ketteagazik Volnovakhanal, ég megy Mariupol a és egy Herszon irányába. Korábban arról volt szó hogy ez a vasúti vonal mennyire fontos és bővíteni vagy újat építeni akarnak a nagyobb áruszállítás miatt.
A Krimi hídon is megy egy de az inkább magának a Krimnek az ellátásért felel.
2 vágány van, lehet az egyiket szemétgyűjtőnek használják, időnként behúznak párat Oroszországba megjavítani/beolvasztani.
Anno 2. világháborúban se nagyon szórakoztak az üres vagonok visszavitelével mikor tolni kellett a hadianyagot, félrelökték azt amikor szükség volt rá előásták.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
Az orosz hadsereg továbbra is tizedeli a NATO felszereléseit Ukrajnában

Az orosz hadsereg továbbra is különböző eszközökkel és nagy sikerrel tizedeli a NATO által Ukrajnának szállított felszereléseket.

Február 7. és 11. között több videón is a kijevi erők számos nyugati gyártmányú járművének és katonai felszerelésének megsemmisítése látható a különleges katonai műveleti övezet különböző irányaiban.

A videók közül háromban látható, amint

egy Stridsvagn 122-es harckocsit, a német gyártmányú Leopard-2A5 svéd változatát egy FPV öngyilkos drón találja el,
egy amerikai gyártmányú Bradley ODS-SA gyalogsági harcjárművet egy T-90M harckocsi,
egy amerikai gyártmányú M1152A1 Humvee-t pedig egy Lancet lőszerrel darabokra szaggat.

Három másik videó az amerikai gyártmányú M777-es 155 mm-es vontatott ágyúk Lancet lőszerrel történő megsemmisítését mutatja be.

Egy másik videón egy FPV öngyilkos drónnal végrehajtott támadás látható, amely egy francia gyártmányú MURIN hordozható megfigyelő radarnak tűnik.

Ukrajna több százmilliárd értékben kapott fegyvereket és katonai felszereléseket a NATO-tól és más támogatóktól az orosz különleges katonai művelet kezdete óta. E készletek nagy részét az orosz hadsereg megsemmisítette a tavaly tavaszi sikertelen ellentámadás során.

Most az orosz hadsereg befejezi, ami ezekből a nyugati gyártású fegyverekből megmaradt.

Eközben a kijevi erők ellátása állítólag egyre csökken.
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 393
11 012
113
Egy ideje megfogalmazódott bennem, hogy összehasonlítható potenciálú ellenségek/halmazok közül az nyer, amelyik intelligensebb.
Az én meghatározásomban intelligens az, aki belátja tettének, illetve nem tettének várható következményeit. (Aztán persze ezt lehet ragozni, pontosítani, helyesbíteni végtelenségig.)

Na itt kezdődnek a bajok.
Mert magam is azt írtam 2022 tavaszán, hogy csak a számarányokat elég megnézni az orosz-ukrán konfliktusban (élőerő, fegyveres meg ipari potenciál) s tisztán látható, hogy az ukránoknak ez veszett ügy.

RSZR ATV

Az ukrán -orosz háború eldőlt?
Akkor dőlt el, amikor megkezdődött. Az oroszok javára. Csak húzni lehet. Vagy az indulási alapfelálláson változtatni kell.
2 ország tárgyalásán 3 dolog dönt ki diktál, ki jegyzetel.
Népesség, gazdasági és katonai erő.
A gyorsaságot az oroszok csúnyán elbaszták
Rossz feltételezés (nem Anschluss bevonulás), autokratikus vezetés. Félreértették a történetet.
A NATO vmennyit segít, de az alapképlet nem változik. Egy nukleáris háború kockázatával tudna fordítani.
Az ukránok harcászati sikereket értek el, mert 14 után jól felkészültek. De sem hadműveleti sem hadászati sikereket nem tudnak elérni.

...csak közben ugye belépett a fogalmi Nyugat egy igen-igen széles spektrumú felderítési, hadvezetési képességekkel, kapacitásokkal, ráadásul komolyan képzett, harcedzett elit katonákkal (akik nyilván leginkább nem holmi bokorugrók, hanem fegyver-rendszer specialisták, művelettervezők stb.), no meg egyrészt küldtek elég komoly tételeket fegyverekből, no meg egyéb, fontos felszerelésekből.
Mi több megoldották, hogy a világ majd összes, Oroszországon kívüli szovjet/orosz fegyvere/felszerelése az ukránokhoz jusson.
Azért az nem semmi.

