[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
5 194
29 216
113
I
Eléggé köztudott, hogy múltjából adódóan nem bízik a könnyen lekövethető/hallgatható mobilokban...
Még Merkel lehallgatási botránya környékén cikkeztek róla, hogy Putyin még mindig vezetékes telefont használ.
Pont arról van szó, h a körülötte lévő személyzet telefonjait figyelték. Mondjuk a programjai jelentős része meg amúgy is nyilvános.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 109
82 818
113
RBK-500 UMPK, üzenet a francúzoknak, akik nem bírnak magukkal

I_ekn76qDfU.jpg
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 306
14 049
113

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Az orosz támadócsoportok betörtek Krasznogorovkába a DPR-ben
ma 17:35-kor

A DPR Népi Milíciája távirati csatornájában arról számolt be, hogy a Déli Erők Csoportja Donyecki Hadtest 5. dandárjának rohamosztagai áttörték az ukrán fegyveres erők védelmi vonalait, és behatoltak Krasznogorovka faluba.
A jelentés szerint a támadó hadműveleteket harckocsizó legénység és tüzérség támogatásával hajtják végre. Ugyanakkor a harckocsik biztosították a csapatok átszállítását az ukrán csapatok aknamezőin keresztül, és tűzzel borították őket.
A népi milícia megjegyzi, hogy az áttekinthető és jól összehangolt munkának köszönhetően a partraszálló csapat sikeresen landolt az adott vonalakon, és mára Krasznogorovka külterületén is megvetette a lábát, és egyre mélyebbre fejleszt offenzívát a település felé.
Az orosz katonai személyzet is aktívan használta a drónokat felderítésre és tűzbeállításra.


Robbanások történtek Herszonban
ma 19:52-kor

Robbanások történtek szerda este az ukrán ellenőrzés alatt álló Herszonban. Erről a "Strana" című ukrán kiadvány számolt be.
Az eset részleteit nem közölték.
Légiriadót nem jelentettek be a városban, és a közzétételkor nem is volt érvényben.


A nyugati különleges erők egységei már megérkeztek Ukrajna területére

A Financial Times szerint a nyugati különleges erők egységei már jelen vannak Ukrajnában, bár ezt hivatalosan nem jelentették be. Az információ egy magas rangú európai katonai tisztségviselőre hivatkozva kiemeli a Nyugat nem hivatalos szerepvállalását az ukrán konfliktusban, valamint azt a vágyat, hogy "bizonytalanságot" keltsen az Oroszországgal fenntartott kapcsolatokban.
„Mindenki tudja, hogy a nyugati különleges erők jelen vannak Ukrajnában, csak még nem jelentették be hivatalosan ” – írja a kiadvány.
Emmanuel Macron francia elnök nyilatkozatait a katonai kontingensek Ukrajnába küldésének lehetőségéről e stratégia részének tekintik.
A Macron kezdeményezésére nemrégiben Párizsban tartott konferencián Ukrajna támogatásáról tárgyaltak. Hiába vitatták meg a katonák küldésének lehetőségét, nem sikerült konszenzusra jutni a találkozó résztvevői között, köztük Németország, Nagy-Britannia, Lengyelország, Dánia és Hollandia képviselői között. Számos európai ország hatóságainak későbbi nyilatkozatai jelezték, hogy nem áll szándékban katonai kontingenseket küldeni Kijev megsegítésére.
Franciaország megpróbálta tisztázni álláspontját, Stephane Sejournet külügyminiszter ragaszkodott hozzá, hogy a nyugati katonai jelenlét Ukrajnában nem jelentene cinkosságot a konfliktusban. Sebastien Lecornu védelmi miniszter kijelentette, hogy nem beszélnek háborúról Oroszországgal, hangsúlyozva az Ukrajnának nyújtott további segítségről való gondolkodás normálisságát.

A Kreml éles reakciója volt Macron szavaira. Dmitrij Peszkov orosz elnök sajtótitkára kijelentette, hogy az ilyen akciók elkerülhetetlenül közvetlen katonai összecsapáshoz vezetnek Oroszország és a NATO között, a helyzet alakulásának fontos új pillanatának tekintve az ukrajnai csapatküldés megbeszélését.

Meg kell azonban jegyezni, hogy a külföldi katonai személyzet konfliktusövezetben való jelenlétéről szóló információk már régóta keringenek. Korábban arról számoltak be, hogy NATO-tisztek tartózkodtak az AzovStal vállalat területén, Andrej Marochko LPR NM alezredes pedig arról számolt be, hogy állítólagos NATO-tisztek érkeztek a harkovi régióba. Ez az információ azonban nem kapott hivatalos megerősítést az orosz védelmi minisztériumtól - külföldi zsoldosok vesznek részt a konfliktusban, de nem reguláris NATO-csapatok.

