[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

PPE

Well-Known Member
2019. február 8.
341
1 497
93

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 714
113
az a baj viccnek azért durva lenne..

Most kellene a békepártiaknak azonnal a sarkára állni európa-szerte, mert néhány hét múlva lehet már késő lesz!
És itt találjuk magunkat egy EU <> Orosz, kína, és a többiek elleni háború kellős közepén.

Olyan sebesen hogy fel se fogjuk!
Szerintem maximum NATO tagállamok csapatai fognak (immár hivatalosan) ukrajnába menni, de nem hiszem, hogy NATO-ként.
Mondjuk ez hirtelen helyre teszi a "ki fogja majd karban tartani az F-16-osokat" kérdést is :)
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 419
46 172
113
Moszkva megígérte, hogy fontolóra veszi Transznisztria segélykérését
A Dnyeszteren túli lakosok érdekeinek védelme az egyik prioritás, Oroszország mindig gondosan mérlegeli a beérkező kéréseket – közölte a külügyminisztérium a RIA Novosztyival a PMR képviselőinek fellebbezése után.
"A Dnyeszteren túli lakosok, honfitársaink érdekeinek védelme az egyik prioritás. Az orosz illetékes osztályok minden kérést gondosan mérlegelnek" - jegyezte meg a minisztérium.
Szerdán korábban az El nem ismert Dnyeszteren túli Moldáv Köztársaság segítséget kért Oroszországtól a Moldova által fokozódó gazdasági blokád miatt. A PMR Képviselőháza ennek megfelelő határozatot fogadott el. Támogatták azt a döntést, hogy ezt a kérelmet benyújtsák a Föderációs Tanácshoz és az orosz Állami Dumához, figyelembe véve, hogy több mint 220 ezer orosz állampolgár él a köztársaságban.
Miután a kongresszus összehívásáról ismertté vált, egyes médiumok arról számoltak be, hogy a küldöttek felkérik Moszkvát, hogy csatolja Oroszországhoz az el nem ismert köztársaságot. A tiraszpoli hatóságoknak meg kellett cáfolniuk ezeket a kiadványokat. Így Galina Antyufeyeva, a PMR Legfelsőbb Tanácsának alelnöke hihetetlen butaságnak nevezte az üzeneteket.
Tiraszpol emlékeztetett a térségben szerzett egyedülálló pozitív békefenntartói tapasztalatokra, valamint Moszkva kezes és közvetítő státuszára is a tárgyalási folyamatban.
...
2006-ban népszavazást tartottak az el nem ismert köztársaságban, amelyen a lakosság 96,62 százaléka az Oroszországhoz való csatlakozás mellett szavazott. Moszkvából azonban ekkor még nem született döntés.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 903
5 210
113
Szerintem maximum NATO tagállamok csapatai fognak (immár hivatalosan) ukrajnába menni, de nem hiszem, hogy NATO-ként.
Mondjuk ez hirtelen helyre teszi a "ki fogja majd karban tartani az F-16-osokat" kérdést is :)
Ebben az esetben nem valószínű hogy azok az F16 MLU-k támogatnák őket.Lenne ott gripen,eurofighter,rafale F35 az Ukrán "égbolton".
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Közeledik az oroszok végső támadásának "nulla órája" - 250 000 katona és 300 harci repülőgép áll készen
Theofrastos Andreopoulos 2024.02.28. | 15:00

A „nulla óra” közeledtével az oroszok jövő tavaszi utolsó offenzívájához Moszkva nagy erőket gyűjt a kelet-ukrajnai fronton, összesen 250 000 katonát, és több mint 300 vadász- és bombázógépet állított át a határ közelében lévő orosz támaszpontokra.
Ez az oka annak is, hogy az orosz stratégiai bombázók, a Tu-95 és a Tu-22M3 egyaránt felszálltak az engelsi bázisról .
Átcsoportosítani az ukrán front közelében lévő bázisokra.

Az orosz stratégiai bombázók áthelyezésének végső célja Ukrajna legnagyobb orosz ajkú városának, Harkovnak a "megfojtása".
Ezek a mozgalmak, valamint a 48 Iskander-M taktikai ballisztikus rakéta-vetőgép Harkov régió határán történő telepítéséről szóló információkkal együtt feltárják az orosz szándékokat a következő időszakra vonatkozóan.