No és nem mellesleg az óriási pénzügyi támogatás, mindemellett az oroszok majd totális gazdasági szankciózása.

Szóval innentől, időlegesen a papírforma orosz győzelem lehetősége valahol azért kérdőjelesebbé vált.

Tehát a kapacitás összehasonlítások nem működnek, csak annyira, mint a csontokból jóslás az ókori Rómában.

Főleg ha eszembe jut a Szovjetunió és az USA (meg a nemnato) esete Afganisztánnal...
Na akkor van fejvakarás, hogy akkor mi is van a papírformákkal, mert katonailag elsöprő fölénybe kerültek, oszt' mégis ki kellett szégyenszemre kotródniuk.

...két nukleáris szuperhatalomnak...

Akkor ki is győzött!?

...hát az afgánok. Pedig nem ők voltak az erősebbek sem fegyverzetben, sem képzettségben, sem pénzügyekben.

...de ők voltak az intelligensebbek.
Mert tudták, hogy mijük van, s azzal hogyan kell élniük, kitartaniuk.

A két szuperhatalom meg buta volt, mert mindenük meg volt ahhoz, hogy Afganisztánt totálisan leuralják. Végleg.
"Csak" át kellett volna menniük egyszerre koncentrálva az erőiket, az egész országon, mint a kombájnok aratáskor a búzatáblán, teljesen kiirtani a lakosságot, oszt' nincs ellenállás.
Jujj, ez olyan vállalhatatlan!
Miért?
Egy más nemzetiségű (ártatlan) ember megölése nem az?
Egy esküvői/temetési menet nem az?
500000 (iraki) gyerek megölése nem az?

Nem, mert egy egész nép írmagig irtása nem eladható, mert az abszolút fogalom, egy temetési menet, meg félmillió iraki gyerek megölése meg relatív, csak valamennyi - hírértékben értelmezhetetlen - százalék.

Tíz év múlva a világ közvéleménye nem fog emlékezni rá.

Tehát nem merték megtenni sem a szovjetek, sem a nyugat ezt az abszolút fogalmú embertelenséget.

S ezt az afgánok tudták (érezték, a megfelelő rész aláhúzandó). felismerték.
Az afgánok, meg ha van egy teáskannájuk, meg két csomó száraz fűcsomójuk a tea megmelegítéséhez akkor mindenük megvan ahhoz, hogy túléljenek.

Ők ezt felismerték.

A szovjetek, meg az USA nem.

Tehát nem voltak intelligensek.

S ezért nem fog nyerni a nyugat által feltüzelt, csibészelt Ukrajna (mert rajtuk lássuk be nem múlott, vitán felül odatették magukat, most már egészen a Concorde-effektusig).

Mert a nyugat itt, ebben a konfliktusban nem elég intelligens:
Nem látta előre/be, hogy ahhoz, hogy az oroszokat megfektessék, ahhoz sokkal többet kellett volna egyszerre betolni.
Ami lehetséges is lett volna elméletileg, de akkor a nyugat marketing lényegét - a (vitán felül létező) társadalmi infrastrukturális fejlettséget és jólétet kellett volna egyszerre, időlegesen beáldozni/letolni a társadalmaik torkán (hadigazdaság, s minden, ami ezzel jár).

Ezt nyilván nem merték megtenni drasztikusan, ezért most megteszik lassan, a kezük közül tehetetlenül kicsúszva, kiperegve, mint homok az ember szétnyitott ujjai között.

...s akkor közben ráadásul bekóstolják őket a gazdaságuk artériájuk szerves részét képező szorosban az afgánokhoz hasonló ridegtartású, papucsos huszik...
Ne legyenek illúzióink; ők sem maguktól lettek hirtelen bátorak, ott van mögöttük Kína, Oroszország.
De erre a lehetőségre is illet volna gondolniuk George Friedmanéknak.
De nem gondoltak, tehát nem voltak elég intelligensek, nem ők voltak az intelligensebbek.
...de hogy mindez a nyakamba is folyik...

Mondtam már, hogy az ember mind fajként, mind kisebb-nagyobb közösség tagjaként, mind egyénként rendre későn ismer fel kedvezőtlen jelenségeket és tendenciákat és késve, rosszul reagál rájuk?

Ebben a cipőben jár javában szerintem a nyugat.