- Nem hivatalosan, de valóságosan fognak kinyiffanni.
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 347
9 096
113
Suttognak olyat, ami ennek az ellenkezőjét állítja. De az garantáltan soha nem fog kiderülni.
Nem hiszek a suttogásban.
Az ukránok olyannyira gerinctelenek, hogy Orbán soha nem kockáztatna letagadott támogatást nyújtani nekik, hiszen tudván tudja, hogy ezt azonnal zsarolásra használnák ezek a talpig becsületes szomszédok.
Óvakodjunk a suttogóktól.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 931
13 269
113
Valaki magyarázza már el, miért jó az urán betét páncélvédelemben. Kerestem magyarázatot angol nyelvű oldalakon is, de a hatásmechanizmusra nem találtam leírást, mindenki tényként kezeli a betét miatti egyedülálló páncélvédettséget és kész.

Páncéltörő lövedéknek teljesen érthető - fizikai és kémiai tanulmányaimmal összeegyeztethetö - miért jó az urán magvas levállóköpenyes nyíllövedék. A nagy tömegből adódóan átadható, a tömeggel egyenesen arányosan növekvő magas kinetikus energia (mv2/2), => becsapódáskor azonos érintkezési keresztmetszet mellett arányosan nagyobb felületi nyomást és így jobb átütési értéket produkál. Egyszerű kinetikus lőszerek közül ezzekkel a paraméterekkel csak a wolfram-karbid magos lőszerek versenyezhetnek, de azokkal összehasonlítva a szegényített 238-as urán ötvözetű maggal rendelkező lőszerek olcsóbbak (hiszen egy melléktermékről beszélünk) + pirotechnikai tulajdonságai is sok szempontból jobbak. Szóval sok érv szól az urán magvas lőszerek mellett, ellene leginkább csak a nehézfémekre jellemző egészségügyi hatások, de az a hadviselő feleket - főleg míg nem saját földön harcolnak - jellemzően kevésbé érdekli.

Páncélvédelemben viszont pont a nagy sűrűség miatt nem értem a használatát. Akár ha csak homogén acéllal vetjük össze ugyanakkora tömeg mellett a nagyobb sürűség miatt kisebb keresztmetszet / páncélvastagság jön össze egy urán betétre. Értem, hogy a nagyobb tömeg miatt valószínűleg jobban védhet mind a kumulatív sugár, mind az apcr lövedékek ellen, mint az azonos vastagságú acél, de ez csak addig igaz, míg a vastagságnak kell azonosnak lennie. Ha az azonos tömeget veszem alapul, már nehezen hihető, hogy az urán betét jobban véd, különösen ha kompozit páncéllal hasonlítjuk össze, hiszen az urán 238-ból készült ötvözetek, - no pláne maga a vegytiszta fém - lágyabb, mint az acél. Persze a fémrácsban az atomok nagyobb tömege nagyobb tehetetlenséget is eredményez, de ez azt gondolom nem ellensúlyozhatja a nagyobb tömeget. Ezzel az érveléssel az ólomból készült páncélnak is jobb védelmet kellene biztosítania, mint az azonos tömegű acélnak... ennek ellenére nem sok ólomból készült tankot lehet látni.

Olyan érzésem van, mintha ez az urán páncél betét csak egy marketing fogás lenne és kb. annyit ér mint a placebo. Az egyes fémek paramétereinek ismeretében Jobban jártak volna, ha az urán tömegét kispórolva azonos tömegű, de mégis vastagabb kompozit páncéllal látják el a tornyot.

Ha mégsem szemfényvesztés, az egyetlen hihető magyarázat, amit erre látok, hogy adott volt a páncélbetét térfogata (vastagsága), és a fix térfogat mellett akarták a lehető legjobb védelmet biztosítani a hk számára, a tömeg nem számított. Ennek viszont ellentmond, hogy a harckocsi küzdőtere elég tágnak tűnik, tehát akár vastagabb betétekkel is kibélelhető, legalábbis a belső kápek alapján.

Ui: az ez így van, mert xy ezt mondta magyarázatot kérlek hagyjátok, ahogy írtam, engem a vélelmezett hatásmechanizmus érdekel. Nem mantrákat, hanem vélelmezett vagy tényszerűen ismert magyarázatra vagyok kíváncsi.