Harkov stratégiai célpont Oroszország számára, akárcsak Odessza.
Mindaddig azonban, amíg az orosz erőket nem tudták kivonni Donbászból, ezekre a célokra várni kellett.
A donbászi front az ukránok véres bahmuti csatában elszenvedett veresége után kezdett „repedéseket” mutatni, és az avgyejevkai vereség után „szélesre” nyílt.

Megjegyezendő, hogy az amerikaiak tudva, hogy az orosz hadseregeket az alárendelt ukrán erők nem tudják megállítani, nyolc éven át egy sor kisvárost erősítettek meg, amelyeket erődökké alakítottak, hogy megakadályozzák az oroszok előrenyomulását.
Ezek az erődítmények azonban (véres és hosszan tartó csaták után) összeomlottak, és van egy nagy, megerősítetlen síkság, és ez az oka annak, hogy az oroszok most rohamosan haladnak előre.

Az oroszok számára Harkovot par excellence orosz városnak és az orosz történelem szerves részének tekintik, míg a többséget az orosz-tudatos lakosság adja.

Odessza rendkívül stratégiai jelentőséggel bír Oroszország számára azon túl, hogy történelmileg egyben orosz terület is.
Elfoglalása a Fekete-tengeren az ukrán jelenlét végét jelenti, és lehetővé teszi Moszkvának, hogy az oroszajkú Dnyeszteren túli területet csatolása a területébe.
Amíg az odesszai régió Ukrajna ellenőrzése alatt marad, lehetetlen, hogy Oroszország megvédje Dnyeszteren túlt.

A kérdés az, hogy mennyi idő alatt éri el Oroszország ezeket a célokat. Senki sem tudja, de amíg kell, az oroszok folytatják a háborút, és Harkovval kezdik.


"Jens Stoltenbergnek a NATO jelenlegi főtitkárának most kell lemondania, mielőtt túl késő lenne."

Stephen Bryen
volt Pentagon-tisztviselő az Asia Timesnak írt cikkében felszólította Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt, hogy mondjon le, miután felszólította az ukrán fegyveres erőket, hogy használjanak F-16-os vadászgépeket orosz földön mért csapásokra.
Stephen Bryen szerint kijelentései egyenértékűek azzal, hogy a NATO hadat üzen Oroszországnak.
Stephen Bryen azt is hozzátette, hogy ezt az értelmetlen és veszélyes lépést a lehető leghamarabb meg kell állítani.
„Ha megengedik neki, hogy hatalmon maradjon, egy európai háborúba vezeti a NATO-t, amelybe nukleáris fegyverek is beletartozhatnak.
Először is, Jens Stoltenberg nem érti, hogy a NATO egy védekező, nem pedig egy támadó szövetség.”
- Jenci fiúnak, mint a héjáknak általában, nem túl nagy agya van.

Bár a NATO-országok azt mondják, hogy ellenzik a csapatok küldését, mégis meg lehet állapítani, hogy már megtették azt. -
A zsoldosok kérdése

Ukrajnában több száz, ha nem több ezer külföldi "önkéntes" van. A legnagyobb kontingensek Romániából, Lengyelországból és Franciaországból érkeznek.
Ezeket brit, német és más külföldi csapatok egészítik ki.
Az amerikaiak is jelentős számban vannak Ukrajnában, és néhányan meghaltak a bombázások vagy a frontvonalon végrehajtott akciók következtében.
Az "önkénteseket" nyilvánvalóan jól megfizetik és az európai kormányok erőteljesen támogatják.
Nagyjából három fő kategóriára oszthatók: technikailag képzett fegyverkezelők, hírszerzési és taktikai tanácsadók, valamint frontvonalbeli harcosok.
Oroszország azt állította, hogy mintegy 60 francia "önkéntest" ölt meg, amikor egy laktanyaként használt szállodát támadott meg Harkovban. Franciaország tagadta ezt, majd behívta a párizsi orosz nagykövetet, hogy figyelmeztesse az oroszokat, amiért francia állampolgárokat öltek meg. Hasonlóképpen, a Patriot ütegekre, repülőterekre és parancsnoki központokra mért orosz csapások számos külföldi "önkéntes" életét követelték.