...aztán persze sok minden történhet még, s végül ki fog derülni hogy ki volt az intelligensebb, de jelen pillanatban a tendenciák nem a nyugat ukrajnai projektének sikerét mutatják.

Szerintem.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 908
81 796
113
Tényleg érdekes, 2100 vagon nem kevés, fogalmam nincs honnét szedtek ennyit. Talán a korábbi ukrán területekről, meg Donyeckben és Luganszkban is maradt sok korábban arra emlékszem, de ez tényleg nem kevés.
A DNR területén lévő vagonokat szedték össze 2023 júliusától. Egy vagonokból álló különálló védelmi vonalnak lehet tekinteni.

Más
Az ukrán fegyveres erők új főparancsnokának, Szirszkijnek ausztrál fia „szemétnek” nevezte apját.

Szirszkij Ausztráliába emigrált fia Oroszország hazafiának tartja magát, részt vesz a május 9-e tiszteletére rendezett összes oroszbarát megmozduláson, és egy DPR zászlós fekete dzsippel körbeutazza Sydney-t.

angol nyelvü(is) video
 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 697
15 458
113
A DNR területén lévő vagonokat szedték össze 2023 júliusától. Egy vagonokból álló különálló védelmi vonalnak lehet tekinteni.

Más
Az ukrán fegyveres erők új főparancsnokának, Szirszkijnek ausztrál fia „szemétnek” nevezte apját.

Szirszkij Ausztráliába emigrált fia Oroszország hazafiának tartja magát, részt vesz a május 9-e tiszteletére rendezett összes oroszbarát megmozduláson, és egy DPR zászlós fekete dzsippel körbeutazza Sydney-t.

angol nyelvü(is) video
Avagy lehet, hogy ukránnak lenni is csak egy foglalkozás…
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 985
36 091
113
Halálos fegyver .

Leszakadt Ukrajna legnagyobb zászlaja Kijevben

A Kijevi TG csatornák arról számolnak be, hogy a Szülőföld emlékműnél a zászló ismét leszakadt a széllökések miatt.

Ez a harmadik alkalom, hogy ez történt!

A természet kitartóan emlékeztet bennünket arra, hogy mi vár Ukrajnára a jövőben.


Egymillió készen áll, további 10 készül

Az oroszországi UAV-gyártás nagyságrendjét bemutató fényképfelvételt terjesztenek a nemzetközi TG csatornákon.


Lázadások a mozgósítás ellen Ukrajnában

Ukrajna különböző részein a helyi lakosság kezd ellenállni a katonáknak és a rendőröknek A Telegram-csatornákon elkezdtek megjelenni a katonatisztekkel szembeni ellenállásról szóló videók. Az egyik videón az látható, ahogy Odessza régióban férfiak katonai egyenruhát viselő embereket vernek. “Ezen a videón ukrán állampolgárok verik meg a…
 

ruszkik.haza

Well-Known Member
2017. március 19.
533
1 687
93
Egy ideje megfogalmazódott bennem, hogy összehasonlítható potenciálú ellenségek/halmazok közül az nyer, amelyik intelligensebb.
Az én meghatározásomban intelligens az, aki belátja tettének, illetve nem tettének várható következményeit. (Aztán persze ezt lehet ragozni, pontosítani, helyesbíteni végtelenségig.)

Na itt kezdődnek a bajok.
Mert magam is azt írtam 2022 tavaszán, hogy csak a számarányokat elég megnézni az orosz-ukrán konfliktusban (élőerő, fegyveres meg ipari potenciál) s tisztán látható, hogy az ukránoknak ez veszett ügy.



...csak közben ugye belépett a fogalmi Nyugat egy igen-igen széles spektrumú felderítési, hadvezetési képességekkel, kapacitásokkal, ráadásul komolyan képzett, harcedzett elit katonákkal (akik nyilván leginkább nem holmi bokorugrók, hanem fegyver-rendszer specialisták, művelettervezők stb.), no meg egyrészt küldtek elég komoly tételeket fegyverekből, no meg egyéb, fontos felszerelésekből.
Mi több megoldották, hogy a világ majd összes, Oroszországon kívüli szovjet/orosz fegyvere/felszerelése az ukránokhoz jusson.
Azért az nem semmi.

No és nem mellesleg az óriási pénzügyi támogatás, mindemellett az oroszok majd totális gazdasági szankciózása.