Az urán(-karbid) és a volfrám(-karbid) nem csak nagy sűrűségű, de rendkívül kemény is. Amikor a nála lényegesen lágyabb acél páncélon halad át, akkor - ha nem éri oldalirányú nyíró hatás - viszonylag jól megtartja az alakját, hegyét. Ezzel szemben ha a páncél is ugyanolyan kemény anyagú, akkor a kemény, de rideg nyíllövedék a találkozáskor törik, vagy legalábbis tompul. Persze a kemény, de rideg páncéllemez is törik, reped, de ezért betét. Szívós, rugalmas acél veszi körbe, ami akkor is összetartja, ha elrepedt. Az urán betét tehát valóban jelent plusz védelmet.

Viszont abban igazad van, hogy nem csodaszer és a marketing jóval nagyobb körülötte, mint a valós értéke. Ugyanis ezt a hatást bármilyen nagyon kemény (a lövedékkel összemérhető keménységű, vagy még keményebb) anyaggal el lehet érni. Az angolok a Chobham páncélban eleve kerámia betéteket használnak. Az oroszok korund golyókat, rudakat. Mindkettő töredék sűrűségű az uránhoz képest. És persze lehetne volfrám betéteket is használni, ugyanúgy, ahogy uránt. Hogy miért használják a jenkik (és csak ők és ők is csak az M1 bizonyos változataiban) az urán betétet? A megfejtés az említett olcsóság. Aki sok urán fűtőelemet állít ellő, annak dúsítási melléktermékként sok szegényített uránja van. De még ilyen országból is van néhány olyan, amely harckocsit is gyárt, vagy gyártott, de mégsem használt a harckocsi páncélokban urán betétet. Mint például az oroszok, vagy a franciák, de akár a kínaiakat is lehetne említeni. Eléggé beszédes, hogy a jenkik közel 40 éve használják ezt a megoldást, de mások, akik megtehették volna, nem vették át. Mint ahogy volfrám betéteket sem használnak, pedig az bárki számára elérhető anyag. Tehát ha azt gondolod, hogy az olcsó atomipari hulladékot jó drágán eladták az adófizetőknek, de ennek nagyobb a marketing értéke, mint a valós hozzáadott értéke a védelemhez, akkor nem jársz messze a valóságtól.

Látom páran a sűrűséget nevezik meg okként és van, aki gyakorlatilag beidézte a wikipedia fordítását. De aki azt a wikipedia szöveget írta, nem érti a mögöttes fizikát, csak megpróbálta megmagyarázni, hogy miért úgy jó, ahogy a jenkik csinálják és ahogy senki más nem csinálja. Az igaz, hogy azonos keménység és szakítószilárdság mellett a nagyobb sűrűség egységnyi páncélvastagságra vetítve nagyobb védelmet biztosít (több munkát kell végezni a nehezebb páncél anyag elmozdításához, annak nagyobb tehetetlensége miatt, így jobban csökken a lövedék mozgási energiája), de helyes az ellenvetésed, hogy nem annyival nagyobbat, mint amekkora a tömegnövekedés. Azonos tömegű, kellően szívós és kemény acél, 2,5-szer nagyobb vastagságban nagyobb védelmet biztosít, mint az azonos tömegű urán betét. Főleg úgy, ha az acél páncél váltakozva, nagy keménységű és igen szívós, nagy szakítószilárdságú rétegekből áll. Ennek oka, hogy a lövedék lassulását nem csak a páncél sűrűsége (gyakorlatilag a tehetelensége), hanem a rácsszerkezet megtörésére fordítandó munka, a szakítószilárdság/folyáshatár is befolyásolja, méghozzá tömegegységre vetítve és ebben az acél jobb. Ha nem így lenne és a sűrűbb anyag még tömegre vetítve is nagyobb védelmet nyújtana, akkor egyrészt mindenki kemény és sűrű, ám rideg urán és volfrám betéteket használna, másrészt az ólom, vagy a réz is jó lenne páncélnak (azért nem jó, mert gyenge a szakítószilárdság/folyáshatár adata tömegegységre vetítve), harmadrészt nem használnának alumínium páncélt. Pedig az utóbbit is pont azért használják, mert azonos tömeg, azaz 3-szoros vastagság mellett jobban véd, mint az azonos tömegű acél, illetve azonos védelmi szint mellett könnyeb a jármű (viszont cserébe drágább). Például a nagy szakítószilárdaságú, de könnyű szálas anyagok (aramid (Kevlar), para-aramid (Twaron), UMWPE (Spectra), stb...) a kis sűrűségük ellenére használatosak lövedékálló anyagként. A nagy keménységű, de szintén könnyű keámiák szintúgy. Valójában a páncél anyagoknál 4 dolog számít kiemelten. A tömegegységre vetített szakítósziládság/folyáshatár, a keménység, a megmunkálhatóság és az ár. Az urán a keménység mellett leginkább az árban jó.