- És tudunk a korábbi elhullott tábornokokról, főtisztekről is.

CIA hírszerzők


Eközben a New York Times felfedte, hogy az USA legalább 12 CIA-állomást működtet az orosz határok mentén. Ezek a hírszerző központok segítenek Ukrajnának az Oroszországon belüli célpontok azonosításában, ami a fő céljuk. Ezek a hírszerzési műveletek nem csak a tényleges katonai hírszerzésre irányulnak, hanem azzal is foglalkoznak, hogy Ukrajna nagyobb hatótávolságú fegyvereinek hatósugarában lévő polgári és katonai célpontokat tapogassanak ki.

Ezen túlmenően a Times beszámol arról, hogy a CIA támogatja az ukrán különleges erők 2245-ös egységét, amelyet Oroszország határain belüli kommandós támadásokra használnak, valamint az Ötödik Igazgatóság nevű egységet, amely az oroszok által ellenőrzött területeken és Oroszországban működő merényletosztagokból áll.

Valószínű, hogy egy dróntámadás, amely megsemmisített egy orosz stratégiai nukleáris bombázót, a CIA által biztosított hírszerzési információkon alapult (a csapásról a brit hírszerzés számolt be).

Oroszország egy Tu-22M3 Backfire bombázót vesztett el a Szolzsenyi-2 légibázison, az ukrán határtól 400 mérföldre (650 km) lévő Szolzsenyi-2 légibázist nagy hatótávolságú kamikaze drónok támadták meg tavaly augusztus 19-én. Figyelemre méltó, hogy a csapás egy nukleáris bombázó ellen irányult, amely ekkor még fegyverzetben lehetett.

A CIA-állomások "hivatalosak", de titkosak, és az oroszok bizonyára tudnak róluk, ahogyan tudnak az amerikai, brit, francia és más repülőgépek és drónok által a Fekete-tenger nemzetközi vizei felett végzett gyakori felderítő és célzott műveletekről is.

Az Ukrajnában tevékenykedő "önkéntesek" növekvő száma megnehezíti a NATO-államok számára a hihető tagadhatóság fenntartását. Bár a NATO-országok azt mondják, hogy ellenzik a csapatok küldését, mégis felvethető, hogy már megtették.

- A cikk többi része a konferenciáról és Micronról szól, azt nem teszem ide.
Hal Turner oldalán van egy összevágott video a picifiú extremitásairól (melegklubokban táncol, melltartót visel).
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 018
23 455
113
Vk-s hír : Shin Won-sik Dél-Korea védelmi miniszterének megállapítása szerint jelenleg Észak-Korea fegyvergyárai 30%-os kapacitással működnek a villamosáram és nyersanyaghiány miatt,viszont van pár gyár ahol a kapacitás fel lett futtatva 100%-ra, ezek az oroszoknak gyártanak tüzérségi lőszereket, és eddig kb 3.000.000 darabot le is szállítottak oda.

szintén VK-s hír ami a Bloomberg adataira hivatkozik,hogy eddig kb 6700 konténernyi 152 mm-es tüzérségi lőszert szállítottak le ( ez is kb 3 milliós darabszámra saccol) az észak-koreaiak,ami kb 10 x több mint amit az EU tudott Ukrajna számára átadni.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 903
27 639
113
I
Eléggé köztudott, hogy múltjából adódóan nem bízik a könnyen lekövethető/hallgatható mobilokban...
Még Merkel lehallgatási botránya környékén cikkeztek róla, hogy Putyin még mindig vezetékes telefont használ.
Pont arról van szó, h a körülötte lévő személyzet telefonjait figyelték. Mondjuk a programjai jelentős része meg amúgy is nyilvános.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 871
81 509
113
RBK-500 UMPK, üzenet a francúzoknak, akik nem bírnak magukkal

I_ekn76qDfU.jpg
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 120
13 557
113

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Az orosz támadócsoportok betörtek Krasznogorovkába a DPR-ben
ma 17:35-kor