Szóval innentől, időlegesen a papírforma orosz győzelem lehetősége valahol azért kérdőjelesebbé vált.

Tehát a kapacitás összehasonlítások nem működnek, csak annyira, mint a csontokból jóslás az ókori Rómában.

Főleg ha eszembe jut a Szovjetunió és az USA (meg a nemnato) esete Afganisztánnal...
Na akkor van fejvakarás, hogy akkor mi is van a papírformákkal, mert katonailag elsöprő fölénybe kerültek, oszt' mégis ki kellett szégyenszemre kotródniuk.

...két nukleáris szuperhatalomnak...

Akkor ki is győzött!?

...hát az afgánok. Pedig nem ők voltak az erősebbek sem fegyverzetben, sem képzettségben, sem pénzügyekben.

...de ők voltak az intelligensebbek.
Mert tudták, hogy mijük van, s azzal hogyan kell élniük, kitartaniuk.

A két szuperhatalom meg buta volt, mert mindenük meg volt ahhoz, hogy Afganisztánt totálisan leuralják. Végleg.
"Csak" át kellett volna menniük egyszerre koncentrálva az erőiket, az egész országon, mint a kombájnok aratáskor a búzatáblán, teljesen kiirtani a lakosságot, oszt' nincs ellenállás.
Jujj, ez olyan vállalhatatlan!
Miért?
Egy más nemzetiségű (ártatlan) ember megölése nem az?
Egy esküvői/temetési menet nem az?
500000 (iraki) gyerek megölése nem az?

Nem, mert egy egész nép írmagig irtása nem eladható, mert az abszolút fogalom, egy temetési menet, meg félmillió iraki gyerek megölése meg relatív, csak valamennyi - hírértékben értelmezhetetlen - százalék.

Tíz év múlva a világ közvéleménye nem fog emlékezni rá.

Tehát nem merték megtenni sem a szovjetek, sem a nyugat ezt az abszolút fogalmú embertelenséget.

S ezt az afgánok tudták (érezték, a megfelelő rész aláhúzandó). felismerték.
Az afgánok, meg ha van egy teáskannájuk, meg két csomó száraz fűcsomójuk a tea megmelegítéséhez akkor mindenük megvan ahhoz, hogy túléljenek.

Ők ezt felismerték.

A szovjetek, meg az USA nem.

Tehát nem voltak intelligensek.

S ezért nem fog nyerni a nyugat által feltüzelt, csibészelt Ukrajna (mert rajtuk lássuk be nem múlott, vitán felül odatették magukat, most már egészen a Concorde-effektusig).

Mert a nyugat itt, ebben a konfliktusban nem elég intelligens:
Nem látta előre/be, hogy ahhoz, hogy az oroszokat megfektessék, ahhoz sokkal többet kellett volna egyszerre betolni.
Ami lehetséges is lett volna elméletileg, de akkor a nyugat marketing lényegét - a (vitán felül létező) társadalmi infrastrukturális fejlettséget és jólétet kellett volna egyszerre, időlegesen beáldozni/letolni a társadalmaik torkán (hadigazdaság, s minden, ami ezzel jár).

Ezt nyilván nem merték megtenni drasztikusan, ezért most megteszik lassan, a kezük közül tehetetlenül kicsúszva, kiperegve, mint homok az ember szétnyitott ujjai között.

...s akkor közben ráadásul bekóstolják őket a gazdaságuk artériájuk szerves részét képező szorosban az afgánokhoz hasonló ridegtartású, papucsos huszik...
Ne legyenek illúzióink; ők sem maguktól lettek hirtelen bátorak, ott van mögöttük Kína, Oroszország.
De erre a lehetőségre is illet volna gondolniuk George Friedmanéknak.
De nem gondoltak, tehát nem voltak elég intelligensek, nem ők voltak az intelligensebbek.
...de hogy mindez a nyakamba is folyik...

Mondtam már, hogy az ember mind fajként, mind kisebb-nagyobb közösség tagjaként, mind egyénként rendre későn ismer fel kedvezőtlen jelenségeket és tendenciákat és késve, rosszul reagál rájuk?

Ebben a cipőben jár javában szerintem a nyugat.


...aztán persze sok minden történhet még, s végül ki fog derülni hogy ki volt az intelligensebb, de jelen pillanatban a tendenciák nem a nyugat ukrajnai projektének sikerét mutatják.