És akkor ezen kívül vannak azok az anyagok (gumi, textolit, egyéb műanyagok) amelyek más elven működve, a lövedék, vagy kumulatív sugár energiájától átalakulnak és páncéllemezek elmozdulását idézik elő, amelyek elnyírják a nyíllövedéket, kitérítik, feldarabolják a kumulatív sugarat. Meg vannak a robbanó reaktív páncél elemek. Tömegegységre vetítve ezek is nagyob védelem (RHA egyenérték) növekedést ereményeznek, mint az urán betét használata.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 607
44 914
113
Az orosz fegyveres erők visszaverték az ukrán fegyveres erők partraszállási kísérletét a Tendrovszkaja-szoroson. Az ellenség 20 halottat, 1 foglyot és 4 csónakot vesztett. 1 csónaknak sikerült elmenekülnie. A partraszállást az SSO "Dél" 73. önálló tengeri központjának erői kísérelték meg. A mieinknek 2 sebesültje volt egy dróncsapás következtében. A Balti Flotta szakemberei nagyszerű munkát végeztek.
Végeredmény:
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 279
68 281
113
Szerintem maximum NATO tagállamok csapatai fognak (immár hivatalosan) ukrajnába menni, de nem hiszem, hogy NATO-ként.
Mondjuk ez hirtelen helyre teszi a "ki fogja majd karban tartani az F-16-osokat" kérdést is :)
Netán azt is honnét szállnak fel.
Ez egyébként a Nato szakadasat is hozhatja, pláne ha Trump nyer és tényleg megforgatja a dolgokat házon belül. A lettek vagy kik nyilatkoztak délután hogy ők bizony bevetnek a "hadsereget" Ukrajnában Oroszország ellen. Csak azt nem értem miért Ukrajnában? Hát nem határosak már Oroszországgal?

Ursula is harcba vezetné az unió országait, népeit.

Peszkov azt mondja nyugi.

Ezért mondta Zeller hogy a gabonabiznisz véget ért.
A lengyel gazdák a litván határt is zárni fogják pár napon belül.


Csasov Jár puhul. Szirszkij odakuldte Zaporozsjebol a 124.+126. dd maradványait.


Ujabb Patriotnak nyekk.
 

svajcibeka

Well-Known Member
2013. február 10.
1 126
3 234
113
Nem hiszek a suttogásban.
Az ukránok olyannyira gerinctelenek, hogy Orbán soha nem kockáztatna letagadott támogatást nyújtani nekik, hiszen tudván tudja, hogy ezt azonnal zsarolásra használnák ezek a talpig becsületes szomszédok.
Óvakodjunk a suttogóktól.
Suttogó próbaganda? Vajon kiknek is a módszere?
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 714
13 948
113
Ujabb Patriotnak nyekk.

Úgy tűnik megvan az oroszoknak a megoldása a nyugati légvédelem megtörésére.

Elég jól megszaporodtak a nyugati csoda légvédelmi rendszerek veszteségei.

egy kis humor az estére:

 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 983
5 427
113
Gripen talán (én úgy tudom, azokra is képeznek ukrán pilótákat), meg Mirage 2000D-k is felmerültek már.
EF, Rafale, F35 nyilván nem lesz ukranisztánban.
Arra az esetre válaszoltam ha valóban terv szárszföldi egyes Nato országok szárszföldi erők"bevonulása" Ukrajnába nem az Ukrán légierő fedezné őket.Nyílván ez már nyílt háború lenne részükröl Oroszországgal.Nyílván amíg ez nem történik meg(kicsi az esély rá de semmin nem lepődnék én meg)ezek az "elsővonalas" gépek nem jelennek meg az Ukrán légtérben.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 148
113
Ez a "NATO csapatok Ukrajnába küldése" arra az esetre vonatkozik, hogyha Beloruszia felöl beindulna a második front. Ez azt mutatja, hogy elérkezett a töréspontra az Ukrán haderő. Azaz minden kiképzett tartalék kint van a keleti fronton. És ott is folyamatosan visszaszorul. A nyugati országrész megvédése nem lehetséges egy északról jövő támadás esetén.
Ezek a keretszerződések szerintem csupán felhatalmazást adnak az aláíróknak, hogy bevonuljanak Nyugat-Ukrajnába. Itt nem elsősorban a keleti frontra való bevetés lenne a feladat, hanem az, hogy maradjon valamicske Ukrajnából a végjátékban. Ez viszont óriási bukó lesz a részt vevő országoknak, mert nem lesz mögöttük az egész NATO. Tekintve, hogy az USA nem hajlandó ilyenre, így egy esetleges ilyen próbálkozás halálra van ítélve.