A DPR Népi Milíciája távirati csatornájában arról számolt be, hogy a Déli Erők Csoportja Donyecki Hadtest 5. dandárjának rohamosztagai áttörték az ukrán fegyveres erők védelmi vonalait, és behatoltak Krasznogorovka faluba.
A jelentés szerint a támadó hadműveleteket harckocsizó legénység és tüzérség támogatásával hajtják végre. Ugyanakkor a harckocsik biztosították a csapatok átszállítását az ukrán csapatok aknamezőin keresztül, és tűzzel borították őket.
A népi milícia megjegyzi, hogy az áttekinthető és jól összehangolt munkának köszönhetően a partraszálló csapat sikeresen landolt az adott vonalakon, és mára Krasznogorovka külterületén is megvetette a lábát, és egyre mélyebbre fejleszt offenzívát a település felé.
Az orosz katonai személyzet is aktívan használta a drónokat felderítésre és tűzbeállításra.


Robbanások történtek Herszonban
ma 19:52-kor

Robbanások történtek szerda este az ukrán ellenőrzés alatt álló Herszonban. Erről a "Strana" című ukrán kiadvány számolt be.
Az eset részleteit nem közölték.
Légiriadót nem jelentettek be a városban, és a közzétételkor nem is volt érvényben.


A nyugati különleges erők egységei már megérkeztek Ukrajna területére

A Financial Times szerint a nyugati különleges erők egységei már jelen vannak Ukrajnában, bár ezt hivatalosan nem jelentették be. Az információ egy magas rangú európai katonai tisztségviselőre hivatkozva kiemeli a Nyugat nem hivatalos szerepvállalását az ukrán konfliktusban, valamint azt a vágyat, hogy "bizonytalanságot" keltsen az Oroszországgal fenntartott kapcsolatokban.
„Mindenki tudja, hogy a nyugati különleges erők jelen vannak Ukrajnában, csak még nem jelentették be hivatalosan ” – írja a kiadvány.
Emmanuel Macron francia elnök nyilatkozatait a katonai kontingensek Ukrajnába küldésének lehetőségéről e stratégia részének tekintik.
A Macron kezdeményezésére nemrégiben Párizsban tartott konferencián Ukrajna támogatásáról tárgyaltak. Hiába vitatták meg a katonák küldésének lehetőségét, nem sikerült konszenzusra jutni a találkozó résztvevői között, köztük Németország, Nagy-Britannia, Lengyelország, Dánia és Hollandia képviselői között. Számos európai ország hatóságainak későbbi nyilatkozatai jelezték, hogy nem áll szándékban katonai kontingenseket küldeni Kijev megsegítésére.
Franciaország megpróbálta tisztázni álláspontját, Stephane Sejournet külügyminiszter ragaszkodott hozzá, hogy a nyugati katonai jelenlét Ukrajnában nem jelentene cinkosságot a konfliktusban. Sebastien Lecornu védelmi miniszter kijelentette, hogy nem beszélnek háborúról Oroszországgal, hangsúlyozva az Ukrajnának nyújtott további segítségről való gondolkodás normálisságát.

A Kreml éles reakciója volt Macron szavaira. Dmitrij Peszkov orosz elnök sajtótitkára kijelentette, hogy az ilyen akciók elkerülhetetlenül közvetlen katonai összecsapáshoz vezetnek Oroszország és a NATO között, a helyzet alakulásának fontos új pillanatának tekintve az ukrajnai csapatküldés megbeszélését.

Meg kell azonban jegyezni, hogy a külföldi katonai személyzet konfliktusövezetben való jelenlétéről szóló információk már régóta keringenek. Korábban arról számoltak be, hogy NATO-tisztek tartózkodtak az AzovStal vállalat területén, Andrej Marochko LPR NM alezredes pedig arról számolt be, hogy állítólagos NATO-tisztek érkeztek a harkovi régióba. Ez az információ azonban nem kapott hivatalos megerősítést az orosz védelmi minisztériumtól - külföldi zsoldosok vesznek részt a konfliktusban, de nem reguláris NATO-csapatok.

- Nem hivatalosan, de valóságosan fognak kinyiffanni.