Szerintem.
Ebben az évben még rengeteg támogatás fog érkezni az ukránokhoz, légvédelmi, tűzérségi eszközök, különböző drónok, megkapják az F16-osokat is (kb. 100 darab), lőszer utánpótlás is lesz. Úgy néz ki pénzügyileg is jók lesznek, mert az EU is megszavazta és az USA-tól is kapnak még lóvét. Még ha folyamatosan hátrálnak és elveszítenek néhány falut vagy akár várost nem számítok arra, hogy teljesen összeomlanak az ukránok, ők otthon vannak ráadásul. Az oroszoknak rengeteg erőforrásba kerül fenntartani 1600 km frontvonalat plusz a Krímet és az eredeti orosz területet is védeniük kell, szerintem ez elég fárasztó nekik is. Én nem hirdetnék még győztest, sok minden jöhet még ebben a háborúban.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 500
19 781
113
Ebben az évben még rengeteg támogatás fog érkezni az ukránokhoz, légvédelmi, tűzérségi eszközök, különböző drónok, megkapják az F16-osokat is (kb. 100 darab), lőszer utánpótlás is lesz. Úgy néz ki pénzügyileg is jók lesznek, mert az EU is megszavazta és az USA-tól is kapnak még lóvét. Még ha folyamatosan hátrálnak és elveszítenek néhány falut vagy akár várost nem számítok arra, hogy teljesen összeomlanak az ukránok, ők otthon vannak ráadásul. Az oroszoknak rengeteg erőforrásba kerül fenntartani 1600 km frontvonalat plusz a Krímet és az eredeti orosz területet is védeniük kell, szerintem ez elég fárasztó nekik is. Én nem hirdetnék még győztest, sok minden jöhet még ebben a háborúban.
Ebből annyival tudok egyetérteni, hogy sok minden jöhet még ebben a háborúban.
Rengeteg támogatás eddig érkezett, annak ennyi eredménye lett, amennyit láttunk. Ha érkezik is még, az már csak kevesebb lesz. Lőszer utánpótlás is lesz, persze, ha végre valaki nagy ütemben gyártani kezdi a tűzérségi lőszereket nyugaton, de egyelőre nem nagyon látszik ez az eredmény. F16-ből ebben az évben biztosan nem érkezikk 100 db, de ha érkezik is, ahhoz a jelenleginél jóval több használható reptérre lenne szükség. A sólyom nem szeret szántóföldről indulni és nagyon kényes a kiszolgálásra...
Ami a pénzt illeti: az EU által megszavazott összeg több évre elosztva értendő és még ha egyszerre érkezne is kevés lenne az állami szféra fenntartására. Az USA pedig egyelőre nem túl lelkes, bár ott bármi lehetséges, de ha Trump ideje újra eljön akkor az a csatorna valószínűleg végleg behal.
Az oroszoknak rengeteg erőforrásába kerül fenntartani az 1600 km frontvonalat ez biztos, de nekik erre van erőforrásuk, míg a kaproknak ugyanennyibe kerül, de nekik nincs rá saját forrás. Ez lehet, hogy az oroszoknak fárasztó, de a kedvenceidnek kb. reménytelen. És egy frontvonali összeomlás után kérdés, hogy meddig megy előre az orosz, és mikor mondja azt, hogy egye fene, a többi maradjon a tiétek... Szóval valóban még sok minden jöhet ebben a háborúban (akár még a hülye britek bevonulása sem kizárt... )
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 521
13 012
113
Én úgy gondolom, hogy a Johnson, nato által felrúgott békemegállapodás után bármiféle béke, kiegyezés Oroszország totális kudarca.
Kíváncsi lennék az orosz emberek véleményére, de szerintem politikailag ez elfogadhatatlan lenne.
Szerintem hagyni maradék, bábállam ukrajnát is kudarc. Felesleges, simán menni fog az OFbe.

Kárpátaljáról meg szerencsére valszeg Putyin fog dönteni.
Szövetségeseink szerint biztosan ősi szlovák föld.
(persze ez konteo, de bízom benne, hogy Novák féle kiarakatcirkusz is azért kellett, mert N. is egy "felvilágosult" proli, aki szerint nem minket illet és itt volt az idő)
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 321
84 486
113
Egy ideje megfogalmazódott bennem, hogy összehasonlítható potenciálú ellenségek/halmazok közül az nyer, amelyik intelligensebb.
Az én meghatározásomban intelligens az, aki belátja tettének, illetve nem tettének várható következményeit. (Aztán persze ezt lehet ragozni, pontosítani, helyesbíteni végtelenségig.)

Na itt kezdődnek a bajok.
Mert magam is azt írtam 2022 tavaszán, hogy csak a számarányokat elég megnézni az orosz-ukrán konfliktusban (élőerő, fegyveres meg ipari potenciál) s tisztán látható, hogy az ukránoknak ez veszett ügy.



...csak közben ugye belépett a fogalmi Nyugat egy igen-igen széles spektrumú felderítési, hadvezetési képességekkel, kapacitásokkal, ráadásul komolyan képzett, harcedzett elit katonákkal (akik nyilván leginkább nem holmi bokorugrók, hanem fegyver-rendszer specialisták, művelettervezők stb.), no meg egyrészt küldtek elég komoly tételeket fegyverekből, no meg egyéb, fontos felszerelésekből.
Mi több megoldották, hogy a világ majd összes, Oroszországon kívüli szovjet/orosz fegyvere/felszerelése az ukránokhoz jusson.
Azért az nem semmi.

No és nem mellesleg az óriási pénzügyi támogatás, mindemellett az oroszok majd totális gazdasági szankciózása.

Szóval innentől, időlegesen a papírforma orosz győzelem lehetősége valahol azért kérdőjelesebbé vált.

Tehát a kapacitás összehasonlítások nem működnek, csak annyira, mint a csontokból jóslás az ókori Rómában.

Főleg ha eszembe jut a Szovjetunió és az USA (meg a nemnato) esete Afganisztánnal...
Na akkor van fejvakarás, hogy akkor mi is van a papírformákkal, mert katonailag elsöprő fölénybe kerültek, oszt' mégis ki kellett szégyenszemre kotródniuk.

...két nukleáris szuperhatalomnak...

Akkor ki is győzött!?

...hát az afgánok. Pedig nem ők voltak az erősebbek sem fegyverzetben, sem képzettségben, sem pénzügyekben.

...de ők voltak az intelligensebbek.
Mert tudták, hogy mijük van, s azzal hogyan kell élniük, kitartaniuk.

A két szuperhatalom meg buta volt, mert mindenük meg volt ahhoz, hogy Afganisztánt totálisan leuralják. Végleg.
"Csak" át kellett volna menniük egyszerre koncentrálva az erőiket, az egész országon, mint a kombájnok aratáskor a búzatáblán, teljesen kiirtani a lakosságot, oszt' nincs ellenállás.
Jujj, ez olyan vállalhatatlan!
Miért?
Egy más nemzetiségű (ártatlan) ember megölése nem az?
Egy esküvői/temetési menet nem az?
500000 (iraki) gyerek megölése nem az?

Nem, mert egy egész nép írmagig irtása nem eladható, mert az abszolút fogalom, egy temetési menet, meg félmillió iraki gyerek megölése meg relatív, csak valamennyi - hírértékben értelmezhetetlen - százalék.

Tíz év múlva a világ közvéleménye nem fog emlékezni rá.

Tehát nem merték megtenni sem a szovjetek, sem a nyugat ezt az abszolút fogalmú embertelenséget.

S ezt az afgánok tudták (érezték, a megfelelő rész aláhúzandó). felismerték.
Az afgánok, meg ha van egy teáskannájuk, meg két csomó száraz fűcsomójuk a tea megmelegítéséhez akkor mindenük megvan ahhoz, hogy túléljenek.

Ők ezt felismerték.

A szovjetek, meg az USA nem.

Tehát nem voltak intelligensek.

S ezért nem fog nyerni a nyugat által feltüzelt, csibészelt Ukrajna (mert rajtuk lássuk be nem múlott, vitán felül odatették magukat, most már egészen a Concorde-effektusig).

Mert a nyugat itt, ebben a konfliktusban nem elég intelligens:
Nem látta előre/be, hogy ahhoz, hogy az oroszokat megfektessék, ahhoz sokkal többet kellett volna egyszerre betolni.
Ami lehetséges is lett volna elméletileg, de akkor a nyugat marketing lényegét - a (vitán felül létező) társadalmi infrastrukturális fejlettséget és jólétet kellett volna egyszerre, időlegesen beáldozni/letolni a társadalmaik torkán (hadigazdaság, s minden, ami ezzel jár).

Ezt nyilván nem merték megtenni drasztikusan, ezért most megteszik lassan, a kezük közül tehetetlenül kicsúszva, kiperegve, mint homok az ember szétnyitott ujjai között.

...s akkor közben ráadásul bekóstolják őket a gazdaságuk artériájuk szerves részét képező szorosban az afgánokhoz hasonló ridegtartású, papucsos huszik...
Ne legyenek illúzióink; ők sem maguktól lettek hirtelen bátorak, ott van mögöttük Kína, Oroszország.
De erre a lehetőségre is illet volna gondolniuk George Friedmanéknak.
De nem gondoltak, tehát nem voltak elég intelligensek, nem ők voltak az intelligensebbek.
...de hogy mindez a nyakamba is folyik...

Mondtam már, hogy az ember mind fajként, mind kisebb-nagyobb közösség tagjaként, mind egyénként rendre későn ismer fel kedvezőtlen jelenségeket és tendenciákat és késve, rosszul reagál rájuk?

Ebben a cipőben jár javában szerintem a nyugat.


...aztán persze sok minden történhet még, s végül ki fog derülni hogy ki volt az intelligensebb, de jelen pillanatban a tendenciák nem a nyugat ukrajnai projektének sikerét mutatják.

Szerintem.
Az USAnak valahogy nem mennek ezek a háborúk.

Az elsőben a brit és francia, a másodikban a szovjet életek feláldozásával értek el szárazföldi sikert. Ahol harcoltak, mert ott nem volt elég francia és brit, vesztettek is rendesen. Az első úgy zárult, hogy vsz légierővel lehet majd nyerni, a második meg pláne.

Aztán a II. után semmi. Korea egy névleg ENSZ haderő, de főleg amerikaiak, és bénázás rendesen olyan ellenfél ellen, akinek simán volt több millió önkéntese meghalni. És kiderült, hogy mintha légierővel se lehetne mindent megnyerni. Az eredmény egy befagyasztott illúzió ...

Vietnam pedig ... francia, ausztrál szövetségesek, de megint egyedül kellett boldogulnia. Óriási veszteségek, és már akkor kiderült, hogy alkalmatlan a saját fiatalok generációja. A légierő pedig a terroron kívül részsikerekre volt elég, meg megmutatta, hogy a helik mennyire hasznosak ..., legalábbis, ha alig van ellenük fegyver.

Aztán Afganisztán szovjet része az amerikaiaknak is megmutatta, hogy ha van a helik ellen fegyver, jó drága mulatság az elvesztésük.

És akkor eljutottunk egy viszonylag sikeres, de irak-irán alatt megtépázott hadsereg elleni háborúhoz, ami kétszer is hozta a légierővel mindent meg lehet nyerni illúzióját.

Erre itt az orosz-ukrán. Az USA nem harcol, csak küldi a fegyvert, légvédelmet, a nagy terv, hogy majd harcol helyette az ukrán, ésss ... az orosz első nap helikkel Kijevben ...

... majd elfoglal 20k+ km2t egy nap alatt. Ostromban se lehet kifogni rajta még elit egységekkel sem (Mariupol), aztán a többi ugye.

Most meg ott tart az USA, hogy Jemen fölé is félve megy ... Totál semmi eredménye, hogy csinál is ott valamit, de legalább a szövetségeseivel együtt Ukrajnán át kimeríti a szövetségeseit is, az eredmény pedig egy nagy nulla, de legalább elqurt 200+ milliárd dollárt. A világ szuper illúziójáról, az IDFről már nem is írok.

És akkor kiderül, hogy a légierő szart se ér, a flotta a hajók elleni rakéták hatótávolsagáig ér, az állomány lmbtq-woke, a vezetés PC, a fegyverek nem wunderwaffék, az ukrán nem kiborg, terminátornak meg pláne nem terminátor, a gazd. blokád az punci, főleg, ha nem teljes, a lőszer meg nem a fán terem, csak úgy, a ruszkik meg jól fel lettek húzva ...

Úgyhogy brávó!

Sikerült minden szövi gazdaságát kicsinálni, az árakat megmördelni, a ruszkit meg úgy felhúzni, hogy a gdpje jó részét afrikai bohóckodásra IS tudja költeni, na meg felpörgette ismét a hadianyag és fehyvergyártását, amire az USA viszont eddig képtelen volt. És akkor ott van Kína, akit meg akartak rogyasztani Oroszországon át, erre Kína jobb, tapasztaltabb, mint valaha, pedig ott tényleg volt ultra Covid zárás is.

Remélem, hogy minden DSes hülyének megérte!

Úgy csinálták ki magukat, mint Tupoljev kapitány a Vadászat a Vörös Októberrében ...
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
A mozgósítás katasztrófába fogja vezetni Ukrajnát

Az SBU nyugalmazott ezredese, Oleg Sztarikov az „Да это так” YouTube-csatornán folytatott beszélgetésében azt mondta, hogy az orosz hadsereg jelenleg erőteljes offenzíva megindítására készül az ukrán fegyveres erők frontjának azon részei ellen, ahol mozgósított ukránok tartózkodnak.
„Az orosz hadsereg erőket halmoz fel, hogy nagyszabású támadó hadműveleteket indítson. Azokon a területeken zajlanak majd, ahol találnak egy „lyukat, egy gyenge pontot” – jegyezte meg Sztarikov.
Tisztázta, hogy az ukrán hatóságok teremtik mega feltételeket az ukrán fegyveres erők frontjának jövőbeli áttöréséhez. Különösen olyan sorkatonákat küldenek a frontra, akik rosszul képzettek és nem akarnak harcolni. Szerinte az orosz hadsereg pontosan ilyen helyeken fog erőteljes csapásokat mérni.


Az orosz fegyveres erők katonái megsemmisítették az ukránok két bevetési pontját dél-donyecki irányban

Az orosz katonák Ravnopol, Lugovszkoje és Cserivnoje térségében egy nap alatt az UAF fegyvereseinek dél-donyecki irányú forgatásának öt kísérletet állították le.
Alekszandr Gordejev, a Vosztok csapatcsoport sajtóközpontjának vezetője az orosz fegyveres erők katonáinak harci küldetések során elért sikereiről beszélt.
Az Orosz Fegyveres Erők tüzérségi, TOS- és bombázógépei Urozsajnoje, Ugledar és Ravnopol közelében az 58. gépesített gyalogdandár, 72. gépesített dandár, valamint az ukrán fegyveres erők 128. területvédelmi dandárjának erődítményeit és helyeit támadták meg.. A fegyveresek összesen három járművet és 150 egységnyi munkaerőt veszítettek az útvonalon.
„Az ukrán fegyveres erők egységeinek két ideiglenes bevetési pontja, egy lőszerraktár, valamint a pilóta nélküli repülőgépek két irányítópontja megsemmisült” – mondta Gordejev.
Korábban az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy javultak az orosz fegyveres erők pozíciói a frontvonal mentén, dél-donyecki irányban. Ugyanakkor a Vosztok csapatok orosz katonái visszaverték az ukrán fegyveresek két támadását.

A kosztromai ejtőernyősök a Kornet ATGM-mel csaptak le az ukránokra Artemovszk közelében


Az Ivanovo Légideszant Erők Gárda Kostroma Tüzérezredének Kornet páncéltörő rakétarendszerének (ATGM) legénysége megsemmisítette az Ukrán Fegyveres Erők egy csoportját egy Artemovszktól északnyugatra fekvő földsáncban. A Déli Erőcsoport orosz ejtőernyőseinek munkáját mutatta be az orosz védelmi minisztérium.
A felderítők objektív videó-megfigyelő berendezéssel felfedezték az árokban rejtőzködő fegyvereseket, és továbbították a koordinátákat az irányítópontnak. A Kornet ATGM legénysége megkapta a cél megsemmisítését.
A sötétség leple alatt az ejtőernyősök a város szélére vonultak, és lőállást foglaltak el az egyik sokemeletes épületen. Egy irányított rakéta pontos kilövésével katonáink eltalálták azt az árkot, ahol az ellenséges gyalogság tartózkodott. A vereség után, hogy ne kerüljön az Ukrán Fegyveres Erők viszontűzébe, a Kornet ATGM legénysége gyorsan lekapcsolta a kilövőt és elhagyta a lőállást.
Mint a harcosok elmondták, a cél körülbelül 7800 méter távolságra volt. Az ellenség nagy sebességgel mozgott, de a páncéltörő ágyúink még mindig eltalálták.
Korábban olyan felvételek jelentek meg , amelyekben orosz páncéltörő rendszerek csaptak le az ellenségre az északi katonai körzet övezetében . A videón egy hőkamera képernyője látható, amely a célpont eltalálása következtében erős robbanást rögzített.